icon

Príspevok na rozvedenú manželku

ketrin12
14. nov 2014

Ahojte potrebujem poradiť.Vjuli sme mali s ex manželom rozvod ale právoplatnosť nadobudol až v oktobri 2014.Ja si momentálne hľadám pracu ktoru však časovo musím prispôsobiť kôli malému a jeho škôlke a preto je to o to ťažšie.Mám nárok na nejaký príspevok od ex a v akej výške?On sa nedávno ale oženil znovu a tá jeho terajšia partnerka má už dieťa z predošlého vzťahu.On pracuje v Rakusku, takže príjem má.Moc Vám ďakujem za všetky odpovede. 🙂

radopp
14. nov 2014

výživné na dieťa v neobmedzenej výške

bonaqa2013
14. nov 2014

@radopp o takom výživnom som ešte nepočula

emily76
14. nov 2014

@ketrin12 mozes si dat na sud ziadost o vyzivne na byvalu manzelku.

bonaqa2013
14. nov 2014

@ketrin12 máš nárok, len si o to treba požiadať na Okresnom súde. Ak nepracuješ tak určite. Výšku určí súd, bude závisieť od príjmov oboch už ex manželov.

oladuna
14. nov 2014

To je zaujimave.o tomto som nepocula, iba ak by to bolo v USA 😀

mihula
14. nov 2014

@bonaqa2013 si predstav,ze taky zakon existuje.Ja som mala sud,ale v opačnom garde

bonaqa2013
14. nov 2014

@mihula a ako to potom v praxi vyzerá? ak súd povie 200 e, tak otec platí 200 e. A pri neobmedzenom? daj sem celú výplatu?

mihula
14. nov 2014

@bonaqa2013 ja som mala sud,kde moja učtovnička musela predlozit moj prijem.Sudkyna sa mojho ex spytala,že kolko by si predstavoval,aby som mu platila.Bol celkom skromny,chcel iba 70e.Ja som mala to stastie,že som natrafila na super babu,ona ho normalne vysmiala,ze či mu to nie je trapne a zamietla to.Len,ozaj zalezi,kto to dostane do ruk.Myslim,že spominala,že 5 rokov by som mu platila

draik
14. nov 2014

@ketrin12
Vy osobne nárok nemáte. To, že si neviete nájsť podľa Vás zodpovedajúcu prácu, samo o sebe nie je dôvodom na to, aby súd zaviazal exmanžela na platenie príspevku na Vás. Nárok by ste mali napríklad v tedy, ak by ste neboli schopná sa živiť z objektívnych dôvodov, napríklad z dôvodu zlého zdravotného stavu.

bonaqa2013
14. nov 2014

@draik nemáte pravdu, bola som na materskej, po rozvode a mala som nárok na tento istý krok.

draik
14. nov 2014

@bonaqa2013
Ja Vám neberiem, že ste mali nárok na príspevok. Pritom ani MD nemusí byť dôvodom na priznanie príspevku, najmä, ak materské nie je nízke. Ani to, že rozvedený manžel nepracuje, nie je samo o sebe dôvodom na priznanie príspevku. Podmienkou je, že nie je schopný sa sám živiť, pričom táto podmienka sa vykladá objektívne, nie subjektívne.

mihula
15. nov 2014

@bonaqa2013 ospravedlnujem sa,to samozrejme nepatrilo tebe.Som sa pomylila.Ale aspon sme o niečo mudrejsie.Pekny den

danielka122
27. dec 2014

Ahoj kedze som studovala pravo tak sa v tychto veciach vyznam, pokial ste nezamestnana dobrovolne to znamena ze nemate ziadnu chorobu teda nie ste ZTP, ziaden sud vam to neschvali a uz vobec nie ak sa exmanzel znova ozenil a ma vyzivovaciu povinnost voci svojej novej manzelke a jej dietatu. Ak by ste mali dieta mladsie ako 3 roky mohol by sud urcit zhruba 20e mesacne na Vas , ale to len ak by boli voci ex malnzelmi velke majetkove rozdiely , to znamena ze on by vlastnil 3 medaky a vilu a vy by ste nemali kde zit. Bude Vas to stat len zbytocne peniaze za pravnika 🙂 ako pisala draik. Dufam ze som poradila , pekny den

danielka122
30. dec 2014

@danielka122 Tiez sa chcem ponuknuknut vsetkym mamickam ak niektora potrebujete pravne rady ohladom rodinneho prava, som Vam k dispoziicii, kedze som na materskej dovolenke v 8 mesiaci a celkom sa nudim :D

danielka122
30. dec 2014

@ketrin12 Ahoj kedze som studovala pravo tak sa v tychto veciach vyznam, pokial ste nezamestnana dobrovolne to znamena ze nemate ziadnu chorobu teda nie ste ZTP, ziaden sud vam to neschvali a uz vobec nie ak sa exmanzel znova ozenil a ma vyzivovaciu povinnost voci svojej novej manzelke a jej dietatu. Ak by ste mali dieta mladsie ako 3 roky mohol by sud urcit zhruba 20e mesacne na Vas , ale to len ak by boli voci ex malnzelmi velke majetkove rozdiely , to znamena ze on by vlastnil 3 medaky a vilu a vy by ste nemali kde zit. Bude Vas to stat len zbytocne peniaze za pravnika emoticon ako pisala draik. Dufam ze som poradila , pekny den