Zverenie dieťaťa otcovi
Prosim vas o radu.ocenim ak ma niekto vlastnu skusenost ci vie ako postupovat. Kamaratka je vo vztahu 4 roky nieje vydata maju trojrocne dieta. Uz vycerpala vsetky moznosti ako odist od neho a uz to nezvlada jedine vychodisko je urgentne najst pracu napr. casnicka
Chce nechat zatial docastne kym sa nepozbiera dieta jeho otcovi. On zaraba nadstandardne tak nech sa stara. I tak sa jej vyhrazal ze ju s dietatom nikam nepusti. No ako sa to legislativne osetri co urobit? Nahlasit to niekde ci sud? Ci urad? Bude platit vyzivne? A nemoze to zneuzit otec a povedat ze sa akoby dietata vdala?..
Ak ona odide vobec sa nemusi otec obratit na sud ohladom zverenia do opatery v tom pripade urady ani nebudu vediet ze nie je s dietatom.zalezi na tom co chce otecko
@vetthy no je to cele na figu. Uz len spoliehat na to ze ak si otecko uvedomi ze sam to nezvlada a ze si uvedomi ze dietatu matku brat nemoze.ale zas ani otca mu nik nechce brat preto chce kompromis ale rata aj s tym ze mozno otecko zacne pomstu a takymto sposobom bude cez dieta robit ... tazko povedat. Ale pochybujem ze sa on da na to ze sam ho zvladat a plus ked sa ho bude pytat kde ma mamu?. O na ale fakt nemoze byt na to dieta sama.. to nezvladne lebo ak ho vezme sebe jeho to len povzbudi robit jej zle a tlacit na sudy a dokazovat a nakoniec mu ho mozno daju lebo ona teraz nema kam ho viat a za co.
@km1983 nie on ide na turnus ona.in si pekne sedi doma cele dni a robi na pc.
Tak jej ostava len s otcom vychadzat dobre, pokial nema zatial inu moznost (tie turnusy som najprv pochopila opacne= ze on bude chodit..). Ale aj tak odist na 10 dni od dietata by som ja asi nedokazala.
@km1983 hlada pracu uz dlho bola na x pohovoroch a nic kde ju vzali nebolo mozne robit koli pracovnej dobe. To je maxi problem.
@larissa007
Asi aj preto si lezu krkom 🙂 Ponorka... on sedi furt doma a cele dni travia tak spolu 🙂
@km1983
@km1983 tak sorry ale je s dietatom 3 roky nonstop v kuse tak na desat dni sa jej uz fakt zijde vypadnut!! Ako vy co sa citite ze mat to dieta dozivotne implantovane ci co? Je snad tiez clovek co potrebuje ak kontak s ludmi a ist niekam sama. Doteraz tcala doma ako osobna kucharka upratovacka a operka na 24hodinovy uvazok
@km1983 to neni o ponorke. 24rokov je mentalna priepast a nulova buducnost.
@larissa007
vies co, prepac, ale ani ty nevies, v akej situacii su ostatne matky, tak neutoc stale a nesud a nehovor o implantovani dietata a podobne veci!!! Ja som sla do prace po skonceni materskej, prosim pekne... nie rodicovskej ale materskej, cize malo cca. 7 mesiacov, takze ja dieta napr. implantovane nemam... Ked je chlap nonstop doma, tak aj pocas materskej vie matka na cas odist a resetnut si hlavu, nemusi robit nonstop kucharku, sluzku, len si to treba s oteckom dohodnut a zariadit, jej chyba, ze to nedokaze. Rodicia su obaja, on sa tiez vie snad postarat o domacnost, kuchynu a dieta na cas, ked je mama mimo domu. A preco potom mala dieta s chlapom o 24 rokov starsim... mala si to teda rozmysliet vtedy, ten vekovy rozdiel tam bol aj pri robeni dietata, aj ked zistila, ze je tehotna atd. Snazila som sa v dobrom pomoct a ty dokola utocis. Takze koncim a prajem vsetko dobre.
Je tu aj taka skupina ze pravnicka poradna ci volaco podobne.napis aj tam su tam pravnicky.ale aj tak rozhodujuca bude ta polhodina sudneho pojednavania.teraz som vyguglila potrebne zakony takze staci ak o striedavu starostluvost poziada len jeden z rodicov druhy s tym nemusi suhlasit.obidvaja musia dokazat ze dieta je na nich citovo zaviazane vedu usporiadany zivot a o potrebach dietata,sa dokazu postarat.asi tak.takze kamaratka musi len vyblokovat nalepku ze svoje dieta opustila a moze byt
Takze v ziadnom pripade nemoze len ammenmaria zmiznut zo spolocnej donacnosti.najlepsie bude poziadat sa o sudne zverenie dietata do starostlivosti otca a tam uz na tom pojednavani trvat na tom aby bolo do zapusnice uvedene ze akonahle sa zlepsia pomery na matkinej strane ma zaujem o striedavu starostlivot.
