Zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti matky

ruzicka11
24. aug 2021

Som slobodná matka. Chcela by som požiadať o zverenie dieťaťa do ososbnej starostlivosti matky. Pri akej prilezitosti ste potrebovali mať dieťa zverené? Čo všetko ste museli vybavovať? Ako to všetko prebiehalo?
A ešte ako je to teraz starý rodicia môžu požiadať súd o to aby dieťa mohli navštevovať a bravať si ho?
Ďakujem

pribinak
24. aug 2021

@ruzicka11 samozrejme že stari rodičia ak sa nevedia dohodnúť s rodičom tak môžu požiadať súd aby im určil styk s vnúčatom
To či si ho môžu aj hrávať závisí od veku a vzťahu

Zverenie sa tu hodi napr keď pôjde napr do školy

alenah31
24. aug 2021

@ruzicka11 pokiaľ nebudeš mať dieťa zverené do svojej starostlivosti obaja rodičia budete mať k nemu rovnaké práva aj povinnosti - zverením do výchovy jednému z nich sa stávaš zákonným zástupcom, spravuješ napr. jeho majetok, do 18 rokov rozhoduješ o všetkom na čo treba byť plnoletým. Druhému rodičovi sa súdom obmedzia práva aj povinnosti. Spolu so zverením sa druhému rodičovi určuje aj vyživovacia povinnosť. A áno - pokiaľ by si bránila dieťaťu v styku s druhým rodičom, starým rodičom, strýkovi, tete - títo môžu požiadať súd o úpravu styku s dieťaťom.

draik
24. aug 2021

@alenah31
Zverenie do osobnej starostlivosti znamená "len" to, že daný rodič dieťa vychováva. Nemení nič na tom, že druhý rodič spolurozhoduje o podstatných záležitostiach týkajúcich sa dieťaťa, že je jeho zákonným zástupcom atď.

ruzicka11
autor
24. aug 2021

@draik dobre ale dieťa by bývalo so mnou? A podľa rozhodnutia súdu by ju iba navštevoval, či aj braval?

ckocka
24. aug 2021

@draik presne tak, zverením do osobnej starostlivosti nie sú dotknuté rodičovské práva druhého rodiča.

draik
24. aug 2021

@ruzicka11
V závislosti od veku dieťaťa - časom aj brával.

ruzicka11
autor
24. aug 2021

@draik ale 1,9🌜 dieťa asi nie či?

alenah31
24. aug 2021

@draik to ja viem, sú ale rozhodnutia, na ktoré súhlas nepotrebujem - len ich oznamujem a potom rozhodnutia, na ktoré súhlas potrebujem. Napr. na to, aby som sa presťahovala so synom na druhý koniec republiky som súhlas svojho ex nepotrebovala.

ckocka
24. aug 2021

@alenah31 Ak to otec akceptuje. Avšak može sa obrátiť na súd že mu vaše sťahovanie bráni vo výkone rodičovských práv - napr. v možnosti navštevovať dieťa. Súd potom rozhodne v najlepšom záujme dieťaťa.

alenah31
24. aug 2021

@ckocka ale aké akceptuje - veď to aj dal na súd - nič sa nedialo, súd ani nebol - len mi prišiel papier zo súdu, že súd jeho žalobu zamietol.

ckocka
24. aug 2021

@alenah31 Aj to je rozhodnutie súdu.

alenah31
24. aug 2021

@ckocka čo je rozhodnutie súdu? Že sa žiadny nekonal? Súd vrátil jeho žalobu ako nedôvodnú. A takých bolo neúrekom kým nebol plnoletý.

ivkazba
24. aug 2021

@ruzicka11 vek 1,9 znamená že 1 rok a 9 mesiacov? A prečo by si nemohol brať aj takéto malé dieťa? Veď sú otcovia, ktorí sú na materskej a o dieťa sa plne starajú. Ak by to bolo malé bábo, ktoré je čisto kojené, je to iné. Ale toto je už vek, ktorý nemusí byť dôvodom na to, aby otec nemohol byť s dieťaťom. Aj chlapi sa vedia postarať o tak malé dieťa a žiaľ sú aj takí, ktorí dokonca lepšie ako ženy. Ak ide o to, že nie je schopný starostlivosti, je potrebné predložiť na súde relevantné dôvody.

ckocka
24. aug 2021

@alenah31 A ako si myslíš že ten súd žalobu zamietne? Mrkne kto je žalobca, neprečíta a hodí do koša? Súd rozhodne o zamietnutí žaloby. To je rozhodnutie súdu.

