icon

Výživné na dvojročné dieťa a jeho zníženie

andrejkavid92
28. jún 2017

Ahojte bambulky,
ja tu veľa príspevkov nemám, vlastne zatiaľ žiaden, doteraz som nevyužívala aktívne MK.
Túto diskusiu som vytvorila v prvom rade za účelom povzbudenia seba aj priateľa, prečítania si iných názorov, rozšírenia svojich či vašich obzorov a pod.
Priateľ má dcérku vo veku 2 rokov. Je čerstvo rozvedený a má vyživovaciu povinnosť vo výške 220e/mes. Toto pre nás nie je momentálne problém, preto že pracuje ako čašník (v BA, takže tringelty) a tým pádom to v dohľadnej dobe budeme zvládať. Troška rozpoviem aj o malinkej, mám s ňou super vzťah, zvykla si na mňa a máme sa veľmi radi, správam sa k nej ako k vlastnej (s prihliadnutím na to že ešte neviem čo to znamená mať vlastné dieťa), takže nestránim sa ničoho, ani plienok, ani nočníka, ani jedla, ani kúpania - veľmi rada sa o ňu starám. Priateľ je v tomto asi jeden z menšiny mužov ktorí sa o dieťa starajú tak ako by to malo byť. Malá má u nás kompletné zabezpečenie, od hračiek, výletov, stravy, oblečenia, jednoducho všetko, nič jej nechýba. A nehovoriac o vzťahu jej a jej otca - z toho by si mal brať príklad nejeden rodič, skladali nad ním klobúk aj kolízne opatrovníčky keď u nás boli pred súdnym pojednávaním zhodnotiť životný štandard.
Ide o to, že malá je u nás tretinu z mesiaca. Každý druhý týždeň u nás trávi presne 5 dní a neraz aj viac, keď jej mama nemôže (práca, odcestovanie). To znamená, že ju nemáme iba každý druhý víkend, kedy by platila klasika, že matka dieťaťa sa oň stará 90% času. Ako som povedala, výživné zatiaľ zvládame, ale chceli by sme mať ešte jedno bábätko, aj priateľ by chcel mať takú rodinu aká má byť, po kope. Len pre prehľad - malej mama ho opustila keď malá mala 9 mesiacov (nechala ju s ním doma a odišla s novým priateľom, s ktorým teraz žije). Keď sa nám toto ďalšie dieťatko narodí, priateľ by potom chcel aj zmeniť prácu, čiže tých 220e/mesačne pri ďalšom bábätku bude pre nás MOŽNO veľa (to bábätko neplánujeme teraz, ale o rok-dva, takže možno si niečo aj našetríme dovtedy). Predsalen nemôže robiť čašníka celý život. Chcela by som si prečítať vaše názory na toto, s prihliadnutím na to, že malá u nás netrávi iba niktoré víkendy, ale podstatne viac dní a taktiež aj my jej kupujeme veci a hračky. Prosím neberte to tak, že chceme odobrať malej a dať viac druhému bábu, nie je to tak. My to chápeme tak, že keď sa narodí ďalšie dieťa, ten zvyšok ktorý nám zostane po odrátaní výživného a iných nevyhnutných poplatkov ako bývanie alebo jedlo, sa už nebude míňať iba na malú, ale sa v našej domácnosti rozdelí na dve časti. Tým pádom sa nezachová terajší žívotný štandard malej u nás, ale ten sa zhorší (nie o veľa, ale určite áno). Toto nie je v záujme malej, preto že ako som spomenula, netrávi u nás čas iba sporadicky, ale u nás BÝVA tretinu mesiaca, má svoju izbičku a zabezpečujeme jej všetko potrebné.
Z toho vyplýva že by sme potom podali návrh na zníženie výživného s tým, že priateľova finančná situácia sa zmenila, nakoľko pribudla ďalšia vyživovacia povinnosť.

Ďakujem za vaše názory, cením si každý jeden.

Strana
z4
andrejkavid92
autor
6. júl 2017

@krisabs Dakujem za odpoved ☺️ sud stanovil vyzivne v danej vyske kvoli tomu ze sa rodicia nevedeli dohodnut. Priatel chcel 180€ a malej mama chcela 260€. Tak to dali na polku lebo aj samotky sud zhodnotil ze ak nevyjde aspon takto v ustrety mame malej, tak ona by sa odvolavala do vtedy kym nedostane co chce. Tak to riesili takto. A ako som spominala, zatial sa to zvladne, lebo je to jedine dieta na ktore je treba prispievat. Ale ked sa situacia zmeni, potom by sme boli radi aby to bolo urcene ferovo.
Taktiez, ako som spominala vyssie, pokial sa neukaze skutocnost ktora by nas vyslovene donutila pochybovat v dobro malej ked je u mamy, tak ju nechame u mamy.

Este raz dakujem za odpoved. 🙂

maciatkolulu
6. júl 2017

@krisabs a z akeho dovodu?😉 To ma realne zaujima, aky dovod by mali urcit v podani na navrh znizenia vyzivneho? Ktore urcil sud na zaklade realnych prijmov pred par mesiacmi, hmmmm? A aj ten dovod k urceniu zmeny starostlivosti, pri tak malom dietati.... no ale dobre, poznam rodiny, kde je vyzivne 50 eur, ale aj rodiny, kde je 500eurove vyzivne, vzdy sa prihliada k realnym zarobkom rodicov, ale tak dobre, vsak nech podaju.

andrejkavid92
autor
7. júl 2017

@maciatkolulu presne ako hovoris 🙂 vyzivne sa urci podla zivotneho standardu a prijmu. Nechapem kde beries energiu takto bojovat v tejto diskusii, aj ked som sa k tvojim prispevkom uz dalej nevyjadrovala tak citis potrebu presvidcat kazdeho kto sem prispeje svojim nazorom, ze prave ten tvoj je spravny. Kazdy mame svoj, kazdy mame svoju skusenost, ja nevidim do tvojej ale ani ty do mojej a nemozes ju skatulkovat. Jedna druhu nepresvedcime a ani nema zmysel sa o to snazit. Clovek si musi nejake veci uvedomit sam a zmena musi vzdy prist z jeho vlastneho vnutra a nie podnetom inych. Mozem ti povedat ze moje dni boli ovela menej stresove ked som sa prestala zaoberat tym ze sa vam tu musim nejakym sposobom ospravedlnovat a vysvetlovat to preco nieco robime tak ako to robime. Skus to.

Strana
z4