icon

Spravodlivá výška výživného?

jozobb
8. máj 2019

Ahojte,

podal som žiadosť o rozvod. Do konania súdu chcem súdu doložiť rodičovskú dohodu o úprave styku s deťmi a o výške výživného.
S manželkou som sa najprv dohodol, že deti jej budú zverené do osobnej starostlivosti s tým, že sa budem s nimi stýkať každý párny víkend od piatku večera do nedele večera. Dohodli sme sa na výške výživného 400 EUR plus 50 EUR budem deťom platiť na kapitálové životné poistenie.
Potom ma začala manželka tlačiť do striedavej starostlivosti. Deti s tým však nesúhlasia a ani ja na to nie som v súčastnosti moc pripravený. O rok môže byť situácia iná.
Keďže deti s tým nesúhlasili, dohodli sme sa, že deti budem mať každý párny týždeň od štvrtku večera do pondelka večera. To je o 4 dni do mesiaca viac oproti pôvodnej dohode. Okrem toho ešte chodím dva krát do týždňa s dcérou na krúžok. Ja viem, že to nie je veľa, ale aspoň niečo. Manželka však chce pôvodnú výšku výživného. Ja si myslím, že spravodlivé by to bolo o niečo znížiť.

Aký je prosím váš názor na výšku výživného v tomto prípade?

Najjednoduchšie a asi najspravodlivejšie by bolo nechať súd určiť výšku výživného. Ale bojím sa, že by nás v tomto prípade nerozviedli hneď na prvom pojednávaní. Nechcem sa vláčiť dlho po súdoch a myslím, že ani manželka to nechce. Alebo myslíte, že by nás rozviedli hneď na prvom pojednávaní, keď súdu doložíme rodičovskú dohodu o tom, komu budú zverené deti do osobnej starostlivosti, kto bude deti zastupovať a spravovať ich majetok a ako navrhujeme rozhodnúť o úprave styku? Jediné o čom by súd musel rozhodnúť je o vyživovacej povinnosti rodičov k maloletým deťom.

Ďakujem za každú odpoveď.

puklica13
10. máj 2019

@jozobb nuz..myslim ze viac netreba..vies, starostlivost o deti nie su exaktne cisla...ty vobec neratas cas a energiu...skus robit full servis 24 hodin za 200€ mesacne a potom nieco hovor...ak ti tych 40eur stoji za ten pocit moci a vitazstva nad nou ..tak sa chod sudit..ty mas akurat kopec vyhovoriek preco nemozes striedavku ( haja u 14 a 10 rocneho)...lebo samozrejme treba prevziat zodpovednost,ze..ty si v tomto celom vyhral davno, a nestaci ti...to co si pisal vo svojich prispevkoch hovori za vsetko

simca06022011
10. máj 2019

@jozobb neboj sa toho a kľudne súhlas so striedavkou. Ja by som to vybavila takto keď ich manželka chce dať. Je to vec vzácna. Väčšinou si deti nechceme dať 😁 su to veľké deti, samostatnosti sa naučia rýchlo. Za tých 400 ušetrených eur mesačne choďte radšej na dovolenku, z toho v prípade núdze zoženies aj "opatrovateľku" . Vzdialenosť do práce je nič. My sme toľko chodili aj s polovičkou denne obaja a dieťa máme menšie. Varenie je to najmenej, obedybv škole a vecere zbuchate spolu , väčšinou aj tak nevarene 😇 a nechcem byť zlá ale ak je iba toto problém, za to výživné si jedlo aj objednáte ak bude sos situacia

jozobb
autor
10. máj 2019

@puklica13 Ak si myslíš, že mi ide o pocit moci a víťazstva, tak nemám najmenšiu chuť Ťa presviedčať o ničom inom. Každý kto čítal moje príspevky, nech si spraví svoj úsudok.

