Vysporiadanie spoluvlastníctva
Dobrý deň ,
Viete mi niekto poradiť? So sestrou sme pred 9 rokmi kúpili nehnuteľnosť v dobrej vôle že tam budeme spoločne bývať a pomáhať si. Bohužiaľ sestra veľmi rýchlo zistila že mať dom nie je tak jednoduché a za tých deväť rokov tam skoro nič neprispela všetko som platila ja z manželom. Keď otehotnela s týždňovej známosti ,ktorého potom vyhodila lebo bol nezamestnaný a priživoval sa na nej začala si do nášho spoločného domu vláčiť všelijakých pofidernych mužov čo sa nám s manželom nepáčilo a hádavali sme sa s ňou kvôli tomu. Keď porodila tak po pár mesiacoch odišla asi na rok preč a každú chvíľu nám písala z iného miesta . Odišla aby ju jej známosti živili ale tvrdí že kvôli tomu že sme ju vyštvali,čo ale nie je pravda. Potom sa zas na nejakú dobu vrátila a zas odišla. Naposledy odišla asi pred rokom ani sme neboli kedy a kam. Pred pár dňami mi od nej došiel,, rukou písaný list" kde odo mňa žiada vyplatiť 80 000 eur. Za celý dom sme pred 9 rokmi kúpili za 77 000 eur.
má niekto skúsenosti s takýmto niečím? Ikto mi hypotéku nedá ale viem jej ponúknuť že jej to budem mesačne splácať,ale do tej sumy ktorú sme vtedy zaplatili. Mám šancu?
Ďakujem za odpovede
@petra1214 vyplaca sa z aktualnej ceny nehnutelnosti, nie za co ste kupili pred 9 rokmi. Ma znalecky posudok? viete aka je aktualna cena nehnutelnosti? Ste ochotni akceptovat cenu aku vam navrhla? So splacanim by musela ona suhlasit.
Takto ti poviem, ked vam to ponukla pisomne, asi sa uz s niekym poradila. Ak vy ako podielovi spoluvlastnici odmietnete, moze svoju polovicu ponuknut aj cudziemu cloveku. Alebo to mozete skusit sudne, ale sudne trovy a pravne zastupenie to moze celkom dost predrazit. Urcite bude lepsie sa dohodnut. Laik so skusenostou.
mimochodom, plynie vam lehota, tusim 60 dni, ale radsej si to este over
So splacanim musi suhlasit na. Co sa tyka sumy treba dat dom ohodnotit. Plus dufam ze mate doklad o tom kolko a co ste zrekonstruovali. Osobne by som sa ibratila na pravnika.
@petra1214 ak to da na sud, tak to pojde cez znalca a ty budes nutena jej vyplatit polku hodnoty nehnutelnosti. Nikoho nebude zaujimat, za kolko ste ho kedysi kupili. A ked nebudes mat ma vyplatenie, sud nariadi predaj nehnutelnosti.
@petra1214 Určite právnik. Ja by som postupovala tak, znalec, dať ohodnotiť dom, znalec by mal vedieť aj ohodnotiť prerábky, ktoré ste robili. Z ceny domu odpočítať prerábky a sestre navrhnúť, že jej dáš z toho polovicu. Určite nemôžeš vyplácať z ceny za čo ste kúpili, keďže odvtedy išli ceny nehnuteľnosti rapídne hore.
@petra1214
Šancu nemáte.
Jej list by bolo možné považovať za návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva tým spôsobom, že celá nehnuteľnosť prípadne Vám (teda jej podiel) a vy jej uhradíte cenu jej podielu.
Zásadne sa vychádza z ceny nehnuteľnosti v čase vyporiadania.
V každom prípade odporúčam dohodu, súdne konanie by bolo pre Vás ako žalovanú stranu drahé, ak by ste nechceli pristúpiť na vyplatenie. To, že na vyplatenie podielu nemáte peniaze, je Váš problém. Ďalšou možnosťou je predaj nehnuteľnosti a rozdelenie výťažku.
Preukázateľné náklady na zhodnotenie nehnuteľnosti možno započítať, ona však naopak má právo požadovať od Vás tzv. nájomné za to, že užívate aj jej podiel.
@petra1214 no neviem kto by suhlasil so splacanim nehnutelnosti, takze na tuto moznost sa urcite nespoliehaj a ak nemate na vyplatenie, tak sud nariadi predaj nehnutelnosti
@draik mozem otazku k tym nakladom na zhodnotenie? berie sa do uvahy akekolvek zhodnotenie spolocnej nehnutelnosti? lebo som sa tomu troska venovala a vraj len nevyhnutne opravy? ako to je? dakujem za odpoved
@petra1214 určite dať najskôr ohodnotiť dom, spísať si čo všetko ste tam vy prerábali. ako viem, že nehnuteľnosti šli hore...ale pokiaľ nemámte dom na nejakom fakt lukratívnom mieste tak pochybujem, že má hodnotu 160 000 eur! v prvom rade ohodnotiť dom, z toho dole, čo ste do neho investovali vy a z toho polku. a pokiaľ má fakt reálne hodnotu 160 000 eur tak by som zvažovala predaj...
A keď mi nikto nedá tú hypotéku a pri predaji domu si za polovicu ceny nekúpim ani garsónku a štvorčlenná rodina pôjde bývať pod most to súd nebude zaujímať?
@petra1214 nie, nebude
A keď ma manžel vecne bremeno a právo doživotného užívania? To nezaváži? A majitelia nemajú len práva ale aj povinnosti voči nehnuteľnosti a to nie je len strecha alebo nový kotol ale aj údržba domu plus manžel má na liste vlastníctva podiel 135m2 ktoré sú len jeho

Skus radsej pravnu skupinu.