icon

Zrieknutie sa nároku na dieťa

ssuzzyx
19. okt 2022

Ahojte, mám 21 rokov a som v 6 mesiaci.. otec dieťaťa o nás nemá záujem. Vo vzťahu s ním to tiež nebolo celkom ideálne kontroloval ma, zakazoval mi kamarátov, chodiť von, psychicky aj fyzicky ma týral,.. boli sme spolu vyše 5 rokov, ale poznáme sa prakticky odmala.. Keď som mu oznámila, že som tehotná, tak ma nútil ísť na potrat.. Potom mi vykričal, že to nieje jeho decko, že to je pankhart, že s ním nechce mať nič spoločné, platiť vraj nebude a pod.. Ja jeho peniaze nepotrebujem ani nechcem.. Chcem sa spýtať, že či sa dá nejako zariadiť aby v budúcnosti nemal na malého právo, aby sa s ním nemohol stretávať, že sa ho zrieka alebo dačo také .. dá sa to nejak u právnika spísať? Lebo nechcem aby prišiel po roku, dvoch,.. a začal si dačo nárokovať po tom ako sa k nám zachoval.. Poprípade keď mi to podpíše bude to môcť v budúcnosti nejako napadnúť?
Nechcem mať s ním už nič spoločné a určite nám bude lepšie bez neho..
Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
cocolino234
19. okt 2022

@bilberryday z praxe si myslím, že časom už vôbec záujem mať nebude. A na slovensku naozaj nie je možné hovoriť o financovaní dieťaťa otcom ak sa jedná o výživné. Minimálne výživné je tu okolo 30€, nevieme z akých pomerov je otec ale v lepšej situácií by dostala okolo 100€, s takouto sumou to dieťa stále bude financovať sama a napísala, že jeho peniaze nepotrebuje, takže to má určite zaobstarané.

Na tom, že je to aj jeho dieťa mení všetko to, že o neho nemá záujem a tam to končí. Ak mu raz prepne a bude chcieť určiť styk s dieťaťom, tak nech sa páči. Dovtedy bude mať autorka pokoj. Ja osobne by som sa radšej vykašľala na tie peniaze a bola si istá, že nás nebude kontaktovať, keďže dieťaťom opovrhuje a nemá záujem. A keď sa raz zobudí a záujem bude mať, súd má dvere otvorené. Ale naozaj pochybujem, že niekedy siahne po kľučke.

sissy27
19. okt 2022

@bilberryday ja si zas myslím, že presne takýto magor ten záujem mať nebude a v živote na súd dobrovoľne nepôjde, hlavne keď zistí, že potom bude treba aj platiť. A nedaj sa vysmiať s tým financovaním - slušné výživné dostávajú len tie, ktoré majú aspoň polonormálnych exov. Že súd stanoví 400€ mesačne nie je vôbec bežné a hlavne - ešte neznamená, že ich bude dieťa dostávať na čas, ak vôbec... Nezabúdaj, že kde nič nie je ani exekútor neberie. Takí tí problémoví "oteckovia" o ktorých tu často čítame, platia poväčšine pod 100€, aj to ako sa im zachce. To fakt nie je suma, ktorá by jej riešila existenčné problémy, to môže umývať schody v paneláku, zoberie jej to 10 hodín mesačne a má svätý pokoj.

evelyn246246
19. okt 2022

nuz... ak si v 6 mesiaci.. neviem ako velmi to je vidiet... ale este by sa dalo ho oklamat, ze si potratila/ sla na potrat... odstahovat sa niekam do prec aby ta teda nemal moznost stretnut... a nezapisat ho samozrejme do RL ..tymto vlastne nebude vediet , ze nejake dieta ma ..ale je na tebe ci to je pre teba " prilis" ..

