icon

Výživné z invalidného dôchodku

veronka1984
14. nov 2020

Dobrý deň chcem sa opýtať či niekto my nevie poradiť.svagor ja invalidný dôchodca dôchodok poberá 150€ z toho má platiť výživné na dve deti po 24€.da sa s tým niečo robiť???

Strana
z3
extempore
15. nov 2020

Klasika, vobec ma neprekvapujú výlevy niektorých zakomplexovaných rozvedených/rozidenych “mamičiek”, ktore si tu radia ako chlapa zodrať z kože. To, že ten pan ma čiastočný invalidný dôchodok este neznamená, že jeho stav je taky, že moze pracovať. Vieme ako funguje socialna poisťovňa a jej posudkovi lekari. Od stola, bez toho, že by človeka videli, rozhodnú... a dalej nezáujem. A pride mi ako vrchol chrapúnstva ak žena opustí otca svojich deti kvoli ťažkej chorobe a este ho aj ide zodrať z penazi, ktore nema.

zalka
15. nov 2020

@pribinak platí podla súdneho rozhodnutia, a mohol skúsiť žiadať pri rozvode ... keby bol vychcanec ...

majkeel
15. nov 2020

Chyba vela informacii. Kolko ma rokov, aky stupen postihnutia reci a pohybu, je to trvale, alebo ma to sancu sa zlepsit, kolko rokov maju deti, byvali v podnajme, alebo mali svoje byvanie, komu zostalo byvanie ... Zarobili nan sami, zdedili ho ...?
Tu predpokladam nastal subeh "blbych" okolnosti. Hladova dolina, zena zostala asi dlhsie doma s detmi, on siel do robit zahranicia. Mozno robil v Nemecku iba kratko, prijmy hned minuli, netreba z neho robit "bohaca", lebo "robil" v Nemecku. Jemu sa stala ta nehoda, uz predtym si odluceni nerozumeli a toto urychlilo rozchod.
Treba robit a odkladat od mlada, lebo cloveku sa moze stat presne toto. Autonehoda, uraz,... nizky invalidny a dovidenia.
Plakat nad rozliatym mliekom nepomoze. Musi naskocit blizka rodina a pomoct mu, on sa musi snazit najst si nenarocny job plateny od hodiny. Niekde ako nocny vratnik, nocna security, security v Lidli, ... to zdravi ludia moc nechcu robit - dlhe nocne a malo platene prace. On musi brat, co pride. Ked prejde corona, pripadne sa prestahovat do oblast
Kolko ma rokov. Ak ma 30-40r, tak ma este vyznam sa preorientovat z manualnej prace na pracu hlavou. Neviem, nechcem, ked treba zivit deti, nepripada do uvahy. Ak ma 50, tak to uz tazko, vek nepusti, auditor a uctovnik uz z neho nebude ...
Moze aspon vypomahat rodine, ze sa bude starat o deti - OCR,... pomahat na zahrade, stavbach,...

pribinak
15. nov 2020

@zalka ak má invalidný 150e, tak je podľa všetkého práceschopný, môže ísť pracovať. Nemyslím si, že by uspel. Navyše hneď pri predkladaní výdavkov by sudca musel zastaviť konanie, keďže na deti neplatí ani zákonné minimum.

janeninka
15. nov 2020

@veronka1984 urcite sa ist informovat na upsvar - su aj rozne projekty na zamestnavanie ztp cize ich zamestnavatelia niekedy aj radi prijmu. Kym je v evidencii uchadzacov o zamestnanie tak ma narok na rekvalifikacne kurzy, mozno nejaky prispevok na zivnost? oslovit chranene dielne..
Viem si predstavit otvorene na zaciatku komumikovat ze uprednostnuje elektronicku pisomnu formu komunikacie, to v dnesnej dobe ludia aj preferuju... skratka si to nejak predstavit v hlave aby to nebral ako svoju nevyhodu ale zameral sa na tu cast ludi kt.napr neradi telefonuju.

