icon

Refinancovanie úveru jedného z manželov

simona3211
3. máj 2021

Dobrý večer, mám taku otázku a budem vďačná keď mi pomôžete. Môj manžel si pred manželstvom kúpil byt na ktorý má úver a teraz si ho chce refinancovať a k tomu potrebuje môj súhlas. Momentálne naše manželstvo nie je v poriadku, sú nezhody. Pri otázke refinancovania úveru, či mu podpíšem podotkol, že polku bytu neprepise na mňa, lebo je zalozeny aj z jeho strany rodičovský byt a pri prípadnom rozvode by ma musel vyplatit aj z tohto bytu aj z rodičovského. Otázka znie, nechystá na mňa nejakú búdu, vie ma to nejako ovplyvniť prípadne uskodit? Budem vďačná za rady, lebo si neviem pomoct. Ešte poznámka, v manželstve je aj dieťa. Ďakujem

Strana
z2
marseillefan
4. máj 2021

Ženy určite? Nie som právnik, ale na čo je dobré vyňať z BSM byt, ktorý tak či tak nie je predmetom BSM? Manžel ho kúpil pred svadbou, takže patrí len a len jemu. Tu ide o to vyňať z BSM tú novú pôžičku, ale s tým by v prvom rade musela súhlasiť banka...

simona3211
autor
4. máj 2021

Ďakujem, čo sa týka toho Zuzenia BSM pri refinancovani, aký to má vplyv na ďalšie užívanie majetku, prípadne čo sme do bytu spolocne investovali, napr gauč, sušička... Ako to je ďalej? Dakukem

martina1201
4. máj 2021

@simona3211 ale však pri zakladaní nehnuteľnosti nezakladate gauč a ani sušičku len tu nehnuteľnosť. Toto zúženie by sa týkalo len toho refinancu nie spoločného hmotného majetku kúpeného do danej nehnuteľnosti.

hviera81
4. máj 2021

@marseillefan tu ide o hypo, lebo ked su manzelia, tak si hypo nemoze zobrat sam. zuzuje sa bsm na konkretnu vec, v tomto pripade uver na nehn. papier od notara banke staci, nepotrebuje aby s tym inym sposobom suhlasila

hviera81
4. máj 2021

@juma2 tak by si bola spoludlznik 🙂 . tipujem ze chce lepsie podmienky, preto ide do inej banky, nie je to nic neobvykle...

hviera81
4. máj 2021

@simona3211 hnutelny majetok sa musite dohodnut.... zuzenie bsm s tym nesuvisi.
este existuje aj rozdelnie bsm, tam sa vsetko deli na moje/tvoje, ale to musi ist na sud.

simona3211
autor
4. máj 2021

Dámy a páni, práve som dohovorila s manželom a vravela som mu do že refinancu nejdem a on mi na to že mi chce navrhnúť že by sme podpísali zmluvu,že v prípadnom rozvode prejde úver späť na neho. Čo si o Tom myslíte?

eeffka
4. máj 2021

@simona3211 myslim si ze nech si trhne nohou, budes mat dost starosti s rozvodom , nieto este s jeho uvermi, a dobre ti pisu, to ze byt kupil na dlh a splaca z manzelskych penazi, tak trosku nie je ok, cize by som spocitala splatky uveru pocas manzelstva vydelila 2 a to je suma v peniazoch, ktoru si mozes a mala by si si narokovat. Hlavne sa chod poradit s advokatom.

gabika128
4. máj 2021

@simona3211 chod sa poradiť s nejakým právnikom iné je čo ti povedia v banke a iné čo ti povie právnik v prípade rozvodu.

simona3211
autor
4. máj 2021

@eeffka dakujem za stručnu a jasnú odpoveď 🤗 rozmýšľam ešte o Tom zúženi nám ale keď je chrapun a chová sa ako sa chová tak neviem či sa nanho nevykaslat radšej

marseillefan
4. máj 2021

@simona3211 Ty budeš mať právny vzťah s bankou, nie s manželom... takže na to, aby on mohol zobrať úver na seba, s tým bude musieť súhlasiť banka. Zmluva medzi tebou a tvojim manželom banku k ničomu nezaväzuje, takže ak banka povie, že nie, môžeš tú zmluvu roztrhať... Určite sa choď poradiť s právnikom...

simona3211
autor
4. máj 2021

@marseillefan ako myslíte to, že banka povie že nie? Tomu nerozumiem

luccija
4. máj 2021

@simona3211 čo myslíš tým gaucom, sušičkou?je to kupované za manzelstva amortizacia ...to nemá nič spoločné s refinancom.Skor riešte či byť spolu či nie nedaj sa do niečoho namotat.Zuzte BSM a máš pokoj

marseillefan
4. máj 2021

@simona3211 Ak to teraz podpíšeš, tak si automaticky spoludlžníčkou v očiach banky. Papier, ktorý podpíšeš so svojim manželom, je v očiach banky bezpredmetný. Ak by ten úver chcel manžel prepísať len na seba, musela by s tým v prvom rade súhlasiť banka. Ak banka súhlasiť nebude, zostaneš spoludlžníčkou s manželom.