samkolea
19. okt 2022

@mimka2019 tiez by som vedela pisat 😕😵‍💫, tiez je UK obcan a mam len potahovacky, dokonca teraz musi sihlasit so zmenou priezviska syna - vobec nema zaujem, nezobral si ho na ziadne prazdninu, pozriet- ani zvuk ani obraz. Len by sa ohanal najakou tabulkou kolko zaplatil 🤭🤭… keby som mu j vystavila bill za 7rokov za vsetko komplet- vieme co obnasa byt single mom, atd tak sa schova od hanby. Kazdopadne tiez adresu nemam, on ma. Sud to nezaujima! Ja mu ma poslat vsetly sudne rozhodnutia… aky je toto roznopravny vztah k dietatu oboch rodicov?! A teraz musi prist kolizna Opatrovnicka ku nam domov a bude sa pytat maleho 7r decka aky ma nazor ma priezvisko, ktore ma verzus ktore mat bude. Ma po mne priezvisko a chcem aby mal po manzelovi. Jeho priezvisko nema nic spolocne s priezviskom predtym a nerozumiem preco by sa ho mala opytat na nazor. Na ten nazor a starostlivost a zastup do 18 tky som tu ja. Uplne mimo

aliaray1
19. okt 2022

@ssuzzyx Ahoj. Nie, ty nemozes vopred niekoho zbavit jeho potencialneho rodicovskeho prava.

Co sa tyka tvojej obavy, aby si neskor nenarokoval stretavanie s dietatkom a pod.... To by musel ist cez sud a asi tazko by vysvetloval ako sa o dieta staral. Sud by totiz zaujimalo preco chce priznat prava: stretavanie atd, skumal by ci je to v zaujme dietata. Ak je otec, ma vyzivovaciu povinnost voci tebe ako tehotnej matke uz teraz, ale to by musel priznat sud ak by si poziadala a ako ta citam, to nechces. Po narodeni by mu vznikla vyzivovacia povinnost na dieta ale len ak by si ho uviedla do rodneho listu a rozhodol sud na zaklade tvojho navrhu. Su to konania zadarmo bez poplatku. Ak by platil vyzivne stale nemusi mat priznane pravo na dajake osobne stretnutia a pod. Ak by bol dokonca gauner, mohol by dostat aj zakaz.

Tu ale zdoraznujem, ze ide o dieta a jeho dobro a nie tvoje pohnutky sa partnerovi revanzovat za to, ze je "idiot". Deti potrebuju oboch normalnych rodicov v idealnom pripade.

O tom, ci ho uvedies do RL rozhodujes len ty sama. Zvaz si poriadne pre aj proti. Ja osobne by som ho do RL uviedla - moj subjektivny nazor. On ked sa nezaujima, tak sa to aj tak nedozvie a dieta raz uvidi, ze malo otca a navyse sa vyhnes konaniu o urceni otcovstva ak by prislo raz na temu vyzivne a sud a pod. Zvaz riadne pre aj proti.

A asi na zaver by som si vasu komunikaciu vratane jeho romanov o dietatku "pankhartovi" atd co s tym suvisi ulozila a zalohovala tak, aby som to neskor vedela ukazat pripadne na sude ako dokazy.

larisa
Autor odpoveď zmazal
tanyan
19. okt 2022

@aliaray1 Na zapísanie otca do rodného listu je potrebné súhlasné vyhlásenie oboch rodičov. Nie je možné, aby zapísala otca, pokiaľ on nesúhlasí alebo o tom nerozhodol súd.
https://www.centrumpravnejpomoci.sk/files/Občan...

sissy27
19. okt 2022

@aliaray1 o tom, či bude alebo nebude otec zapísaný v RL dieťaťa určite nerozhoduje len matka - buď pôjde na matriku s ňou dobrovoľne aj otec dieťaťa a zapíšu ho tam na základe súhlasného vyhlásenia rodičov, alebo ak sa otecko vzpiera, tak si mamička môže podať návrh na určenie otcovstva na súd. A pokiaľ sa mamička rozhodne nezapísať otca do RL, tak toto rozhodnutie jej vydrží len dovtedy, kým sa on nerozhodne, že tam zapísaný byť chce a nepodá si návrh na súd. Tam nemusí nič zdôvodňovať, proste povie, že je otec a chce sa starať. Súd preverí otcovstvo (buď to matka dieťaťa potvrdí, alebo prídu na rad testy otcovstva) a bude zapísaný do RL.
Tak či onak, nerozhoduje o tom matka dieťaťa.

