Výživné. Kde a ako začať?

hodiny22
23. máj 2022

Chcela by som podať na výživné. Ako začať? Kam mám ísť najskôr? Čo budem potrebovať? S bývalím sme sa nedohodli na sume. Zarába 2000-2500 euro, a nechce malej poslať 400 eur na ktorých trvám. Vraj si dá daňové do nuly, a neprisúdia mi nič. Je na tom niečo pravdy?

talikudelkova
23. máj 2022

@hodiny22 tak to je pekný hajzel keď vlastnej DCERE nedopraje,nedá. Z takých mi je na grc.

pribinak
23. máj 2022

@hodiny22 spísať návrh na výživné, podať na súd
Priložiť rodný list dieťaťa

Urob si výpočet koľko tá stoja výdavky na dcéru a môžeš priložiť aj kópie účtov

sandra19860
23. máj 2022

.

hipuska
23. máj 2022

Najlepšie by bolo, kebyže s ním píšeš sms/mail. Skús tu diskusiu dajak "vyhecovať a viesť" tym smerom. Ak by si aj daňové dal do 0, čo samozrejme môže...môžeš ukázať vasu komunikáciu. Veľmi majú sudcovia radi takých hrdinov. A navyše, ak má firmu, živnosť, súd bude pozerať aj ja majetok firmy. Ak by bol aj v nule.

zuzanna33
23. máj 2022

@hodiny22 pokiaľ má podpísané otcovstvo musí platiť má príjem nemá sa načo vyhovoriť jedine že to na súde bude naťahovať...takýto chlapi sú najväčší zbavelci...nevedeli ich doma vychovať ak má dieťa je to má celý život! Nezlakni sa a stoj si za svojim ja by som dala aj viac keď píšeš koľko zarobí...A ja som to napísala spolu aj žiadosť o výživné aj striedavu starostlivosť keďže zo zákona keď platí musíš mu dovoliť styk a ak sa na ničom s toho neviete dohodnúť rozhodne súd ale o to to trvá dlhšie

hipuska
23. máj 2022

Ešte je do žiadosti dobre dať, že žiadas výživné od dátumu podania, nie od dátumu rozhodnutia. To ti potom doplatí všetko spatne. Mne sa súd ťahal rok

zuzinka888
23. máj 2022

Tým by som sa nedala vystrašiť. Poznám jedného ktorý sa tiež takto oháňal. Sudcu tiez nespadli z jahody a dobre poznaju takychto..... Zaujimal sa aj o majetok a auto. A dotyčnemu jasne vysvetlil - Ak ma na benzín a tak ma aj na vyzivne. A ak ma 3 izbovy byt tak nech preda a ide do garzomky. A panovi hned spadol hrebidnok a prestal vyskakovat a peniaze sa nasli. Neboj sa len si pytaj.

melanta
24. máj 2022

Okrem toho, čo už bolo popísané doplním, že spíš si úplne všetky náklady. Ak žiadaš 400 eur, potrebuješ preukázať, že je to adekvátne voči nákladov na dieťa. Čiže spíš stravu, lieky ak má, krúžky, oblečenie, školské potreby, atď atď. Výdavky, ktoré nie sú každý mesiac, tam urob mesačný priemer.

mogaa
24. máj 2022

tak vychádza sa z oficiálnych príjmov a z reálnych nákladov na dieťa...ale posudzuje sa aj životná úroveň oboch rodičov....otec preukáže nulové priznanie, na tebe je dôkazné bremeno že jeho príjem je oveľa vyšší ako uvádza v Daňovom priznaní....napr.stačí dokázať že chodí na drahé dovolenky a žije nadštandardne.....ale úprimne, ak aj tvoj ex má taký príjem tak asi náklady na vaše dieťa nebudú ani 600ani 800eur....teda pokiaľ nie je vysokoškolák alebo nejde o ťažko zdravotne postihnuté dieťa.....najlepšie nájsť si dobrého právnika, ten už vie na čo sa zamerať ...

modry1985
24. máj 2022

@hodiny22 jeho daňove ktoré si dá do nuly nebude nikoho zaujímať - keďže za iné roky si už daňové " neupraví ".
Otázka je či tvoje dieťa skutočne potrebuje tak vysoké výživné - ak by máš 2 deti je to úplne pochopiteľné.
Tieto naťahovačky o výživné však k ničomu nevedú. Ak preukážeš dostatočné náklady na dieťa žiadaj výživné aj 400 eur ak je to len tvoja pomstva voči nemu - nečakaj že sudca je stroj.
Možete sa naťahovať on môže žiadať striedavku a v konečnom dôsledku to dieťaťu v ničom neprospeje - len sa " zahoja " vaše egá......Jemu prisúdia tak či onak niečo - tvoje požiadavky sú však hlboko cez - ak nie je dieťa na VŠ alebo jej lekárska starostlivosť nestojí stovky eur mesačne...Niečo by si mala prispieť aj ty - niečo dostaneš na prídavkách - niečo na daňovom bonuse - a ak ťa dieťa stojí 600 až 800 eur mesačne niekde predsa len robíš chybu - je to výživné na dieťa - ak chceš výživné na seba - požiadaj oň.....ak chceš lepší standart pre Vás - zamestnaj sa na lepšie platenom mieste ...on sa má podielať na vyživovacej povinnosti / starostlivosti o dieťa ty sa nemáš spoliehať na výživné - ak chceš pre dieťa lepší standart ale na vlastnú šikovnosť....

soldi
24. máj 2022

@hodiny22
v prvom rade musis preukazat naklady na dieta. na zaklade tych sa odvija vyska vyzivneho. 400€ na jedno dieta Ti asi nikto neodsuhlasi pokial hodnoverne nepreukazes, ze tolko mesacne na dieta minies. kamoska ma muza co ma vysoky mesacny prijem a dohodla sa na 300€. zalezi pravdaze aj kde zijete.
pokial ma otec vysoky prijem, tak sa to vie robit tak, ze cast sumy musi odvadzat na setriaci ucet/sporenie.

co sa tyka jeho prijmu. sudcovia z jahody nepadli a nemaju moc radi, ked im niekto klame ohladom prijmu.
napisem Ti co vsetko riesila nasa sudkyna, kedze moj ex tiez zatlkal prijem a tvrdil, ze zije z minimalky:
1. pytala sa kam a za kolko sme chodili na dovolenky
2. na akych autach jazdime
3. ake mame nehnutelne majetky

my sme chodili na dovolenky za 5000€, auta sme mali volvo a mercedes a vlastnime rodinnu vilu 1km od centra mesta plus byt v centre mesta.
takze ked prisiel moj ex na sud s tym, ze zaraba minimalnu mzdu, tak ho sudkyna vysmiala.

ake kroky avizovala pokial muz nebude mat ochotu sa so mnou dohodnut:
1. prelustrovat jeho odvody do SP niekolko rokov dozadu
2. prelustrovat jeho pohyby na vsetkych uctoch niekolko rokov dozadu
3. urobit hlbkovy danovy audit firmy
4. vypocuvat zamestnancov a uctovnicku vo firme

ked toto nanho sudkyna vybalila, tak hned mal ochotu sa dohodnut 🙂