Rozvod kvôli šťastiu detičiek
Ahojte milé zienky
Nechodím sem často ale potrebovala by som možno taký nestranný pohľad a rady pripadne skúsenosti čo robiť. Mám dve deti 1rok 3 mesiace a akurát trojročnú, ktorá by mala nastúpit v septembri do škôlky. S mužom sme spolu 8 rokov. Mame krásny dom psa finančne sa nemáme zle co ale neznamená že minam na hlúposti. Mame samozrejme ako skoro každý hypotéku a celkove náklady okolo 1500€. Poberám rodicak, muž je od rana do pól šiestej v práci nonstop teda okrem víkendov čiže sme taká klasická rodina. Avšak bývame fakt pomaly na kraji sveta kde mame jedny malé potraviny a ihrisko? No to sa tak ani nedá nazvať. Jedna šmýkačka na ktorú dieťa samé nevylezie hojdacka a konik na priamom slnku pri hlavnej ceste s otvormi že dieťa nemá problém vybehnúť. Keď prší kopec blata a cez leto ani nepokosena tráva. Nejdem hovoriť že tam ani nikto nechodi lebo pomaly každý dvor má svoju trampolínu či šmýkačku. Väčšina ľudí tam žije v generačných domoch a stretnúť niekoho na ulici mimo babiek vyzdedaciek je fakt umenie. Vybrali sme si to tam ešte ako bezdetni čiže na toto sme prišli časom. S jedným malým dietatom sa viete prehrat či ho vziať niekam do mesta. Ale keďže sa naša staršia s nikým nejak nestretávala alebo bolo korona tak je naozaj bojazliva hanblivá a robiť jej animatorku cely deň dá zabrať ale však zvládla som je veľmi sikovna múdra avšak problém je ju dostať von. Hneď plakala bála sa ľudí a na deti pozerala ako na zjavenie. Po príchode mladšej sme ich všade spolu brávali do detských kutikov atd atd. Ono je to na dlho. Avšak ja som s nimi bola nonstop sama od rana do večera kým prišiel muž z prace a viete ako funguje mama. Večer sa jej konci o 22tej druhej kým sa uspia deti spraví poriadok navarí sa atd. Mladšia bývala od februára nonstop chorá ležali sme aj v nemocke proste bolo toho na mna už príliš ale zvladala som. S mužom sme sa často vadili pretože samozrejme manželské povinnosti boli u mna na poslednom mieste keďže som bola každý deň už ko. Vikendy sme fungovali rovnako len to že som nemala len dve ruky ale 4 a musela som ich “komandovat” co treba robiť. Sám ich nebral nikde. Dcéra od 2-2,5 totálny vzdor a mladšia bola ako moja prisavka takze muž sám nejaké aktivity nepodnikal. Keďže sa nám blizil nástup do škôlky tak som potrebovala niečo robiť nech naozaj sa nebojí aj muchy co lieta okolo nej. Vzala som deti k rodine. Myslela som že len na dva tri týždne. S mužom sme sa aj tak stále vadili dovolenku si odmietal brat aby mi nejak pomáhal jedine že pôjdeme do Turecka a on čakal že tam sa prestane všetkého báť. Nechcela chodit ani do vody mladšia mala zas zápal obličiek čiže ju do bazénov nemôžem ešte toto leto brat a rozdvojit sa mi nedalo . Keď sme však prišli bývať do civilizácie do paneláku kde navôkol je milión možnosti ihrísk obchodov deti atd všetko sa zmenilo. Ja som si dokonca začala užívať materskú. Staršia sa začala oťukávat byt samostatná hrať sa s kamarátmi naučila sa kolobezkovat ucime ju bicyklovať mladšia všetko odkukava. Ja som sa mala s kým porozprávať či na ihrisku či s rodinou. Rodicia sú pracujúci ale vždy keď sa dalo tak prišli a boli s detmi. Bývame u sestry ktorá je sama a dohodli sme sa že tu môžme bývať koľko budeme potrebovať. S mužom ktorý sa sťažoval že pre seba nemá vôbec čas som sa dohodla že on bude u nás v dome na samotke bývať od pondelka do stredy a od štvrtka večera do pondelka rana ostatne s nami v byte a moja sestra pôjde k nám do domu. Najviac na tomto všetkom vpodstate je škodná ona lebo sa vzdala