icon

Zrušenie BSM pri manželovom podnikaní

11. mar 2025

Ahoj da sa podať návrh na súd na zrušenie BSM pre manželove podnikanie? Obaja súhlasíme a jedna z možností je vyuzit podnikanie a podať navrh .. takže moja otázka znie, musí mať manžel zivnost alebo prejde to zrušenie aj keď ma SRO. Ďakujem

Strana
z2
patka06
11. mar 2025

Dá sa podať z d§vodu podnikania - môže byť aj s.r.o.
Rada právnika
https://ficek.sk/podnikanie-manzela-a-zrusenie-...

joannita
11. mar 2025

Áno mala som to tak s manželom. Hneď po svadbe sme súdnou cestou zrušili BSM. Ty podavas návrh (žalobu) o zrušenie BSM, keďže ty nepodnikas.

autor
11. mar 2025

@joannita a prosím vás koľko trval cely proces?

autor
11. mar 2025

@joannita ďakujem za osobnú skúsenosť

joannita
11. mar 2025

Podala som návrh na súd a čakali sme na vytýčenie pojednávania. To závisí od súdu samotného, koľko majú prípadov. Niekde to môže trvať mesiac a niekde pol roka kým vytycia pojednávanie 🤷

patka06
11. mar 2025

My sme mali bez pojednávania, len prišlo rozhodnutie súdu - cca 2 mesiace od podania návrhu.

autor
11. mar 2025

@patka06
@joannita
Ďakujem baby a prosím vás podať žiadosť, priložiť sobášny list , manželov list podnikania a kúpiť kolok ? To je všetko? Zvládnem to aj sama alebo radšej právnik.. spoločný majetok ešte nemáme takže to je jednoduchšie

zojazoja
11. mar 2025

@autor https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/je-mozne-zrusit-bezpodielove-spoluvlastnictvo-manzelov/ tu sme riesili a pisali, čo vsetko treba pri zruseni BSM. Ak nechcete ist na sud, nezabudnut do tej ziadosti o zrusenie BSM dopisat aj

zojazoja
11. mar 2025

@autor dopisat aj ten cerveny text co je v odpovedi v tom odkaze co som ti poslala. to aby ste nemuseli ist na sud a zrusia vam BSM bez vasej pritomnosti.

autor
11. mar 2025

@zojazoja super to by bolo fajn a to musí manžel podpísať aby sme tam neboli tiež? Alebo stačí to dat len do žiadosti

joannita
11. mar 2025

To už si nepamätám čo všetko sme tam potrebovali, spisovala nám to advokatka a viem že sme tam dávali aj tú vetu červeným čo píše
@zojazoja a aj tak nás predvolali. Záleží na sudcovi...

zojazoja
11. mar 2025
autor
11. mar 2025

@joannita
@zojazoja ďakujem baby 🥰

autor
25. mar 2025

@zojazoja ahoj môžem ešte jednu otázočku prosím ta ? Vidím ze sa tomu rozumieš idem dnes spísať tu žiadosť priložím k nej živnostenský manzelov a sobášny list (kópie asi stacia) ale ja mam napísať do toho návrhu ze nemusíme byt na súde? A manzel na napísať len list kde to bude napísané ako ? Neviem ako to ma manzel napísať keďže návrh podávam ja

zojazoja
25. mar 2025

@autor https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/je-mozne-zrusit-bezpodielove-spoluvlastnictvo-manzelov/ v tejto teme je presny text - cervenym pismom, ktory treba napisat do tej žiadosti o zrusenie BSM, aby ste nemuseli ist na sud.

autor
25. mar 2025

@zojazoja ano ale ja to mam napísať pod ten návrh ale manzel ma napísať zvlášť žiadosť kde ro napise ten text alebo to neviem ze ako to ma on napísať a dat overiť notárovi?

zojazoja
25. mar 2025

@autor kedze tu ziadost budes pisat ty vo svojom mene a podpisovat ju ty, tak musi aj manzel napisat ten text a overit u notara...a toto prilozite k tej Ziadosti.

