icon

Vysporiadanie BSM po rozvode

sterea
10. júl 2022

Ahojte, chcem sa spýtať či by mi tu niekto vedel poradiť ako to je v mojom prípade s vyporiadaním BSM. Pred uzavretím manželstva som mala 1 izb. byt. V manželstve som tento byt predala zámennou zmluvou a kúpila spolu s manželom 3izb. byt. Byty sme si navzájom vymenili a my sme doplatili za spoločné peniaze 300 000 Sk (10 000 eur) za 3izb. byt , hodnota predávaného 1izb. bytu v tom čase bola 700 000 Sk (23 000 eur), čiže nový 3izb. byt mal vtedy hodnotu 1 000 000 SK (cca 33 000 eur). V súčasnosti má tento byt hodnotu cca 80 000 eur. Na akú sumu z tohoto bytu mám v súčasnosti nárok? Manžel ma presviedča ,že nakoľko bol byt nadobudnutý už v manželstve budeme si ho deliť na polovicu. Maximálne pripúšťa, že mám nárok na tých 23 000 eur z 1izb. bytu a zvyšnú sumu 57 000 eur by sme delili na poly. Ja si naopak myslím, že mám nárok na 70% hodnoty bytu, t.j. nejakých 56 000 eur. Ako to je, vie mi niekto poradiť?

soldi
10. júl 2022

@sterea mala by si mat narok na tych 23 000€ eur urcite. Ci sa to rata tak, ze to bolo 70% hodnoty bytu a teda aj teraz mas narok na 70% bytu, to neviem, ale ak bude mat @draik cas, tak Ti poradi. On je pravnik.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
syslik81
10. júl 2022

manzelma pravdu .. od hodnoty sa odpocita suma co si dala za jednoizbak a zvysok sa deli na polovicu ... ak si red manzelstvom mala neake uspory a mas dokaz ze boli pred svadbou a vrazili sa do noveho tak j to by sa dalo odratat .. tiez manzel to tak ma ak daval neake cisto jeho uspory

draik
10. júl 2022

@sterea
Vo všeobecnosti sa pri vyporiadaní BSM vychádza z toho, že podiely sú rovnaké, vyporiadava sa vnos do BSM.

vetthy
28. júl 2022

@sterea musim Ta sklamat. Byt patri do BSM, jeho hodnota ide 50:50.ved ty uz prakticky nic nemas Z toho, Co si nadobudla pred manzelstvom, tak nemas Ani Co zobrat.ak by ten jednoizbak dnes fakticky figurovala na tvojom mene, ostalo by tvoje.ale (ako sa v pravnickom slengu hovori)"majetok menil formu", ty si ten byt dobrovolne predala-vymenila a jeho hodnotu sí dobrovolne dala do Vasho spolocneho majetku,,kvázi si polovicu darovala muzovi.rozvod to nezmeni.ja som pred 15imi rokmi oracovala aki asistentka rodinneho pravnika a riesili sme podobny pripad.(mozno, odvtedy sa nastala volajaka zmena, neviem, uz som v Tom fachu nie som).takti sa veci zjednodusuju. Ked manzel8a kupuju byt, sud neorihliada, ze ja som mala X penazi