icon

Vymáhanie výživného exekútorom

lenkasalayova
4. feb 2013

Milé mamičky, máte skúsenosti z vymáhaním výživného exekútorom? Ako dlho trvá kým príde prvé vyjadrenie k návrhu na vykonanie exekúcie,resp. kedy začne exekútor konať?
V januári 2013 som písomne podala návrh na vykonanie exekúcie za neplatenie výživného. Zatiaľ mi z exekútorského úradu neprišla žiadna odpoveď, prešlo ešte málo času od podania takže na vyjadrenie ešte počkám. Synček má už 13 mesiacov a doteraz mi jeho otec nezaplatil ani cent, žiadne výživné mi od neho ešte neprišlo , zameškané výživné má od 08.12.2011. Trestné oznámenie na otca ešte podať nemôžem nakoľko rozsudok sa stal právoplatným až v polovici decembra 2012.

Ako dlho trvalo kým Vám prišlo prvé výživné (po vymáhaní exekútorom) ?

Strana
z2
lievocenka
1. mar 2013

@lenkasalayova môžem sa opýtať či si dačo platila exekútorovi keď si podávala návrh?...Ja som bola včera u exekútorky a dala mi kópiu návrhu (ako by to malo vyzerať ) a tam má napísané v takom zmysle že otec dieťaťa má zaplatiť aj moje trovy na exekúciu...od iného exekútora a na nete som sa dočítala,že za vymáhanie výživného sa neplatí...teraz neviem či mi dala nejakú staršiu kópiu alebo ako to mám chápať...

tajomna21
1. mar 2013

@lievocenka tak sa mi zda malo pravdepodobne, ze by exekutor pracoval zadarmo .... takze on bude vymahat a povinny, t.j. dlznik bude nakoniec platit aj jeho trovy

lievocenka
1. mar 2013

@tajomna21 to mi jesné že trovy bude platit povinný, ale tak je to tam tak napísané že ako keby som mala ja daco najskor zaplatit -za to že žiadam za exekúciu...

mirica
1. mar 2013

@lievocenka ....určite neplatíš nič ty dopredu ......tvoje trovy exekúcie sú napr. náklady na právnika (ak by si si u nejakého dávala písať žiadosť) , náklady na cestovné , náklady na kopírovanie , poplatky banke za vystavenie výpisu z účtu(duplikátu) , poštovné a pod........po rozhodnutí súdu , ktorý určí , že ti to musí vyplatiť , ťa vyzvú na zdokladovanie nákladov( napr do 3 dní).......... a čo zdokladuješ , to ti musí preplatiť

lievocenka
1. mar 2013

@mirica aj som si myslela , že to bude asi také dačo myslené..vďaka za objasnenie 🙂

nikayla
1. mar 2013

@mirica Poverenie na vykonanie exekúcie sa nevzťahuje len na jeden úkon ako ste písali (len na zrážky zo mzdy, len na odobratie vod.preukazu,...), ale na vykonanie exekúcie akýmkoľvek spôsobom....

nikayla
1. mar 2013

@lievocenka Platí sa za spísanie návrhu, ak ho spíše exekútor. Na nete však nájsť dosť vzorov, tak ak si ho napíšeš sama, neplatíš exekútorovi nič. Návrh na výživné je od kolku 16,50 eur oslobodený. Do návrhu môžeš potom zahrnúť, že žiadaš vymáhať aj trovy exekúcie, ktoré ti vznikli (overovanie, trovy právneho zastúpenia v exekúcii...)

lenkasalayova
autor
3. mar 2013

@lievocenka Všetky poplatky platí exekútorovi otec, Ty ako matka neplatíš exekútorovi nič.

mirica
4. mar 2013

@nikayla ..možno to je už teraz inak, ale ja som do návrhu nedala akým spôsobom žiadam vykonať exekúciu .....a prišiel mi zo súdu papier , aby som doplnila , akým spôsobom žiadam vykonať exekúciu.....alebo je to možno tým , že ak návrh spisuje exekútor , dá tam automaticky všetky spôsoby.
ale viem napríklad , že v určitých prípadoch súd nepovolí exekúciu všetkými spôsobmi .....napr. ak dlh je 500,- eur nepovolí predaj nehnuteľného majetku , alebo nepovolí odobratie vodičáku , ak ide o vodiča z povolania ...a odobratím preukazu by prišiel o prácu a tým aj o príjem .....tam by to nebolo vhodné , lebo by tým pádom nebolo možné exekuovať
plat.....a pod.

Strana
z2