Výživné na 1,5-ročné dieťa
S partnerom sa rozchádzame. Mame spolu 1.5 rocne dieta. Spolu nič nevlastníme, každý máme svoje. Mam par otazok:
1. Pokiaľ by som chcela zmeniť priezvisko na moje prídem o alimenty?
2. Stačí sa dohodnúť na výške alimentov alebo to treba mať nejako papierovo podložené?
3. Styk s dieťaťom treba určiť súdom alebo?
4. Môžu si nárokovať na niečom stary rodicia? Žiaľ začali mi ešte aj oni robiť peklo.
5. Maco nezabudnúť a dat si pozor?
Ďakujem.
1. tvoje priezvisko nemá nič spoločne s alimentami
2. vždy je dobre mat výživné na papiery. Ústne dohody majú len krátku trvanlivosť a preto nefungujú.
3. styk je tiez dobre upraviť súdom, potom je už na vás že ak chcete obaja a deti tiež tak sa môžu s druhým rodičom stretávať častejšie
4. áno stari rodičia majú právo na styk s vnúčatami a môžu žiadať súd o určenie styku
Môžete spísať rodičovskú dohodu, kde bude výživné pre deti a aj úprava styku. Teda ak sa viete rozumne dohodnúť a tu už len dať súdu na schválenie
Za istých podmienok máš nárok na výživné aj ty ako rozvedená mánazelka
@pribinak sme partneri nie sme zosobášení. Prosím a ohľadom tých starých rodičov to znamená ze malú dávať otcovi a ešte aj im? Myslela som si, že keď ju bude mať otec tak to ci on ju zoberie k nim už je jeho vec. Lebo mam z toho úplný strach. Jeho rodicia horšie ako on.
@anonym_autor k Tomu priezvisku doplním, že ak otec dieťaťa nesúhlasí, tak je potrebné žiadať súd o nahradenie súhlasu rodiča - a to nie je také jednoduché, musia byť na to vážne dôvody
@pribinak sme partneri nie sme zosobášení. Prosím a ohľadom tých starých rodičov to znamená ze malú dávať otcovi a ešte aj im? Myslela som si, že keď ju bude mať otec tak to ci on ju zoberie k nim už je jeho vec. Lebo mam z toho úplný strach. Jeho rodicia horšie ako on.
@anonym_autor je to komplikovane, ak sa však dieťa stretava s otcom tak stari rodičia majú možnosť kontaktu s vnúčatami tak to asi súd nebude riešiť
V každom prípade je dobre všetko rieist cez súd, mat to riadne na papier
@anonym_autor
1. Nie, a urobit to sama mozes len ak mas dieta zverene do svojej starostlivosti.
2. Ano, aj ak mate dohodu, mal by ti to schvalit sud. Okrem ineho preto, aby to bolo vymahatelne. V navrhu mozes poziadat zaroven aj o zverenie dietata do tvojej starostlivosti a pripadne o urcenie styku otca s dietatom, ak sa neviete dohodnut.
3. Na to som prave odpovedal.
4. Vyssie to niekto vysvetlil presnejsie. Ciste teoreticky by vsak mohli aj oni ziadat o zverejnenie deti do svojej starostlivosti, ak by si mysleli, ze je to v ich najlepsom zaujme.
5. Kedze s tymto nemas skusenosti, je dobre, aby ti pomohol niekto blizky, a pripadne pravnik, hoci nejde o zlozite veci a navrh na sud by si mohla zvladnut aj s pomocou niekoho, kto vie, ako to ma vyzerat a co to ma obsahovat. Ale verim, ze nejaky vzor navrhu by si nasla aj na internete.
@anonym_autor
1. Nie, a urobit to sama mozes len ak mas dieta zverene do svojej starostlivosti.
2. Ano, aj ak mate dohodu, mal by ti to schvalit sud. Okrem ineho preto, aby to bolo vymahatelne. V navrhu mozes poziadat zaroven aj o zverenie dietata do tvojej starostlivosti a pripadne o urcenie styku otca s dietatom, ak sa neviete dohodnut.
4. Vyssie to niekto vysvetlil presnejsie. Ciste teoreticky by vsak mohli aj oni ziadat o zverejnenie deti do svojej starostlivosti, ak by si mysleli, ze je to v ich najlepsom zaujme.
5. Kedze s tymto nemas skusenosti, je dobre, aby ti pomohol niekto blizky, a pripadne pravnik, hoci nejde o zlozite veci a navrh na sud by si mohla zvladnut aj s pomocou niekoho, kto vie, ako to ma vyzerat a co to ma obsahovat. Ale verim, ze nejaky vzor navrhu by si nasla aj na internete.
@marek775 1. Nie, ani v prípade, že je dieťa zverené do jej starostlivosti, nemôže sama zmeniť priezvisko dieťaťu.
@anonym_autor neprides ale potrebujes partnerov suhlas a novy rodny list kde bude ako otec stale uvedeny, bez jeho podpisu nezmozes absolutne nic jedine ze by si to dala na sud
Mozes ziadat vyzivne aj na seba este
Ziadaj spisat rodicovsku dohodu vyhodnejsie a vyhnete sa sudnym tahaniciam- dohodnite sa na vyske alimentov pre teba aj dieta aj na stretavani
Ziadaj zverit dieta do osobnej starostlivosti
@anonym_autor
@marek775 cislo 1 je blbost, bez podpisu aj ked ma dieta zverene do osobnej starostlivosti priezvisko nemoze zmenit
Dieta ma stale dvoch zakonnych zastupcov v plnom rozsahu aj napriek tomu ze je dieta zverene do osobnej starostlivosti matky
@anonym_autor
@marek775 píšeš nesprávne informácie
ty len tak dieťaťu nemôžeš zmeniť priezvisko, musí dať súhlas otec dieťaťa, ak ho nedá, musí to prejsť súdnou cestou a ani súd to nechce meniť ak na to nie sú vážne dôvody......na výživnom a stretávaní sa s otcom sa môžete aj dohodnúť, ale je lepšie to mať na papieri ak budeš žiadať o zverenie do tvojej starostlivosti, zaraď tam aj výšku výživného a stretávanie sa s otcom....to ež nie ste zosobášený s tým nič nemá, on je stále otcom takže má svoje práva ako otec....a ano aj starí rodičia si môžu uplatňovať určenie styku s dieťaťom.....
Preco si nedala hned svoje ked ste neboli zobrati? 🤷♀️

1. tvoje priezvisko nemá nič spoločne s alimentami
2. vždy je dobre mat výživné na papiery. Ústne dohody majú len krátku trvanlivosť a preto nefungujú.
3. styk je tiez dobre upraviť súdom, potom je už na vás že ak chcete obaja a deti tiež tak sa môžu s druhým rodičom stretávať častejšie
4. áno stari rodičia majú právo na styk s vnúčatami a môžu žiadať súd o určenie styku
Môžete spísať rodičovskú dohodu, kde bude výživné pre deti a aj úprava styku. Teda ak sa viete rozumne dohodnúť a tu už len dať súdu na schválenie
Za istých podmienok máš nárok na výživné aj ty ako rozvedená mánazelka