Vysporiadanie sa s majetkom
Ani neviem kde začať. Súrodenec v roku 2017 "odkúpil" zadnú časť rodičovského domu. Tú zbúral a postavil nový dom, ktorý má spoločnú stenu s rodičovskou prednou časťou. To odkúpenie a podobne neriešim ok.
No v roku 2017 sa hovorila konkrétna čiastka za polovicu prednej časti - kde ešte bývajú rodičia. Odvtedy prešlo 5 rokov. Dom dostal zateplenie, fasádu či strechu. Rodičia zveladili svoju prednú časť o novú kúpeľnu, vchodov dvere, spálňu, pristavili terasu. Čiže dom je k dnešnému dňu hodný väčšej sume. Budúci rok by mal byť ten prelomový kedy by ma mal súrodenec vyplatiť. No a tu je kameň úrazu. Príde mi od neho neférové aby mi vyplatil sumu ústne podanú pred toľkými rokmi keď reálne je dom dnes niekde inde. Ja nemám v pláne kupovať jeho polovicu prednej časti, keďže bývanie mám zaistené inde. Dosť mám obavy keďže vzťah so súrodencom sa zhoršil za poslednú dobu. Ako by ste vy postupovali? Príde mi také nerodinne aby sa riešil odhadca na dom no zasa nechcem zostať bez peňazí .... Na foto dom pre predstavu. Hore je zadná časť domu. Dole predná.

Sestra chce mať asi tiež nehnuteľnost vysporiadanu a na poriadku, keďže sa asi jedna o jeden dom/pozemok. Mali by ste sa dohodnúť na sume, ktorá je spravodlivá pre všetkých. Píšeš, že rodičia sú spravodliví, tak by to nemal byť problém.
Cele zle 🤣 ja v 50 planujem kupit nehnutelnost, v 70tke popredat a uzivat jesen zivota.
A vasi toto.
Neprijemne cele. Cifra by sa nicmene mala urcit nova, idealne dohodou.
Vy sa doma medzi sebou nerozprávate? Prečo nevieš, za akých podmienok a za akú sumu sestra kúpila zadnú časť domu? Prečo neriešiš s otcom, že suma spred 5 rokov nie je aktuálna?
V 2017 padol navrh od rodicov... 2018/2019 sa nic nedialo, tak si to zacala nadhadzovat pred nimi? A hlavne, ze ti to je blbe riesit....
Ja by som to za zivota rodicov vobec neriesila.
Podla mna je vsetko o Tvojom postoji. A ty na to hladis len cez peniaze. Aj ked urcite ide o sialenu cenu a velku pomoc, mam pocit, ze si nastavena tak, ze len aby bolo co najviac Tebe. Kebyze Ta sestra vyplati v 2017, s tou sumou by si v 2017 bola ok, ale v 2022 by Ti bola malo. Ked Ta vyplati v 2022 hodnotou v 2022, tak budes v 2022 spokojna, ale v 2052, ked sa mozno pominu rodicia uplne nasrana, lebo to bude podla Teba minimum. Proste kedykolvek Ta vyplatia, tak neskor budes nasrana a mat negativny postoj voci sestre. Zaroven na to vobec nepozeras sestrinym a rodicovskym pohladom, ktori tiez nie su nadseni, co bude s Tvojou sestrou v case, ked sa oni pominu a tvoja sestra Ta realne nebude mat z coho vyplatit a zaroven bude musiet cele svoje vybudovane byvanie (svoju polku domu) predat, aby si Ty mala tolko, kolko je hodnota polovice domu. A pritom ona urcite tiez vrazila do toho kopu penazi, kedze si budovala pol domu nanovo.
Podla mna do toho nemas co kecat. Teraz si precitaj o co ide: Tvoji rodicia predaju svoj dom Tvojej sestre za sumu, na ktorej sa len oni dohodnu. A tu sumu Ti daruju z vlastnej vole ako dar. Nic viac a nic menej. Ty do toho nemas co kecat. Ani sa na niekoho z nich hnevat. Je to ich cast domu a ich rozhodnutie byt bez vlastneho domu. Tvoji rodicia to tak vobec nemusia riesit. Kludne mozu o 29 rokov predat svoju polku domu niekomu uplne cudziemu (lebo sestra ako spoluvlastnik na jej kupu mat nebude) a za celu tu sumu ist na cestu okolo sveta alebo ju vrazit hoc aj do rulety... Ich majetok, ich peniaze, ich rozhodnutie. A ked zomru bez majetku, nebudes ani Ty ani sestra dedit nic... To je cista teoria, a snad to nespravia, ale nikdy nevies. Tak sa do sumy, co dostanes nemontuj a hlavne nebud na nikoho z akterov nasrana, ked sa Ti kedykolvek v buducnosti bude zdat nizka, lebo je to ich rozhodnutie. Ked Vas otec v 2017 hovoril o nejakej sume, tu sumu moze navysit, alebo ju moze navysit len trosicku alebo nemusi navysovat vobec a dokonca sa aj rozhodnut, ze dom preda za menej. Je jeho rozhodnutie, za kolko svoju polku preda. Aj ked sa Ti to moze zdat fakt malo...
A preco si to riesila so sestrou, ked sama pises, ze ti to je proti srsti a nechces teraz vysporiadat dom? Ved si protirecis...
Co by som robila ja? Na rovinu povedala rodicom, ze za ich zivota to riesit nebudem.
Vôbec nerozumiem tvojim rodičom veď sú to ešte mladí ľudia. Namiesto toho aby si užívali život a vnúčatá tak rozhadavaju rodinu. Ani by som sa na tú tému nebavila.
Autorka je úplne jedno ako veľmi sú tvrdohlaví. Jednoducho ak sa spýtajú poviem, nieje to môj majetok, riešte si to vymedzi sebou vy. Bodka.
A nechápem prečo/načo sa tu spomína už doopatrovanie v ich 50-tke. Veď keby mali aj 90r. môžu byť vitálnejší ako ty v 70r.
Neries to, ked to chcu oni riesit tak nech sa dohodnu so sestrou. Nedaj sa do toho vtiahnut. Su este mladi a na druhej strane preco by si mala predavat nehnutelnost v case inflacie? Raz to bude tvoje deficstvo, potom to das ocenit. Zbytocne medzi teba a sestru vnesu konflikt.
Pozri, je vcelku nezaujimava cena, za ktoru by predali. Tvoja sestra dostala dvor a rodicov k tomu. Teraz ma odkupit cast nehnutelnosti, ktoru bude realne uzivat o mozno 20 rokov. A kto vie co bude vtedy...
Nevies ju vymazat.

Úplne nonsens je toto riešit teraz, rodičia môžu ešte 30 rokov žiť,môže sa stať milión kombinácii neočakávanych udalostí