maciatkolulu
10. máj 2019

@jozobb prepáč,čo má spoločné so striedavkou manželkin bývanie,o to skôr by mali byť deti viac "doma" ako u babky😉. A to sme si fakt nezorobili počas 15rokov nic spoločne? Všetky peniaze si použil iba svoje,tvoja manželka ničím neprispela na stavbu domu? No dobre. Ale myslím si,že pokiaľ je to všetko takto ako píšeš,tak sa snáď nebudeš sklbat o nejakých 50eur,keď budú u teba deti od štvrtka do nedele,inak podľa mňa to nie je skoro týždeň. Ak máš úctu k svojej ex,tak jej skôr treba pomôcť,ako sa začať sklbat o to koľko dní sú u teba a koľko jej teda máš dať. Jej sa myslím nikto nepýtal,či sa cíti na to,aby mala deti pri sebe😂😂😂. Nuž veľa zadaru

puklica13
10. máj 2019

@jozobb ved sm3 si spravili..presviedcat nemusis, to uz si spravil...skor si poloz realnh otaku ci ty ubohych 40 e fakt stoji za to..lebovyhra to teda nie je..jeden vylet? Jedny tenisky? Kvalitnejsie maso?

maciatkolulu
10. máj 2019

@jozobb vieš,je smutné,ak mi 15.rokoch nie si pripravený sa starať o svoje 14 a 10rocne deti. V čom nie sú samostatné? V obliekaní,robení desiaty,chystaná do školy? Čo keď reálne tvoja žena povie,že ani ona nie je nachystana. Je to fakt smutné,rovnako ako je snutne,že sa ide handrkovat o pár eur. Nedivím sa manželke,že súhlasí s rozvodom. A že sa odsťahovala. Veď si sám potvrdil,že aj stavba domu vás stala kus vzťahu,tzn. Nebol si s deťmi atď. Kto s nimi bol? Ty si všetko podedil,všetko je tvoje a o striedavke rozmýšľaš tak za rok,to tí vieš čo už 15.rocne dieťa môže povedať. Neviem reálne ako to uvádza vyzeralo,vyzerá,tu sa to len tak hemží s vychcanymi,urazenymi nasratymi ženskými,ktoré nechcú dať dieťa otcovi,bločky chcú snáď aj od poštár,aby mali na vydokladovanie,ale naopak,keď ti žena ponúka sama striedavku,tak už je za tým niečo😂😂😂😂😂.choré. Prečo si nepriznáva aj takto verejne,že si určite nebol svätý,že priznavas aj svoje chyby,že naozaj nechceš zodpovednosť za vlastné deti,alebo možno ani oni nechcú byť s tebou,lebo asi si nebol top táto😉,alebo bol? Tak potom prečo nie striedavka? Divné😋. Nuž ako si sám napísal ,každý si utvorí názor. Ver tomu,že aj sudca. Výživné sa bude vypočítavať z platu,tvojho,manželkin ho,pozerať sa bude,kde sa býva atď ... Možno dostaneš aj viac😉

jozobb
autor
10. máj 2019

@maciatkolulu Len chcem napísať k tomu, či sme si za 15 rokov nezarobili na nič spoločné. Manželka pracuje iba posledné tri roky, predtým vôbec nepracovala. Žili sme v dome po mojich rodičoch. Žili sme iba z môjho platu, ktorý išiel na spotrebu a nie vytváranie nejakých úspor.

A čo má spoločné so striedavkou manželkino bývanie? No to, že sa jej zastávaš, ako zle dopadla sama s dvomi deťmi. Lenže momentálne nie je sama. Býva u rodičov, ktorí jej s deťmi pomáhajú. Kedykoľvek môže ísť kdekoľvek. O deti bude postarané. Ale keď bude mať vlastné bývanie, bude sa musieť sama starať o deti. V tom prípade bude fér, aby som jej s deťmi viac pomáhal. Bavíme sa tu predsa o spravodlivosti, či?

