icon

Študujem na výške a mám súd s mojou matkou kvôli výživnému

katka13katka
10. mar 2019

Dobry vecer,
ani neviem, kvoli comu pisem do tejto skupiny, asi len potrebujem podporit.
Vo stvrtok mam sud s matkou ohladom vyzivneho,kedze este studujem na vyske. S matkou sa polroka nerozpravam, nasla si noveho priatela, odstahovala sa k nemu a mna prakticky vyhodila na ulicu.
Chcem sa len opytat, co vsetko mam na sude vytiahnut, nechcem ju teda velmi pospinit,aj keby som mohla. Vlastne, uz s nou nemam chut ani komunikovat, ani ju vidiet,ani sa ju uz nesnazim pochopit. Cele Moje detstvo myslela len na seba, najprv boli chlapi az potom jej decka, mimochodom toto je jej 15ta zivotna laska.
O mne len vsade rozprava aka som nevychovana,nevdacna,ze si mam peniaze zarobit,ze som dospela, co nie je az taky problem ale v konciacom rocniku je to trosku narocnejsie. Je tu niekto,kto ma podobny problem s mamou? Dakujem.

gabika4
12. mar 2019

@baklik píšete, že súdiť sa s vlastnou matkou by vás nikdy nenapadlo, ale ja by som tú ženu, ktorá porodila dievča z tohto príspevku nenazvala matkou....matka nedokáže vymeniť dieťa za chlapa....a tu neide o to, že chce "matku" obrať o peniaze alebo ju nejako zneužívať, ale na pár mesiacov potrebuje pomoc kým si nedorieši školu....vy neviete čo dané dievča študuje, aké je to náročné, koľko zvyšného času a energie má, tak ju prosím nesúďte za to, že očakáva od matky to, čo bežne rodičia deťom poskytujú...dieťa sa na svet nepýta, ale rodičia sa takto rozhodli (aj nepoužiť ochranu je rozhodnutie)... a druhá vec...určite matka dostáva aj prídavky aj daňový bonus, tak si myslím, že je to naozaj hnus, berie peniaze od štátu za starostlivosť o dieťa, ktoré vykoplo z domu :( ...iné je vykopnúť z domu po hádke a iné vykopnúť, aby uvoľnila miesto pre niekoho iného...nesúďte, ak sa vám nepáči príspevok nekomentujte, dievča tu hľadá pomoc a nie obvinenie z lenivosti a možno aj z neschopnosti...asi ste šikovnejšia ako my všetci tu prispievajúci, ale tak my vás tiež nepoznáme a fórum znesie všetko, môžete napísať aj že ste objavili nový druh a my nemáme šancu zistiť či je to pravda :D
@katka13katka neviem čo študujete a aké je to náročné, ale viem si predstaviť ako to máte na konci VŠ, hlavne pri dokončovaní diplomovej práce ťažké...ja som posledné týždne spávala tak 3 hodinky denne a kebyže nemám pomaličky kde bývať a nemala by som podporu v rodine tak by som to nezvládla...a to som pri robení diplomovej práce mala autonehodu...kebyže sa vám nedajbože niečo stalo alebo by ste ochoreli, tak by to bez peňazí bolo ešte náročnejšie...aj z tohto dôvodu bojujte o peniaze...

kittykat22
12. mar 2019

Baby do plaču mi je z tejto diskusie. ☹️ zakladateľke @katka13katka želám veľa štastia.

katka13katka
autor
13. mar 2019

@gabika4 Dakujem. tiez si myslim, ze vyhodit svoje dve decka na ulicu a tvarit sa, ze mam novy zivot, nedat im ani cent, nezajimat sa, nepodporovat ich, mysliet len na seba a svojho priatela, je trochu nefer. Nehovoriac,ze si predala strechu nad hlavou a s panom,ktorym teraz zije si peniaze uziva... Ale asi som narocna, nevdacna a mala by som chodit na prax, do skoly, pisat pripravy a pripravovat pomocky, do toho pisat dipolomovku a vecer este tahat nejaku sichtu v zavode. Alebo rovno pomahat matke v jej biznise, vsak preco nie? 🙈 studujem ucitelstvo 1-4rocnik, mozno to nie je nejak extra narocny odbor, ale aj tu sa treba pripravovat.

