Zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti
Plánujem podať návrh na zverenie do osobnej starostlivosti keďže s otcom dieťaťa nezvládam ďalej fungovať (narcista), syn mal teraz 2 roky a chcela by som ho do vyhradenej starostlivosti nakoľko sa chcem odsťahovať k mame ktorá žije 70 km od otca malého a tiež kvôli tomu že otec malého nie je vhodný vzor pre malého. Keď som nahodila tu tému že odídeme vyhrážal sa mi že ma známosti a po malého si príde aj s políciou, dokonca právnik mi povedal že by to vrhali na súde zlé svetlo na mňa lebo by to bolo zamedzenie styku a mohol by na súd podať žiadosť o prinavrátenie dieťaťa na adresu bydliska( áno ja hlúpa som privolila aby mal malý trvalý pobyt ako má aj jeho otec). Bojím sa ako súd dopadne, otec malého nemá NATO mentálnu kapacitu aby ho vychovával, viackrát sa vyjadril že jeho nebaví sa s ním hrať odmietal ho okúpať a podobne a že on si chce užívať život a ešte reči o Tom ako bude malého biť keď nebude poslúchať. On proste cíti potrebu mať kontrolu nad nad malým a mne ublížiť takto. Prešli ste si tým niekto? Odišli ste ešte pred rozhodnutím súdu od partnera? Zverili vám dieťa do vyhradenej starostlivosti?
@nunu0406 ak by ma frajer ohrozoval, odišla
@zmrzlinka2021 no ide o to že fyzicky má neohrozuje toto je psychického rázu a to ako sa ku mne správa je moje slovo proti jeho
Trvaly pobyt dietata mozes bez problemov nahlasit na inu adresu.
@andrea_82 a to ste už mali po súde ohľadom zverejnia alebo ste tak urobili ešte predtým?
@nunu0406 my sme trosku iny pripad. Syna mame osvojeneho a na trvaly pobyt som ho prihlasovala na zaklade neodkladneho opatrenia, ktorym bol ale zvereny aj mne aj manzelovi rovnako. Cize sme mohli obidvaja rozhodovat v rovnakej miere. Ved vyskusajte dieta prihlasit k mame, potrebujete jej suhlas ako majitela nehnutelnosti.
@belllinka snažila som sa ale on si ide tvrdohlavo svoje že vraj mizruší rodičovsku a pôjde s ním na materskú on a vyrastať bude s ním...proste ja už ani nemám silu na rozhovor s ním
@nunu0406 jaaaj, tieto silacke reci. Len sa ti vyhraza, nema ziadnu moznost zrusit ti rodicovsku dovolenku. Len skusa, co ta vystrasi, never mu.
@zmrzlinka2021 no ide o to že fyzicky má neohrozuje toto je psychického rázu a to ako sa ku mne správa je moje slovo proti jeho
@nunu0406 čo myslíš pod pojmom výhradná starostlivosť? Aby sa otec nevídal s dieťaťom? Lebo on má svoje práva ako otec a jedným z tých práv je styk s dieťaťom......teraz mu striedavku neschvália lebo dieťa je malé, ale v budúcnosti môže o ňu kedykoľvek požiadať.....
@nunu0406 čo myslíš pod pojmom výhradná starostlivosť? Aby sa otec nevídal s dieťaťom? Lebo on má svoje práva ako otec a jedným z tých práv je styk s dieťaťom......teraz mu striedavku neschvália lebo dieťa je malé, ale v budúcnosti môže o ňu kedykoľvek požiadať.....
@mogaa no aby bol zverený do starostlivosti mne, nie do striedavej..najradšej by som bola ak by sa nevidali ale áno viem že ma na to pravo ako otec
@mogaa no aby bol zverený do starostlivosti mne, nie do striedavej..najradšej by som bola ak by sa nevidali ale áno viem že ma na to pravo ako otec
@nunu0406 v tomto veku málokedy schvália striedavku, skôr až od tých 3rokov.....ale záleží od sudcu....skús navrhnúť rozšírený styk tedanapr. každý druhý víkend a 1deň v týždni popoludní.......
