Predvolanie na súd

25. mar 2023

prislo mi predvolanie ako svedkovi, nepoznam pozadie, na info linke mi len orientacne povedali o co sa jedna, nakolko z predvolania mi to nebolo jasne. Musela by som cestovat na druhy koniec republiky, cize zabralo by mi to 2 dni, mam male deti.
Ako sa tomu vyhnut ? Na PN ma moja obvodna len tak bezdovodne nevypise.
DAkujem za vsetky rady.

katarinka89
25. mar 2023

No pokiaľ si svedok- tak tam budeš musieť ísť, vôbec nevieš, o akú situáciu ide? Lebo potom nechápem, prečo ta volajú keď tebe to nieje jasne. Spätne pár rokov dozadu pokiaľ sa svedok nemohol zo zdravotných dôvodov dostaviť na pojednávanie, doložil papier od lekára a vopred oboznámil súd písomnou formou. Ale donekonečna sa tomu vyhýbať nemôžeš, neviem pri koľko ospravedlnení v poradí ta môžu dat predviesť v doprovode polícii....toto sú moje info spätne pár rokov, neviem ako Jr to teraz.ak sa mýlim, beriem späť.

mogaa
25. mar 2023

nuž ak sa neospravedlníš a nebudeš PN, tak žiaľ, hrozí ti pokuta ak sa nedostavíš, prípadne choď s dieťaťom na OČR, samozrejme súdu zaslať kópiu s tým že sa nevieš dostaviť....

roja01
25. mar 2023

Ja by som skusila zavolat, alebo pisomne poziadat prislusneho sudcu, ci ta nemoze vypucut iny sudca v mieste bydliska, nakolko mas male deti, ktore nemas komu zverit. Stacilo by, keby mu boli poslane otazky. Asi sa to neda, ale vyskusala by som to.

ibrunova
25. mar 2023

Skôr či neskôr budeš musieť ísť, ak sa tomu budeš vyhýbať, môžu ťa dať predviesť.

lienka.7
25. mar 2023

@autorka ak ta uz raz sud predvolal, tak prísť budeš musieť. Inak ti da pokutu, alebo ta da predviesť políciou, to chceš?
To nehovorím o tom, ze spôsobujes prieťahy v konaní a pod. Musis vedieť kto a v akej veci ta vola, nehovor tu ze nemáš šajnu.

pribinak
25. mar 2023

Nemusíš ísť, dá sa dohodnúť tak, že tá v danej veci vypočuje sudca v mieste bydliska
A výpoveď či nahrávka sa odošle sudcovi ktorý má konanie v kompetencii

pribinak
25. mar 2023

@roja01 sa sa to, najmä ak sú naozaj prekážke pri ceste (vek, zdrav.stav, financie, rodina, ….)

deti95060810
25. mar 2023

nechápem kde má autorka nechať malí deti? to súd zaplatí opatrovateľkú? neviem ,len sa pýtam...

lienka.7
25. mar 2023

@deti95060810 autorka tu nepise o co ide. Kto ju a prečo vola vypovedať. Mohla byt svedkom trestného činu, alebo ju vola kamoska nech jej potvrdi nejaké alibi.
Vzdy su aj iné možnosti ako len neprísť, lebo nemám kde nechať deti. To ani k doktorovi nejde, lebo nema kde nechať deti (len ako priklad). Cize diskusia je trosku o nicom.

natalienka12
25. mar 2023

@deti95060810 Na predvolanie sudu musi prist. Sud nie je chliev. A co ze nema kde nechat deti? To nikoho nezaujima.

viestta
25. mar 2023

@deti95060810 sud nezaplati, ale moze pozadovat preplatenie preukazatelnych nakladov, cestovne, ubytovanie, mozno aj tu opatrovatelku... Kto ich preplati urci sud, treba komunikovat so sudnym uradnikom.

natalienka12
25. mar 2023

@viestta opatrovateľku určite nie

viestta
25. mar 2023

@natalienka12 však píšem mozno

natalienka12
25. mar 2023

@viestta iba hotove vydavky, cestovne, ubytovanie, stratu na zarobku…opatrovatelku nie.

autor
25. mar 2023

tyka sa to tresneho oznamenia na osobu, kt. bola v rovnakej firme, meno tej osoby som v zivote nepocula, len ta firma nas spaja, to som vydedukovala ked som tam telefonovala. v tej firm nie som uz 9 rokov. Cize svedcit budem v zmysle-neviem, netusim, nepoznam.
Dalej je to o tom, ze mam tam byt rano o 8, cize musim tam ist den vopred, a dalsi den idem stovky kilometrov naspat. Viem ze donekonecna sa tomu vyhybat neda, ale tak nie som hlavny svedok a mozno to uzavru na pojednavani bezo mna, ved urcite maju aj inych svedkov, predpokladam, ze nie som jedinna a ich svedectva im mozno budu stacit na rozhodnutie.
@pribinak skusim to vypocutie v mieste bydliska, to musim prislusny sud poziadat pisomne ? a odovodnit ze preco sa neviem dostavit na miestny sud ? je to 500 km od mojho bydliska, cize hore dole precestujem 1000km a hlavne ma hneva ze uplne zbytocne, lebo ja skutocne nemam k tomu co povedat
zaujimalo by ma- vie niekto, kolko je pokuta kebyze nepridem a neospravedlnim sa ?

oblecenie99
25. mar 2023

https://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-k...
Tu máš napísané, čo sa stane, či sa môže stať, ak tam nepôjdeš a na čo máš nárok v rámci úhrady nákladov.