svojej slobody a prispôsobila sa mojim deťom a neustále sa balila hore dole. Psa sme nechali v dome ale keď už ani po tomto všetkom muž nepochopil aké sú tu deti šťastne ako sa hrajú ako chodia po výletoch síce len so mnou ale išli prvýkrát autobusom vlakom bola aj na kúpalisku bez scén cela šťastná tak som si povedala že je asi na čase aby sme sa k tomu postavili a dohodli sa co ďalej. neviem či má niektorá pochopíte co tým myslím ale naozaj u mna sú prvoradé deti. Vidím ich šťastie tu kde sme. V civilizácii s rodinou. Lenze manžel nie a nie. Je to nás dom podľa neho nás domov a mame sa vrátiť na konci leta. Prišla som aj na týždeň nazad domov že možno sa niečo zmení ale nič. Doma mi nechcela vyjsť ani z domu lebo vie že tam nič nie je a len staré tetky k nej budú chodit a snažiť sa ju stiskat. Nič sa nezmenilo len som ich musela nakladať do auta a brat do mesta cca 30 minút autom tam a 30 minút spat. Však mám auto možem ísť. Lenze mladšia autosedacku neznesie place mi tam ako o dušu nič nezaberá. Nechcem ju teda trápiť doobeda hodinu v aute a poobede po spánku to iste aby som s nimi bola von. Tu kde sme je to iné. Ideme von a sme von 3-4 hodiny ideme sa dnu len najesť spat a zas ideme von a koľkokrát ich musíme ťahať o ôsmej večer aby už isli z ihriska od kamarátov domov. Moj muž si mysli že však nastúpi u nás v obci do škôlky ja už budem teda len s jednou a tým je to vybavené. Ale nechápe že to dieťa v škôlke môže mat hysterické záchvaty a dajú mi ju spat po čase alebo bude viac doma ako tam lebo bude chorá ako to býva zvykom a mne nikto nepomôže. Keby sme ostali bývať tu tak nechápe že on si len polepší. Ja som tu vyrovnaná spokojná deti tiež. Keď aj bude chorá naši mi pomôžu ked bude treba alebo nám večer môžu prísť postrážiť deti a my si môžme niekam večer vyjsť na večeru ci pivko. Dopadlo to až tak že sa hádame že už nemáme spoločného slova chodí sem zduty a nasilu moju rodinu neznáša lebo stoja pri mne a akoze mi dávajú tieto rozumy aby sme sa presťahovali. Dom môžme predať a zo zvyšku kúpiť byt a vziať si o dosť menšiu hypotéku. Každopádne muž to nechápe nechce o tom ani počuť že sa mame vrátiť a fungovat ako doteraz. Už som vzala aj psa k nám deti sú ešte šťastnejšie pes je síce v byte ale chodí častejšie na prechádzky atd. Milión výhod prečo chcem ísť bývať do civilizácie a on nemá ani jeden protiargument prečo nie. Lebo je tu moja rodina a on nepojde z domu do bytu. Sme v takom štádiu že už vidím jedine riešenie rozvod. S mužom sme totálne odcudzení deti sú šťastne tu s dedkovcami detmi ihriskami a ja vidím, že by nám už pomaly bolo naozaj lepšie bez neho. Neviem ako to zhrnúť kratšie preto ak si to vôbec niekto prečíta, vie má pochopiť tak budem vďačná za to keď napíše 🙂
Ide tu o teba. Deti používaš len ako "ospravedlnenie". Nechceš žiť na dedine,tak neži preboha. Budeš večne nespokojná. Keby si manžela ľúbila a klapalo by to,dedina by ti nevadila.
@tam9 S nastupom do skolky si dieta najde kamaratov, ty sa zoznamis s mamickami a situacia sa moze zmenit.
Uplne ta chapem, izolacia v mensich dedinach je velka, mesto vyzera ako spasa.
Prva vec: mas peniaze na nehnutelnost?
Dokazes vyzit s vyplaty ? Momentalne sa sestra uskromnuje-klobuk dole. Ked si najde partnera, situacia sa otoci o 180stupnov. Ja by som pockala a uvidis, ci sa situacia zlepsi behom roka. Hlavne si uvedom, ze dieta ti do skolky v meste nezoberu (stavy plne, maximalne sukromna skolka). Vzdy sa da odist od manzela, len aby si este nesmutila, ked budes single mama a muzi ta budu chciet iba na potesenie.
