Rozvod, striedavá starostlivosť a výživné
Mile zeny co mate za sebou rozvod poradte mi. S muzom sme zobrati 4 roky. Este pred sobasom kupil byt, ja som ho zariadila so svojich uspor. Predala som moje auto dala 10000 ako akontaciu na nove a on splacal leasing teda auto je pisane na neho a bolo kupene tiez pred sobasom. Po svadbe som otehotnela a bola na rizikovom teraz ma syn takmer 3 roky som este na rodicovskej, popritom pracujem na polovicny uvazok zarobim 600 eur a studujem. Nemame ziadne uspory. Prave riesime rozvod muz sa ku mne sprava dost verbalne agresivne stale som pica a podobne. Velmi tazko sa mi tu s nim zije ale nemam kam ist, rodinu nemam ziadnu. Dnes vzal auto, ze ho ide predat a ze s penazi nic neuvidim, svojim spravanim sa ma snazi vystvat z bytu, vraj tu nemam na nic narok a len mu otravujem zivot, lebo nabytok co som kupila presiel uz amortizaciou. Jeho predstava teda rozviest sa maleho mat v striedavke a odidem s jednym kufrom. Nedava mi ziadne peniaze, ked zaplatim skolku, a nejake jedlo nic mi nezostava ani na pravnika. Pozaduje striedavu starostlivost s tym nemam problem naozaj je dobry otec a maly ho miluje, ale ja bez vyzivneho nie som schopna platit podnajom v BA a vsetky poplatky naokolo. Mozem ziadat vyzivne aj pri striedavej? Alebo mam ziadat vyzivne na byvalu manzelku? Na co vsetko mam narok? Je mozne , ze mi este bude musiet vyplatit aspon nieco za to co som investovala do auta a bytu? Ja zarobim 600e on 3000. Dakujem pekne za rady. Som z toho uz unavena a zufala.
@jankalukasova pozri, je nazor a nazor. Su muzi, ktori toto chapu, neriesia to, ze zopar rokov je financne zabezpecenie rodiny prevazne na nich, uvedomuju si, ze starostlivost o domacnost, deti je pocas tych rokov prevazne na zene
@majkeel ja sa často zastávam mužov a snažím sa pozerať na veci reálne a casto aj s tvojimi názormi suhlasim, ale za mňa teraz dosť útočíš a hodnotíš zeny, povrchne. Vacsina žien su úplne normálne baby, ktoré sa snažia ako vedia (to iste aj muži). Ale v pracovnej sfére, žena taha za kratší koniec, lebo žena je ta co porodi, ta co je na rodičovskej atd. A tu by mala prirodzene nastúpiť úloha muža, zarábať. Manželstvo bolo vytvorené, aby obom bolo ľahšie v živote a aby sa navzájom pocas ťažkých časov ťahali. Tak ako muž taha financie pocas rodičovskej, žena napriklad bude ťahať financie, ak muž ochorie a podobne. Takze odsudzovať zenu zato, ze si podla teba "zvykla na financie" je hlúpe. Keďže to je samozrejmá vec, ze muž finančne rodinu pocas rodičovskej zabezpečuje. Tu nie je ani dôvod na to si zvykať, lebo takáto vec je úplne normálna.
@777januska777 Ale ved to aj bolo, on sa o autorku staral kym bola doma, aj o dieta, teraz sa rozchadzaju. Manzelstvo je o tom, ze dvaja spoja sily a ked sa skonci, kazdy si ide po svojom. Normalni si daju dieta do striiedavej, alebo nieco podobneho. Dali sa dokopy, dali dokopy platy. On 3000, ona 600 eur. Rozchadzaju sa. A co s tym teraz chcete robit?
Myslite naozaj, ze od neho dostane 1000 eur, aby nestratila "zivotnu" uroven? ked bola sama, mala 600 eurovu uroven, s nim mala (3000+600)/2 = 1800 eurova uroven a ked sa rozidu, zase bude mat 600 eurovu uroven. No zial. Bud si na svoju zivotnu uroven zarobim, alebo sa s niekym spojim, sama mi do domu nepride.