@kittykat22 Ja som len v nemom uzase...🙂

mogaa
13. mar 2019

Autorka má právo na peniaze(výživné) to je jedna vec, druhá vec je že tie prachy jej o tie 2mesiace budú k ničomu lebo si môže už zarábať a nebude odkázaná na peniaze od takej mamy....Ale druhý pohľad na vec je čo bude o 5-10rokov.....Takéto vzťahy sa už nezlepia, hlavne keď sa na súde začne vyťahovať špina z jednej aj z druhej strany.....Človek v hneve, zlosti urobí a povie veľa zlých vecí a pravdou je, že väčšinu z nich neskôr oľutuje a urobil by ich inak....teraz čo? dievča bude mať svoje peniaze ale ľahšie na duši jej nebude, vzťahy sa ešte viac zhoršia lebo obe strany na seba vytiahnu tie najhoršie veci....1000eur nie je majland, krátkodobo uľahčí život, ale daň bude že s mamou sa do konca života nebude baviť lebo možno tam nebude nenávisť ale hnev a zloba určite ano a na oboch stranách.....Mama je len jedna nech je akákoľvek a hnevať sa na nu do konca života, nemyslím že je to to najlepšie riešenie.

ukulela
13. mar 2019

@katka13katka nic si z toho tu nerob. ziadaj vyzivne a ziadajte ho aj pre brata, a basta.
zeny - ked sa tu riesi vyzivne od otca, to idete vytahovat dokumenty, povinnosti, nafukovat naklady na dieta a ziadat, aby otec pomaly hradil vsetko - od toaletaku po lyzovacku v alpach. ved mama sa stara, venuje cas, tak otec nech cvaka. a zvacas je to hajzlik, co nezaplati ani o cent viac, nez mu urci sud. ale ked sa karta obrati, uz tu je problem? tieto dve decka nemaju de facto ani mamu ani otca. otec aspon plati, co mu sud urcil ale maminka svoje deti dlabe. ze sa pokazia vztahy? o co viac, nez su teraz?

sash37
13. mar 2019

@mogaa a teraz ten vztah pokazeny nieje?.matka ho moze pokazit a nic sa nedeje? Ale ked uz nieco.dieta spravi (nieco na co ma aj narok) tak uz je zle ze pokazi vztah s matkou? Asi si nezazila.odvrhnutie a, ponizovanie od rodicov a nevies sa vzit....ja sa vzit celkom viem...

sajmiona
13. mar 2019

Toto nie je výsledok nejakej beznej hádky kedy si vykricis veci, ktoré neskôr ľutujes. Vieš že tomu človeku na tebe záleží a prehnal to tak odpustis.Toto je celkovo veľmi hnusný postoj matky voči dcére. S takou matkou by mi bolo úplne jedno, že sa už nikdy nestretnem. Nie, že matka dcére neodpustí súd a dcére by to malo byt ľúto. Ta matka by sa musela hlavne veľmi po snažiť, aby dcéra zabudla a zmierila sa s ňou. To nie, že mama je stále mama nech je aká chce. Pre mňa sa mama nestáva pôrodom. Mama sa tvorí vzťahom s dieťaťom, starostlivosťou a láskou ktorú do toho vzťahu dáva. Nuž čo do toho vzťahu dáš, to sa ti vráti a tu ma výsledok.