zalka
15. nov 2020

@pribinak premýšlaj ... v čase rozvodu, súd určil výživné vo výške, ktorá zodpovedala zákonu....
zamestnaj ho.... pomôžeš deťom, lebo bude platiť na nich vyššie výživné, môže im kupovať darčeky , platiť krúžky ...

pribinak
15. nov 2020

@zalka 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Veľmi konštruktívna debata

majkeel
Autor odpoveď zmazal
zalka
15. nov 2020

@pribinak ved pravdivá... či ty si myslíš, že zadávateľkin švagor sedí doma z rukamy zloženými v lone a čaká že mu budú pečené holuby padať do huby...
Ja som ťzp a ID a som žena a mala som problém si nájsť robotu a aj to pracujem na živnosť, lebo som si mohla vybrať živnosť alebo sedieť zadarmo doma, preto na to hľadím aj ináč ... poznám úskalia.
Preto sa ľahko povie, zamestnaj sa ... áno možno keby žije v BA tak sa zamestná, ale ak má ísť do BA a platiť si bývanie a za tie malé platy čo dávajú ID, lebo šak oni majú ID načo im viac ( píšem z vlastných skúseností ) tak mu ostane na živobytie menej ako teraz.
A pošleš milion CV, a nikto ti ani len neodpovie.... tak si nevieš predstaviť tú frustráciu. A určite dotyčný potrebuje povzbudiť a nie "múdre reči" , že deti ako má manželka uživiť z výživného.
Vieš ono to tak býva, ked by odišiel muž od chorej ženy tak je to sviňa, ale ak odíde žena od chorého muža tak je to chudera čo ho musela živiť, lebo nič nepriniesol do domácnosti. A daj si ruku na srdce a popremýšľaj, či nemám kusok pravdy.

Ja nepopieram, že deti potrebujú, to je A, ale ja hovorím aj B že aj ich otec potrebuje ... potrebuje pomoc a nie odsudzovanie a nadávky.

To už apelujem na všetky ostatné - neodsudzujte, nekráčate v jeho botách, ked mohol iste makal aby zabezpečil rodinu, aby mali všetko. Tie peniaze čo zarábal si nenechával, nedával ich do banky, z tých penazí žila jeho žena jeho deti ... ste tu niektoré písali, o tom, že si mal odkladať. No hold niektoré ženy to nevedia, niektorí muži to nevedia ... nevedia šetriť. Čo ak dával žene celú výplatu a ona gazdovala, je to normálne a on má teraz holú riť.
A mimochodom, dávka v hmotnej núdzi je 66,30 a príspevok na bývanie 57,40e .. dokopy cca 125e .. on má dôchodok vo výške 150e .. čiže tade cesta nevedie ... lebo má príjem vyšší ako je dávka v hmotnej núdzi, a štát určite nebude platiť niekomu kto má ID, dávku v hmotnej núdzi ak ten príjem tam je.

terina25
15. nov 2020

@zalka
Zakon o rodine § 62 odst. 3

3) Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona

terina25
15. nov 2020

Dotycny na deti neplati ani tych 30% zo zakona. Keby bola jeho ex naozaj taka vychcana, uz davno ho da na sud a poziada o zvysenie. Ved teraz co plati, to sa museli uz rozviest dost davno. Odhadujem min. 7 rokov aj viac ked len tolko plati.

terina25
15. nov 2020

Za tolko rokov co je na id zije zo 150 eur?? A zivi ho rodina? Autorka, nejako mi to nesedi. Stale si nenapisala, kde byva, kde byval predtym, ako vyriesili bsm. Ved ked mali spolu dom ci byt, dostal od ex polovicu.

