Vysporiadanie majetku po rozchode: Aké sú možnosti?
Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu. S partnerom sme spolu 15 rokov. Máme jedneho syna. Počas spoločného života sme spoločne nadobudli dom, auto ako je to pri vysporiadaní?
Keď majetok je na jedného z nás. Ide to spravodlivo 50% na 50% ? Ak jeden z nás sa nebude chcieť dohodnúť spravodlivo dá sa to aj súdnou cestou ? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.
My sme kupovali byt s mojim teraz už manželom ešte ako nemanželia, ale v LV sme písaní obaja 1/2 + 1/2. Prečo ste to tak neurobili aj vy? ostáva vám len hrať fér a rozdeliť sa na polovicu 🤷♀️ resp. podľa toho, kto koľko prispel. Či už do domu, či do biznisu.
@sasa1310 tak ale sú tu aj ženy, ktoré tvrdia, že sa "nechcú" vydavat, tak prečo im to neulahcit....
@matkahelka štátne sociálne dávky idú z čoho? Kde skončia tie ženy ktoré takto prídu o majetok?
@andreakotesova a čo im chceš uľahčiť? Však majetok môžu písať na oboch spoločne hocikedy. Aj bez registrovaného partnerstva. Aj dediť po partnerovi môžu
@martinusik91 statne socialne davky? odpadnem. a ty vies, co musis splnat na statne socialne davky? zjavne nie. ziadna pracujuca zena, zena na rodicaku, zena poberajuca alimenty na dieta NESPLNA podmienku na socialne davky. pleties tu hrusky s jablkami.
@matkahelka podla mna nestaci. nech sa to vola pre mna za mna hocijako, ale ja by som chcela moznost, aby som vedela dat “moje prava” na nejaku inu osobu.
Napriklad, zena je sama, muza nema (mohol zomriet, alebo papierovo nikdy nebol…) Rodicov uz nema, surodencov nemala. Ma malolete deti. Ma najlepsi kamaratku, ktora jej pomaha, moze byt krstna deti, hocico. Zene sa nieco stane. Kedze nema rodinu, deti zoberu k cudzim, kamaratka nema pravo na informacie, je sko uplne cudzia osoba. A pritom moze byt sko sestra…. Preco by tato zena nemohla uzavriet “dohodu”, ze tato jej najblizsia osoba bude v pripade, ze sa jej nieco stane rozhodovat o nej, o jej detoch a tak dalej? Takuto moznost u nas nemame. Je to v tomto pripa zle, preto, ze sa jedna o dve zeny? Keby to boli muz a zena, je takato dohoda v poriadku?
@matkahelka hovorí ti niečo pojem hmotná núdza? Ako vieš že to bude zrovna pracujúca žena? Život prináša rôzne situácie.
@martinusik91 pracovala som na UPSVaR, takze ano, hovori. vies, kto pobera hmotnu nudzu? kto nema ZIADEN prijem. este raz, kto pracuje, pobera RP, alimenty, nikto narok na hmotnu nudzu nema. na SR hmotnu nudzu poberaju len clenovia margalizovanych skupin a par asocialov. zena, aj ked ostane po rozvode s holou ritou, narok na hmotnu nudzu nema. pretoze pobera alimenty, rodinne pridavky. a u nas je tak sialene nizko nastavene zivotne minimum, ze to ako prijem staci.
a teda este dodam, bola by som za to, aby si takato zena adoptovala moje dieta. Ale tu vsetci hladia na to, ze dvaja ludia rovnakeho pohlavia nemozu mat rovnake prava ako ostatni… Co je zle na tom, aby mali dvaja chlapi alebo dve zeny papier o tom?
@matkahelka ešte raz a keď nepracuje? Nema deti, alebo ich má už veľké? Nemá strechu nad hlavou? Proste je potrebné to ošetriť zákonom pre takýchto ľudí.
@martinusik91 na to všetko stačí rozum, práca a manželstvo a nemusíš mať ani všetky 3 podmienky
@martinusik91 pises fakt nezmysly. ktora zena nepracuje? dlhodobo. lebo ak nepracuje pol roka, ma narok na davku v nezamestnanosti. a potom pracuje, kazda zena alebo pracuje alebo ma iny prijem. 80€ mesacne davka v hmotnej nudzi nikomu k prezitiu nepomoze. fakt nie. este raz a pomaly. kto je hlupak a svoj podiel na nehnutelnosti si nevie osetrit, pride on. a ty takym ludom zo svojich dani nijako neprispievas.