katka13katka
autor
13. mar 2019

@ukulela Ano, otec tiez nebol nadseny z predstavy spolocneho byvania. Babka taktiez nie. Ale nejak som ju uprosikala.
@mogaa cely cas pisete o vztahoch. Ale akych? Ved ja s nou nemam vztah od detstva. Nezaujimali ju moje znamky, moje problemy, moje kamosky, moje uspechy. Vzdy som bola pre nu len nejaka osudova chyba, ktora jej pokazila mladost. Ja s nou nechcem budovat vztahy, na to mala 24rokov. 🙂 Chcem len v pokoji dostudovat, dat babke peniaze a neriesit a netrapit sa nad niekym ako je ona.

mogaa
13. mar 2019

Kočky ale ja som napísala len svoj názor že JA by som sa na tie prachy už vykašlala hlavne ked viem že o 2mesiace ich už nebudem tak potrebovať.....ja autorku neodsudzujem, jasne má na tie prachy právo je to jej rozhodnutie....niečo podobné sme mali v rodine - bratia sa pohádali a nebavili sa spolu niekoľko rokov....nebola tam nenávisť, mali sa radi ved boli bratia, len tvrdohlaví....keď jeden zomieral druhý za ním prišiel do nemocnice ale už bolo na zmierenie neskoro....preto si myslím že hnevať sa roky na najbližšiu rodinu nie je to najlepšie riešenie pre nikoho....časom sa veľa vecí dá odpustiť(aj keď nie zabudnúť), ale obávam sa že v prípade autorky to už asi nikdy nebude možné....je tam priveľa zloby aj hnevu....

katka13katka
autor
13. mar 2019

@sajmiona Ja som si roky hovorila, co preboha robim take zle, ze sa ku mne tak sprava? Ale mozno, az ked dospievas, pochopis zopar veci. Naozaj neviem, cim a ako som jej mohla ublizit. Nikdy som jej nepovedala nic zle, aj ked som to mala na jazyku, nikdy som neprisla opita, ani nechodila za skolu. V skole som mala jednotky,aby si ma vsimla a videla,ze nie som nejaky odpad,ktory nic v zivote nedokaze ako ma nazyvala. Nepytala som od nej peniaze, zarobila som si, aby videla,ze nie som neschopna. A aj tak som bola. Vzdy som chcela byt ucitelkou, aj s tym ma vysmiala, ze vsetky ucitelky su debilne a k nim urcite zapadnem. Nadavala mi do ku*iev a to mam 7rocny vztah. A vraj ma ma zivit ten moj tajtrlik.
Babka niekedy spomenie, ze sa podala po jej otcovi, ktory hovorieval, ze je ich doma 1000. On 1 a jeho manzelka a dve dcery 0.
Asi ma tento pristup od neho.
Takze tolko ku vztahom... 🙂

sajmiona
13. mar 2019

@katka13katka hrozne sa to počúva, nie ešte zaziva 😔 ja by som nemala vôbec žiadne výčitky voči nej. Bud vďačná za babku a pre tvoju psychickú pohodu mamu odstrihni zo svojho života. Takýto toxický človek dokáže zničiť svojim blízkym celý život keď si od neho neudržís odstup. Dostuduj, nájdi si prácu, osamostatnite sa s priateľom a mamu už ďalej nerieš. Prídu deti a budeš mat svoju rodinu. Nedovol aby ta psychicky deptala

0silvia0
13. mar 2019

@mogaa myslím, že výrok "mama je len jedna" v tomto prípade neobhájiš. Toto ani nie je matka, správa sa ako najhoršia macocha z rozprávky. Za čo má byť autorka diskusie vďačná? Za to, že ju porodila? No to už je len zásluha... Autorka témy môže byť rada, že prežila svoj doterajší život bez ujmy na psychike, citlivejšie povahy by boli z takejto "matky" na antidepresívach a mali by pri takejto citovej plochosti zarobené na problémy vo vzťahoch a na duši. Ak by ma matka vyhodila z domu, celý život by ma ponižovala a nezaujímala sa o mňa, vôbec by som nestála o nápravu takéhoto vzťahu. Skôr si myslím, že tento typ egoistických a bezcitných ľudí ako jej matka, sa raz bude pokúšať hrať na city svojich detí, keď sa minú úspory, keď ju opustí partner, začne hrať chudiatko a bude žiadať pomoc svoje deti, o ktoré doteraz ani pohľadom nezakopla.

