Zverenie dieťaťa

9. mar 2024

Dobrý deň
Odhodlala som sa konečne riešiť zverenie syna do mojej výlučnej starostlivosti
Otec maloletého s nami nežije od tehotenstva syn ma rok a pól
Komunikujeme zbežne on nemá záujem.
Moja otázka znie
Ak sa vieme dohodnúť stačí nám rodičovská dohoda ktorú podáme na súde ?
Ja mu nechcem a ani nebudem zakazovať styk
Aký je vlastne rozdiel v právach a povinnostiach ak je schválená rodičovská dohoda a tým ak by som to riešila návrhom a následne súdnym pojednávaním
Už chodím aj k referentovi psycho služieb u nás v meste
Ďakujem za prečítanie a budem vďačná za všetky rady
Všetko budem a chcem riešiť v prospech môjho syna

nika11103
9. mar 2024

Nevyznám sa moc do tohto . Neporadím v tom čo sa pýtaš . Ale výživné ste si dohodli ? Aký má plat ? Na papieri ? Rozmýšľaj vždy nad tým , ak nerobí problémy ( súdim z toho že mu nechceš a nebudeš zakazovať styk ), či by ti to nebolo lepšie dohodnúť . Teda ak máte dobre vzťahy . Je rozdiel keď si od neho vypytas trepnem 500 eur mesačne a sud ti dá 50….

damian85
10. mar 2024

Stačí rodičovská dohoda potvrdená súdom. Napíšte tam , dieťa xylz bude v starostlivosti matky a v riadku styk s otcom bude napísané že je to na vzájomnej dohode. To bude riešiť aj situáciu , kedy by sa on " zobudil " a chcel by dieťa vidieť. Záľudné pre druhého rodiča je to v pojme " dohoda " . Ale to , keďže záujem nemá , ho trápiť pravdepodobne nebude. Žiaden rozdiel v tom nie je. Vo vašom prípade by bolo rozhodnuté buď autoritatívne súdom , alebo vašou dohodou , že dieťa bude v tvojej starostlivosti . Rodičovské práva on nestratí ani rozhodnutím súdu , ani Vašou dohodou. V otázke výživného je to to isté. Pokiaľ sa dohodnete súd nemá potrebu čokoľvek zisťovať. Pokial sa nedohodnete rozhodne súd. Výživné znova pri dohode. Tam zvačša tá dohoda začne padať. Zvačša jedna strana chce všetko , druhá nič. Ale poznám prípady , kde jednoducho výživné nie je pretože chcú mať pokoj od druhého.

oravcovap
16. mar 2024

Dobrý deň, ako advokát špecializujúci sa na veci starostlivosti o maloletých Vám môžem potvrdiť, že stačí uzavretie rodičovskej dohody. V rodičovskej dohode je potrebné si dohodnúť najmä kto bude mať dieťa v osobnej starostlivosti, či sa upraví styk s druhým rodičom a v akej výške sa určí vyživovacia povinnosť druhého rodiča. Uzavretú rodičovskú dohodu následne doručíte príslušnému súdu s návrhom na jej schválenie.