icon

Priebeh pojednávania pri zverení dieťaťa do opatery

tilda
25. máj 2015

Dobry vecer,prosim vas,ako prebieha pojednavanie tykajuce sa zmeny zverenia dietata do opatery? Dakujem (neviem moc,co od toho cakat,najma mam strach z pravneho zastupcu mojho ex)

andrej001
26. máj 2015

@tilda na sud das namietku pre zaujatost kolizneho ze nekona v zaujme dietata ale jedneho z rodicov. Ale to budes musiet aj dokazat argumenami...

nebicko2
26. máj 2015

@tilda ak možem odpovedať za andeja001 tak kolíznym opatrovníkom je úrad práce sociálnych vecí a rodiny a ten určuje len svojich zamestnancov na vyriesenie daných vecí, z praxe mám take skusenosti, že sťažnosti nepomáhajú a skor veci ublížia, pretože oni si vždy najdú stanovisko, kt.im vyhovuje. Takže kolízneho ako takého vymeniť nemozete ale povereného zamestnanca možno i ked som sa s tým ani nestretla skor so zamietavym postojom

andrej001
26. máj 2015

@nebicko2 Tak nejako som to myslel.... aby vymenili cloveka na ktoreho mozno ex nebude mat vplyv, ale je to tazke preukazat a dosiahnut....

pribinak
26. máj 2015

Pockaj, neplas sa. Uvidis ake bude pojednavanie, to, ze ta kolizny este nekontaktoval, moze byt aj tromf v rukach tvijej pravnicky: ako je mozne, ze kolizny komunikuje len s otcom maloletej, preco nekontaktuje, nepredvolala ci nenavstivil aj matku, .....

Ak bude mat psychologicka a kolizny odlisny nazor s najvacsou pravdepodobnostou bude nariadeny sudny znalec
Nereaguje dcera napr na planovane navstevy otca aj psyvhosomaticky? Napr boli ju brusko, prehana ju, obhryza si nechty, ma tiky?

pribinak
26. máj 2015

@pribinak psychosomaticky

tilda
autor
26. máj 2015

@pribinak ano,boli ju brusko a ma nocne desy ..len mam pocit,ze nik neberie ohlad na nu,skor ide o prava otca

nebicko2
26. máj 2015

@tilda no to neexistuje... som sa normálne nahnevala, že ako to tak môže byť... ale to ťažko do toho mudrovať ked právničku máte, každý prípad je osobitný a možno je nejaky dôvod prečo to máte takto ako to máte. Ja som teda advokátka v oblasti rodinného práva ale vždy s mamičkou najdeme vhodné riešenie alebo aspon take aby dieta trpelo minimálne. Zrejme vaša advokátka urobila čo sa dalo a mali ste smolu na sudcu/sudkynu...

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 co myslis? Neviem,ci si citala celu diskusiu,dcera tam momentalne nemusi spavat,snazim sa ju dat trochu dokopy. To musela,ked platilo predbezko-ale to je uz zamietnute. Ako mozem najst s advokatkou vhodne riesenie,ved rozhoduje sud...zajtra mame pojednavanie :(

nebicko2
26. máj 2015

@tilda prepáčte asi mi to uniklo, že už nemusí už prespávať, ospravedlňujem sa... Želám Vám teda aby to zajtra dopadlo najlepšie v rámci možností. Ešte otázka či ste už mali nariadené znalecké dokazovanie alebo či ho už niekto navrhol?

pribinak
26. máj 2015

@tilda toto treba tiez spomenut, ze stres s prespavania su u dietata uz aj psychosomaticky prejavuje a navstevy u psychologicky su teda opodstatnene
Tu spravu od psychologicky urcite treba

