icon

Refinancovanie úveru jedného z manželov

simona3211
3. máj 2021

Dobrý večer, mám taku otázku a budem vďačná keď mi pomôžete. Môj manžel si pred manželstvom kúpil byt na ktorý má úver a teraz si ho chce refinancovať a k tomu potrebuje môj súhlas. Momentálne naše manželstvo nie je v poriadku, sú nezhody. Pri otázke refinancovania úveru, či mu podpíšem podotkol, že polku bytu neprepise na mňa, lebo je zalozeny aj z jeho strany rodičovský byt a pri prípadnom rozvode by ma musel vyplatit aj z tohto bytu aj z rodičovského. Otázka znie, nechystá na mňa nejakú búdu, vie ma to nejako ovplyvniť prípadne uskodit? Budem vďačná za rady, lebo si neviem pomoct. Ešte poznámka, v manželstve je aj dieťa. Ďakujem

Strana
z2
martina1201
3. máj 2021

@simona3211 určite by som nepodpísala. Stala by si sa spoludlžničkou bez vlastníckeho práva, ale s povinnosťou platiť úver ak nebude platiť tvoj manžel. Neverím síce že by chcel prestať platiť svoje a rodičovské vlastníctvo ale predsa len náhoda je blbec..... navyše ak sa rozidete a ty budeš spoludlžničkou na jeho úvere tebe nevyjde úver ak si budeš chcieť kúpiť nehnuteľnosť. Takže ja radím nerobiť to. Radšej si zuzte BSM na ten úver čo chce..... Nech sa poradí s právnikom.

zuzanka.zuzu
3. máj 2021

@martina1201 čo to trepeš za blbosti? on ju predsa nechce ako spoludlžníka, ale chce aby podpísala že ona nebude po ňom požadovať jeho byt...

@simona3211 jasne, ak je to iba o tom, že po ňom nebudeš chcieť vyplatiť z bytu jeho rodičov, tak by som podpísala (ty by si chcela to isté keby išlo o byt tvojich rodičov)

gabika128
3. máj 2021

@simona3211 aj ja si chcem refinancovať úver, manžel bude tak isto musieť byť pri tom. Ono je to v podstate jedno, lebo ak by išlo čokoľvek k súdu, má ten druhy nárok z určitej časti na nehnuteľnosť, ktorá bola splácana za manželstva. Aspoň ja to tak chápem. Na druhej strane, muž môže kedykoľvek byt predať, keďže nie si na liste vlastnictva. To si musíš už potom sledovať. Alebo si vyriešte teraz bez podielové spoluvlastníctvo. Sama som zvedavá čo tu ešte niekto napíše a poradí, lebo ja sa v tom tiež dobre nevyznám.

simona3211
autor
3. máj 2021

@zuzanka.zuzu Ahoj, on nechce nič také že nemám po ňom požadovať byt,ale len si chce refinancovať úver a k tomu potrebuje môj podpis. Píšem čo mi povedal, neviem ako to chodí, či môžem podpísať, alebo sa bat niečoho. Stále mi nejde do hlavy prečo do tej otázky zakomponoval žena mňa neprepise byt, keď ho o to ani neziadam 🤔

gabika128
3. máj 2021

@simona3211 no lebo ty ako manželka, máš nárok na časť bytu splácaneho za trvania manželstva.

lucianne
3. máj 2021

Niesom si istá ci je je to tak ze keď už ste manželia a chce refinanc musíte ísť do toho spolu a tým pádom by si už bola nejaký vlastník? Preto možno spomenul ze na teba nič nenapíše. Ale ak chce momentálne refinanc bez teba mu to neschválila.
Tak byť tebou idem s nim za tým človekom co mu to vybavuje a nech to vysvetli aj tebe co bude ak bude...

simona3211
autor
3. máj 2021

@gabika128 otázka znie, stratím tým niečo alebo získam, keď si refinancuje navýši úver? Cize počas manželstva splácania úveru aj keď na jeho meno mám na to nárok, to som nevedela, lebo on sa tak aj správa že všetko je jeho tu 🙄👌

simona3211
autor
3. máj 2021

@lucianne viete, včera má vyhadzuje slovne a dneska chce refinancovať 🙈

dzina007
3. máj 2021

@simona3211 chod do banky kde ma muz uver bez neho a porad sa s oporadcom ze co to vlastne vsetko obnasa.

draik
3. máj 2021

@simona3211
Pokiaľ trvá BSM, tak banky vyžadujú pribratie druhého z manželov, ak ide o vyššiu sumu. Za daných okolností je to pre Vás nevýhodné.

