Vyplatenie manžela po rozvode
Ahojte, momentálne sa rozvádzam. S manželom sme počas manželstva prerobili môj dom, ktorý som dostala darom od rodičov ešte pred svadbou. Prerabku sme financovali zo svojich príjmov a z hypotéky 30 000, ktorá je už splatena. Manžel chce vyplatiť z domu 50 000. V dome zostávam bývať ja s deťmi. Avšak som ešte na rodičovskej dovolenke, nemám ho z čoho vyplatiť a ani úver mi momentálne nikto nedá. Ako postupovat? Môže ma manžel súdnou cestou donútiť predať pozemok, ktorý som tiež dostala darom od rodičov pred manželstvom?? Hrozí mi pripadne nejaka exekúcia ak mu jeho podiel nemám z čoho splatiť?
Ďakujem za rady
Som laik, ale podľa mňa dom nepatrí do BSM autoka je vylucny majiteľ lebo dom nadobudla pred manželstvom darom od svojich rodičov este za slobodna, čiže aj na katastri bude zapísaná iba ona ako vylucny majiteľ. Podľa mňa, má budúci exmazel nárok na polovicu splátok vyplatenej hypotéky + polovicu investícií čo spolu investovali do domu. Ak máte aj autá alebo iný hnuteľný spoločny majetok nadobudnutý pocas manzelstva toto sa taktiež počíta do BSM a ma nárok na polovicu.
Este teda napriklad ak mate spoločne auto, nech si on vezme auzo, a teorezicky polovica auta je tvoja, tak ta suma sa odpocita od sumy, co si mu dlzna..
Hlavne sa neunahli.Majetkove vysporiadanie je az po rozvode a môže trvať dlho.To už budeš možno aj pracovať.On zhodnotil tvoj dom, takže si nie som istá, ale môže pýtať viac peňazí ako reálne dal.Pozemok nepredaj
@anonym_autor ak si dostala dom od rodičov tak naň nema nárok a beztak keby bol normálny tak by tam mohol bývať naďalej kedze nie je normálny tak by dostal veľkú kopačky do riti aj 0 eurami.

@autorka ak mas doklady na 80tisic, tak 40tis mu patri. Samozrejme sa moze sudit, ale nech rata so sudnymi poplatkami a pravnymi sluzbami. Dohodni sa s nim, ze po nastupe do prace si vezmes hypoteku a jeho podiel mu vyplatis.