@tam9 kedysi bolo kedysi.. zije sa teraz.. ked to teraz nefunguje a ani sa to neda zmenit, lebo kazdy ma ine predstavy, tak sa to nevyriesi spomienkami na kedysi.. a 'naozaj sa milovali' - vies, ked je mi s niekym dobre, tak sa miluje lahko.. horsie, ked pridu nejake problemy, potom sa casto ukaze, ze to ani skutocna laska nebola.. keby ta manzel skutocne miloval, tak by nemohol trvat na tom, aby si zila sposobom, ktory ti nevyhovuje, ale snazil by sa to tiez nejak riesit, aby ste obaja boli spokojni.. ja myslim, ze ked raz vie niekto skutocne milovat, tak to len tak nezmizne.. a laska sa prejavuje roznymi sposobmi, napr. aj tak, ze viem niekoho pustit a nedrzat ho nasilu pri sebe, ked uz mu so mnou nie je dobre
@koniarova mne dedina nevadila vybrali sme si to tam lebo po celom dni v práci sme chceli mat kľud pohodu ale prišli deti a na to nikto nemysli ze im chyba socializácia ze všetky deti chodia na vikendy preč keď som sa jednej mamičky na ihrisku pýtala ze kde sú všetky deti tak mi hovorí no vy tu tak poctivo chodíte von ale všetky mamky chodia do mesta s detmi alebo teda žijú v tých generačných domoch a deti su zvyknuté na viac ľudí prebavia sa atd. Manžela mám stále rada nikdy som si nemyslela ze budem premýšľať o rozvode ale keď s ním nejde pohnúť ze by si uvedomil ze deti potrebuju aj rodinu a byt stále medzi ludmi
Tiež sa priklanam k nazorom predo mnou, že tvoja obhajoba je založená na tom, čo ty chceš a schovavas to za deti. Mám 3,5 a 5,5 ročne deti, to staršie by malo byt zasiahnuté koronou, nie je ani jedno z nich, a to sme sa naozaj separovali, to 3,5 ročne dieťa to ani neevidovalo, takze tvoje mladsie tiež si nemyslím, že si vôbec pamata nejakú koronu.
Podľa mna ty nie si stastna a ak má byt stastna rodina, musí byt stastna matka, takze zrejme stastie/nestastie prenasas na deti.
My sme s manzelom riešili niečo podobne, tiež nie som človek do domu, aj keď sme ho kúpili, trvalo to roky a pochopil to. My sme tento problem neriesili, dali sme mu čas a dozrelo to bez hadok do riesenia predat dom. Podľa mna zbytočne tlacis na pílu a hádzanie tých argumentov, že je to kvôli detom, je podľa mna tvojim mužom nepochopiteľných (v septembri das jedno dieťa do skolky, kde bude mat kamaratov a ty sa vieš venovat 1:1 tomu mladšiemu, takze aj tento argument ti padá). Skôr začni kľudne komunikovat svoje sny a túžby manželovi, ale nepojde to lahko, lebo evidentne jeho snom je dom
@kornelies presne asi toto má brzdí sa do toho pustiť. Pretože si uvedomujem že terajšia finančná sloboda mi skončí a budem pozerať na každé euro. Na nehnuteľnosť určite nemám. Žila by som v prenajme čo s rodicakom a alimentami by som všetko neutiahla. Sestra má priateľa čo akurát kúpil byt ona svoj chcela dať do prenájmu časom keby videla ako to medzi nimi funguje a stále mi tvrdí ze chce aby som bývala u nej bez toho aby som jej niečo platila ze ona by aj tak mala ten byt na teraz prázdny. Avšak viem ze to je otázka času musím riešiť bývanie. Čo sa týka škôlky do 15.09 mám v štátnej škôlke zabezpečené miesto bez problémov. A to ze mamu dvoch deti nikto nebude chcieť teraz aktuálne vôbec neriesim takze takto dopredu myšlienkovo ešte nie som. Našťastie mám fakt super rodinu ktorá mi je oporou a keby čokoľvek tak ma podržia. Či s bývaním finančne ale hlavne tým ako stoja pri mne. Viem ze tou škôlkou sa to môže všetko zmeniť ale zas o rok budem musieť toto riešiť s mladšou ze tiež bude utiahnuta atd. Moj muž ma stále presviedča ze ten dom je nádherný na samotke ze keď si budeme o 10-15 rokov sedkat na terase atd. Proste tieto jeho predstavy ho tam držia. Pritom vyše roka sa nasa záhrada nevyužila vôbec všade dochadzame autom dieťa pomaly nevedelo prejsť dve ulice. A teraz je z neje sídliskový šibal ale stále nevidí ako im to prospieva
presne kvôli deťom by som do domu nikdy nešla, zavrieť sa za 4 stenami domu a odizolovať sa, určite choď za svojim srdcom, aby si to neľutovala a myslim, že si rozhodnutá. Akurát s rozvodom možno počkaj, predsa len ,možno sa umúdri chlap a pride za vami.