@nunu0406 začala by som podaním o bezodkladnú starostlivosť a zároveň o zverenie do starostlivosti. Bezodkladná sa rieši čo najskôr. Udaj dôvody odchodu a podobne. Neodchádzaj skôr, lebo to môže byť brané ako bránenie styku otca s dieťaťom. Hlúpe reči ako ti ho vezme- ignoruj! Ale na druhej strane sa priprav, že môže nastať aj striedavá starostlivosť či presne určené dni, kedy bude dieťa s otcom. Posudky urobí kuratela a bohužiaľ na tých pár stretnutiach nemusia zistiť nedostatky, ktoré vnímam ty. Ja viem, že muž ti ublížil... ale skús mu dať "šancu " vo vzťahu s dieťaťom, častokrát sa muži "zmenia ". Možno nie, ale keď v niečom pochybí budeš mať možnosť preukázať to na súde...
@danusskaaa ďakujem..skusim mu dať šancu asi aj tak nebudem mať na výber len by som chcela malého uchrániť
Ahoj, odsťahuj sa k mame a daj žiadosť o zverenie dieťaťa do tvojej opatery. Navrhni stretávanie otca s dieťaťom každý druhý víkend. Ak budeš 70km vzdialená, myslím, že zo začiatku by sa snažil, no neskôr by ho to prestalo baviť a možno by ho brával raz za mesiac-dva. Len sa Ťa snaží zastrašovať, nezľakni sa a odíď od neho. Bolo by dobré, keby si mala dôkazy (SMS, nahrávky...), že sa Ti vyhráža, prip.nadávky, urážky....
Ahoj, odsťahuj sa k mame a daj žiadosť o zverenie dieťaťa do tvojej opatery. Navrhni stretávanie otca s dieťaťom každý druhý víkend. Ak budeš 70km vzdialená, myslím, že zo začiatku by sa snažil, no neskôr by ho to prestalo baviť a možno by ho brával raz za mesiac-dva. Len sa Ťa snaží zastrašovať, nezľakni sa a odíď od neho. Bolo by dobré, keby si mala dôkazy (SMS, nahrávky...), že sa Ti vyhráža, prip.nadávky, urážky....
@inom75 určite nie! Ak zoberie dieťa z trvalého pobytu budú to brať ako bránenie v styku s otcom. Najskôr bezodkladné opatrenie a potom následne ďalšie kroky. Prešla som s tým... a bohužiaľ ak muž nepodpíše, že ho môže nahrávať tak na súde to nevezmú ako dôkaz. Mala som videá, fotky- nič nebolo ako dôkaz. Stále sme ostali pri to, že je to slovo proti slovu. Bohužiaľ tak to je...
Odrazu by ho chcel on vychovávať? A doteraz sa mu nič nechcelo, nestaral sa, nemá trpezlivosť. Tak co teraz vyskakuje? Debil.
@inom75 určite nie! Ak zoberie dieťa z trvalého pobytu budú to brať ako bránenie v styku s otcom. Najskôr bezodkladné opatrenie a potom následne ďalšie kroky. Prešla som s tým... a bohužiaľ ak muž nepodpíše, že ho môže nahrávať tak na súde to nevezmú ako dôkaz. Mala som videá, fotky- nič nebolo ako dôkaz. Stále sme ostali pri to, že je to slovo proti slovu. Bohužiaľ tak to je...
@danusskaaa to, že sa odsťahuje, neznamená, že dieťa nemôže otec vidieť, navštíviť (napr.vonku prítomnosti matky). A keď matka s deťmi odíde do azylového domu? Ja by som mu po odsťahovali napísala, že som odišla a dieťa môže prísť navštíviť ( príp. vziať si) na adrese XY.