katka13katka
autor
13. mar 2019

@sajmiona Urcite to po skole planujem. Najst si pracu a byvat s nim. On je vlastne jediny, co jej povedal na rozum, tak ho samozrejme neznasa. Vraj sa dvaja neschopaci nasli. Dokonca mu aj rozpravala, nech ma necha, ze som odpad v zenskom tele. 🙈
Ja som uz voci jej reciam odolna, mna uz nicim nezdepta.
@0silvia0 Nebudem hrat silnu, chodila som chvilu k psychologicke, velmi mi pomohla. Ale pred nou to radsej nespomeniem, lebo by som zase bola labilna, psychopatka, debil a pridusena porodom.

sash37
13. mar 2019

@katka13katka ci si to teraz priznas alebo nie tak mozes si z tohto zobrat nasledky.do zivota ktore sa.mozu prejavit rozne, od depresii, cez hnev az.po rozne aj fyzicke problemy...viem.o.com hovorim...preto az poriesis materialnu stranku situacie, budes musiet riesit aj nejake.uzdravenie duse...byt odmietany rodicom je.velmi tazke.pre.psychiku cloveka a mnohokrat.to ludi poznaci. Preto ti radim mamu viac.potom.neriesit, ak.bude sama,.chciet nieco napravit nech to.spravi ale z.tvojej strany uz nic ani pozitivne ani negativne, a to.najdolezitejsie, prvy.krok ku takemu uzdraveniu a pohnutiu sa dalej je odpustenie! Musis jej odpustit lebo neodpustenim neublizis jej ale.len sebe, a tak chod.dalej so.svojim.zivotom a zlom v sebe silu reci ktore ti vravela,.musis.si hovorit pravy opak, ze si schopna a.zvladnes co.si zaumienis,.ale nie preto aby so nieco.dokazovala jej, ju uz neries ale len pre seba samu a pre.svoju rodinu ktoru raz budes mat

baklik
13. mar 2019

@gabika4 dakujem za uznanie 😉 ale je to nevnimam ako nejaku vynimocnost, pretoze takých nas bolo na skole vacsina, ze sme makali popri studiu a mali vlastne peniazea nikdy som to nebrala ako nieco zvlastne. nuz ale tu som sa poucila, ze to asi az tak bezne nie je. niektori spoluziaci isli domov na vikend tak raz za polroka, ziadne byvanie doma u rodicov, ci ich prispevky a bralo sa to ako samozrejmost. len aby sme sa tu o par mesiacov/rockov nedocitali, ze manzel je taky a onaky, lebo ma nezivi/neuzivi a ma teda "povinnost".... lebo aj takých tem je tu habadej. ano, manzel ma vyzivovaciu povinnost, ale niektore sa na to az prilis fixuju - najprv zivia rodicia, potom manzel... to len tak na okraj.
uprimne zelam zakladatelke vela sil... ja osobne by som sa na taku mater vykaslala, odstrihla ju zo zivat a kaslala aj jej peniaze. a sud by mi teda vôbec nepridal na psychickej pohode. tie dva mesiace by som uz vytrimala, co by som sa aj zadlzit mala a potom uz bude moct zarabat. tak ale kazdy sme iny...
vela stastia!

katka13katka
autor
13. mar 2019

@baklik Dakujem 🙂

oslo1
13. mar 2019

Ahoj Katka,

vsetky rady tu uz odzneli.

Ja by som si do tej ziadosti o tvoje vyzivne este dala aspon 50 euro na emergency zalezitosti, ako zubar, lekar, nejake skripta do skoly, nieco na prax a podobne.
Este ma napadlo, moji rodicia sa tiez rozviedli a moj otec potom zomrel. Musim povedat, ze sirotsky dochodok som mala vyssi ako vyzivne, tak sa skus pozriet kolko by si mala ako sirotsky dochodok peniaze, toto ti moze tiez pomoct pri uvahe, kolko penazi chces a na kolko by si mala narodk.

