Príspevok na výživné matky a dieťaťa
Dobrý deň, chcela by som niekoho poprosiť o radu. Som v 7-mom mesiaci tehotenstva a priateľ ma opustil. Žijem s mamou, otec mi zomrel a nikoho okrem mojej mamy nemám, kto by mi pomáhal s dieťatom, či už finančne alebo psychicky. Bývalý sa ponúkol, že mi bude platiť mesačne na dieťa 100€ a na mňa - ako výživné na matku 50€, čiže dohromady 150€ mesačne. Plus sa ponúkol, že čo bude treba pre malého, to kúpi. Zatiaľ sme však neboli podpísať túto slovnú dohodu. Súhlasil, že to bude aj na papieri. Lenže mne sa táto suma zdá primalá, keďže viem, že jeho mesačné príjmy sú celkom slušné - cca 1.300€. Neviem či mám podpísať dohodu na 150€ mesačne alebo to dať radšej na súd. Bojím sa toho, že na súde mi pridelia menej a nedostanem ani tých 150€. Poraďte mi prosím, čo je lepšie urobiť. Ďakujem
@sibalka21 menej ako 150e nedostane z cisteho prijmu 1300e , dostane minimalne 300, sud nezaujima to ze plati poistky,ktroe niesu povinne, mne to povedal sud tiez! Ani ich nezujima ze splaca lizing za auto, to je povazovane za nadstandard ako to bolo u mna. Ak nema ziadnu inu vyzivovaciu povinnost , iba to jedno este nenarodenne dieta, nemas na co cakat a po narodeni hned ist na sud. Ti garantujem ze 300 z toho dostanes, z vlastnych skusenosti a to som mal prijem o 400e mensi ako tvoj byvali
@adam122 ...ako manželka ho môže poberať akúkoľvek dobu, kým je manželka.....ako bývalá manželka max 5 rokov.....
ja som reagovala na to čo si napísal. že na ňu platiť nemusí, lebo nie je manželka....na to som napísala, že aj ked nie je manželka môže od neho žiadať príspevok na výživu......
@mirica to sa velmi mýliš, ze na nu platit nemusi. Výživné sa plati aj slobodnej matke a to 2 roky.
@katusustakova ...zle si prečítala.....ja som písala, že sa platí aj nevydatej matke
@mirica pardon, necitala som poriadne 🙂

@olinka027 V prvom rade opustil teba a nie dieťa. Dieťa sa ešte ani nenarodilo. A kto vie, možno raz v budúcnosti bude z neho dobrý otec pre vaše spoločné dieťa. A to aj napriek tomu, že s jeho matkou nedokázal žiť.