@beata_k presne presne toto mi povedala moja rodina. Má zranené ego je urazený dotknutý nie je s ním reč. Keď som si s ním vklude sadla a nevybuchla som čo bol vždy moj problém lebo vedel ako má vytočiť tak normálne nemal argument a len stále dookola hovoril že nás domov je tam a že som mu jasne povedala že na konci leta sa sťahujeme spat. Ale že všetci v okoli mu povešali že keď som raz odišla už sa nevratim takze on toto presne čakal a že rodina má hucka proti nemu atd preto on aj oni sa navzájom totálne vyhýbajú. A keď som mu povedala o rozvode tak povedal ok on ale žiadosť nepodá a pritom on už je raz rozvedený takze nechápem že nič nerobí preto aby nestratil aj druhu rodinu
Ja si proste neviem predstaviť, ako môže byt na dedine až tak zle. Žili sme pár mesiacov na samotke v Grecku medzi poľami, kde v zimnej sezóne chodili najmä traktory a túlavé psy, nebola tam ani 1 preliezka, deti približne vo veku tvojich deti a bolo super. Ale to je jedno, každému vyhovuje niečo ine. Každopádne si myslím, že tvoje deti sú “v civilizácii” šťastne, lebo si tam šťastná ty. Nič ine. Ak by si bola šťastná na samotke, boli by aj oni. Preto je to v podstate cele v tvojich rukách. Možno to vidí aj manžel, chápem jeho frustráciu zo situácie. Nemám radu, len myslím, že nemôžeš tvrdiť, že deti sú tam šťastne, lebo je tam super. Všade je tak, ako si spravíš. Ak v tých domoch na okoli sú samé trampolíny, určite sa dá s tými ľuďmi a tými ľuďmi nejako stretávať. Len to som chcela a samozrejme je dôležité, aby si bola aj ty spokojná. Nech to pre vás dopadne čo naj a PS: máš skvelú sestru. To neurobí tak hocikto
@nikaeli on uz jedno dieťa má a mávame ho tri dni v mesiaci čiže si myslím že by to spojil a mal by ich všetky tri v rovnakých časoch. Postarať sa vie čo som mu dala deti asi 2x na cely deň zvládol aj ked netuším čo robili ale o 16tej som uz musela byt doma lebo uz nevedel ako čo s nimi dalej. Tých pár dni v mesiaci by určite dal
Aj my bývame na dedine je asi 30km od mesta. Mám dvoch synov 5 a 2 roky. Ale často chodím s nimi do mesta. Veď si písala že chodíš autom tak prečo nejdeš s nimi pár krát do týždňa niekam na výlet? Ja si myslím tiež že tebe to skôr vyhovuje. A je pravda že deti sú šťastné keď je aj mama.