mima86
10. máj 2019

@jozobb v prvom rade,ty nemas manzelke s detmi pomahat,ty sa mas o deti starat. To,ze ma ona pomoc,je jej vec a sikovnost, stari rodicia nie su povinni pomahat,je to ich dobra vola. nikto ti nebrani, aby si si tiez zaobstaral pomoc k detom. Podla mna tu ide o jedno urazene muzske ego,nehnevaj sa. Tiez sme stavali dom, manzel v praci alebo na stavbe,ale ja som to sama doma tiez nemala ruzove. Tvoja zena pracovala, aj ked nechodila do zamestnania,len nezarabala. To,ze ona bola ochotna byt cele dni s detmi tebe dovolovalo,aby si mohol chodit do prace a stavat "tvoj" dom, neprisiel si o karieru, o socialny kontakt atd. Tak o akej spravodlivosti tu hovoris? O tej v tvoj prospech? A kde v tomto celom su deti?

jozobb
autor
10. máj 2019

Keďže sa táto diskusia začala uberať úplne iným smerom ako bola pôvodná otázka, chcel by som sa všetkým poďakovať za rady a názory.
Rozhodol som sa, že súdu doručím môj návrh. Keďže súd si vyžiadal môj aj manželkin príjem, súd pravdepodobne aj tak určí výšku výživného podľa jeho uváženia. Tak to bolo písané aj v niektorých príspevkoch. Aj tak to bude najspravodlivejšie, keď to určí súd.
Ešte raz všetkým ďakujem.

puklica13
10. máj 2019

@jozobb neuberala sa amym smerom? Ze sme ti tu nedrukovi a nekydi na tvoju zenu? Je smutne ak je to to jedine co si si z tej debaty zobral...vlastne nezobral...mna ked niekto skritizuje, tiez mam obcas tendenciu kopat okolo seba, ale potpm si poviem,pr dievca a nie je to len nastavene zrkadlo?? Aj to tvoje..asi sa do neho zle diva..

@mima86 presne ako povedala..kde v tom je celom ucta k matke a kde su v tom com tvoje deti

jozobb
autor
10. máj 2019

@puklica13 Nedalo mi neodpísať. Prečo si stále myslíš, že som čakal od tejto diskusie, aby niekto kydal na moju manželku? Alebo prečo si myslíš, že som čakal, že bude niekto súdiť mňa alebo moju manželku? Čítala si si vôbec úvodný príspevok, ktorým som túto diskusiu začal?

puklica13
10. máj 2019

@jozobb jp citala..pytal si sa na spravodlivu vysku vyzivneho..okrem ineho som ti napisala ze to nie su exaktne cisla ako si pisal ze ked ty das 200 tak aj zena musi dat 200..a ja som sa pytala preco do toho neratas aj cas..ktory ona da..a dala doteraz
Ale myslimze skoda reci..urob ako chces..koniec konvov ako kazdy aj urobi..aj tvoja zena aj tvoje deti

dia266
10. máj 2019

Ja tu casto necitam prispevky, iba ked ma daco zaujima a mam cas.. ale co som si vsimla, kazda diskusia sa zvrtne uplne mimo otazky autora/autorky.. co je ale este horsie, zatial nebola asi ani jedna diskusia, ktoru som citala kde by z autora/autorky nespravili niektori nakoniec debila.. ano, vzdy su dve strany nazorov.. ale co je moc, to je moc.. treba sa aj tu trosku krotit.. a toto by som mohla asi skopirovat do kazdej diskusie..

maciatkolulu
10. máj 2019

@jozobb cooooo😂😂😂😂😃😃😃😃no commnet,manželka myslím vyhrala s tým rozvodom..... K tomuto fakt nie je čo dodať a rozumiem tvojim deti,že nechcú striedavý starostlivosť😎

ukulela
10. máj 2019

@jozobb ku vyzivnemu. ratajme: ty si bol pri stretavani kazdy druhy vikend pi vecer ne vecer - teda 2 cele dni - teda 4 dni v mesiaci - zaplatit vyzivne 400 €. pri stretavani stretavani st-po teda 2x4 dni - teda 8 dni do mesiaca chces mensie vyzivne. takze vydelme si povodnych 400 € 26 dnami, co mali byt decka u zeny - 15 € a 38 centov na den. ak by si mal mat decka o 4 dni viac, chcel by si platit o 60 € menej? z mojho pohladu - ty tie deti prestravujes, ale topanky, skolne, ci smeti za ne platit nebudes. si velmi vypocitavy otec. miesto toho, aby si sa snazil byt co najvic s detmi, riesis, aby si nepreplatil :(