terina25
15. nov 2020
gabi000
15. nov 2020

@veronka1984 Pani si pýtala radu, prečo tak útočíte na ňu? Keď raz je chorý, nerozumieť mu úplne ako si má nájsť robotu? Sabinov je okres kde aj mladí zdraví majú problém zohnať prácu. Dúfajme, že sa mu stav zlepší a bude môcť normálne pracovať.

terina25
15. nov 2020

Ani vek si nenapisala. Ak predtym robil v zahranici, nemoze ist aj teraz? Nejaje sezonne prace robit. Kde netreba rozpravat. Pises, ze manualne robit moze. Ako dlho je rozvedeny s ex?

terina25
15. nov 2020

@extempore neviem, podla teba platit na dieta 24 eur je,, zodrat chlapa z koze,,? Ved je to pod zakonom stanovene minimum.

cacianka
15. nov 2020

Autorka napisala velmi nešťastne svoj prispevok.
Vyznieva ze otec nechce prispievat na svoje deti, alebo z čoho ma chudák žiť on.
Je velmi dolezite napisat základné podstatne informacie, aby sa to tu nezvrhavalo nespravnym smerom.

maciatkolulu
15. nov 2020

@zalka nuž čo už, ale písať a čítať vie, takže komunikácia neviaže až tak...

zalka
15. nov 2020

@maciatkolulu áno neviazne, napr. máš chlapa Fera stavbára a pracoval by na stavbe z takým kolegom, ten čo rozpráva tak zakričí fero uhni padá lešenie, a Fero uhne a ty nie si vdova, ten čo nerozpráva čo zakričí ferovi ... nič a na fera padne lešenie. ... či hodí po ferovi papier kde bude napísané fero uhni. ... a z teba zrazu je vdova.
Preto tam treba obrovskú spoluprácu aby sa vedel začleniť , nielen z jeho strany ale aj zo strany potencionálnych spolupracovníkov.

Samozrejme toto s lešením je prifarbené na ilustráciu. Ja poviem pravdu, nečudujem sa že zamestnávatelia sa boja zamestnávať. Ty by si sa nebála?

@terina25 tak skús čítať aj dalšie §§...
Príspevok na výživu rozvedeného manžela
§ 72
(1) Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

(2) Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.

(3) Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.

veronka1984
autor
15. nov 2020

Ďakujem všetkým za svoje názory ale ja som chcela len či by my niekto neporadil čo by sa dalo vybaviť aby on dostával viac eur a tak mohol platiť na deti ja som nepísala že nechce platiť ale že nemá z čoho platiť a to je rozdiel.

terina25
15. nov 2020

@zalka ked je na polovicnom invalidnom, tak je schopny sa zivit. Autorka pisala, ze ma problem s recou. Iny problem nema. A autorka stale nenapisala, kde vlastne ten svagor byva. Lebo pochybujem, ze byva sam v byte ci doma a ostane mu 100 eur a z toho vyzije. Absolutne nic nenapisala autorka podrobnejsie. Takze niekde bude nejaky, zadrhel,...

terina25
15. nov 2020

A inak to uz by bola sila, aby ex zivila okrem deti aj exmanzela. Hlavne, ze ked tu zeny pisu, co su napr. Na rodicaku a rozvedene, tak ich tu idu ukamenovat, ze chcu pytat vyzivne na manzelku.

terina25
15. nov 2020

A podla vysky vyzivneho, rozvod bol skor ako pred 5 rokmi. Takze ani to by mu nepreslo

zalka
15. nov 2020

@terina25 ja len na doplnenie tvojho prehľadu o paragrafoch, ...

negymama
15. nov 2020

@veronka1984 a keby skusil robit v nejakej zasielkovni? dnes strasne vela ludi kupuje tovar online cez net, a tie zasielkovne hladaju balicov, co balia tovar do balikov podla objednavok.

vevesh
15. nov 2020

@terina25 asi si este neziadala o invalidny dochodok, ze?? Cely zivot mam docinennia s ludmi s trvalym nezvratnym postihnutim a drviva vacsina dostava "omrvinky" bez ohladu na zdravotny stav- lebo od stola sa najlepsie rozhoduju o cudzom postihnutom a praceneschopnom cloveku, ktoreho ani nevidis. Ak by bol zdravy, nikto ani nemukne o naroku pre deti. Ale po mozgovej obrne, je to dost otazne, nakolko prace schopny clovek ostane.
Ps: moja stara mama je po mozgovej obrne totalny leziak a nema narok na invalidny. Tolko k narokom na sk...

