Pri rozvode zistite svoje práva a možnosti
Dobry deň
Bohuzial to u nas vyzera na rozvod a tak zistujem vsetky moznosti nakolko mm je co sa tyka penazi a majetku chamtivy a lakomy. Byvame v r.dome kde vlastnik je stale svokor aj ked uz surodencov mm vyplatil davno nechcel si prepisat dom na seba resp.nas (ano vypocitavost) takze z domu asi nic , potom mame chatu ta je polka aj na moje meno auto nove kupoval 4r.dozadu . Ide o to ze ja nemam momentalne moc dobre vyhliadky jedine do podnajmu a nerzarobim ani tolko aby som to utiahla sama plus syn 11r.ten asi na striedacku by bol moj muz zarobi celkom slusne 3xviac nez ja. Pocula som ze malo by to byt nejako primarene urcene ked su dost rozdiely v platoch. Viete mi poradit kde ako zacat? On previedol znacne sumy penazi dcere uz dospela a aj synovi tomuto este maloletemu 11r.aby nemal na ucte tolko aby som si nenarokovala .
Pri rozvode sa rieši len rozvod a starostlivosť o deti/ výživné. Nespoliehala by som sa na to, že on zarobí x-krát viac ako ty. Súd pozerá aj na potencionalitu príjmu - čiže či máš/nemáš možnosť zarábať vo svojom odbore viac. Aktuálne to už vyše roka riešim s mojim ex, ktorý už 20 rokov pracuje za minimálnu mzdu. Na papieri. Inak by nemal šancu kúpiť si nové auto za 18tis, atď. Plus to, že on zarába viac neznamená, že ti odklepnú výživné 500€. Pozerá sa na bežné objektívne výdavky na dieťa. Ale - otec môže prispievať dieťaťu napr. na sporenie. Čiže mu bude posielať nejakú sumu na účet, s ktorým ty nebudeš môcť hýbať. Čo sa týka majetku, ten sa rieši až po rozvode. Buď sa dohodnete a vyrovnáte mimosúdne, čiže si sadnete a spíšete si, čo je tvoje a čo jeho, alebo sa nedohodnete a rozhodne súd. Tam by som ti poradila právnika. Sú aj takí, čo poskytujú služby bezplatne.
@nikaeli vo svojom odbore nepracujem nakolko som sa tomu nevenovala od skoly isla som v podstate po mature hned na MD s dcerou nemala som moznost ani ma nikdy muz nepodporoval v tom aby som sa mohla niekde vypracovat musela som pozerat hlavne na pr.dobu ziadne smeny sviatky volne aby bol spokojny. Teraz robim z domu pre jedno vydavatelstvo ako telemarketing som tu uz 14r.ide to dolu vodou chcem to tiez cochvila ukoncit. Neviem ci sud bere v uvahu aj to ze som nemala moznost sa vypracovat ani podporu nikdy od neho. Chcela som svoje kadernictvo vsetko bol problem. A tak po materskej som len kade jake brigadne v pokladni a potom toto vydavatelstvo uz 4 r.od na HO viacmenej. Podotykam manzelia sme 20r.bolo min.rok v novembri a preco ja mam odist z holou ritou a jemu ostane dom.chata auto uspory slusny plat o toto sa mi jedna 20r nieje 2 roky
1. Dom, ktorý je svokrov - nemáš na neho nárok. Manžel vyplatil súrodencovcov? Ako? Z čoho, ak ešte nič nedostal? Z akých peňazí? Z peňazí nadobudnutých pred manželstvom, ale z peňazí, ktoré zarobil už počas manželstva? Je k tomu doklad? Nejaký zmluva, prevod cez účet? Investovali ste do domu spoločné financie (čiže financie zarobené v manželstve, tie sú spoločné)? Ak áno, sú k tomu doklady?
2. Chata - máš nárok na polovicu. Bu´d on vyplatí teba, ale ty jeho, alebo sa stanete podieloví vlastníci. Budete to riešiť po rozvode, v rámci vyporiadania BSM.