Predstav si, ze sa rozides s muzom. Ty robis od rana do vecera, zarobis 3000 eur, on pohodicka da 600 eur a zazaluje ta, ze si uz zvykol na lepsiu zivotnu roven, mas mu nadalej posielat tretinu, polku vyplaty. Budes asi jasat od radosti, ze padas v praci na hubu, nikoho nezaujima, ci sa citis dobre, zle v praci, musis podavat vykon odpovedajuci platu 3000 eur a niekomu s kym si sa rozisla v zlom, mas posielat peniaze dalej.
Ak chcel mat spojene sily nemali sa hadat.
Samozrejme, ze jej to nebude chciet doplacat druhemu na zivotnu uroven. Hodi sa na podporu, zacne spekulovat, alebo prestane pracovat a bude mat v trube. Tazko prinutis niekoho, aby zarobil velke peniaze a este ti ich aj potom odovzdal.
Mozme sa tu hadat, kolko chceme, vysledok neovplyvnime
@majkeel
Veľmi silne ti odporúčam návštevu prinajmenšom psychológa, aby si si už konečne začal riešiť svoj komplex. To že teba nejaká vychcaná žena možno obrala o majetok neznamená, že sú také aj iné ženy. Toto čo tu nacvičuješ nejaký ten čas snáď ani nie je ani normálne - deň čo deň striehnuť na príspevok , kde sa nejaká žena postažuje na ťažkú situáciu, aby si mohol šíriť svoje bludné teórie... O tom, že sú ženy, ktoré chlapov využívajú , nikto nepochybuje. Ale hádzať všetky ženy do jedného vreca je blbosť. A to, že ženy sú vo veľkej nevýhode v profesionálnom živote kvôli výchove detí je proste fakt. Hovorit o rovnakých možnostiach je blud, podrobne to popísali už v príspevkoch nado mnou. Áno sú profesie , v ktorých si aj ženy dokážu pekne zarobiť , ale sú tu aj obyčajné ženy, čo robia bežné profesie, robotníčky, predavačky...proste nemajú také možnosti, aj napriek snahe jednoducho nedokážu viac zarobiť - aj deti týchto mamičiek si zaslúžia slušný život.
Ale zbytočne sa tu snažím čosi vysvetliť, žiaľ si človek bez akejkoľvek empatie...lebo podobne ladené príspevky tu sledujem už veľmi dlho...
@majkeel s tým súhlasím. Ja osobne nemám rada a pride mi vrcholne trápne výživné na ex. Na dieta by som žiadala co sa da, ale na seba by som neziadala nič. Ale o tie peniažky na auto a na zariadenie by som sa súdili, nech dostanem aspoň niečo co som tam vložila.
@zaba21 Nedramatizuj. Potom toho psychologa potrebuju vsetci, co citaju fora, "striehnu" na prispevky a odpovedaju na ne. Vratane teba. Co mam snad prispievat v prispevkoch o umelom oplodneni a podobne? ;)
Aspon mate muzsky pohlad, lebo kazdy den sa tu baby radia, co najlepsie urobit a rozvodov neubuda. ;)
@777januska777
Ale však výživné na manželku je možné získať len ak je žena na materskej /rodičovskej dovolenke, prípadne keď má žena nejaké výrazné zdravotné problémy, ktoré jej neumožňujú pracovať.
@majkeel žiadna žena nebude podporovat chlapa? Nie? Máte klapky na očiach? A kto vám vedie domacnost v ktorej byvate, stará sa o deti, vari, perie, zehli atď? To nie je podpora? To sa robí samo :D
@777januska777
No to som možno nepostrehla, myslím, že vzhľadom k veku dieťaťa by asi ani nemala nárok.
Dieťa pomaly dať do škôlky a ísť do práce..iná možnosť nebude.
Nehnevajte sa na mna, ale co tu chcete robit? Mohli by zacat na skole ucit aj zakladne ekonomicke vzdelanie. Vsetky uspory vrazit z frajeriny do noveho !!!auta!!! ktore o 3 roky strati 70% hodnoty? A za zvysok nakupit nabytok do bytu, ktory mi nepatri? Nabytok je jej, ale kam ho odvezie? Nemaju ziadne uspory (pri platoch 3600 eur wtf? este platia leasing na nove auto), nemat rodinu, nemat kam ist, v Blave mat minimalny plat a chciet si dalsiu existenciu zalozit na tom, ze exmanzel (ktory ma aspon tolko rozumu, ze ma kde byvat) s radostou bude posielat 1000 eur? Ale samozrejme som najhorsi, lebo hovorim fakty.
