Spočíva oneskorená platba výživného v omeškaní?
Dobrý deň.Chcela by som poradiť ohľadne platenia výživného
Bývalý partner a otec maloletého je povinný platiť výživné mesiac vopred.Tu nastáva problém ,že mi to platí vždy v daný mesiac a nie k dátumu aký súd určil a nie mesiac dopredu.Zaćal robiť problémy a chce si dať znížiť výživne .Otázka znie či je to brané ako omeškanie výživného alebo nie .Ďakujem.Viem ,že je veľa prípadov kedy otcovia neplatia vôbec alebo len z času na čas a môžem byť rada,že mne vôbec platí ale potrebujem poradiť v tejto mojej situácii.
@pribinak Ďakujem za odpoveď
omešanie výživného je ak výživné nemáš uhradené....do mesiaca sa to viac menej toleruje, ak platí každý mesiac plnú čiastku
@pribinak akože nie je? Ak jej napríklad má do 6.2. zaplatiť výživné za marec a on jej do 6.2. pošle iba za február, tak jej za marec dlží, pretože marec mal uhradiť do dnes. Takže hneď zajtra môže ísť k exekútorovi.
Takže autorka, áno, ak ti má vo februári platiť na marec, čiže vopred a neplatí vopred, čiže vo februári ti zaplatí za február, tak je to omeškanie. Za predpokladu, že ozaj ti na začiatku výživného takto začal platiť.
Čo sa týka zníženia výživného, toho by som sa nebála. Ak neostal invalidný, nie je šanca, žeby mu súd výživné znížil.
@melanta správne ste to pochopila.Má mi platiť k 15.mesiac dopredu ale keďže si to zjavne zle prečítal tak platí na daný mesiac a bez dokladovania 🫣upozornila som ho na to,že výživné sa má platiť mesiac dopredu ale zatiaľ ignoruje.Cize február ešte nemám zaplatený a teraz 15.februára už má platiť za marec .Preto moja otázka znela či je to už omeškanie ale treba mávnuť nad tým rukou a byť ticho
@pribinak každý, pretože mu to prikáže súd. Exekútor nemôže ignorovať nariadenie súdu.
@mogaa nehráme sa so slovíčkami. Autorka píše, že jej má platiť mesiac vopred, to znamená, že vo februári má platiť na marec. A píše, že jej platí v mesiaci za aktuálny, čiže vo februári za február. Tým pádom je s platbou mesiac pozadu. To nie je žiadne slovíčkarenie. Takto to píše autorka a z toho vychádzam. Jej otázka bola, či v takomto prípade ide o omeškanie. Áno, ide o mesačné omeškanie.
Autorka, choď k najbližšiemu exekútorovi, aj s rozhodnutím súdu o výživnom, pomôžu ti spísať návrh. Raz sa mu ozve exekútor, tak potom dotyčný pochopí, že má konať ako rozhodol súd a nie ako sa to jemu pozdáva.
@mondolina No má platiť výživné vo výške 200€ ale pred tým mal 100€a vždy mi to dával bez dokladu len tak do rúk.O syna sa nezaujíma a ignoruje ešte aj mňa .Je nezamestnaný a aj naďalej zjavne chce byť.6rokov mi platil rovnako ako teraz to znamená v januári za január.Prestalo ma to baviť sa stále s ním handrkovať preto som potrebovala poradiť aby som vedela aké kroky môžem urobiť.
na TČ musí byť omeškanie 2 mesiace. exekútorovi stačí pár dní.
@pribinak nechápem. Tak nech autorka nedá dieťaťu 30 dní nič jesť. Tiež to nebude nik riešiť? Dosť že sa nezaujíma o dieťa a ešte sa mu nechce ani platiť. Hrozne. Autorka čo viem ha, tak aj s jednodnovym omeškaním môžeš ísť za exekútorom, zvlášť ak to je takto kazdy mesiac.
@pribinak nesrandujem. Exekúciu je možné v prípade výživného riešiť už keď mešká jediný deň. Prečo by autorka mala nechať tak, že jej vlastne nonstop dlží jedno výživné? Sorry, ale IQ akého zvieratka má človek, ktorému príde v poriadku neriešiť, že otec je nonstop v omeškaní mesiac? Prečo by matka mala byť stále mesiac v mínuse? Doplatíš jej ty ten mesiac?
@summer23456 žiadny exekútor nebude rieist take meškanie, neoplati sa mu to
Takže po právoplatnom rozhodnutí súdu ti mesiac nezaplatil a začal platiť až o mesiac neskôr? Či už počas platenia výživného zrazu mesiac vynechal?
A ty mu aj nieco podpisujes ked ti dava tie peniaze len tak do ruky?
Rozprávali ste sa už tom? Mnoho ľudí si zle vykladá rozhodnutia o splatnosti bežného výživného.
@prasiatko30 nie nič mu nepodpisujem
@draik už som ho o Tom informovala ,že má platiť mesiac dopredu
@caramellka naposledy mi dal 100€ ešte za január v januári...15.1.bol súd a nadobudol aj právoplatnosť...
Takze vlastne nema ziadny doklad o tom, ze ti nejake peniaze za tie roky dal?
@prasiatko30 správne, žiadny doklad nemá ....

Nie, toto nie je omeškanie