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 nie nie,to je ok...a velmi pwkne dakujem za cas aj za podporu. Nebolo navrhnute,my mame len prve pojednavanie. Da sa predpokladat,co vsetko sa stihne na tom prvom? A mozem znalca odmietnut,ak uz dcera ma psychologicku?(nechcem ju vlacit po znalcoch)

tilda
autor
26. máj 2015

@pribinak som si aj poznamky napisala..bude blbe,ak ich tam vytiahnem?sa bojim,ze na daco v tom strese zabudnem

pribinak
26. máj 2015

@tilda perfektne!!!! To je super, ze si. Si urobila poznamky, na pojednavani lomcuju clovekom emocie a v takom stave lahko vselico zabudnes
Plati vyzivne pravidelne?

pribinak
26. máj 2015

@tilda poznamky budu mat urobene aj pravnici a kolizny opatrovnik

tilda
autor
26. máj 2015

@pribinak plati vzdy nacas,kedysi posielal trojnasobne viac,ked sa k nam chcel vratit

nebicko2
26. máj 2015

@tilda súd môže nariadiť znalca aj napriek nesúhlasu a spravidla znalca nariadi. Na tvojom mieste by som súhlasila,ja s tým mám len dobré skúsenosti a aj z osobnej skúsenosti viem,že znalec nie je pre dieťa stresujuci, dokonca sa tam malému páčilo a bral to ako zábavku. A konanie sa nebude predlžovať zbytočným dokazovanim lebo aj tak to väčšinou skončí u znalca.

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 pls,kto bude znalca platit?

nebicko2
26. máj 2015

@tilda každý 1/2 ceny znaleckého posudku sa pohybujú od 700 až po 1400 eur, záleží aj od rozsirnosti spisu

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 no a ked ja na to jednoducho nemam?dostavam rodicovsky prispevok...

nebicko2
26. máj 2015

@tilda dá sa požiadať o odpustenie poplatku a môže ho súd úplne odpustiť alebo aspoň znížiť, potom je tu aj možnosť požiadať uhradiť poplatok v splátkach.

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 a prihliada sud na to,ze ja mam rodicak a on 7 tis v cistom mesacne? Jednak nechcem dceru tahat k dalsiemu psychologovi,je to podla mna zbytocne kedze posudok vie urobit psychologicka,ku kt chodi. A nam to tiez riadne financne skomplikuje zivot,hoc aj v splatkach

nebicko2
26. máj 2015

@tilda 7tis.v čistom? Tak to máte pekné výživné, sud na to môže prihliadať ale je to na posúdení sudcu.A tiež je len na vyhodnotení sudcu či mu postačí správa od psychologicky alebo nariadi znalecký posudok. Každopádne ak otec spochybni záver psychologicky a prípadne sa odvolá tak je skoro isté že krajský súd to okresnemu vráti aby nariadil znalecké dokazovanie. Alebo aj otec môže navrhnúť znalca keďže by mu to po finančnej stránke neprekážalo a vtedy tiež súd nariadi znalca.

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 vyzivne je 300e...a to donedavna nas stala suktomna skolka 400e...

nebicko2
26. máj 2015

@tilda??? Aj viete dôvod prečo tak málo alebo to máte dohodou?

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 dohodou spred 4r,ked zarabal 2tis. Ja som do toho nechcela rypat,aby nechcel rozsirovat styk...

nebicko2
26. máj 2015

@tilda no podľa jeho zárobku pokojne môžete žiadať cez 1200 eur, nakoniec aj tak riešite styk, takže by vám to určite uľahčilo život...

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 vazne?? On nema ine deti ani...bola by som rada,ak by jej sporil,aj som uz o to poziadala

nebicko2
26. máj 2015

@tilda áno, súdna prax je 20-30%z príjmu, vo všeobecnosti dávajú 25 %z príjmu, takže to vidím na pekne výživné aj so sporením. A ste aj právne zastúpená v konaní o zvýšenie výživného?

tilda
autor
26. máj 2015

@nebicko2 som,to sa bude myslim riesit naraz...

nebicko2
26. máj 2015

@tilda no super, tak to vám pomôže aspoň s argumentaciou, v takýchto prípadoch sa oplatí nechať sa zastupovať 🙂