icon

Výživné i napriek striedavej

dievcacitajucelist
1. jún 2021

Ahojte,
Písala som sem ohľadom našej "patchwork family" vzťahy dospeláci deti moje...tvoje...spoločne sa upravujú 😊 čomu som rada, ale tak začína sa prehlbovať problém s partnerovov ex...máme partnerovho syna v striedavej...na súde sa dohodli, že my financujem komplet všetko čo sa týka oblečenia, školských potrieb...ošetrenie u zubára a pod..lenže partnerova ex mala stále problém s tým aké oblečenie kupujeme...lacné, málo, neznačkove, zlý materiál a pod. tak jej partner písal, že on kúpi to čo zvážime za vhodne a ona mu nemá čo prikazovať...a to bolo asi "zle" stále mu vypisuje, že požiada o výživné a ona mu bude kupovať čo chce...otázka znie, keď máme už cca rok striedavu...máme podľa rozhodnutia kupovať všetko...čo aj robíme...môže partnerova ex požiadať o výživné aj napriek striedavke? A môže jej aj reálne výživné súd schváliť? Len pre info máme drobca s ktorým som na RD takže príjem mam nižší...partner má taký priemer a jeho ex predáva v potravinách.
Ďakujem za odpoveď 🙂

Strana
z3
draik
1. jún 2021

Môže, podľa životnej úrovne.

dievcacitajucelist
autor
1. jún 2021

@draik ďakujem za odpoveď....no naša životná úroveň je nižšia ako jej...nás 6 a oni sú 2...

chelsinda
1. jún 2021

O zmenu, resp. určenie vyzivneho moze poziadat v pripade, že dôjde k zmene pomerov. A to, ci uz na strane dietata(nastupuje na druhy stupen ZŠ, SŠ, VŠ, alebo zdravotne komplikacie a pod.) alebo na strane jedného z rodicov. Napr. matka pride o zamestnanie, otcovi sa zvysi prijem a pod.

maciatkolulu
1. jún 2021

@dievcacitajucelist môže požiadať a môžu jej schváliť..... Nikto jej zakázať nemôže., či schvália sa uvidí. To koľko vás je, teda tvojich deti s tým nemá nič. Tie majú svojho otca. Akurat vaše spoločne a to, že si na RD je dôležité.

mondolina
1. jún 2021

@dievcacitajucelist
partner nie je manžel...má on tvoje deti osvojené? vyživovaciu povinnosť má na koľko detí?

dievcacitajucelist
autor
1. jún 2021

@chelsinda u nás sa nič nezmenilo...partnerov syn je druhák na ZŠ....jeho ex prekáža, že chlapcovi nekúpime takú značku ako ona káže...dokonca aj farba jej vadí...partnerovi sa vyhráža, že keď nebude kupovať ako ona chce tak požiada o výživné....

dievcacitajucelist
autor
1. jún 2021

@maciatkolulu to áno...vyživovaciu povinnosť ma len na svoje deti....

dievcacitajucelist
autor
1. jún 2021

@mondolina nie, nemá....ale kupuje sa deťom kto čo potrebuje...rozdiely sa nerobia v ničom...

mondolina
1. jún 2021

@dievcacitajucelist
len súd nebude prihliadať na to, že kupuje " cudzím" deťom...ale keď ex uvedie, že sa jej nepáči kupované oblečenie tak neuspeje. musí uviesť iný dôvod

elizabet173
2. jún 2021

@dievcacitajucelist A nebolo by to vyzivne nakoniec vyhodnejsie? Posle eura na ucet a nech ona kupuje, co uzna za vhodne a nemusi sa s nou natahovat

maciatkolulu
2. jún 2021

@dievcacitajucelist inak pokiaľ mu súd pridelil kupovať všetko oblečenie, tak asi mal vyšší príjem ako ona... Ako predavačka asi veľa nezarobi. A keď sú dvaja, tzn, je s dieťaťom sama, partner a nie manžel... Tiež nič moc.

janage
2. jún 2021

@dievcacitajucelist ale tvoje deti predsa majú svojho otca, ten v prvom rade ma kupovať im. Si to zober, že máš jedno dieťa a ex miesto kvalitnej veci pre svojho syna kúpi menej kvalitné a zároveň sponzoruje nevlastné deti.
Neviem, čo presne myslíš pod pojmom značka. Ja tiež radšej kúpim kvalitnejšie farbičky(kľudne aj lidl) a oblečenie , nie predražené ale také že aj po 10 vypraniach drží tvar a farbu.

