Vzor žiadosti - ukončenie výživného

30. máj 2022

Dobrý deň.
Viete mi, prosím, niekto poskytnúť nejaký vzor na žiadosť o ukončenie výživného?
Syn ukončil SŠ a zamestnal sa. Otec na neho platil výživné a teraz to chcem (ako jeho matka) ukončiť. Ďakujem

sisa_s
30. máj 2022

Preco to neurobi otec? Ved on chce podavat navrh na ukoncenie a prestat platit

alenah31
30. máj 2022

Ty ako matka neoznamuješ nič - syn je plnoletý - oznamuje on alebo to napíš v jeho mene. Stačí ak napíšete oznámenie, že nakoľko syn úspešne ukončil ukončil SŠ maturitnou skúškou čím ukončil denné štúdium, ktorým sa pripravoval na budúce povolanie a od ......2022 sa zamestnal zaniká dôvod vyživovacej povinnosti , ktorá bola nariadená otcovi rozsudkom. č ....vydaným na OS v ....... Posledné výživné mu patrí za....uveď mesiac, v ktorom zmaturoval. A vybavené. Ak takto oficiálne (pošlite to doporučene s doručenkou, tá sa vráti podpísaná) oznámi ukončenie štúdia priamo syn netreba chodiť na súd a ex nemusí podávať návrh na zrušenie povinnej výživy - zbytočne by tým tvoj syn aj ex zabili deň chodením na pojednávanie. Osobná skúsenosť - poradil mi to právnik.

luba555
30. máj 2022

@alenah31 Prosím, a kde to treba poslať? Ďakujem.

alenah31
30. máj 2022

@luba555 otcovi dieťaťa - resp. tomu platí výživné. Na základe oficiálneho oznámenia už nie je otec povinný platiť výživné. Inak by to malo ísť cez súd kde otec žiada o zrušenie tejto povinnosti, ale takto je to uzatvorené aj bez súdu. Skrátka dôvod na výživné už neexistuje - dôvod, pre ktorý bol vydaný rozsudok zanikol. Ale pozor.....ak sa stredoškolák po maturite nezamestná - má nárok na výživné až do 31.8. - nakoľko po ukončení SŠ má štatút študenta až do konca leta hoci by napr. brigádoval na dohodu o brig. práci študenta. Rovnako má rodič nárok aj na DB a PnD. Ak sa ale zamestná na TPP - vtedy sa výživné ruší, už nie je "študent".

autor
30. máj 2022

@alenah31 ďakujem, len som niekde čítala, že keď súd nariadil platiť tak to aj súd musí zrušiť. Preto ma môj ex požiadal aby som poslala žiadosť o zrušenie...

alenah31
30. máj 2022

súd by mal zrušiť každý rozsudok - ale ak mu ja pošlem oznámenie o ukončení štúdia a info, že syn pracuje - ...je to len na vás - tvoj ex bude maž v rukách oficiálne oznámenie od syna, že už výživné nechce a vybavené. Ak sú vzťahy zlé a by bol problém medzi tým kto výživné vypláca a tým kto výživné poberá - vtedy je lepší súd. Inak je to na vás - takto mi to povedal právnik. U nás sú vzťahy ok - logicky ak decko po škole už normálne pracuje - nemá nárok na výživné.

autor
30. máj 2022

@alenah31 ok, ďakujem veľmi pekne

sofia1
29. nov 2023

@alenah31 je to pravda,že vyzivovacia povinnost konci vtedy pokiaľ neskonci skúšobná doba?

alenah31
29. nov 2023

@sofia1 nie. Mne syn spromuje teraz v 6/24 - cize 6/24 bude posledny mesiac kedy bude mat narok na vyzivne od otca. Hoci by pracu nemal a musel sa evidovat na UP na veci to nic nemeni. Uz bude schopny samostatne sa zivit.

sofia1
29. nov 2023

@alenah31 mne to dnes pravnicka povedala,že tak to je.

alenah31
29. nov 2023

@sofia1 co ma skusobna doba spolocne s narokom na vyzivne? Dobra blbost.

nikaeli
29. nov 2023

a prečo o to nepožiada otec?