aliaray1
19. okt 2022

@sissy27 pardon, ano mate uplnu pravdu a ospravedlnujem sa. Asi mi makkne mozog 🤦‍♀️

mimka2019
19. okt 2022

@samkolea tak ja mám to šťastie, že mne otec dcéry nerobí žiadne problémy, dokonca keď príde na návštevu, ide so mnou na matriku, aby sme zmenili priezvisko na moje, keďže má jeho priezvisko. Vážne nemôžem povedať jedno zlé slovo na otca mojej dcéry, len ma zarazilo, keď som jasne do návrhu dala, že nechcem, aby otec malej mal adresu, kde sa zdržujeme...vtedy som ešte nevedela, či bude robiť problémy alebo nie. Našťastie nerobí, sme v kontakte, aj s malou komunikuje denno denne cez videohovor, príde ju pozrieť (samozrejme pod mojím dozorom). A s tou zmenou priezviska vo vašom prípade to bude asi horšie, vy asi chcete osvojenie však? že váš manžel si osvojí vaše dieťa a tým pádom dieťa bude mať jeho priezvisko, s tým musí otec dieťaťa súhlasiť a musí to byť opäť súdnou cestou. Je to ťažké, verím vám a držím palce nech vám to bez zbytočných komplikácii výjde ☺

luccija
19. okt 2022

Nezapisat do RL, ale ak bude chciet tie testy si da spravit kedykolvek.Uz vzdy budete obaja rodicia zalezi ci do toho pojde.Ja poznam jednu babu co ma dieta so Srbom a robili sa testy po 7 r, lebo si spomenul, ze ma dieta dokonca prisiel byvat na SK s byvalou zenou sa rozviedol a dnes mava dceru na vikend zivot vselico prinesie...

kiki234
19. okt 2022

Je hlupost aby ho nedala do rodneho listu. Po 1, nebude mat narok na alimenty. Po 2, ak otec poda ziadost na sud ohladom stretavania tak nie len ze bude musiet zaplatit sud ale k tomu este aj testy dna. Nieje zo len tak ze nedam ho do rodneho listu a hotovo. Navyse rodny list beries vsade ak napriklad v jednom roku poziada o sud nebudes nic ine robit len behat vsade kde si za 1 rok rodny list pouzila. Pridavky, dan, trvale bydlisko.. Vsade novy dokument a este k tomu vsetko platit. Treba do dat na rodny list lebo je otcom a si si toho vedoma, treba pytat alimenty. Bohuzial je jeho otcom akp ty jeho mamou, ale nad tym sa malo uvazivat 6 mesiacov dozadu. Ma rovnake prava ako ty a tym ze ho na rodny list nedas to bude este horsie. Odobne si myslim ak pises pravdu, ze taky tip cloveka bude posielat mesacne 100eur aby mal pokoj a hotovo. A navyse pokial budes mat dieta ty do 3 rokov dostane tak 1hod tyzdenne na stretnutie, po 3 rokoch viac. A to pisem vsetko zo skusenosti, bola som zvadcit rodine presne v takomto pripade. Moje sliva nevychadzaju z clankov ani z MK

horty99
19. okt 2022

@kiki234 Hovoríš z vlastnej skúsenosti. Takže určite vieš aký je súdny poplatok + v prípade že bude v hmotnej núdzi poplatok odpusteny. Po 2. DNA testy platiť nebude MUSIEŤ . Po 3. nie každý je závislí na alimentoch. Vydať rodný list stojí 5 eur. Po 4 to že do 3 rokov ho bude mať on na hodinu denne - len MK rady. Dieťa ide bez problémov do striedavky aj v 2 rokoch.
Pre autorku - nemusíš ho dať na rodný list. Ak on si to neželá nie ste manželia - tak či onak by si potrebovala jeho súhlas.

kiki234
19. okt 2022

@horty99
@horty99 v hmotnej nudzi nieje, treba citat vsetky komentare a nie len moj. Po dalsie ano do 3 rokov nema vacsi narok v pripade ak mama nesuhlasi, co sama povefala ze nusuhlafi. Musel by byt otec roka aby dali striedavu a obaja by museli suhladit. Hlupost riesit kedze toto je iny pripad. Po 3 rokoch si moze otec znova podat ziadost a dostane viac. A ano vlastna skusenost nedavno som bola na sude svadcit takze presne viem co sa riesilo, co sa dialo a vsetko. A pokial umyselne este aj klame ze on neni otec pritom dobre vie ze otec je on a bude klamat aj na sude tak vela stastia prajem 🙂 a platit testy urcite bude. Tu neni princip ze spala s 10timi a nevie kto je otec. Ona a aj on vedia kto je otcom nevidim dovod to zatajovat, a ak si myslis ze stat im len tak zaplati testy a bude sa s nimi teda s rodicmi zapodievat si na velkom omyle.

