icon

Vycestovanie na dovolenku a súhlas otca

sona2010
24. júl 2013

Ahojte chcem sa opytat. S otcom dietata sme sa rozisli. Neprebehol ziaden sud ani nic. Dohodli sme sa ze si maleho bude bravat vzdy v nedelu ale inak ma k nemu neobmedzeny pristup ked chce da mi dopredu vediet ma ho hocikedy. Teraz ideme s malym(14 mesiacov ) na dva tyzdne do chorvatska na dovolenku. Povodne mal ist aj moj expriatel ale sme sa medzitym rozisli. Pohadali sme sa a on sa mi vyhraza ze potrebujem jeho suhlas ked chcem ist s malym cez hranice. Je to tak? Popripade nemate odkaz na zakon ktory to upravuje? On oboznameny o tom je ako vravim mal povodne ist i on. Chce sa mi len pomstit. Dakujem za radu

sona2010
autor
24. júl 2013

A viem ze su tu take temy len v ich pripadoch bol sud ktory zveril dieta jednemu z rodicov. My sme sa dohodli bez toho.....

sissy27
24. júl 2013

@sona2010 keby si bola ochotná trošku pogoogliť, tak by si odpoveď na svoju otázku dávno našla... ale na cestovanie do HR už netreba súhlas zákonných zástupcov, ak dieťa cestuje napr. s babkou a podobne, potrebuje akurát svoj vlastný pas, takže predpokladám, že nepotrebuješ jeho súhlas aby si mohla s malým vycestovať rovnako, ako on nepotrebuje tvoj súhlas...
a odporúčam poriešiť problémy s ex súdnou cestou čo najskôr - čiže zverenie dieťaťa do opatery, výživné a úprava styku...

sona2010
autor
24. júl 2013

@sissy27 ja som hladala len prave vsade to bolo rozobrane z hladiska ked bolo dieta zverene jednemu z rodicov do starostlivosti. To u nas nebolo a preto som si nebola ista ci sa to vztahuje i na nas pripad ale dakujem🙂

sissy27
24. júl 2013

@sona2010 ja som to videla niekde na stránkach buď ministerstva vnútra alebo polície... takže niekde to určite je 😉

andy09
24. júl 2013

Nepotrebuješ jeho súhlas si jeho matka, a pokial nie ste sobášený on by mu nedokázal vybaviť ani len ten pas a nie to ešte aby si potrebovala jeho súhlas na vycestovanie.

lujza123
25. júl 2013

@sona2010 nie nepotrebujes...pokial nic nemate urcene sudom tak ste obidvaja pravoplatny rodicia. Keby si svina (alebo on) tak kludne mozete zobrat dieta trebars aj do ameriky aj na par rokov..kym prebehnu sudy na sk to trva tak rok mozno aj viac...jedine co potrebujes je pas..a mimochodom nejaky lajster s podpisom ktory nema kto ako overit si mozes vyrobit aj doma..ale pytat to nebudu, my s malou normalne cestujeme, aj moj ex ju brava a nikdy od nas nikdo nic nechcel
Nenechaj sa vyprovokovat od ex, len mu s kludnym hlasom povedz ze by znicil dovolenku v prvom rade svojmu dietatu, deticky more miluju a je jedno ci maju 1 rok alebo 10