icon

Problémy s výživným a súdnym konaním o dcéru

anonym454
8. jún 2025

Dobrý deň chcem sa poradiť ohľadom súdu a výživné ktoré má teraz čaká.Mám 24 rokov mám 9 mesačnu dcéru žijem u rodičov môj partner žije u svojich rodičov má 30 rokov.Od začiatku malej kúpil len jeden kočík ktorý mi neskôr vyčítal.Celu výbavičku nám kúpila moja rodina postieľku mi zabezpečila sestra.Moji rodičia zakázali otcovi dieťaťa vstúpiť do bytu,lebo otec dieťaťa sa nikam neposuval.Posielal mi fotky z obhliadky bytov na ktoré ani nebol klamal má.Bez môjho vedomia si vybavil daňový bonus na dieťa ,ktoré mi dáva ako výživné ,čiže 100€ plus 50 niekedy 80 € on zarába cca 1000€ mesačne.Poziadala som ho aby si daňový bonus zrušil ale aj tak naďalej ho poberá.Malej nič nekupuje navyše a aj keď niečo kúpi dá mi menej peňazí.Musela som ho zablokovať všade kde sa dalo lebo ma ponižuje že ja ako matka som zlyhala ,stále má atakuje a vyhráža sa že keď mala vyrastie tak jej povie čo som za matku.Moji rodicia mu zákali sa približovať k našim dverám a on to nerešpektuje.Lebo má stále len ponižuje.Davam mu malú niekedy dva krát do týždňa ale bojím sa lebo mu po Tom všetkom nedoverujem .Chodí na 3 zmeny hovorí ako malú miluje a pri Tom keď ma nočnú celý deň spí a ani si nespomenie že nejakú dcéru má a pri Tom býva niekoľko metrov od nás,tak isto aj keď ma poobednú a potom keď ma rannú malú by chcel každý deň.Zakazala som mu aby si ju brával k svojim rodičom lebo býva spolu s ďalšími bratmi,každý víkend popíjajú a niektorí tam fajčia marihuanu,ani toto nerešpektuje.U nich doma nemá pre malú nič ani plienku ani hračku proste nič.Vsade ohovára mňa a moju rodinu že mu bránime sa stretávať s malou.Som už nazúfalá podala som to na súd,ale bojím sa neviem čo očakávať.Ďakujem za odpovede

m to na súd ,

zuzana9393
8. jún 2025

Držím palce,nemáš to ľahké,ale ono to všetko prehrmi. Po súde budete mať určené kedy sa môže otec s dcérou stretávať, ak si ju nevezme v daný čas, nemusíš mu ju dať vôbec. Tým pádom vám skončia hádky o Tom,kedy si malú vezme. Vôbec by som sa s ním nedohadovala,ale pevne sa držala stanovenia súdu. Predpokladám,že tak malé dieťa mu nedajú na celý víkend ako to býva u starších detí,ale len na pár hodín. Výživné pýtaj čo najvyššie, stratiť nemáš co, ak budeš pýtať 300€ možno ti schvália 200, ale ak budeš pýtať 100, tak ti určite neschvália viac a časom sa budeš musieť súdiť znova o zvýšenie.

patka06
8. jún 2025

Súd mu určí výživné. ktoré musí platiť.
Ak ho platiť nebude môžeš na neho podať trestné oznámenie.
Pokojne môžeš žiadať 300 Eur - spočítaj si všetky náklady na dieťa /strava, plienky, oblečenie, podiel na bývaní atď./ a žiadaj aj polovicu mimoriadnych výdavkov - to sa ti môže hodiť do budúcnosti /škôlka, zdravotná starostlivosť atď/
Daňový bonus poberá neoprávnene /nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti/- ak by si chcela môžeš ho nahlásiť na Finančnú správu a bude ho musieť vrátiť

anonym454
autor
8. jún 2025
@zuzana9393

Držím palce,nemáš to ľahké,ale ono to všetko prehrmi. Po súde budete mať určené kedy sa môže otec s dcérou stretávať, ak si ju nevezme v daný čas, nemusíš mu ju dať vôbec. Tým pádom vám skončia hádky o Tom,kedy si malú vezme. Vôbec by som sa s ním nedohadovala,ale pevne sa držala stanovenia súdu. Predpokladám,že tak malé dieťa mu nedajú na celý víkend ako to býva u starších detí,ale len na pár hodín. Výživné pýtaj čo najvyššie, stratiť nemáš co, ak budeš pýtať 300€ možno ti schvália 200, ale ak budeš pýtať 100, tak ti určite neschvália viac a časom sa budeš musieť súdiť znova o zvýšenie.

@zuzana9393 Ďakujem veľmi krásne ,potrebujem počuť tieto slová lebo niekedy naozaj ma vie tak zmanipulovať že mám pocit že ja som ťa zlá a on ten dobrý .Ďakujem

anonym454
autor
8. jún 2025
@patka06

Súd mu určí výživné. ktoré musí platiť.
Ak ho platiť nebude môžeš na neho podať trestné oznámenie.
Pokojne môžeš žiadať 300 Eur - spočítaj si všetky náklady na dieťa /strava, plienky, oblečenie, podiel na bývaní atď./ a žiadaj aj polovicu mimoriadnych výdavkov - to sa ti môže hodiť do budúcnosti /škôlka, zdravotná starostlivosť atď/
Daňový bonus poberá neoprávnene /nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti/- ak by si chcela môžeš ho nahlásiť na Finančnú správu a bude ho musieť vrátiť

@patka06 Ďakujem veľmi krásne .určite to budem riešiť