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@elizabet173 on platil 300 eur od jeho 2r lebo ona do 7-mich rokov bola s chlapcom doma...nepracovala nikde...výživné sa zrušilo, kvôli striedavke...s tým že všetko platíme my....ona ma problém so všetkým....🤔

janage
2. jún 2021

@dievcacitajucelist ja som tak odmietala veci pre deti. Lebo na frasa im farbičky čo sa lámu, nedajú zastruhat, blede farby či oblečenie, kde legíny sú priesvitné po 2 použitiach, tričká roztahane do šírky po 3 praniach, či ponožky čo púšťajú farbu ešte aj po 3 praní.

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@janage ale veď my mu kupujeme kvalitné veci...jasne, že topánky a pod kupujeme také, aby boli kvalitné...nesetrime na ňom...čo sa týka mojich chlapcov ja mám starších...takže partnerov syn ma aj kopec kvalitných veci po nich...čo sa týka školských potrieb prevažne kupujem ja so svojich peňazí všetkým trom...teda aj partnerovemu synovi...ma všetko...

luccija
2. jún 2021

@dievcacitajucelist pozri pri rozvode sa vzdy citi jedna strana ukrivdena tak nech sa sudi

janage
2. jún 2021

@dievcacitajucelist tak aký problém dajte peniaze matke chlapca nech vyberie ona, alebo nakúpte podľa jej inštrukcií. Či lepšie si dokazovať kto z koho?

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@maciatkolulu no jasne že ma vyšší príjem...lenže on má na starosti dve deti...a v podstate aj mňa, keďže som teraz s drobcom na RD....čo sa týka mojich chlapcov financujem si veci v rámci vlastných financií....v podstate sme my na tom finančné "horšie" ako ona...

janage
2. jún 2021

@dievcacitajucelist a možno jej vadí, že jej syn má nosiť veci po tvojich deťoch. Hlavne co sa oblečenia a obuvi týka.

chrumka120
2. jún 2021

@dievcacitajucelist podľa súdu asi nie je vaša úroveň nižšia keď maju striedavú a on ma kupovať všetko

draik
2. jún 2021

@dievcacitajucelist
Ak rodič má ďalšie deti, nie je to dôvodom na zníženie vyživovacej povinnosti voči jeho starším deťom. Má sa postarať o zvýšenie svojich príjmov alebo sa musí uspokojiť so svojou nižšou životnou úrovňou. Preto opatrne s tvrdeniami, kto je na tom horšie a o koho sa má starať.

chrumka120
2. jún 2021

@dievcacitajucelist na jej mieste tiež by som si o to výživné požiadala a nemusela sa s tebou dohadovať

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@janage topánky kupujeme nové! Áno aj môj stredný nosí po bratovi a čo je na tom?? Sú to ale iba veci ako nové...inak sa všetko kúpi nové...môj najstarší si kúpi aj v sekaci...daju sa tam kúpiť aj kvalitné veci, avšak čo sa týka partnerovho syna sa kupuje v klasických shopoch...problém je v tom, že kupujem šaty napr v Lidli jej to nevyhovuje, lebo ona káže kupovať Adidas, Nike a pod. Tak mne vyhovuje oblečenie kupovať aj napr "neznackove" v lidli

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@draik ja som len napísala, že jeho vyživovacia povinnosť je určená 2 deťom a taktiež aj mne, keďže som s naším synom na RD ma 17 mesiacov od drobcovych dvoch rokov pôjdem zase pracovať ona do 7-mich rokov nerobila nikde...lebo nechcela...

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@chrumka120 so mnou sa určite dohadovať nemusí...ja nemám problém kupovať kvalitné oblečenie, topánky a pod. ale dá sa kvalitne nakúpiť aj "neznačkové" oblečenie, nemyslíš?

chrumka120
2. jún 2021

@dievcacitajucelist tak najskôr hovoríš že nerobíte rozdiely a potom napíšeš že starší kupuje aj v sekáči mladší po ňom dedí ale synovi ex kupujete nové 🙂 no ja by som sa s vami teda nebabrala a vybavila by som si výživné a svojmu dieťaťu by som kúpila čo chcem, čudujem sa že s týmto vašim systémom súhlasila, takze tak 🙂

mondolina
2. jún 2021

@dievcacitajucelist
môj názor....sú to peniaze Tvojho partnera, nech kupuje veci pre chlapca také ako chce on. Kľudne aj z Lidl, Tesco. Súd predsa neurčil značku. A možno by mal aj on povedať ex nech sa trochu krotí.

mondolina
2. jún 2021

@chrumka120
veď mu môže kúpiť čo chce, aj za svoje nie?

chrumka120
2. jún 2021

@mondolina môže a môže mat aj výživné

mondolina
2. jún 2021

@chrumka120
to už je na dohode, vidíme len jeden pohľad. je to medzi ex manželmi.

Strana
z3