@zuzanka.zuzu
ani netušíte, ako sa mýlite.

simona3211
autor
3. máj 2021

@draik prečo nevýhodné?

marseillefan
3. máj 2021

@simona3211 pretože sa stávaš spoludlžníčkou... jemu zostane celý byt a tebe polka dlhu.

simona3211
autor
3. máj 2021

@marseillefan takže odporúčate nepodpísať refinanc?

simona3211
autor
3. máj 2021

@marseillefan prípadne da sa to nejako ošetriť?

simona3211
autor
3. máj 2021

@marseillefan či radšej ruky od toho preč, nepodpísat a je

marseillefan
3. máj 2021

@simona3211 ak hrozí, že sa budete rozvádzať, tak sa do toho určite nenechaj zatiahnuť. Tým, že podpíšeš ten úver, je to automaticky váš spoločný úver.

simona3211
autor
3. máj 2021

@marseillefan ale byt nie, už chápem, za to mi povedal že mi nič neprepise

marseillefan
3. máj 2021

A mimochodom ti aj klamal, že ak by na teba polovicu bytu prepísal, tak ťa bude musieť vyplácať aj z rodičovského. Rodičovský byt patrí a aj bude patriť rodičom.. je len zábezpekou úveru, ale to nič nemení na tom, že ty naň nárok nebudeš mať a nebude ťa musieť z neho ani vyplácať.

simona3211
autor
3. máj 2021

@marseillefan och, no pekne, ešte ze som sa spýtala, takže pokiaľ neprepise polku bytu na mňa, refinanc nepodpísať 🤔🙈

lucianne
3. máj 2021

@simona3211 ja osobne by som mu to neodpísala keď to mate takto a keď je na teba ako pes. Lebo úver budeš mat na krku aj ty ale časť bytu ti teda asi neprepise ale vlastne keď už ste manželia neberie sa to tak ze to už je novo nadobudnutý majetok v manželstve?tým pádom tam zapísaná byť musíš? Nájdi si finančného poradcu alebo v banke poradcu oni ovládajú zákony a tieto úkony to budeš mať najistejsie.

qetka
3. máj 2021

ako manzelka by s nim mala ist do uveru spolu. To znamena, ze ak by on neplatil, budu pytat peniaze od teba. Nasledne - ak by si ani ty neplatila, pojdu po zalozenych nehnutelnostiach, Ty si vsak uz hypoteku nebudes moct zobrat, alebo len malu, kedze budes zakomponovana v tej vase spolocnej. Byt bude stale jeho, ten nemusi byt pisany rovnako ako hypoteka. Nic nepodpisuj. Bud nech pocka na rozvod a potom refinancuje, alebo si zuzte BSM a potom to bude len jeho uver.
Kazdopadne ta nema preco vyplacat z rodicovskeho bytu - to je kravina, ale v podstate mas narok na polku penazi, ktore ste splatili pocas manzelstva, aj ked to nie je tvoj byt, ale splacal sa z vasich spolocnych penazi.
Este ti poradim, ak ti da draik nejake rady, je pravnik a vyzna sa v tom najlepsie, tak od neho si naozaj poradit nechaj ;)

marseillefan
3. máj 2021

@lucianne nie, určite sa to tak neberie... byt kúpil pred manželstvom, takže je celý jeho. Nový úver na tom nič nezmení...

simona3211
autor
3. máj 2021

@qetka áno, už som počula že draik je top 🤗

lucianne
3. máj 2021

@marseillefan nevedela som preto som to kládla ako otázku 😉my máme tak ze byt a prva hypo na mňa a dom a druha hypo na muža a keď som refinancovala ešte pre manželstvom ale už bolo v plane mi chalan povedal ze po svadbe už do ďalšieho refinancu ideme spolocne s mužom. Ale ako sa to majetkovo delí som nevedela.

martina1201
Autor odpoveď zmazal
qetka
3. máj 2021

@martina1201 a hlavne, ked vlastne tie blbosti trepe ona sama 🤣🤣🤣

martina1201
3. máj 2021

@zuzanka.zuzu trošku slušnejšieho správania by sa ti zišlo a menej sa osopovať na iných.

hviera81
4. máj 2021

u notara zuzit bsm, a moze hypo podpisovat sam, podpises iba u notara.

juma2
4. máj 2021

Úprimne, nie aj keby to manželstvo bolo v poriadku, za takýchto podmienok by som do toho isto teda nešla a nie ešte, keď ako píšeš, že to medzi vami teda v poriadku nie je

renatka1985
4. máj 2021

u notara viete podpisat "Zúženie BSM" - ktore sa bude tykat len tohto bytu, a si v pohode.

Strana
z2