draik
19. okt 2022

@panelacikova
Biologický otec by sa mohol úspešne domáhať neplatnosti súhlasného vyhlásenia nebiologickým otcom.

panelacikova
19. okt 2022

@draik áno, to mi je jasné, ďakujem.

mimka2019
19. okt 2022

@kiki234 ja som nebola ani v hmotnej núdzi ale bola som na rodičovskom príspevku a žiadne poplatky za súd som neplatila...dokonca som nehradila ani tlmočníčku a prekladateľku - otec je cudzinec. Takže neviem no....mne prišlo koľko stálo každé pojednávanie a aj tlmočníčka ale platiť som to nemusela 🤷‍♀️

samkolea
19. okt 2022

@mimka2019 ja alebo my ako rodina, chceme rovnake priezvisko mat. Preroze ja som sa nedavno vydala, mam aj uz s manzelom spolocne diera a iba starsi syn sa vola po mne a my vsetci 3mame uz po manzelovi. Osvojit neviem… ale ano vsetko musim ist cez sud, po novom si uz ani spravy necita, nereaguje. Dlzi na vyzivnom opat. Naco taky chruno si narokuje byt v RL a otcovstva sa nechce vzdat!.

mamusa123456789
20. okt 2022

@ssuzzyx skus napísať do právnickéj poradne tu na MK asi ti povedia viac ako my, v každom prípade ti želám veľa šťastia a dúfam ze ten blb sa o vás nebude nikdy zaujímať a budete mat od neho navždy pokoj 🍀

kvetinka75
20. okt 2022

@ssuzzyx tak žiaľ, nevyhneš sa tomu. Ak testy DNA dokážu že je jeho otec, súd mu odklepne stretávanie sa s dieťaťom.

kiki234
20. okt 2022

@mimka2019 v pripade ak poziada otec az ked bude mat maly 5 rokov? Koli tomu pisen co pisem nech nevymysla a nech ho da do rodneho listu. Bola s tou osobou 5 rokov a maju aj dieta, na tieto veci sa malo mysliet skor a nie teraz. Na druhej strane on je tiez otec a aj ked sa tu pise na neho kadeco, stale pocujeme len jednu stranu. Skuste sa vy muza opytat ako by reagoval keby jeho dieta nema meno na rodnom liste.

cacianka
23. okt 2022

@mamusa123456789 stačí tam čítať a čítať.
@kiki234 píšeš mierne bludy a zavádzas pretože to čo si ty bola "svadcit" bude niečo ine ako rieši autorka. Ona nemusí dať otca zapísať do RL, a ani z toho nebude mať postih.
Ani tie hodiny do 3 rokov a po 3 rokoch nie je celkom pravda. takze nepleť .lebo napr keby bol v rl, tak súd môže rozhodnúť aj 1 aj 5 hodín týždenne, v prítomnosti aj v neprítomnosti matky, dokonca môže nariadiť aj striedačku, a je šumafuk či matka súhlasí či nesúhlasí. Súd rozhoduje podľa všetkých okolností, nie podľa toho čo si " svadcila" ty. Napr.aj podľa výrokov biootca že je to pankhart, že ho totálne odmieta, nútil potrat, autorku tyral. Takže váž slová a nepíš blbosti len aby si sa literárne prejavila

mimka2019
23. okt 2022

@cacianka presne tak, aj ja si myslím, že @kiki234 píše úplne bludy. Keď raz nechcem mať nič spoločné s otcom môjho dieťaťa, tak s ním nič spoločné mať nebudem - aj keď sme splodili dieťa spolu! ...ak chcel potrat, odmieta dieťa, tak dieťa nebude mať! nedať do RL a hotovo. Ak si po xyz rokoch zmyslí, že dieťa chce, nech dá na súd...on bude platiť všetko a nie MATKA...lebo on to chce a nie MATKA! a ak súd uzná...potom sa MATKA musí podriadiť súdnemu rozhodnutiu...ľahší život pre autorku aj pre dieťa, ak otec nebude v RL!!! hlavne otec, ktorý otcom byť nechce.

Strana
z2