Vysporiadanie spoluvlastníctva
Dobrý deň ,
Viete mi niekto poradiť? So sestrou sme pred 9 rokmi kúpili nehnuteľnosť v dobrej vôle že tam budeme spoločne bývať a pomáhať si. Bohužiaľ sestra veľmi rýchlo zistila že mať dom nie je tak jednoduché a za tých deväť rokov tam skoro nič neprispela všetko som platila ja z manželom. Keď otehotnela s týždňovej známosti ,ktorého potom vyhodila lebo bol nezamestnaný a priživoval sa na nej začala si do nášho spoločného domu vláčiť všelijakých pofidernych mužov čo sa nám s manželom nepáčilo a hádavali sme sa s ňou kvôli tomu. Keď porodila tak po pár mesiacoch odišla asi na rok preč a každú chvíľu nám písala z iného miesta . Odišla aby ju jej známosti živili ale tvrdí že kvôli tomu že sme ju vyštvali,čo ale nie je pravda. Potom sa zas na nejakú dobu vrátila a zas odišla. Naposledy odišla asi pred rokom ani sme neboli kedy a kam. Pred pár dňami mi od nej došiel,, rukou písaný list" kde odo mňa žiada vyplatiť 80 000 eur. Za celý dom sme pred 9 rokmi kúpili za 77 000 eur.
má niekto skúsenosti s takýmto niečím? Ikto mi hypotéku nedá ale viem jej ponúknuť že jej to budem mesačne splácať,ale do tej sumy ktorú sme vtedy zaplatili. Mám šancu?
Ďakujem za odpovede
@petra1214 a necakala si, ze sestra raz pride s poziadavkou o vyplatenie?
@amiaja ja ju chcem vyplatiť ale určite nie 80 000 dám jej to čo do toho dala lebo keby som sa o tento dom nestarala tak už je to kulipinda na rozpadnutie a nemá hodnotu ani 30 000 . Nepohla tu ani prstom a nemá morálne právo odo mňa žiadať dvakrát viac ako do toho vrazila. Kebyže si kúpim auto a okrem benzínu a oleja do toho nič nedám a mám ho vonku na daždi tak nemôžem ho predať za raz toľko za čo som ho kúpila predsa!!!!
@petra1214 ale v tomto tahas za kratsi koniec. Nemozes ju vyplatit len z toho, kolko platila na zaciatku. Nakolko ceny nehnutelnosti sli hore.
@petra1214 pravnik ti odpovedal, ak ste 50% vlastnicky a vas dom ma hodnotu 160tis naozaj nikoho nebude zaujimat ze vy nemate kam ist, nariadi sa predaj, vytazok sa rozdeli na 1/2 zohladni sa manzelov podiel a kazdy si ide po svojom.
Neporovnavaj auto =spotrebna vec , s nehnutelnostou.
@petra1214
Vy ste jednoducho ideálna protistrana advokáta žalujúcej strany. Opätovne Vám radím, dohodnite sa so sestrou, akceptujte to, že sa vychádza z aktuálnej trhovej ceny (cena vozidla je úplne niečo iné ako nehnuteľnosti) . Zohľadnite si investície, ale aj to, že bezplatne užívate jej podiel, podpíšte príslušnú dohodu a zavkladujte do katastra. Buď teda sestru vyplatíte alebo nehnuteľnosť predáte a výťažok si rozdelíte.
Akonáhle niekto Vašej sestre poradí, že má veľkú šancu na úspech v súdnom spore, tak si najmä advokáta a Vy, ktorá bránite vyporiadaniu, okrem súdneho poplatku uhradíte aj jeho trovy. A obe tieto položky pri vysokej cene nehnuteľnosti nebudú nízke.
@petra1214 si to vezmi aj tak.Ak by si sa nestarala a neudrziavala, tiež by ste žili v barabizni. A ak by teba vyplatila len tým co si do toho investovala, nekúpila by si si ani izbu za to.
Predstav si rozvod keď obaja pôvodne vrazili do bývania 90000, ako by ten druhy partner k tomu prišiel, však by skončil pod mostom doslova keby ho vyplatili po rokoch z pôvodnej nie trhovej ceny.
Môžeš pociťovať krivdu ak by ale sestra tie prachy vtedy vrazila do inej nehnuteľnosti napr.bytu a prenajímajú ho Mal by tiež omnoho vyššiu hodnotu teraz.
A manžel nezaraba či ako? Keď rátaš len so svojím príjmom.
@petra1214 keby pride ta tebou sestra a oovue ze chce don len pre seba ,ty by si suhlasila ze ti da len oolovicu za co ste kupiki? Asi tiez nie.
A rovnako sestra by mohla kludne ziadat najomne za uzivanie jej polovice domu.
Cize sestra dom nezveladovala, ale vy ste uzivali aj jej polovicu.
Zial tahas za kratsi koniec, tak najrozumnejsie sa dohodnut aj za cenu zadlzenia

@petra1214 ak boli regulerne odlozene na zaklade toho co schvalila vlada, tak to by nemal byt problem. A tiez nechapem, preco hovoris len o sebe, manzel nema prijem?
Alebo sa spytam inak, ako teda chces postupovat? Hrat mrtveho chrobaka v tomto pripade nie je riesenie.