3. Auto - ak si ho chce nechať, vyplatí ti polovicu hodnoty auta. Budete to riešiť po rozvode, v rámci vyporiadania BSM.
4. Pocula som ze malo by to byt nejako primarene urcene ked su dost rozdiely v platoch - ale to neznamená, že budeš dostávať polovicu jeho peňazí. V rámci rozvodu rieš výživné na dieťa. Vypočítaj si priemerné mesačné náklady na dieťa - strava, drogéria, šport, škola. Zahrň do nich aj náklady, ktoré nie sú na mesačnej báze a urob mesačný priemer (napr. oblečenie). Ak ti vyjdú náklady povedzme 300 eur, žiadaj kľudne 450 s tým, že otec má vyšší zárobok a dieťa má nárok mať drahšie tenisky, aby malo úroveň žitia ako otec. Taktiež vo výživnom žiadaj, aby prispieval polovicu na nepredvídateľné náklady - liečba, strojček na zuby, škola v prírode, lyžiarsky a pod. A ak má otec vyšší príjem, žiadaj v rámci výživného aj vytvorenie sporenia pre dieťa. To je bežná vec, ak má otec vyšší príjem, tak je povinný sporiť na účet, ktorý je na meno dieťaťa.
5. Presuny peňazí, aby nemal na účte - vieš na to poukázať ako na účelové a súd sa ho môže pýtať, prečo tak urobil. Musela by si však dokázať, že to urobil za týmto účelom.
6. no len zbytocne peniaze na pravnika moc nemam - chápem, ak človek nemá peniaze. Ale ak si sama nevieš toto všetko vyzistiť a mať v tom jasno, tak ani náhodou to nie sú vyhodené peniaze. Oslov centrum právnej pomoci, ak spĺňaš podmienky na bezplatnú pomoc, pomôžu ti právnici odtiaľ.
7. Nie, súd nebude prihliadať na to, že ty nemáš prax ani nič, pretože muž ťa nepodporoval. Jedine, že by si bola nesvojprávna, žeby si potrebovala ku kariére manželka. Ak svojprávna si, je tvoj problém, že si sa vzdala kariéry či podnikania, lebo muž nechcel.
@melanta nespĺňa podmienky na bezplatnú právnu pomoc, nie je v hmotnej núdzi, ani na rodicaku či dôchodku
Ja by som odporučila dohodnúť sa s muzom čo so synom, lebo ťahať sa o dieťa, bude pre takéto dieťa ktoré si už všetko uvedomuje masaker
Asi by som súhlasila so striedavkou ak by chcel aj muž. 11 ročný v prípade ťahaciek, bude musieť vypovedat aj pred koliznou, možno aj na súde, chodiť po psychologoch
@melanta vyplatil ich pocas manzelstva mal uz co to nasetrene je starsi o 7r.tak mal uz stabilnu pracu aj uspory narozdiel.odomna. brata hotovost bez papiera na dobre slovo sestru jej zobral v tej sume jej hypo mali ich viac vtedy to splacal. Ziadne prepisy zmluvy nemaju doveruju si . Chatu auto viem ze polovicu. Spomenul raz ze mi da 30.000 a nech idem len moju situaciu to moc nemeni na vlastne byvanie urcite nie. A deti maju sporenie to im plati od ich.cca.3r . Co sa tyka deti to je ok zaplati kupi ked ho nenapadne poviem alebo si vypytaju sami uz iba syn dcera uz samostatna 20r.nebyva ani snami uz.
Skusim ci sa snim bude dat rozumne dohodnut on je nervak cize kona podla nalady teraz tak o hodinu inak takze asi tak. Ak nie pozistujem toho pravnika
@pribinak syn je na mna navuazany samozrejme ale zakazovat ani nebudem urcite striedava by bola ok aj ked neviem ci maly by bol snim tyzden sam v pohode. Ma ho rad aj mu pokukuje vsetko mozne len maly je citlivy a obcas sa boji ked zvysi hlas skoro zo vsetkym chodi za mnou mama hento mama toto aj ked je pri nom a chce nieco od neho pride za mnou reku hallo tu mas otca sa jeho rovno opytaj. Tak asi tak. Samozrejme sa snim porozpravam uz raz sme mali debatu aj by bol za keby sme isli od seba uz je tiez na nervy on duplom kedze je taky citlivy ked sa z muzom hadame ma strach aj ked ide o bezne hadky staci ze nervak zvysi hlas maly uz je v strese
@ivkanos och chudáčik. Ak sa viete ohľadne syna rozumne dohodnúť, tak nemusí byt striktne určené kedy a koľko má byt u ktorého rodiča.
Môže byt, že zverený bude tebe, ale neobmedzene bude chodiť k otcovi
Ale toto naozaj len vtedy, ak sa viete na tému syn rozumne rozoravat a dohodnúť sa v jeho prospech
@ivkanos skúste právnu poradňu tu na MK
@ivkanos Právna poradňa
714 zodpovedaných otázok
JUDr. Renáta Smetana
@charlotte911 poradí jej to čo my tu a možno aj menej. Odporučí ju na právnika.
