icon

Tlačivo na vzdanie sa dieťaťa

27. jún 2023

Ahojte, ex partner sa nechce vôbec po pôrode zaujímať o dieta existuje aj nejaké tlačivo na vzdanie sa otcovstva ? Ďakujem

pribinak
27. jún 2023

Nie.
Ak ho neuvedies ako otca, tak nebude v rodnom liste dieťaťa a teda sa ani nemá ako vzdať

maranco
27. jún 2023

Dieťa nie je tovar z e-shopu ktorý môžeš vrátiť bez udania dôvodu, na to mal myslieť pri jeho výrobe.
Chcete ho dať do pestúnskej starostlivosti alebo na adopciu?

jaskolka
27. jún 2023

Je zapísaný v RL? Ak áno, nedá sa to už len tak ľahko. Jedine súd by ho mohol zbaviť otcovstva na základe toho, ak by dokázal, že on nie je otcom.
Ale len tak, ze on "nechce" sa nedá otcovstva zbaviť. Nemusí byť v nijakom kontakte, ale výživné musí platiť.
Ak v RL nie je, tak vlastne ani nie je otcom. Čiže a sa nemá čoho vzdávať, lebo právne a oficiálne neexistuje ako otec.

janinka007
27. jún 2023

@jaskolka pise, ze po porode... Cize dieta este nie je na svete.

jaskolka
27. jún 2023

@janinka007 no ale prečo potom rieši nejaké tlačivo o zapreti otcovstva?
Veď logicky, keď ešte neporodila a nie sú manželia (nebude automaticky otec zapísaný) stačí, ak nepôjdu na matriku kvôli otcovstvu, nepodpíše to, tým pádom ani v RL nebude a tak ani otcom nebude. Načo riešiť nejaké zapretie otcovstva?

viestta
27. jún 2023

Mila autorka, ja by som ho do RL listu uviedla. Raz dieta splodil, tak mu z toho vyplyvaju aj povinnosti. Ak ho nechce stretavat, je to jeho volba, ale platit alimenty musi. Moze otcovstvo zapriet sudnou cestou. Ak testy otcovstvo potvrdia, tak bude otcom so vsetkymi povinnostami aj pravami co k tomu patrie. Vyzivne nie su peniaze pre teba, to su peniaze pre dieta, ktore splodil. Tvoje dieta raz bude jeho dedic. Panko si to jednoducho predstavuje, ze vypise papierik a vec ma vybavenu. Ked nechcel deti plodit, mal sa chranit. Bol pri tom aj on, rovnako ako ty. Za to dieta ste zodpovedni obidvaja, ci sa vam to paci ci nie. Ty si zodpovedna aj za to, aby nebolo ukratene o to, na co ma zo zakona narok (vyzivne).

janinka007
27. jún 2023

@jaskolka tak asi nevie ako to chodí, preto sa pyta

jaskolka
28. jún 2023

@janinka007 tak to je pravda. Pre mňa je to také automaticke,že každý to vie. Nenapadlo mi, že tie veci niekto môže nevedieť.

rorino
28. jún 2023

Nezapíše do rodného listu a dieťa nebude mať otca a ty ani nárok na vyzivne