Najskor treba mat, kde byvat, potom treba mat dieta. Vzdy to tak bolo ...
Vyries byvanie, rozvod, kludne izbu v byte, dome, dieta do skolky. Prerusit skolu, najst si lepsie zamestnanie a slusneho chlapa, ktory ta potiahne. Len preboha nemaj s nim hned dalsie dieta a neskonci zase na ulici.
Inak by ma zaujimal dovod rozchodu ...
@zaba21 Navrhni riesenie. Ja by som poziadal o vyzivne 200-300 eur a svojim prijmom siel do hypo na 2izb byt. Statna lacnejsia skolka, alebo pracu s home officom, nejaka studentka do podnajmu by pomohla splacat hypo, dieta do striedavej a vzdy tyzden by potiahla v praci, tyzden by mala dieta. Ty mohlo byt riesenie. Ale chyba 20% na byt, kedze hypo je max 80%.
Bud sa ludia na dieta a pripadny rozvod pripravia, alebo musia improvizovat ...
@majkeel... By ma len zaujimalo, ci ked si sa zenil/alebo sa budes zenit pojdes do manzelstva s tym, ze sa budes rozvadzat?? Nie je to vypocitavost? Napr. podla cirkevneho prava aj dovod na anulaciu manzelstva... Vies vacsina ludi vstupuje do manzelstva s tym, ze je to navzdy a veri tomu cloveku, ze bude s nim v dobrom aj v zlom, doverujeme mu natolko, ze robi niekedy aj iracionalne rozhodnutia (vlastna skusenost)... Ano tiez som teraz hrdinka lebo nabuduce uz budem obozretna, ak teda este nejake nabuduce bude lebo ak mam ist do vztahu z vypocitavosti to radsej budem sama... A k tomu, ze tvrdis, ze by sa na skolach mala ucit financna gramotnost len tolko, ze by sa asi aj tebe par hodin hodilo nakolko v BA z 600 e platom na pol uvazku hypoteku nedostanes... 2 izb drahsi ako 3 izb, pohybuju sa od 120000 e vyssie (nedavno som kupovala byt, mam dobry prehlad aj o hypotekach) plus aj keby jej dali stale jej chyba 20 %... No a ked sme este pri tej hypoteke, tak na zenu s maloletym dietatom sa inak banka pozera ako na otca, vyzivne sa do prijmu nepocita (len SLSP ano alw tam jej nedaju aj tak lebo decko)... Len tolko k tvojim radam...
@majkeel
Ale teda aby som ti nekrivdila, máš tu na koňovi významnú osvetovú úlohu v tom, že žena má byť čo najsamostatnejšia. Lebo je fakt, že v živote sa stáva všeličo a žena aj s deťmi sa z rôznych príčin ocitne odkázaná sama na seba. Ja som mala šťastie, že som sa rozvádzala keď už boli deti plnoleté, ale čím sú deti menšie, tým je žena zraniteľnejšia čo sa týka možnosti postarať sa i rodinu.
@jankalukasova tak, ako pises, od toho ste manzelia a partneri. Moj manzel tiez zarabal viac, ako ja, ked som zostala na MD, tiez to tahal viac menej on. No a zrazu sa situacia otocila, dlhodoba PN a tahala som to zase nejaky cas zase ja. Ved o tom to je. Manzel zakladatelky temy je totalny primitiv, ved tu zenu mal rad, je to par rokov a uz rozvod. Smutne
@majkeel Tvoja mantra su peniaze. Cez ne urcujes kvality cloveka a preto sa diskusie s tebou tocia o tom istom. Preto ty vidis uspesneho muza, aj ked je to v podstate len obycajny chrapun, ktory obral zenu doslova o jej posledne peniaze. Na druhej strane ty vidis zlatokopku zenu, ale je to len naivna zena, ktora dostala tvrdu lekciu do zivota a je len dobre, ze teraz ked je este mlada a uz sa jej to urcite v dalsom vztahu nestane.
@jhalena Peniaze? Tie riesi autorka, z coho zit.