@ivkanos uvedom si, že striedavka nie je o tom, že ocko pokúpi. Týždeň bude dieťa s otcom. To obnáša komplet starostlivosť od raňajok po večeru, vrátane nákupov potravín a prípravy jedál, pranie, učenie, krúžky, čas po škole. Syn má síce 11, ale stále je dieťa. Citlivé dieťa, ktoré sa bojí, keď otec kričí. Zvládne s ním celý týždeň? a zvládne to otec? bude mať naňho čas?
Inak nemyslela som prax v odbore, ktorý si študovala. Bavíme sa o oblasti, v ktorej pracuješ. Či v nej zarábaš približne toľko ako ostatní, či v nej nemáš možnosť zarobiť viac, keď na sebe popracuješ.
@melanta skúsiť môže, alebo právna poradňa Ficek
@charlotte911 Samozrejme, že skúsiť môže. Ale všade dostane len základné body, aké dostala už v tejto diskucii. Aj poradni Ficeka. Tam dokonca dostane informácií výrazne menej ako dostala tu. Nikto jej nebude dávať komplexné poradenstvo online zadarmo. Každý jej dá len už spomenuté informácie a všetko naviac jej odporučí na platené právne poradenstvo. Je férové to takto autorke povedať, nerobiť jej nádeje, že dostane rozsiahlu právnu radu zadarmo, pretože nedostane.
@nikaeli cas ma uz o 16:00 byva doma vikendy sviatky volne. Z varenim by bol problem to nula bodov ale nejako by sa zariadil isto by mu svokor varil 🤪 alebo restiky sem tam by nieco sam skusil uz raz som bola 3mes.prec to este len dceru sme mali ta bola mala. Myslim ze bude chcet tak aby mi nemusel nic davat na maleho navyse asi striedavu. On mu kupi este aj najust potom aby mu ukazal ze toto mama chudera by si nemohla dovolit ale najom 20r.svokrovi platim ja mam trvaly prikaz myslis ze aj to sa zohladnuje? On nedoplatky a vsetky velke prerabky dovolenky plati nakupy na polovicu jeden tyzden ja jeden on drobnosti do domacnosti oblecko topanky viacmenej ja.ucty mame zvlast. Ano plati vacsinu kedze platy mame sakra rozdielne a ja vlastne som uz aj povedala nebudem investovat tu nic nieje to ani moje ani jeho v podstate na papieri . A v mojej robote vypracovat moc nie je to nestanilny prijem podla obratu a uz dlho premyslam odist nebavi ma ta praca absolutne a plat tiez uz nieje zaujimavy
@ivkanos povedala by som to tak - priprav si všetko, čo máš.. možno bude niečo zbytočné a možno nie. Ťaháš za kratší koniec, preto urob všetko pre to, aby si získala maximum. Syn by chcel striedavku? skúsiť to môžete a uvidíš, ako to bude fungovať, ako to budete zvládať, hlavne syn.. nech je čo najviac v pohode..
@pribinak pokiaľ manželka nepracuje áno má nárok na výživné od pracujúceho ex, mne to bolo povedané právničkou, ale ja som o to nepožiadala, bola som rada, že mi zaplatí vôbec výživné na dve deti, ale niektoré ženy, ked majú o tom vedomosť to využívajú
@charlotte911 ona pracuje, píše to tu viackrát
@pribinak tak to nemá nárok, máš pravdu
Ja by som ti poradila, chod na kuratelu a pýtaj sa tam. Sociálna pracovníčka bude prítomná na súde, bude zastupovať dieťa/ deti. Tá ženská mi neskutočne pomohla pri zvyšovaní výživného. Lebo tiež sa tatko hral, ze zarába 700€ 🧐

@ivkanos začať by si mala tým, že sa poradis s právnikom
Ten najlepšie posúdi aké sú tvoje vyhliadky
Právnik by mal poradiť ako aj s peniazmi. Tie peniaze do previedol na deti boli aké? Dedičstvo? Alwbo iba príjem a úspory?
Podnajom nie je koniec sveta. To by som tak zle nevidela. Striedavka bude asi najrozumnejšie riešenie. Ale ak bude dieťa choré, tak nech s ním zostane doma pán otec počas choroby.
Co sa týka výživného, ak bude dieťa v striedavke, tak ak máte naozaj diametrálne rozdielne príjmy, môže súd určite výživné + je dobre sa dohodnúť ako sa budú financovať väčšie výdavky, napr lyžiarsky zájazd, okuliare, strojček na zuby, alwbo nejaký jazykový pobyt či doucovanie