@matkahelka to je tvoj názor 😉
@sasa1310 keď sa už raz niekto popálil v manželstve, načo si brať niekoho ďalšieho? Všetko je zo začiatku krásne. Ani autorka netušila, do akej situácie sa dostane. Čo sa vykľuje z jej partnera.
@martinusik91 to su fakty. ty pises len svoje dojmy. na UPSVaR som pracovala. ziaden bezny clovek hmotnu nudzu nepoberal. len romovia a asociali. pretoze bezny clovek ma iny prijem- aj ked nizky, ale ma a narok na hmotnu nudzu nema. pozri, ja som vydata, pre mna je institut manzelstva "posvatny", nikdy by som s chlapom nezila len tak na hromadke a nikdy by som chlapovi neporodila deti bez manzelstva. a nikdy by som sa nenastahovala k chlapovi do jeho domu a nefinancovala jeho byvanie. este pred manzelstvom som si zabezpecila vlastny mini byt, s muzom mame spolocny dom. to iste sa dalo urobit aj bez manzelstva. byt si vie zena kupit sama. a v partnerstve si zabezpecia spolocnu nehnutelnost. toto sa da pravne osetrit aj bez manzelstva. ale kto je hlupy, ci naivny, ci oboje, tomu nepomozu ziadne instituty.
@martinusik91 veď nemusí si brať niekoho ďalšieho. Stačí si napísať majetky zároveň aj na svoje meno. A čo sa z neho vykľuje to je jedno, polovicu majetku mohla mať napísané na seba už dávno
@matkahelka To si ty. Ja som tiež pracovala na UPSVaR a videla som aj iných ľudí ako Rómov, čo poberali hmotnú núdzu. Za to, že ty si v takej situácii nebola, neznamená že iný sa do nej nemôže dostať. Zas len ty a ty. Toto nie je o tebe, ale o bežných a "jednoduchších" ľuďoch.
@sasa1310 ja viem že sa to tak dá 😅 ale reálne koľko ľudí to napadne? Stále je tu viac tých, čo ich to nenapadne. A presne týchto ľudí by to chránilo. Nejde len o majetky, ale aj o zdravotný stav. Registrované partnerstvo medzi mužom a ženou by upravovalo aj toto. Keby dvaja ľudia spolu "len" žili, nech aj 10 rokov, pri dnešnej legislatíve, keby sa niekomu z nich čosi stalo, lekár nemôže informovať o jeho zdravotnom stave. Nemá na základe čoho informovať. To žiadna zmluva nevyrieši. Len zákon.
@martinusik91 a na toto existuje zákon - manželstvo. A ak má autorka doklady, že prispela na polovicu jeho majetku, tak môže ísť na súd
@sasa1310 Kto nechce pochopiť nepochopí 🙈 Nebavíme sa tu o manželstve teraz 😅
@martinusik91 nie, nebavíme. Ty hľadáš nejaký inštitút, ktorým by pomohol zákon. A taký predsa máme čo sa týka partnerstva. ty jediná nechápeš.
@sasa1310 Znova, nebavíme sa o manželstve, bavíme sa o ľuďoch ktorí žijú spolu a NIE SU zobratí! A NECHCU sa brať.
@martinusik91 prepac, nezhodneme sa. ziadne dalsie instituty NEPOTREBUJEME. mame institut manzelstva. kto sa vydavat/zenit nechce, nech si zaplati hodinove sedenie u pravnika a dostane instrukcie ako narabat s financiami/nehnutelnostami v inom ako manzelskom vztahu.
@matkahelka ty ho nepotrebuješ. Niekto iný môže 😉. Čiže áno, nezhodneme sa 😅
@martinusik91 tak keď sa nechcú brať, tak sa brať nemusia. Nikto ich nenúti. Na spoločné vlastnenie majetku nepotrebuješ ani manželstvo ani registrované partnerstvo
@martinusik91 ale aky je rozdiel medzi manzelstvom a registrovaným partnerstvom medzi mužom a zenou?
@martinusik91 ten iny ma proste smolu. kvoli hlupakom, kt.si nevedia osetrit vlastny majetok ziadne instituty SR urcite zavadzat nebude.
@matkahelka ty si SR keď to tak s istotou vieš 🙈😅?

@martinusik91 nerozumiem. ako ty zo svojich dani budes prispievat niekomu, kto si LV neosetril svoj majetok? kto je hlupy, bude sa vlacit po sudoch a platit si pravnika. v lepsom pripade spor vyhra, v horsom skonci v detskej izbe u rodicov alebo v azylaku. ty nic z toho neplatis.