mogaa
24. aug 2021

@ruzicka11 1,9roka už nie je kojenec....takéto deti si otcovia bežné brávajú, záleží či sa o dieťa vie postarať....záleží od sudcu, kludne môže dať stretávanie v prítomnosti matky, ale aj aby si otec dieťa brával bez matky....pri takýchto menších deťoch sa väčšinou dáva styk na pár hodín, obvykle až od 3rokov je to na víkend - ale nie je to pravidlo....

alenah31
24. aug 2021

@ckocka jasné, že to čítajú - žaloba bola zamietnutá bez súdneho pojednávania - asi som to mala napísať tak. Ja viem ako to na súde prebieha od podania až po vydanie rozhodnutia. 6x bol menený kolízny, lebo bol zaujatý, na úrade keď mamina prišla už od dverí prevracali oči čo zasa ockovi vadí. Topka bola žaloba za úmyselné a opakované vystavovanie dieťaťa nebezpečenstvu - lebo chodil na futbal alebo zanedbávanie správnej výživy dieťaťa - lebo chodil v škole na obedy.....a to malo decko už skoro 17 rokov.👍👍

hipuska
24. aug 2021

@draik nie je to celkom tak. Pri zverení sa hlavne určuje čas, kedy môže druhý rodič navštevovať dieťa. Ak by ho vyzdvihol napr.zo školy v iný čas, môže sa to považovať za únos.

ruzicka11
autor
24. aug 2021

@ivkazba je tam viacej dôvodu prečo chcem mať malú len ja vo svojej starostlivosti - bývali má samovražedne sklony, pije alkohol, je chorý, nemal záujem o malú a teraz sa zrazu zbadal že ma dieťa, finančné prispieva 30€. Okrem toho mala je stále kojená, MM mlieko dostáva na požiadanie (respektíve keď ma začne vyzliekať alebo mama mama ham ham ) a keď si ju chce zobrať jej otec tak s nim nechce byť začne ho kopať, a ide iba ku mne

ivkazba
24. aug 2021

@ruzicka11 tak treba v žiadosti zdôvodniť, prečo žiadaš o stretávanie otca s dieťaťom iba za tvojej prítomnosti a samozrejme, treba mať na to aj nejaké dôkazy, slová nestačia.

ruzicka11
autor
24. aug 2021

@ivkazba to mam ďakujem

draik
24. aug 2021

@hipuska
Možno by stačilo si prečítať, na čo som reagoval.

makova333
24. aug 2021

Tym, ze dieta je zverene matke, nie su nijako obmedzene rodicovske prava druheho rodica. Druhy rodic moze spravovat jeho majetok, podielat sa na vychove, stretavat sa s dietatom, moze poziadat o rozsirenie casu stretavania, striedavu starostlivost, moze nesuhlasit s urcitymi ukonmi npr. stahovanim, ktore chce matka spravit. Rovnako potrebuje matka suhlas pri zapise dietata do MS. ZS...atd.

hipuska
24. aug 2021

@draik no na čo akože? S tým majetkom je pravda, že nerozhoduje iba jeden. Ale, jedna sa o väčší majetok, taký bicykel nikto nerieši. A to že, keď je dieťa zverené jednému rodičovi, ten druhý ho nevychovava? To je dobrá hlúposť.

draik
24. aug 2021

@hipuska
Skutočne bude lepšie, keď si to poriadne prečítate.

peter2404
24. aug 2021

@draik ak som dobre pochopil si pravnik. v temach zverenia a striedavky vladne chaos. zeny sa domahaju zverenia dietata sebe s vedomim, ze o nom budu vylucne rozhodovat - pritom je to iluzia. na druhej strane su otcovia domahajuci sa striedavky s nadejou, ze si nejako posilnia prava voci dietatu - opat len iluzia.
podla mojho nazoru je termin "zverenie do starostlivosti" zastaraly a zavadzajuci pojem, ktory navyse u zopar neandertalcov na uradoch a skolach vyvola dojem, ze rodic, ktoremu bolo dieta zverene je nieco viac ako ten druhy rodic.
stacilo by mozno jedneho rodica nazvat "rezidencnym rodicom", teda tam kde ma dieta pisany trvaly pobyt. je predsa kazdemu jasne, ze starostlivost a vychova sa neda obmedzit nejakym blbym papierom zo sudu..