@veronka1984 ci chce alebo nie, musi si on (alebo vy jemu) zohnat pracu a tak platit. Ako ciastocny invalida ma narok na nejake prispevky, ale vsetky prispevky su viazane na "skvalitnenie zivota" , nie na penazne vyzitie. (Cize auto alevo vozik, ak je imobilny, prerobenie sprchoveho kuta ci schodov a pod.). Este sa da ziadat od manzelky vyzivne do 5r. po rozvode vo vyske alimentov, ale ked ona ma minimalku ci len rodicovsky, ruzovo to nevidim.

janeninka
15. nov 2020

@veronka1984 este si dovolim aj ked neviem ci aj takuto radu si si pytala - mozno by mohol skusit nejakeho karierneho poradcu, kouča aby ho trosku nakopol, pomohol sa zorientovat v sebe co by chcel robit, ako odkomunikovat svoje specifika..
Plus by som sa mozno obratila na rodinu, znamych, priatelov ci nevedia pomoct s hladanim zamestnania, mozno sa zanho prihovorit pripadne ho zamestnat u seba.. niekto ma mozno zivnost, eshop... a potrebuje asistenta, pomoc...
Ak by sa uz trosku zabehol mozno prve on by s pomocou asistenta mohol vykonavat nejake zamestnanie...

bundle
18. nov 2020

Myslím si, že chorý muž na ID, ktorému zostane 150€ na život nemôže platiť. uspokojivé výživné...Otázkou je, že či by bol ochotný platiť viac, ak by mal príjem ?
Aký je jeho charakter ? Nemá psychické problémy z novej životnej situácie ? Rodina mu musí pomáhať, určite to je pre nich tiež záťaž. Hľadanie spôsobu ako zvýšiť jeho príjem je otázka, ktorú riešia asi všetci okolo neho. To nemusí znamenať, že kašle na deti.
Ak by bol jeho stav o niečo lepší, určite by mal hľadať možnosti príjmu prácou.
Momentálne má malú šancu nájsť si zamestnanie. Koľko ľudí prišlo o prácu len cez Covid-19 ? Veľa. Hľadajú si prácu kdekoľvek sa dá. Koho zamestnajú ? No prednostne uchádzačov, ktorí nepredstavujú riziká a problémy. Všetky veľké obchodné siete Tesco, atď. nemôžu zamestnať každého invalidného dôchodcu na Slovensku.
Momentálne je zlá situácia pre všetkých. Ex-manželku, deti, ale aj pre neho.
Smiešne prídavky na deti na SK, len poukazujú na to ako tento štát vyslovene kašle na
deti.

veronka1984
autor
20. nov 2020

Ďakujem všetkým za rady ale už sú zbitocne švagor v utorok ráno zomrel.

majkeel
22. nov 2020

@veronka1984 Fu, z prispevku to vyzeralo, ze sa zotavuje z mozgovej prihody. Ak je to tak, tak uprimnu sustrast.
Mozno by sa mal zmenit manzelsky slub. Uz nie v dobrom a zlom, ale iba kym je z teba osoh a nosis domov financie. Vies si predstavit ten hejt v diskusii, keby ona dostala mozgovu prihodu a on ju opustil?
Nepozname, ake mali spolu vztahy pred chorobou, ale po x rocnom manzelstve a x detoch by sa mal zdravy postarat o choreho, ak to nebol tyran, alkoholik, gambler a fetak.

Strana
z3