@nunu0406 to akože čo máš za právnika ? Ty v rámci sr môžeš odísť kde len chceš. Toho debila len informuj kde a viac ta zaujímať nemusí. Ak ti toto povedal právnik tak ho okamžite výmen lebo stojí za nič. Prinavrátenie môže žiadať pri odsťahovani sa do zahraničia nie v rámci štátu. A ďalšia vec na čo čakáš ? Kým mu hrabne a niečo ti urobí ? To vôbec. Odíď hneď a ešte by som ho pre istotu udala za vyhrážky a podobne. Povedz že máš z neho strach a odíď. To že ste manželia neznamená že s ním musíš žiť a dieťa zober do lepších podmienok.
@sisa183
@inom75 ahoj. Tiež riešime veľmi podobný prípad a vieš čo mi bolo povedané ? Vraj protiprávne konal keď si nahrávam 😃 nie obsah nahrávky ale že bez súhlasu nemôžem nikoho nahrávať. To je špinavstvo že ? A druha vec môj ex je taký že keď vidí že mám mobil tak je ticho, sakra si dáva pozor kedy sa mi vyhráža a nadáva mi.
@nunu0406 to akože čo máš za právnika ? Ty v rámci sr môžeš odísť kde len chceš. Toho debila len informuj kde a viac ta zaujímať nemusí. Ak ti toto povedal právnik tak ho okamžite výmen lebo stojí za nič. Prinavrátenie môže žiadať pri odsťahovani sa do zahraničia nie v rámci štátu. A ďalšia vec na čo čakáš ? Kým mu hrabne a niečo ti urobí ? To vôbec. Odíď hneď a ešte by som ho pre istotu udala za vyhrážky a podobne. Povedz že máš z neho strach a odíď. To že ste manželia neznamená že s ním musíš žiť a dieťa zober do lepších podmienok.
@sisa183 my ani nie sme manželia, ďakujem za radu 🙂
Rieš kým je dieťa maličké, lepšie to zvládnete.
Odsťahovať sa môžete, so súhlasom majiteľky nehnuteľnosti sa prihlásite na TP. Podaj návrh na neodkladné opatrenie vo veci zverejnia maloletého dieťaťa ( žiadne bezodkladné), argumentuj že 2 roky nejavil otcovsky záujem o dieťa, nijakom neprejavoval snahu o starostlivost o dieťa, spomen že chces čoskoro pracovať a potrebuješ rodinné zázemie, ktoré u svojej matky máš ( prípadne napíš aj iné silné argumenty dôležité pre tvoje rozhodnutie). Podať návrh môžeš v podstate naraz zo sťahovaním , z miesta nového bydliska, kde bude miestoprislusny súd. Aby si nemusela dochádzať ty.
V návrhu spomen že máš veľký záujem aby dieťa neprišlo o otca, že si ochotná a ústretová aby sa stretávali nielen bežné termíny 2x do mesiaca, ale po dohode aj cez týždeň, ale nakoľko dieťa nie je zvyknuté na otca a otec evidentne neprejavil snahu a nevie sa prakticky o dieťa postarať, tak stretnutia aspoň do veku 3r len v tvojej prítomnosti, aby si mohla otcovi prakticky ukázať ako sa môže postarať.
Uved aj výšku výživného na dieťa a navrhni aj príspevok na teba - nevydatu nezamestnanu matku dieťaťa. Uved, že len dočasne, kým sa zamestnas, čo bude čoskoro. Dobré by bolo kontaktovať upsvar už v mieste bydliska u matky, aby si mala výhodu domácej pôdy, a to čím skôr, kým ťa nepredbehne biootec. Toto si zváž a urýchli. Skús si urýchlene pozrieť na nete CPP - kde máš najbližšiu pobočku a ich pravidlá, mala by si mať bezplatnú právnu pomoc aj prípadné zastupovanie právnikom na súde.
Naozaj to ries čím skôr, ak chces mať úspech a výhodu v záujme dieťaťa.
