icon

Skúsenosť - žiadosť o zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti matky

malo78
13. nov 2018

Ahojte. Idem sa podeliť so svojou skúsenosťou pri žiadaní o zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti, určenie výživného a úpravu styku s otcom. Rozhodla som sa o túto úpravu nakoľko sme mali s otcom len ústnu dohodu a stále vznikali medzi nami hádky. Letné, zimné a jarné prázdniny sme si stále delili na polovicu nemali som voči tomu žiadne výhrady. No nezhody vznikali keď nastali 1 dňové sviatky alebo 2-dňové prázdniny. Nesúhlasila som ohľadne rozdelenia. Otec sa o dieťa začal zaujímať po rozchode, keď dieťa malo 5,5 roka a to formou, že si ťahá k sebe dieťa na darčeky, mobil a dlhé pozeranie telky a samozrejme YouTube. Povinnosti ako škola pre neho neexistuje, všetko som potom so synom musela dobehnúť. Takže ocko zábava a mamka starosti a povinnosti. Takže som sa obrátila na kuratelu ohľadne spísania potrebných dokumentov. Kde som žiadala uviesť nie len to že sa stretáva každú stredu a každý 2 týždeň ale aj potrebné prázdniny a tiež že som ochotná uzavrieť rodičovskú dohodu. Na kuratele mi bolo odporúčané prázdniny neuvádzať, ale nechať otecka na priestor k uzavretie tejto dohody. že nech navrhne aj on svoju predstavu a že nás potom usmernia k uzavretiu dohody. Pojednávanie bolo stanovené o mesiac. Dovtedy sa nič nedialo. 3 dni pred súdom som si našla predvolanku na kuratelu spolu s dieťaťom. Deň pred súdom sme ju navštívili, kde som žiadala vypovedanie bez prítomnosti syna, nakoľko som mu o týchto nezhodách vôbec nehovorila. Potom vypočuli syna formou, ako sa hrá s mamkou ako ocka a či chodí rád k ockovi. (dieťa bude mať 7 rokov). Rozchodom si prešlo bravúrne nakoľko sme sa hádali bez jeho prítomnosti a tešil sa že budeme sami a k ockovi chodí len na víkendy a tie stredy. Je normálne zvyknutí kedy kde ide, takže ani žiadna trauma a nič. V deň súdu má už otec čakal na chodbe s právničkou, že spísali dohodu a nech ju podpíšem, že to bude na súde potom rýchlovka. Samozrejme že som nesúhlasila nakoľko v niektorých bodoch bola pre mňa nevýhodná a o niektoré prázdniny som bola ja ukrátená a dokonca aj o vianoce. Dohoda sa doladila k nie celkom k predstavám otecka. No bola som nemilo prekvapená zo sudkyne, ktorá viac krát opakovala, že výška výživného je nadštandardná (200,-€). Otecko ako konateľ má mesačné príjmy aj 6000,-€ no súd iba príjem ako zamestanca. Podotýkam, že nežiadala som viac iba to na čom sme sa ústne dohodli ide čisto o to konštatovanie sudkyne. A to len na krúžky dám mesačne 80€. Otec na nič iné neprispeje ešte si odo mňa vyžiada bycikel, lyže a korčule. Ako môže sudkyňa také niečo povedať, keď súd si ani dostatočne nepreveril majetkové pomery. Ja si musím kúpiť byt a on si žije nadštandardne. A ďalej čo som bola veľmi prekvapená, že omielala vkuse, že kľudne dá dieťa do striedavky. To už ako môže, keby som bola vychcaná matka tak dieťa huckám proti oteckovi. Mne syn jasne povie, že otcovi ide len kvôli mobilu a drahým hračkám ktoré mu kupuje. KeĎ má ísť k nemu dlhšie ako má, tak mám doma cirkus, že načo ho tam dávam na tak dlho. Pokiaľ je u neho dlhšie ako týždeň potom sa odo mňa ani neodlepí. Musím povedať, že dieťa s otcom nemalo žiaden vzťah lebo v podstate s nami ani nebol. Začal si ho budovať až keď syn začal k nemu chodiť. Sudkyňa aj pani z kurately stále omielali, že pokiaľ sa otec chce starať treba mu dať šancu a priestor..... takže môžeme ďakovať súdom, že takto podporujú oteckov, ktorý rozbíjajú rodiny pretože nejavia o ňu záujem. Úplne stačí ak ju začnú prejavovať po rozchode huckaním detí a tým pádom ďakujme súdom, že deti majú v hlavách halušku a aj napriek tomu, že matky sa snažia dieťa vychovať slušne s určitými hodnotami je úplne vyhovujúce ak otec tieto hodnoty poráža kupovaním si dieťaťa a hlavne neurčovania hraníc vo výchove. Tak na zamyslenie čo vyrastie s tých našich detí no rodičia, ktorý budú vedieť že nie je podstatné udržať rodinu pokope...... ešte raz Ďakujem súdnictvu. A pokiaľ by otec žiadal striedavku, (čo v mojom prípade nehrozilo pretože starať sa mu nechce len potrebuje hračku na voľný čas), tak naše deti by boli deptané psychológmi......

Strana
z2
malo78
autor
14. nov 2018

@pavucikvet myslim si ze kazda sme si toho vedoma. Napr. Ja aby som usetretrila tak ako vadsina ludi som platila okna bez dph takze bez dokladu. Mam len dodaci list s potvrdenim o zaplateni. A to je tazko vymozitelne. Ty chlapi by mali byt ferovy a neoberat svoje deti o to co im patri

pavucikvet
15. nov 2018

@malo78 a ten dodaci list s potvrdenim o zaplateni je malo? To staci. Vyzvi ho pisomne na uhradu. Ak nezaplati do stanoveneho terminu, tak platobny rozkaz na sud. A vobec by som sa s nim nebavila o malickostiach. On ten dodaci list nema, ty ano. On nepreukaze, ze to zaplatil. Ty ano.

pavucikvet
15. nov 2018

@tosomja mozno 15 tis nepokryje byvanie, ale stale mas moznost si to byvanie kupit na uver. Vyzivne sa odvija od prijmu. 30% z jeho mzdy by malo byt vyzivne. Ked si spravis tabulku s nakladmi na dieta, vratane mimoriadnych vydavkov, ktore spriemerujes do mesacnych nakladov, tak ti vyjde suma, ktoru na dieta potrebujes. Nikde nie je napisane, ze ty musis dat presne taku istu. Ty zabezpecujes osobnu starostlivost o dieta. A na to sud prihliada.

malo78
autor
15. nov 2018

@pavucikvet pockam na jejo vyjadrenie a uvidim.

tosomja
15. nov 2018

@pavucikvet dakujem

Strana
z2