vamajka
10. máj 2019

@jozobb O akej spravodlivosti tu pises ved tebe zostal cely dom a byvas v nom sam a tvoja zena s detmi sa musi tlacit u rodicov. Dom ste postavili pocas manzelstva to je jedno za ake peniaze ale boli ste manzelia. Zena nepracovala no starala sa o dom o domacnost o deti na co si ty netrufas. Uz len to je divne, ze tak velke deti chceli zmenit adresu kde zanechali aj svojich kamaratov. Takze ako otec asi za vela nestojis

amieima
10. máj 2019

@jozobb ja by som si dovolila ešte raz povedať (a na základe vlastnej skúsenosti navrhnúť) skúste mediátora. Zistíš,čo skutočne očakáva ona,čo očakávaš ty a ak dokážete komunikovať, dospejete k dohode,kde snáď ani jeden nebudete odchádzať vyslovene naštvaný. Ja na rozdiel od niektorých názorov tu oceňujem,že nad tým celým premýšľaš. Ako písali niektorí predomnou,smutne je,že pri súde sa ide väčšinou po číslach (príjmy/výdaje) a na ten čas a energiu,ktorú matka dáva deťom sa zabúda. Ak si manželku vážiš, skús pri zvažovani výšky výživného aj starostlivosti o deti zvážiť aj toto. Každopádne nikto nevidí do vášho vzťahu a to,čo sa tu nám zdá zvláštne, vám mohlo vyhovovať. Rozhodnutie súdu,resp. vaša dohoda má odrážať život vašej rodiny. Držím palce

vrabcek15
10. máj 2019

Ja to asi nechápem tu človek- muž sa vyjadrí na ženskom fóre a skončí na popravisku...ja chápem,že každá minca má dve strany ale však vyjadriť nesúhlas sa dá aj trocha viac s citom..to Boh chran každého muža,čo si tu príde po radu..
P.S.Nik s nás tam s nimi nebyval tak ťažko súdiť len jednu stranu keď na lásku aj na rozvod treba dvoch...

maciatkolulu
11. máj 2019

@vrabcek15 presne tak,ty by si bola ok s tým,že muž ti "pomáha"s deťmi a to až vtedy,keď sa na to bude cítiť. Že deti bude mať o jeden deň viac a to v parné týždne a už automaticky chce menej platiť? Je to ok? Je to vzorové správanie? Máme ho za to pochvalit? Prípadne napísať,vieš čo neplat jej nič,veď je po 15,rokoch u matky,tak nech sa starí starajú😁,načo sa ma starať otec,keď sa na to necíti? Ak si si nevšimla,somminimalne ja písala,že nevieme ako to tam majú, ALE tie vyjadrenia,ktoré napísal v posledných príspevkoch hovoria celkom jasné😉

vrabcek15
11. máj 2019

@maciatkolulu no tak čo som sa dočítala ja🙂
1)manželka z 15 rokov manželstva odpracovala posledné 3 roky..čiže 12 rokov bola doma a tak to sa musela "namakať" ako kôň v čase keď deti boli v škôlke a v škole a ona sama doma 😉(mne je to šuma fuk,či chodila alebo nechodila do práce bolo to medzi nimi dohoda tak ok) ale ja osobne poznám a mám vo svojom okolí veľmi veľa žien,(a určite aj každá z nás)čo makajú na dve tri smeny,starajú sa o deti,domácnosť...možno keby bola na poobednej a on doma s deťmi tak musel aj navariť aj úlohy porobiť,riady upratať alebo čo ja viem, čo.. možno by nemusel on toľko do roboty chodiť lebo dva platy sú dva platy🙂
2) keď sa bavilo o staraní detí v mužovej réžii boli to veľké decká,čo všeličo už zvládnu samé(alebo by mali) ale v ženinej opatere potrebujú full servis 24/7 (aby se sa rozumeli keď sú malé je to jasné,ale narážam na aktuálny vek) 😉 inak ja mám deti dve 4 a 3 roky a už teraz je to pohoda o čom svedčí aj tento príspevok🙂(teda,že mám naň čas)
3) podľa mňa chcel iba zistiť koľko asi platia výživné iný muži a dostal kritiku,že je nenažraný čávo,čo si chce všetko nechať..pritom vo svojom pôvodom príspevku a BSM nebola ani reč a tú výšku výživného a aj neskor BSM bude riešiť súd..takže my si tu tak môžme len tipérsky krúžok založiť,že čo a ako dopadne..
4) ani raz nenazval svoju manželku, nejak hanlivo alebo tu na ňu kydal,že je sprostá alebo nič nevie..čo keď sa ľudia rozvádzajú tak kydajú na seba neskutočne a pekného slova si nepovedia..
Nuž tak toľko🙂😉