@tam9 píšeš kedysi ste sa veľa rozprávali ale nezahadzovala by som to ,veď na chalupe môžete mat bazén ,môžete grilovať robiť veľa veci má dvore .,je to dedina je tam isto dosť mamiciek aj keď tam neni take vyžitie ale čo tak nájsť na fb skupinu dediny kde zijes a napíšeš že hľadáš kamarátku s deťmi ?mala by si kamarátku na porozprávame a deti kamošky/kamarátov na hranie 🙂dala by som tomu ešte šancu predsa len manžel zarába peniažky aby ste vsetko uplatili veľa žien to tak má že niekto sa stará o deti a druhý rodič pracujú a teraz v tejto dobe niekedy aj žena musí ísť skôr do prace 🙂 druhé riešenie keď už tak chceš byt v meste by som vyskusala zavolať manžela na byt. ,deti na noc k starým rodičom a riadne sa povenovala manželovi 🙂 potom sa s ním uprimne porozprávala povedala mu že ho nechceš stratiť a máš záujem o úplnú rodinu a uvidis jeho reakciu či aj on nezmení názor ,veď ak by ste predali dom možno by Vám vyšiel maly domček bližšie k mestu ,bližšie k tvojim rodičom 🙂 možnosti je veľa ale nezvaľuj to na deti ries seba a manžela pretože v dvaja ste dospelý a musíte alebo chcete sa snáď dohodnúť ,ale máte malé detičky a dvom sa žije ľahšie ako samému rodičovi aj keď budeš v meste 🙂
A musis sa hned rozvadzat? Nevies sa s nim dohodnut na byvani v meste a pouzivani domu ako vikendovej chaty? Ved mnoho rodin zije tak, ze manzel chodi roky na tyzdnovky do zahranicia a su v podstate od seba. Aj on by mohol byt par dni v tyzdni sam na dome. Ale to bys musela byt pri presviedcani kludna a diplomaticka. A neislo by to hned. Viem je to financne narocnejsie, ale nebude pre teba fin.narocnejsi aj zivot po rozvodu?
A deti rychlo vyrastu a mozno neskor sa aj situacia s byvanim zmeni.
@tam9 ahoj, prečítala som to celé. Polroka mate zle obdobie, a ty už premýšľaš nad rozvodom? Ľudia zbláznili ste sa? Skus sa viac sústrediť na to, čo vás s mužom spája, spájalo, a stavať na tom. Obdobie s malými deťmi je náročné ale prejde to, deti zachviľu budú samostatnejsie, bola by škoda nepockať na to a takto si pokaziť vzťah s mužom, s ktorým ste boli najlepší priatelia, s mužom s ktorým máš dve deti.
Deti potrebujú v prvom rade rodinu. Svoju. Nie tvoju. Vzťah so starými rodičmi si môžu pestovať aj ak nebyvate blízko seba..
Rozumiem ti, aj ťa chápem, ale kvôli tomuto sa rozviesť mi príde úplne šialené. Uvedom si, že to je jediný muž na svete ktorý je otcom tvojich deti. Jeden z vás musí urobiť kompromis, ste dospelí, mali by ste sa vedieť dohodnúť. A nie zutekať.
@bluka2 no vieš zas musím prispôsobovať režim spánkov. na dedine nechodi toľko spojov a zas jedna ide spat o deviatej druha na obed. Proste k tomu cestovanie sa nedá zladiť. Pričom tu keď som len vybehnem von a viem že aj keď idem niekam busom za 5 min mi ide další spoj keby čokoľvek.
@koniarova rev nie je výhovorka ja nemám problém a ani staršia ísť niekam autom ale keď vidíš to malé babo ako sa puci tlači place v sedačke a to som skúšala všetko možné. Tu keď potrebujem tak tie 4 minuty v aute zvládne ak idem na veľký nákup inak im robím program ísť autobusom vlakom čo majú zazitok pričom autom je to pre mna oveľa ale oveľa komfortnejší spôsob cestovania
@slavka1988 áno viem máte všetky pravdu ja rozvod považujem za posledné možné riešenie. Ale keď vidím totálny nezáujem z jeho strany tak naozaj nemám náladu si s manželom robiť radovanky a deti zavesiť rodičom, ktorí sú tiež uťahani z prace starajú sa ešte o svojich rodičov a na to aby sme si spravili pekný večer a pokročilo to aj ďalej k nejakým intímnostiam tak by sme museli spolu tráviť naozaj viac spoločného času čo on ako pracujúci nemá a väčšinou keď je po práci s nami tak pri uspavani staršej zaspí aj on a vstane o desiatej keď ja už mám zas šichtu za sebou a nemám už energiu na nič
A ešte mi práve napadlo, že toto je asi 1. téma historicky v ktorej neradim rozvod 😀 tak napis niekedy, ako ste dopadli. Fakt držím palce. Čas hra s vami. Už o lepšieho pol roka budú mať obe deti spánok možno v rovnakom čase alebo to staršie prestane už spávať.