V predvolaní máš ináč poučenie, tam to je tiež.

AK nespĺňaš výnimky, tak vypovedať musíš, je to tvoja povinnosť. Prosím, nech ťa ani nenapadne rozhodnúť sa tak, že tam prosto jednoducho bez ospravedlnenia nepôjdeš. To nefunguje tak, že si sama povieš, že však majú určite iných svedkov, ja tam dokopy nič nepoviem. Polemiky a argumenty o tom, že by si tam bola zbytočne, nerieš, orgán, ktorý ťa predvolal rozhodol tak, že tvoja účasť a výpoveď ako svedka potrebná je. Naozaj nie v zlom, ale orgány činné v trestnom konaní či súdy skutočne nie sú holubník, že tam len tak nejdem. Bez ohľadu na to, že ten výsluch je dôkazným prostriedkom a môže byť dôležitým v konaní, treba sa na to pozrieť aj z iného pohľadu: uvedomte si ľudia, že takéto srandy aj niečo stoja, a platíme to my všetci, a zbytočné odročenia vedú len a len k naťahovaniu prípadov a k zvyšovaniu nákladov. Napr. si predstav, že okrem teba tam možno musí cestovať aj právny zástupca tiež z opačnej strany republiky, chystal sa na tvoj výsluch, klient si ho teda platí - aj cestu, aj náhradu za stratu času aj prípadné ubytovanie, aj prípravu na hl. pojednávanie, aj účasť na otvorenom pojednávaní, celé sa to zmarí, lebo svedok proste neprišiel... tak sa pojednávanie zbytočne odročí znova, teba môžu dať predviesť a zvyšok opäť pricestuje. ZNOVA. Pozeraj sa na to prosím komplexne a zodpovedne, to nie je len tvoj čas.

lienka.7
26. mar 2023

@autorka tak si predstav, ze presne ako ty tam pôjdu aj iny... a kvôli tebe to budu opakovať. neviem ci by sa ti to páčilo. A asi len tak pre nic za nic ta tam nevolaju

lienka.7
26. mar 2023

@autorka tu to máš vysvetlene v skratke.
Aj co je to pohŕdanie sudom. Minimalne pokuta ta neminie. Je to 1650€ pokojne. A pri novom CSP by som to teda neriskovala. Nedráždila by som zbytocne sudcu.

pribinak
26. mar 2023

Normálne kontaktuj súd ktorý tá predvolal na pojednávanie a požiadaj ich aby si mohla vypovedat na súde v mieste kde sa zdržuješ

Nápis mail, uveď cislo konania a meno zodpovedného pracovníka

Nevyrabaj sama sebe problemy a rieš to.

natalienka12
26. mar 2023

@pribinak V trestnom konani to nie je mozne. Tak prosim nesirte dezinformacie.

autor
26. mar 2023

pre mna je to cestovanie 1000km, strata casu, unava, problemy co s detmi za ten cas, pozeram sa na to komplexne, koli niekomu koho meno som v zivote nepocula stracam 2 dni svojho zivota. ved aby som tam bola o 8 rano, musim vyrazit z domu o 2 v noci... ako toto nie je cele normalne, ze ked fakt k tomu nic nemam a niekto si zmyslel moje meno, ze toto mam absolvovat 😖

autor
26. mar 2023

ako soferovat sama v noci 500 km nie je fakt pre mna ziadna sranda... a potom zas sama naspat dalsich 500... ok daju mi nejake drobne na benzin... som na rodickau, takze ziadna nahrada mzdy.. ako fakt som z toho na nervy

petulda333
26. mar 2023

Namiesto toho vypisovanie tu,prečo sa to nedá,si chystajú email/list na súd aby si mohla svedčiť v mieste bydliska.

petulda333
26. mar 2023

A inak,súd nemá odkiaľ vedieť či k tomu máš čo povedať. Keď ťa niekto označil ako svedka,tak ta volajú. Odkiaľ by mali úplne info,že ty takú osobu ani nepoznáš?

ibrunova
26. mar 2023

Halooo, sudca si to tu neprečíta. Už dávno si ich mala kontaktovať, ak je to trestná vec, nedá sa svedčiť inde. Ale základ je komunikovať, inak to v hodnotia ako pohŕdanie súdom a môžu ťa nechať predviesť políciou. Potom sa ťa nikto nebude pýtať, kam dáš deti. 500km jedna cesta?nepreháňaš?

natalienka12
26. mar 2023

Neverim ti ani slovo. Na hlavne pojednavanie sa takmer vzdy predvolava iba svedok, ktory bol vypocuty v pripravnom konani a jeho vypoved je pre rozhodnutie podstatna. Ak si ako svedok v pripravnom konani vypovedala, ze k veci nic nevies uviest, urcite by ta ani prokurator ani obhajca nenavrhol vypocut. Vypovede takych svedkov sa iba citaju na hlavnom pojednavani.

lienka.7
26. mar 2023

@autorka prosim ta, napis nam tu odkiaľ kam mas ist... zaujima ma tych 500km. Z BA do Sniny je to 517 km. To ideš cez cele Slovensko?

autor
26. mar 2023

@lienka.7 nebyvam na Slovensku

autor
26. mar 2023

@natalienka12 ja netusim ci je to hlave alebo ake pojednavanie

ibrunova
26. mar 2023

Na predvolaní to máš hore napísané