autor
25. mar 2025

@zojazoja ano ďakujem uz chápem takže žiadosť napisem ja napíšem ten text , manžel urobi nový papier s textom , priložíme živnostenský a sobášny list , a musím aj ja moju žiadosť overiť u notára alebo len manzel ten papier kde je napísané že sa nemusí zúčastnit? A prosím vás kolok stoji 250 euro ? Plati sa 1x alebo 2x keďže sme dvaja ?

zojazoja
25. mar 2025

@autor..nie, ty svoju ziadost neoverujes u notara. ja neviem kolko stoji kolok teraz. toto fakt netusim. na sude na podatelni vam budu vediet isto povedat. na nete su rozne info o tom...ale je tam uvadzana rozna suma o kolkoch.

autor
25. mar 2025

@zojazoja ano ďakujem snáď to nebude nejaka pálka do 1000 euro za zrusenie BSM

zojazoja
25. mar 2025

@autor to určite nie, ani omylom😅

autor
25. mar 2025

@zojazoja
@zojazoja prosím ta hore je napísané že podľa Paragrafu 148a ods.2 občianskeho zákonníka a v texte mam ze nebolo upravované podľa paragrafu 143 a tam neviem co mam napísať.. nevieš prosím ta ?

zojazoja
25. mar 2025

Neviem.
Môžem sa spýtať tej kamošky aký presný text malo oni..ale až večer ak ti to počká

autor
25. mar 2025

@zojazoja ano ďakujem moc

autor
25. mar 2025

@zojazoja a ak by si bola taka zlata opýtala by si sa ako navrh mam napísaný a ten text o rozhodnutí bez prítomnosti tam mam ale ešte som sa chcela ze v akom štýle mam napísať druhý list manželovi s tým rozhodnutím bez prítomnosti. Dakujem mooooc

zojazoja
25. mar 2025

@autor takže ta žiadosť je takato: Návrh na začatie konania o zrušení BSM manželov podľa ust.paragraf 148a ods 2 Obc.zakonnika. potom ďalej v texte je ze počas manželstva nám nebolo BSM zrušené, ani iným spôsobom modifikovane podľa ust.paragrafu 143a Obc.zakonnika. takže je to tam správne. Pozri si tie paragrafy kľudne na nete..je to tam pekne rozpisane

zojazoja
25. mar 2025

@autor potom v tomto návrhu je posledná veta: Týmto dávam Súhlas s rozhodnutím vo veci bez nariadenia pojednávania podľa paragrafu 177 ods.2 písmeno b Civilného sporoveho poriadku. Následne tvoje meno a tvoj podpis. Potom sú tam uvedene prilohy: doklad o zaplatení súdneho poplatku -ekologické v sume 165,50 eur, fotokópia sobasneho listu, fotokópia živnosť.listu, Súhlas Jožka Mrkvicku s rozhodnutím vo veci bez nariadenia pojednávania.

zojazoja
25. mar 2025

@zojazoja nie ekologické, ale eKolok v sume 165,50 eur

lisymbia
25. mar 2025

Ahoj môžem sa opýtať z akého dôvodu chcete zrušiť BSM? Má to pre teba nejaké nevýhody/riziká?

autor
25. mar 2025

@lisymbia proste chceme mať zrušené BSM a keďže manzel je živnostník to je jedna z možností ako to využiť lebo to inak sa BSM nedá len tak ľahko zrušiť..
@zojazoja ďakujem ti moc si zlata 🙂 a ten súhlas stačí tak ze Ja Jožko Mrkvicka súhlasim s rozhodnutím vo veci bez nariadenia pojednávania paragrafu 177 ods.2 b , dole dátum podpis a overene notarom ?.Takto môže byt ten manzelov papier ?
No ten kolok mne na internete ukazuje 250 euro a prosím ta opýtas sa ešte kamarátky ze ci platili kolok dvojmo ? Alebo platil sa len jeden pri podavani žiadosťi ? Ďakujem

Strana
z2