@roja01 Takí bohatí nie sme mat dve hypotéky na dve nehnuteľnosti a bývať v oboch na striedačku. On mi stále hovorí čo sa sťazujem však mám auto možem ich naložiť ist do mesta. Deti u nás na záhrade netrávia žiadny čas nič ich tam nazaujima teda tu staršiu ona potrebuje vidieť deti odpozeravat od nich sa učiť. Ešte moja sestra navrhla že sa vymeníme na stalo a po čase sa uvidí a zas sa prehodime. Nie on je zasadne proti lebo do jeho domu nepojde nikto bývať. A to že s nami netravi všetok čas čo môže mi tiež ukazuje nejaký obraz. Ja som mu navrhla aby sme tu skúsili bývať ale on je zasadne proti už je podráždený už prestal komunikovať chodí sem na silu ach no ..
@tam9 toto sa mi moc nechce verit- že tvoje deti sú nestastne na dedine. Keby si videla moje, hrajú sa so vsetkym- slimakmi, sliepkami, blatom, na piesku, kŕmia kačice, na dvore majú trampolínu, preliezky, hojdačky, bazen, domcek....o 21vej večer ešte stále majú do čoho vonku zabrdnut......prepáč, ale problém niesu deti, problém si ty....ty očakávať, že keď budeš blízko pri rodine, budeš mať pomoc, oddýchneš si....ALE je to iné, keď k rodičom prídeš raz za čas, ako keď máš byť u nich nasackovana stále. Podľa mňa si ovplyvnená aj rodičmi. Rozbiť rodinu koli tomuto mi príde,,úbohé,,
@malykonik áno viem je to presne tak. Ja chcem aby mali deti kompletnú rodinu ale Viesco keď už sme si toho toľko vykričali že už neviem či sa to dá dať do pôvodných koľaji. On sa aj veľmi zmenil. Ja tiež som viac podráždená lebo som nespala viac ako tri roky choroba nechoroba stále žena musí fungovat aj cez svoje hranice. Ale on sa zas zmenil tým keď začal viac zarábať tak mi už hovorí ze on nás živí ze ja netuším o čom je život. Pričom kým som chodila do prace zarábala som viac ako on, materskú najvyššiu možnú takze to ze nás živí neobstojí. A to ze deti potrebuju rodinu vieš deti potrebuju ako to vy píšete šťastnú mam q ja som šťastná keď sú deti vpohode. A moje deti sú stastne s niekym kto im robí program venujú sa im. Rozhodla som sa vrátiť spat čo má však moja rodina totálne odhovára, že sa tam utrápim, muž bude ok že zas nie som s rodinou a má má pod palcom. Ale som veľmi zvedavá ako sa on ide zmeniť aby sme zachránili nás vzťah.
@katarinka89 tak to máš veľmi super a tesim sa. Moja tiež do 1,5 roka bola ok ale ked už má zrátané všetky kamienky okolo domu tak ju ďalšieho 1,5 roka nebude baviť. Mame domček trampolínu pieskovisko ale dieťa potrebuje socializujú a teraz to vidím ako sa zmenila ako jej to pomohlo že s ňou nemusím bojovať aby sa vobec obliekla von. Ona mi veľmi veľmi plakala u nás na dvore a teraz sa pýta kedy už vstane jej sestra lebo chce ísť von. Tak neviem či som problém ja alebo pozerám až príliš na deti. A áno máš pravdu je iné byt u niekoho stale nasackovana ako prísť občas ale aj oni chceli viac tráviť čas s vnúčatámi ale nedalo sa im kvôli práci. Teraz aj po práci prídu sem tam ich pozrieť a tiež je to super. Takze nebola by som u nich stsle nasackovana. Rodina mi chce len dobre lebo to už dospelo do takto štádia že si nevedia prísť na meno.

taka siahodlha obhajoba, aby si si dovolila zit, ako chces? 🙂 potrebujes pozehnanie? to nie je rozvod len kvoli stastiu deti, ale aj kvoli tvojmu, ved s tym muzom nemate nic spolocne.. aspon si nic nespomenula..