simona3211
autor
4. máj 2021

@marseillefan už chápem, ďakujem moc

simona3211
autor
4. máj 2021

@marseillefan povedal mi teraz, že keby prišlo k rozvodu banka nemá prečo namietať aby som z úveru vystupila ale asi blbosť ďalšia nie?

eeffka
4. máj 2021

@simona3211 samozrejme ze budu namietat, banke je jedno ci si manzelka alebo susedka, si pre nich potencialna platicka, dovolia ti vystupit ak jeho kredibilita bude dost vysoka aby nenamietali alebo ked najdes somaricu za seba. Uz si spocitala kolko penazi islo na hypo ? 🙂 lebo ja by som sa ho toto opytala, ako chce riesit a este len potom uvidis charakter.

martina1201
4. máj 2021

@simona3211 budeš aj ty dokladovať príjem? Alebo ma on dostatočný príjem na to aby pokryl náklad manžel manželka a dieťa plus ostatné úvery ak nejaké máte? Lebo ak musíš predkladať príjem aj ty tak ťa len tak po rozvode nevyjme aj keby ste mali 10 papierov spisanych.... Banka má svoje pravidlá a po rozvode sa len tak jedna osoba nedá vyňať ak nie je dostatočný príjem toho ktorý chce v úvere ostať sám.

chiara189
4. máj 2021

@simona3211 jasne ze banka moze namietat lebo oni budu skumat jeho prijem atd... a ked povedia ze samemu mu ten uver nevyjde tak ty stale ostavas ako spoludlznik. A ked si potom budes chxiet zobrat nieco vlastne tak toto budes mat ako gulu na nohe, proste sa to bude ratat do tvojich nakladov a je mozne ze ti potom uver nevyjde

marseillefan
4. máj 2021

@simona3211 neviem ako v tomto smere fungujú banky... teoreticky to môže prejsť bez problémov, teoreticky ti môže zostať na krku úver. Teoreticky ani manžel nepodá žiadosť. Nevieš, čo bude o rok, dva... Ja sa v živote riadim pravidlom, že ak idem do rizika, tak jedine vtedy, ak je šanca, že na tom niečo získam. Toto by som ja nepodpísal, lebo tu nemáš čo získať, môžeš len stratiť.

aduskatt
4. máj 2021

Banka musí súhlasiť. Súhlasiť bude v prípade, že bude mať manžel dostatočnú bonitu, že jeho plat pokryje možnú celkovú zaúverovanosť, čo je 8násobok ročného platu a zároveň splátka nebude môcť byť viac ako 60% z jeho platu. A ak bude banka súhlasiť, bude to zmena zmluvných podmienok, čiže poplatok za zmenu podľa banky aj 200 eur, ale skôr si myslím, že s tým súhlasiť nebude, lebo dvaja dlžníci sú pre ňu menej rizikoví, ako jeden

hviera81
5. máj 2021

@aduskatt ak to vychadza z prijmu, tak banka nema preco nesuhlasit. deje sa to celkom casto, vypustenie spoludlznika.
ide len o to, ze dovtedy kym k tomu pride, sa moze zmenit hocico. zivot sa moze zmenit zo sekundy na sekundu, a s manzelkom s ktorym nie som uplne v pohode, ist do niecoho takehoto.... je to riziko.

aduskatt
5. máj 2021

@hviera81 veď o tom píšem - už som zažila aj nesúhlas banky, aj keď väčšinou ak sa bonita splní, súhlasia. Preto upozorňujem na všetky možné alternatívy

sherynkamalinka
6. máj 2021

@marseillefan ti radí dobre. Určite sa nenechaj vtiahnut do refinancu. Stávaš sa spoludlžníkom a banke je jedno, či nehnuteľnosť spada do bsm alebo nie. Tu z nehnuteľnosti nemáš nič. Dokonca môžeš ešte ti pri vyporiadaní bsm pýtať späť polovicu hodnoty zariadenia, resp. rekonštrukcie, ktorú si do nehnuteľnosti vložila. ale všetko je to na dlho, aj roky..V tomto prípade do refinancu v žiadnom prípade. Nech si refinancuje úver po rozvode.

trpaslik11
6. feb 2024

A mám otazku.
pri refinancovaní hypotéky. Po manželstve musím ísť aj ja do refinancovania ? Teda do úveru ak sme manželia už ? Potrebuje odomna podpis ak sme manželia ?

trpaslik11
6. feb 2024

Manžel kupoval dom pred manželstvom
A ja chcem aby polka domu bola moja nakoľko tu robím a dávam do cudzieho peniaze aj ja.
A končí nám fix ...

trpaslik11
6. feb 2024

A máme spolu aj dieta.
Potrebuje manžel odomna nejaký podpis alebo niečo ?

aduskatt
11. feb 2024

Ak kupoval pred manželstvom, je jeho - vaše je až to, čo ste nadobudli spolu po uzavretí manželstva. Aký podpis myslíš, či potrebuje?

hviera81
14. feb 2024

@trpaslik11 ak len konci fix a pokračuje v tej istej hypotéke, tak nepotrebuje od teba nič. Ak by si hypotéku navyšoval alebo prenášal do inej banky tzn by sa jednalo o novú hypotéku tak ako manželka musíš byť na úvere už aj ty. Ak tam byť nechceš tak musíte zájsť za notárom zúžiť bezpodielove spoluvlastníctvo

Strana
z2