Vyzeras sikovne mlade ziena, dufam, ze takato dievcina bude raz ucit aj mojho syna v skole.

Drzim ti palce vo stvrtok na sude, a daj nam urcite vediet, ako si dopadla.

gabika4
13. mar 2019

@baklik je normálne si privyrábať počas štúdia, dokonca chválihodné 🙂 ale niekedy sa nedá....slečna si zarábala počas leta, no počas školy asi jej nato nevyšiel čas....síce je to len pár mesiacov, ale žiadosť bola podaná v septembri a pri našom súdnictve sa ani nečudujem, že pojednávanie je až teraz..áno sú žienky, ktoré dostávali všetko od rodičov, potom od manželov bez vlastného úsilia, bez uplatnenia sa v živote, ale myslím si, že to nie je cesta zakladateľky tohto príspevku, vidím, že je to šikovné žieňa, ktoré chce už len poslednú pomoc od matky...tak to ide v živote najprv my potrebujeme rodičov a potom rodičia potrebujú nás 🙂 škoda, že si niektorí rodičia toto neuvedomia skôr ako odstrihnú deti od seba....

@katka13katka ja som vyštudovala to isté 🙂 takže viem, že je to náročné...hoci väčšine populácie sa to zdá, že sa učíme "ako sa hrať s dieťaťom a mať vkuse prázdniny"...je to smutné..nikto nevie čo je obsahom nášho štúdia, koľko vecí je od nás vyžadované, koľko úsilia nás to stojí :( je smutné, že si ľudia tvoria mienku len na základe svojich dojmov ...len ten to ocení, čo to sám zažije 🙂 neviem ako vy, ale ja som mala hudobnú výchovu dosť náročnú, čo vyžadovalo niekoľko hodín denne cvičenia s klavírom, potom samé niekoľkostranové prípravy, výrobu pomôcok (samozrejme inovačných, dokonalých), diplomová práca na 140 strán (mala som ju z matematiky), robenie výskumu v 3 triedach :( a tak ďalej....oh nechápem ako som toto zvládla, ale teraz som rada, som na seba hrdá aj keď som nezarábala počas roka...mne našťastie vyšlo krásne štipendium... rodičia mi nemali z čoho pomôcť...teraz žijem v manželste a manžel ma neživý, spoločne prispievame do domácnosti...síce ja teraz pomenej, keďže som na materskej ale mienim sa vrátiť do práce v septembri (dcéra bude mať 1,5 roka), keď samozrejme dcéra bude napredovať tak ako doteraz a nestane sa niečo nepredvídané....môj manžel má ekonomické vzdelanie a povedal, že by moje zamestnanie nerobil ani za svet :D jemu stačí, že prišiel po mňa skôr do práce a chcel rýchlo zutekať :D ...

katka13katka
autor
13. mar 2019

@oslo1 Dakujem, tak to ma tesi 🙂 dufam,ze sa mi podari po studiu najst co najrychlejsie pracu v obore, neviem si predstavit robit nieco ine.

@gabika4 Ano, ja som nikdy nehrala na klavir, az na skole. Dalo to zabrat, naucit sa noty, akordy, ta hudobna teoria a hranie oboma rukami bolo pre mna ako za trest. Ale da sa to.
Teraz mam mesacnu prax, pridem od deti domov, sadam za pocitac, pisem pripravy do vecera. Potom riesim diplomovku a o desiatej lezim v posteli a spim ako zarezana. Ale aj tak je to uzasne a vzdy sa tesim 😉
Priatel pracuje vo firme a popritom uci na vyske. Ale tiez stale hovori, ze by to nedal s tolkymi deckami. 😀

