Spravodlivá výška výživného?
Ahojte,
podal som žiadosť o rozvod. Do konania súdu chcem súdu doložiť rodičovskú dohodu o úprave styku s deťmi a o výške výživného.
S manželkou som sa najprv dohodol, že deti jej budú zverené do osobnej starostlivosti s tým, že sa budem s nimi stýkať každý párny víkend od piatku večera do nedele večera. Dohodli sme sa na výške výživného 400 EUR plus 50 EUR budem deťom platiť na kapitálové životné poistenie.
Potom ma začala manželka tlačiť do striedavej starostlivosti. Deti s tým však nesúhlasia a ani ja na to nie som v súčastnosti moc pripravený. O rok môže byť situácia iná.
Keďže deti s tým nesúhlasili, dohodli sme sa, že deti budem mať každý párny týždeň od štvrtku večera do pondelka večera. To je o 4 dni do mesiaca viac oproti pôvodnej dohode. Okrem toho ešte chodím dva krát do týždňa s dcérou na krúžok. Ja viem, že to nie je veľa, ale aspoň niečo. Manželka však chce pôvodnú výšku výživného. Ja si myslím, že spravodlivé by to bolo o niečo znížiť.
Aký je prosím váš názor na výšku výživného v tomto prípade?
Najjednoduchšie a asi najspravodlivejšie by bolo nechať súd určiť výšku výživného. Ale bojím sa, že by nás v tomto prípade nerozviedli hneď na prvom pojednávaní. Nechcem sa vláčiť dlho po súdoch a myslím, že ani manželka to nechce. Alebo myslíte, že by nás rozviedli hneď na prvom pojednávaní, keď súdu doložíme rodičovskú dohodu o tom, komu budú zverené deti do osobnej starostlivosti, kto bude deti zastupovať a spravovať ich majetok a ako navrhujeme rozhodnúť o úprave styku? Jediné o čom by súd musel rozhodnúť je o vyživovacej povinnosti rodičov k maloletým deťom.
Ďakujem za každú odpoveď.
@mima86 ale pochopia,keď sa dostanú do situácie,že sa s nimi chlap rozíde a zrazu sa začne handrkovat o päť eur😂😂😂😂
@maciatkolulu áno, dobrovoľne pracujem malý ma 19 mesiacov a od jeho 1 roku robím na polovicny úväzok.. A vieš prečo? Pretože chcem, aby sme mali hypotéku rýchlo z krku a pretože mám aj ja dve zdravé ruky a deti majú aj otca, ktorý je s nimi 4krat do týždňa 5 hodín sám...
@kikusa008 to je v poriadku,ale sú rodiny,kde nepotrebujú ďalší pár rúk a žena môže byť doma,je to na rozhodnutí tej,danej rodiny nemyslis? Vy ste potrebovali splatiť hypo,ale fakt sú rodiny,kde to nie je potrebné a matka ostáva doma a? Takže nie každý ide do roboty....
@maciatkolulu však vy ste sa do neho obuli, že on si nechal dom... Mne to príde spravodlivé, však ona neprispela nijak finančne, zato bola ale 10 rokov doma.. A áno, aj doma je roboty až až, ale kopec žien zvláda aj robotu aj domácnosť... Takže mne to príde spravodlivé, že si dom nechal dom, a jeho deti majú dvere stále otvorené a ich izby navždy ich izbami..
Vidím, že podaktore vôbec nepochopili o co išlo zakladateľovi... On sa tu nesťažoval na ženu, nevzdal sa deti, nevyhodil nikoho, neurazal tu... On chcel len vedieť nezávislí názor na výživné po dobu, kedy budú jeho deti s nim a bez neho... Pokiaľ ste čítali dobre, so ženou sa dohodli na striedavke, aj deti to tak chceli, len sa chcel poinformovať o výške výživného... Nik sa ho nepýtal na príjem a ci tu výšku, čo ponúka je adekvátna k pomerom a k vsetkemu...
Autor už určite obanovala, že sa tu aj niečo, na tomto mamickovskom fóre aj opýtal... Tu aby mal každý dostatočne veľký dáždnik, lebo keď sa spustí sprska urážok, a konspiracnych teorii, aby bol izolovaný od nich...
To je všetko k tejto téme odomna... Pekny deň matiek, podaktorym...
@evinku , preháňaš, ja osobne žiadnu "spŕšku" urážok nevidím, ale zrejme každý vidí len to čo chce. A k danej téme, zakladateľ si sám obrazne povedané aj v realite zobral kalkulačku a prepočítal si "spravodlivo" náklady na jednotku 😀, t.j. na deň a dieťa a z toho si vyrátal upravené nájomné. Z tohto pohľadu sa ani nemusel pýtať, veď takto to spočítať vie každý.
A popri tom uviedol aj ďalšie majetkové i nemajetkové skutočnosti, ktoré ak nechcel, aby sa o nich diskutovalo, nemusel vôbec uvádzať. Ak on mal pocit, že majú tieto skutočnosti vzťah k výpočtu výživného, nemožno sa čudovať, že rovnaký pocit majú aj ostatní a snažili sa na ne reagovať. Mnohí sa mu však snažili ukázať že do jednoduchej rovnice o výpočte výživného, v realnom živote vstupujú aj iné finančné či nefinačné skutočnosti, ak teda chceme byť "spravodliví" 😉
Oprava: výživné nie nájomné 😀

@puklica13 ja som mala kolegu, ktory si z platu zaplatil byvanie,stravu a vsetky ostatne peniaze dal detom,ktore uz mali davno po vysokej. Ked som sa pytala,preco to robi,ved nemusi, jeho odpoved bola "lebo chcem".