Súdne poplatky - čo bude treba platiť?
Ahojte chcela by som sa informovať ako to prebieha. Po mamine sme zdedili byt, jej rodičovský byt. Chceli by sme ho predať, pretože ho nechceme ani my deti ani otec...a zbytočne zaň platime mesacne 30e. Chodili sme tam ako deti a nič nás k nemu neviaže. Máme vlastné rodiny a kopec výdavkov ja po mamine co musime platit.
Moja mama mala dve sestry a tie ten byt nechcu ani odkúpiť ani predať, jediné čo chcú aby sme platili najomne, ine ich nezaujíma. Oni s rodinami ten byt par krat do roka vyuzivaju. my vobec, nestetávame sa s nimi vobec, spravili par hnusných veci mojej mame a neodpustim im to.
Rozmyslali sme o predkupnom práve, len nevieme ci sa niekto najde a odkupi polku bytu, pretože je to dedina kde skapal pes, ani robota tam nie je.
Chcem vediet ako je to kebyže, to neodkupia a dáme to na súd. Budeme my platiť sudne poplatky všetky alebo sa to rozdeli. Kto by mi vedel povedať ako to prebieha, kto niečo podobne zažil, alebo co robit v takejto situácii.
Vopred veľmi pekne dakujem za akukolvek radu a názor.
@martina1201 ten byt zdedila moja mama a jej 2 sestry (na papieri 2 dedici ale mali tichu dohodu a boli 3). Potom ked mamina zomrela, byt zdedil ocino a moja teta. (neoficialne su 3 dedici ) ale na papieri len dvaja dedici. to je na dlhsie vysvetlovanie....žiadala som od nej aby sme sa dohodli, nech tu čast vyplatia, ale nie nechce si zobrat uver, žiadne vyplacanie ani predavanie....chce ho využívať a od nas aby sme platili nájom, aj ked som jej x krat vravela, ze ho nechceme a nebudeme ho využívať...a ja neviem co robiť s nou
@minas5
Volá sa to zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Ak nikto zo spoluvlastníkov neprejaví o nehnuteľnosť záujem, súd nariadi predaj a rozdelenie vyrážky. Súdny poplatok nás pri hodnotnejšej nehnuteľnosti nie je malý. Najskôr je potrebné spoluvlastníkov vyzvať na uvedené usporiadanie majetkových podielov.
Mozete si dat byt ohodnotit sudnym znalcom, aby nefrflali ze je cena vymyslená.
Potom 1 z dedicov(tvoj otec) musi ponuknut odkupenie ostatnym ofiko spoludedicom. Tzn.poslať doporuceny list , fotokopiu sudn.posudku a uviest termin odpovede do 30 dni.
Ak ani takto nedojde k dohode, potom uz len podat navrh na súd o vysporiadanie.platia sa % z hodnoty majetku.
Súd by mal nariadit predaj. Nasledne sa odrataju vsetky naklady a zvysok sa rozdeli medzi dedičov.
Odporucam ísť k pravnikovi, konzultacie cca 60 - 100€ stoja za to.vsetko vysvetli a ak bude treba vybavi a podá.samo za honorar.
@minas5 pozri si inzeraty na takyto byt v okoli a tresni im o hlavu ze navrhujes kompromis. Tak nech suchaju nohama lebo pojdes sudnou cestou a to len bude rosambo. Ty mas platit poplatky za byt a oni maju noclahy zadarmo.no tuuuudle.
Pravnik a súd.ked to nejde po dobrom, ústretova si bola dosť, nedaj si už k.kat na hlavu.
@draik súdny poplatok je myslím 6% a chcem sa spýtať, ak by som podávala na súd návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, že sa chcem stať vylucnou vlastnickou nehnuteľnosti, tak poplatok je 6% z požadovaného podielu, ktorý chcem získať, alebo z podielu, ktorý vlastním v čase podania na súd? Ďakujem

Ahoj, akosi tomu nechápem. Byt je len tvojej mamy, alebo aj ostatných súrodencov? Lebo ak len tvojej mamy tak oni do toho nemajú čo hovoriť. Ak spoločný, tak žiadajte od nich vyplatenie čiastky za ten byt. Ak ho vy nevyužívate a nemáte oň záujem tak by sa patrilo doriešiť tieto záležitosti kým nie je ešte viac vlastníkov.....