Apropo- k tomu vyhrážanie že má známosti - bez svedkov mu s veľkou sebaistotou povedz, že aj ty máš známosti, a on netuší že aké veľké, že ich v prípade potreby použijes a len bude čumieť. V rámci republiky sa môžeš presťahovať kam chces, žiadna polícia pre dieťa nepríde, oni nemajú právomoci, ani súd ťa nedonúti vrátiť sa, mohol by prihliadať iba na vzdialenosť a rozhodnúť že by si ho vozila otcovi na stretnutia ty, ale 70km nie je 1 000km...
Je tomu gerojovi ani nehovor že odchádzate, nenapadne si zbal veci mimo sezóny, odvez k mame a nakoniec keď nebude doma zbal všetko tvoje a dieťaťa a odíďte.
Mmch nepouzivaj výraz vyhradená starostlivosť, to by bola iba v prípade veľmi závažneho prípadu zo strany otca ( ťažký alkoholik, narkoman, psychopat čo by muselo byť preukazane odborníkmi sudnoznaleckymi posudkami a súdom), teraz ide o bežné zverenie matke / jednému rodičovi, kedy ten druhý nestráca právo na dieťa.
Apropo- k tomu vyhrážanie že má známosti - bez svedkov mu s veľkou sebaistotou povedz, že aj ty máš známosti, a on netuší že aké veľké, že ich v prípade potreby použijes a len bude čumieť. V rámci republiky sa môžeš presťahovať kam chces, žiadna polícia pre dieťa nepríde, oni nemajú právomoci, ani súd ťa nedonúti vrátiť sa, mohol by prihliadať iba na vzdialenosť a rozhodnúť že by si ho vozila otcovi na stretnutia ty, ale 70km nie je 1 000km...
Je tomu gerojovi ani nehovor že odchádzate, nenapadne si zbal veci mimo sezóny, odvez k mame a nakoniec keď nebude doma zbal všetko tvoje a dieťaťa a odíďte.
Mmch nepouzivaj výraz vyhradená starostlivosť, to by bola iba v prípade veľmi závažneho prípadu zo strany otca ( ťažký alkoholik, narkoman, psychopat čo by muselo byť preukazane odborníkmi sudnoznaleckymi posudkami a súdom), teraz ide o bežné zverenie matke / jednému rodičovi, kedy ten druhý nestráca právo na dieťa.
@cacianka ďakujem 🙂
@cacianka ďakujem 🙂
@nunu0406 môj ex vyskakoval, tak som mu povedala, že on ani netuší akú mafiu ja poznám, že som bola doteraz ticho, ale nech ma nesere, radšej nech chodí po kanáloch, vyhýba sa mi, nech sa ani nepriblížil na 100m, lebo použijem známosti a od..bú mu hlavu ako prasivemu psovi. Samozrejme bez svedkov. Keby si videla tie vyvalene oči a ako sa rýchlo zbalil. Predviedla som také divadlo, že by mi bohdalka a janzúrova zavideli, s hrozbou v tvári aj v hlase, že si zbalil igelitku a do 5 minút bol vonku. Ani na súdy nechodil.
Aj ty máš šancu, ak sa budeš tváriť smelo, hrdinsky, sebavedome, že sa nedáš rozhádzať, že na teba jeho blbé reči neplatia, že stratí patróny tvojho strachu a postupne dá pokoj, aj záujem o dieťa opadne a budete mať pokoj. S ľadovým kľudom som trvala na tom, že som sa mu mafiou nevyhrážala, kde by som ja tak mohla poznať mafiu ?! A naozaj som nepoznala osobne, len z počutia že v okolí niekto taký operuje. Takíto úbožiaci žijú zo strachu obete, a keď sa im smelo postaví, tak stiahnu chvost, občas zašptekajú a potom zmlknu. Lebo vidia odhodlanie, nie strach.
Potom som sa v súkromí klepala, poplakala som si, ale pred ním som bola tvrdá ako mramor.
Kľudne mu povedz že poznáš špičkových advokátov, prokurátora aj okresného riaditeľa polície, ombudsmana pre deti aj ľudské práva.

@nunu0406 ak by ma frajer ohrozoval, odišla