gabika4
13. mar 2019

@katka13katka ja tiež som predtým nikdy nehrala :D v prvý semester v 1 ročníku som schudla 5 kg, ako som sa kvôli tomu zožierala :/ a prepukli u mňa naplno migrény :( takže ak si to môžete uľahčiť, aby ste sa nezbláznili, tak to urobte 🙂 tak ako teraz máte vy právo počas štúdia na vyživovaciu povinnosť zo strany matky, tak to umožňuje náš právny systém opačne, teda aj rodičia môžu pýtať výživné od dospelých detí ak nemajú z čoho žiť...takže určite by som to nebrala ako zneužívanie 🙂

katka13katka
autor
14. mar 2019

Ahojte 🙂 bola to hroza. Matka tam rozpravala same nezmysly. Sudkyna jej povedala, ze ma vyzivovaciu povinnost, dokial studujem. Tak ako ste tu viacerene pisali. Radila jej byt bez emocii, aby sme si to vysvetlili, v klude sa porozpravali, napisali si list ale ona na to,ze nebude so mnou uz nic riesit. Ze nema zaujem a je rada,ze uz so mnou nema nic spolocne.
MatKa dokonca zacala vytahovat, ze mi dala 20e na Vianoce a ze co odnej este chcem. Vobec nepochopila podstatu veci.
Koniec koncov ma tie jej reci vyhodili z miery, nechapem co je to za osobu. Som sklamana a tie peniaze mi za to ani nestoja. Odklepla mi 120e, matka sa nastvala a napisala mi smsku, ze som neskutocna suka a tento podraz jej este zaplatim. 🙂

sash37
14. mar 2019

@katka13katka 😕 je mi z nej nanic, ale je to jej problem, mozno sa uvedomi raz a bude si bit hlavu o mur....

kukucka100
14. mar 2019

@katka13katka odklepli ti to spätne k nejakemu dátumu?
Kasli na ňu, ja to poznám, ver že skôr či neskôr príde čas kedy bude stáť pri tvojich dverách a prosiť o odpustenie, alebo zostane sama so svojou nenávisťou. A ľudia sa samoty boja.

saskia_98
14. mar 2019

@katka13katka odklepli ti aj spatné alimenty ? Inač na tvoju mater sa vykašli. To nie je žena hodna mať tak šikovne dieťa.

0silvia0
14. mar 2019

@katka13katka myslím, že si jej to už dávno zaplatila zbabraným detstvom. Tvoja mama je neempatická bezcitná osoba, ktorej asi do smrti nič nedocvakne. Aspoň sa pred sudkyňou vyfarbila vo svojej podstate a sudkyňa videla, s kým má do činenia.

katka13katka
autor
14. mar 2019

Odklepli mi to od septembra. Ano vyfarbila sa teda poriadne, sudkyna si o nej urcite urobila obraz. Dokonca tam este vytiahla, ze na mna babka prepisala pred dvoma rokmi byt a ja tu staru pani manipulujem. Babka ma 70tku, doteraz je aktivna, inteligentna a ona este z nej isla urobit senilnu. A vraj mam plan, ze babku hodim do domova dochodcov. Vrchol 😀

kukucka100
14. mar 2019

@katka13katka super. Vôbec nemajú výčitky svedomia ani sa netráp. Som rada že ti všetko dobre dopadlo ☺️

katka13katka
autor
14. mar 2019

@kukucka100 dakujem🙂

velmi ste mi pomohli vasimi radami 🙂

0silvia0
14. mar 2019

@katka13katka no asi jej bolo ľúto, že ten byt po babke/jej mame nezostane jej, preto ťa obvinila z toho, že chceš dať babku do starobinca. A čo tvoj brat? Jeho sa to celé netýkalo? On nežiadal výživné od matky?

katka13katka
autor
14. mar 2019

@0silvia0 ziadal, ale pri plnoletom dietati musi ziadat kazde zvlast. On este nema pojednavanie, zatial caka...