icon

Vysporiadanie majetku po rozchode: Aké sú možnosti?

2. apr 2024

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu. S partnerom sme spolu 15 rokov. Máme jedneho syna. Počas spoločného života sme spoločne nadobudli dom, auto ako je to pri vysporiadaní?
Keď majetok je na jedného z nás. Ide to spravodlivo 50% na 50% ? Ak jeden z nás sa nebude chcieť dohodnúť spravodlivo dá sa to aj súdnou cestou ? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Strana
z3
martinusik91
2. apr 2024

@mironka To uvidíme ak to zavedú. Nie som veštica Teodora ako to bude nastavené.

martinusik91
2. apr 2024

@sasa1310 tu nejde len o majetok 😉

martinusik91
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
2. apr 2024

@martinusik91 čiže rovnako ako manželstvo, takže registrované partnerstvo nie je treba. Dovi dopo

matkahelka
2. apr 2024

@martinusik91 sledujem celkom slusne politiku. a tieto temy nech ktokolvek vytiahne, su vzdy rychlo upratane do suplika a na dlhy cas potom zamknute. je to velmi nepopularna tema a kazdy politik s nou naraba opatrne, pretoze SR je konzervativna a krestanska krajina, kt. na toto este nedozrela. urcite tu raz institut registrovaneho partnerstva bude, ale vtedy to uz pre teba bude pase.

martinusik91
2. apr 2024

@matkahelka To mi je jasné 😉.

tetapetra
2. apr 2024

@sasa1310 ty si aká zbrkla. Ja som za registrované partnerstva. Nielen kvôli majetku,ale aj kvôli zdravotným záznamom a aj kvôli dochodkom. A ty si prečo proti

sasa1310
2. apr 2024

@tetapetra pretože na toto máme manželstvo

lucia147852
2. apr 2024

Nooo autorka… ten čo nie je na liste vlastníctva má holú rit. Jedine, že by vedel do bodky vydokladovať každý cent, ktorý do majetku vložil zo svojho. Žiaden pojem druh/druzka u nás neexistuje. Na tejto hlúposti sa popálilo už veľa ľudí, hlsvne žien, ktoré vkladali € do cudzieho domu, auta… ani firma neni vaša. Ty máš svoju živnosť on svoju. Kde sú € z podnikania uložené, toho sú. Je na dobrej vôli vlastníka čo druhému dá a či vôbec.

tetapetra
2. apr 2024

@sasa1310 sú ľudia, ktorí žili v manželstve,už sa nechcú sobášiť. Nie každý chce mať znova svadbu kvôli rezňom ako môj manžel 😉. Poznám dôchodcov, ktorí žijú vo vzťahu druh-druzka. A v neposlednom rade aj gayov. A tí by si registrované partnerstvo zaslúžili

matkahelka
2. apr 2024

@tetapetra kto sa sobasit nechce, nebude pozivat vyhody plynuce z manzelstva. uplne jednoduche a logicke.

h2
2. apr 2024

@martinusik91 Muž a žena, ktorí nie sú zobratí a nechcú sa brať, nebudú chcieť ani uzatvárať registrované partnerstvo, nechápeš? Registrované partnerstvo žiadajú osoby rovnakého pohlavia, žijúce spolu, lebo oni v našom štáte do manželstva vstúpiť nemôžu. Osoby rôzneho pohlavia do manželstva vstúpiť môžu, tak načo by vstupovali do registrovaného partnerstva, aby mali rovnaké práva, ako páry v manželstve? To už môžu rovno uzavrieť manželstvo. Ak nechcú jedno, logicky nebudú chcieť ani druhé.

tetapetra
2. apr 2024

@matkahelka Ľudia sú sklamaní a boja sa riskovať.

h2
2. apr 2024

@tetapetra Svadba môže byť aj úplne bez rezňov, muž a žena môžu mať svadbu len tým, že idú na úrad podpísať tie papiere, tak isto, ako by to urobili v prípade registrovaného partnerstva. Nevidím zmysel registrovaného partnerstva pre osoby rôzneho pohlavia. Na to slúži manželstvo.

tetapetra
2. apr 2024

@h2 netuším prečo nechcú manželstvo. Kolegyňa v tom cítila oveľa väčší záväzok. Manželstvo predtým bolo veľmi zlé.

kate211
2. apr 2024

A to akoze co znamena spravodlivo dohodnut? Vy ste dve samostatne jednotky, nemate ziadne naroky na majetky toho druheho. Dom vlastnika ma. Mozes skusit podat navrh na vratenie investovanych penazi do cudzej nehnitelnosti, ale druha strana moze po Tebe chciet najomne za xy rokov uzivania - lebo ako jeho druzka nemas ziadne zakonne pravo na uzivanie jeho majetku.

h2
2. apr 2024

@tetapetra Ale otázka neznie, prečo niekto nechce manželstvo. To je jedno, prečo, ľudia majú rôzne dôvody. Ide o to, že tí, čo z tých rôznych dôvodov nechcú manželstvo, by z tých istých dôvodov nechceli ani to registrované partnerstvo.

aams
2. apr 2024

Druh a družka v našich zákonoch neexistuje, čiže neplatí 50%
Jedine ak viete preukázať kto a koľko vložil a je to na veľmi dlhé súdne konania ak sa neviete dohodnúť

sasa1310
2. apr 2024

@tetapetra nabudúce keď niečo prispejes, treba si aj poriadne prečítať celé vlakno, v ktorom boli spomenuté registrované partnerstvo a by si pochopila že o žiadnych gayoch či dôchodcoch reč nebola ale o chránení autorky akože registrovaným partnerstvom, ktoré by malo rovnaký efekt ako manželstvo. Ľudia čítajte najprv poriadne od A po Z a až potom sa pýtajte

tetapetra
3. apr 2024

@sasa1310 ja som sa nič nepýtala, hneď na začiatku som uviedla príklad mojej známej ako dopadla keď žili "na divoko"

sasa1310
3. apr 2024

@tetapetra si sa pýtala prečo som proti

tetapetra
3. apr 2024

@sasa1310 teraz.si písala o vlakne, tak vlákno začalo tým. A keďže si bola proti partnerstvu,tak som sa ta pýtala prečo. Tvoj názor je taký a môj zas taký

h2
3. apr 2024

@tetapetra A chceš povedať, že tvoja kolegyňa, ktorá nebola vydatá, by bola určite uzatvárala registrované partnerstvo, ak by bola taká možnosť? Lebo to tiež treba ísť vedome uzavrieť, po dohode z oboch strán. Lebo to je presne, ako manželstvo, dáva to registrovaným partnerom rovnaké práva, ako manželom. Čiže nevidím zmysel v registrovanom partnerstve pre ľudí rôzneho pohlavia, lebo tí môžu rovnako dobre ísť uzavrieť manželstvo. To, čo by bolo bývalo tvojej kolegyni pomohlo, by bolo, keby vzťah po nejakom čase nadobudol formu partnerstva automaticky, bez toho, aby bolo treba niekam ísť a niečo podpisovať. Registrované partnerstvo tento problém nerieši.

Strana
z3