maciatkolulu
11. máj 2019

@vrabcek15 veď dj-a som ani raz nepoprela to čo tvrdíš,čo a ako bolo snjejbpracou a ich životom.nemozeme vedieť,ale môžeme vedieť,že sa trápi s výškou výživného,ktorá sa ku zdá vysoká,keďže bude mať o dve dní deti dlhšie😂😂😂😂. Ťažko mu môže niekto povedať čo a ako keďže nenapísal koľko zarába, jeden môže platiť 500eur na jedno dieťa a druhý 59,jeden si vie šikovné podchytiť svoje zárobky a platiť napriek vysokému príjmu minimálne a druhý naopak z priemernej mzdy dotuje ex,lebo mal smolu,alebo chce😉 v oveľa vyššej miere. Za mňa chlap,ktory sa ide handrkovat o 40eur pri 400eur výživnom je chudák a to pritom to výživné je podľa dohody a zrazu sa mu zdá vela.Môj názor. Rovnako ako sa necítiť na striedavku pri dvoch veľkých deťoch a tvrdiť,že možno vtedy "pomôže"manželke keď bude aj ona sama na deti,sorry ale komicke 😁. Tá žena predpokladám nemá už 30 a štartuje u matky s dvomi deťmi. Nemá to úplne najjednoduchšie a chlap sa necíti na starostlivosť a výchovu,keď by už mohol teda prebrať zodpovednosť za svoje desne a nesamostayne výchova e deti

vrabcek15
11. máj 2019

@maciatkolulu ahoj vieš čo nechajme to my len pekne na ten súd...🙂😉 však on to už nejak rozsúdi🙂aj výživné,aj starostlivosť o deti...🙂

jozobb
autor
11. máj 2019

@maciatkolulu @vrabcek15 Nehádajte sa prosím vás kvôli mne. Ja som to už oľutoval, že som sem ten príspevok napísal. Naozaj to nestojí za to, aby ste sa tu kvôli mne naťahovali. Ďakujem.

maciatkolulu
11. máj 2019

@vrabcek15 veď presne tak...a ako som písala,môžu ich rozviesť na prvé pojednávanie a výživné sa môže ťahať😁

maciatkolulu
11. máj 2019

@jozobb neboj nikto sa tu kvôli tebe nehada😉,ale diskutuje

vrabcek15
11. máj 2019

@maciatkolulu jasné 😂 inak mohli by sme ho ešte rituálne upáliť na výstrahu všetkým mužom, ktorí by chceli platiť malé alimenty 😁😆😂😂😂

vrabcek15
11. máj 2019

@jozobb a súhlasím s @maciatkolulu,že mi sa nehadame,ale diskutujeme...náhodou žiadne brutálne skákanie do vlasov tu nebolo 😂😃

maciatkolulu
11. máj 2019

@vrabcek15 hmmm,nie je zlý nápad😂😂😂🤣nech sa trasuuuu.

vrabcek15
11. máj 2019

@maciatkolulu ale super sa s tebou diskutuje nuž už len pekný deň mi ostáva ti zaželať.😉

maciatkolulu
11. máj 2019

@vrabcek15 podobne😉