Aku dostala lekciu do zivota? iba tu, ze jedine uspory sa nevrazaju do blbeho noveho auta na frajerinu, ci dovoleniek,... Ze na manzelstve treba pracovat a nie o 3-4 roky to nechat zajst do krajnosti a sa rozchadzat. Neverim, ak napise, ze je dobry otec, ze je zaroven chrapun. Tam musi byt nieco viac medzi nimi a nemyslim, ze je jeden z nich sväty.
Ze si mala pred manzelstvom tiez kupit aspon maly byt ako on.
Minule sa tu jedna kocka chvastala, na ake dovolenky chodia, prisiel rozvod a zrazu z coho ma zit. No keby nepreyeb...li (pardon za vyraz) tie peniaze zbytocne na predrazene dovolenky, ale dali to do uspor, do byvania, tak by sa nemuseli dnes dotahovat o kazde eur. Tak to byva, ked si niekto vyskakuje, ked je dobre, a place potom, ked je zle...
@majkeel Je rozdiel riesit peniaze, preto, ze nie je z coho zit a rozdiel posudzovat nimi kvality cloveka. Ako si ty pisal, v zmysle, ze len on musel robit v robote od nevidim do nevidim. Ty nevidis, ze ona bola na rizikovom a potom robila na polovicny uvazok. Ano dostala lekciu, v tom ze uspory sa vo vztahu nedavaju do spotrebnych veci, ktore stracaju hodnotu. A za posledne peniaze sa hlavne nekupuje nove auto. Ak mala uspory 10 tis, v zavislosti od mesta, tie by jej ani na depozit nestacili a keby hypo splacala pocas manzelstva, tak by mal manzel narok na polovicu penazi splatenych pocas manzelstva. Tak sa len da dufat, ze manzel tiez splaca hypo na byt v ktorom byvaju a ona si moze narokovat na polovicu penazi, ktore splatili, pocas tych styroch rokov.
Na manzelstve, v ktorom nazyva manzel svoju zenu p..., sa uz tazko pracuje. To ze je chrapun voci nej, neznamena ze k dietatu sa nesprava pekne.
@majkeel Ty si normálne celý šťastný vždy, keď sa tu objaví podobný príbeh. A úplne si užívaš, aké tie ženy dostali "lekcie od života". No dostali, čo sa dá robiť. Veď jej poraď, a nie len dookola omieľať ako si za to môže sama. To jej bohovsky pomôže. A vidím, že cez príbeh, ktorý tu bol onehdá, si sa ešte stále nepreniesol 🙂... No holt sú aj ľudia, ktorí majú aj vyšší príjem ako tých 3tisíc, ktoré stále omieľaš...
@cee_68 Tieto temy ma vzdy prekvapuju, ako casto sa idu po peniazoch, ako by to bol jediny zivotny ciel vo vztahu. Ako sa s despektom pozera na beznych priemerne zarabajucich muzov. Aj teraz, dievca s minimalnym platom si vyberie muza, co zaraba xtisic. Kebyze zaraba on tiez 600 eur, tak by tato tema ani nevznikla. Hladajte si k sebe financne adekvatnych partnerov a nemusite riesit, aky je haj..l zarabajuci urcite tazke peniaze s prstom v nose a podobne. Lebo po rozvode bud budu mat obaja rovnako, alebo obaja pojdu s holym zadkom ...
Alebo este lepsie, najskor si odlozit na horsie casy a az potom sexovat bez ochrany ...
@majkeel Ach chlape, z Teba ide taká negativita a zatrpknutosť, že až. To čo píšeš je Tvoje čiernobiele videnie sveta. Ale každý sme nejaký a je to tak v poriadku. V mnohom s Tebou súhlasím a dokonca ja som si život zariadila veľmi podobne ako je to v Tvojich ideálnych predstavách. Ale na úkor toho, že som mala deti po 40tke. A teda rovná sa to zázraku. Ešte jedna poznámka: keď som sa spoznala s priateľom, zarábala som asi tretinu, možno dokonca ešte menej, toho čo on (= v majkeelovom svete: zlatokopka). Po 5 rokoch som už zarábala o 50% viac ako on. Čiže som sa mala rozísť alebo ako? Prajem Ti všetko dobré, a trošku viac pozitivity aj napriek Tvojim zrejme nie úplne dobrým skúsenostiam.

@majkeel niektori muzi su taki, ze v striedavej starostlivosti by chceli od zeny vyzivne...🙄