@vetthy ved to ze to chce riesit dopredu dohodou ale netusi reakciu muza co mu prepne v hlave. On je na dieta dost citovo naviazany a miestami ho bere majetnicky. No on netusi co je to starat sa on nonstop takze mozno si iste veci konecne uvedomi. On tiez bude chciet svoj klud tiez cas na pracu a podobne. Tak dufam ze po tejto skusenosti sam navrhne striedavu no to si ona musi finance zaariadit...kde byvat pracu atd..lebo pracu kde koncis 16.30 neni len tak najst a to je pruser
@vetthy presne o to ide co urobit aby on nahodou nemohol.z nejakej jesitnosti ju obvinovat ze opustila dieta.pricom ona chce byt s nim v kontakte kolko to bude mozne.ja fakt si myslim ze dieta neni vec ze je moja abo tvoja... tu treba prave zohladnit ze matka je citovy vztah v prvom rade no bohuzial zivotne podmienky ma odost lepsie otec.
@km1983 zbytoce riesot to ze mala ci nemala ... riesi sa to co je teraz. A neutocim na teba len kristepane ist na 10 dni prec a dieta dat na prazdniny k babke to je uz tragedia? A mala si to zariadit aby sla von. No vies on hlavne zo ziarlivosti robil vsetko tak aby sama nikam nesla takze tak...bud nepostrazil dieta alebo siel vzdy vsade s nou
To c som napusala moze kamaratka urobit aj bez partnera.treba napisat ziadost na sud a tam uviest ze spoluzitie sa stroskotalo ona to psychicky nezvladne a kym zabezpeci vlastnu existenciu dovtedy si ziada zverejnit malolet do starostlivosti otca a ked sa jej podari vytvarat vhodne podmienky pokracovat v striedavej starostlivisti a basta
@vetthy asi tak..
@larissa007 ak je v blave napr. V unb casto hladaju sanitarky do labakov na dialyzu ha 8 hodin ma aj ubytovnu
@vetthy hm? Nechapem
Ze ked byva v bratislave.som zdravotnicka tak radim z mojej brandze.vacsina nemocnic ma ubytovnu a furt zhanaju sanitarky aj na 8 hodin
@vetthy tiez akoze nechapem co za caviki okolo toho ty vole ved dobre matka je bez prachov chvilu otec zaraba ma byt vsetko okej tak preco by nemohol s tym dietatom byt ved je to jeho dieta nie pes a preco by sa malo na matku pozerat ze ho opustila no tak tadsej sa najprv dam dokopy a ked budu podmienky tak moze byt dieta aj u nej a nebude ukratene ani o otca ani o matku tak preco tu ludia proste delia dieta akoby to je len moje alebo len tvoje. To co zato ze teraz momentalne potrebuje sa zaoberat tym aby sa zabezpecila tak strati pravo byt matka ci o co tu ide? Ci musi sa uchylovat do azylakov alebo...ja neviem cele je to na hlavu a pritom riesenie je uuuuplne jednoduche len to by ludia museli rozmyslat hlavou a nie egom!
@vetthy skus dat kontakt ako sa ist spytat na taku pracu a kolko je to platene cca?
Volne miesta maju na stranke unb alebo ist na personalne a tam sa opytat.no kesh nic moc ved je to nekvalifikovana praca a ked nechce robit nocne a vikendy.500 v cistom? Ale zas ubytovanie pod sto
@larissa007 Tema by sa mala volat ako docasne zverit decko otcovi a v pripade, ze si to casom rozmyslim budem mat moznost zobrat si ho v mne vyhovujucom case. Prepac, ale dieta nie je macka, ze ju jedneho dna darujes niekomu inemu a potom zoberies spät. Dieta ma city, preziva, ze matka odide, moze to mat na jeho psychicku hrozne nasledky, casom moze matku odmietat lebo ho opustila...Ty si zjavne neuvedomujes co to narobi s dietatom a riesis len co "Ona" ako "Ona musi ist" atd. Btw ak raz da na sud predbezko na zverenie otcovi po prve si myslim, ze otec spravi truc podnik a ked sa bude chciet vratit bude proti tomu bojovat (a ver, ze bude mat na socialke aj na sude navrch) a po druhe ak bude dieta chciet spät bude musiet dat navrh na sud na rozhodnutie vo veci samej co sa moze pri nasich sudoch tahat roky resp. da novy navrh na striedavku. Ziadne take, ze si dnes zmyslim a dieta si zoberiem do striedavky. Prepac, ale ona mu chce dokazat co? ze sa nevie postarat o dieta? No ako pises ma prachy cize najat au pair no problem, zavolat babku no problem, najst si farjerku no problem...
@esther03 suhlasim ved som zakladatelke tiez napusala ze moze to vyjst no nemusi.ako priklad by som uvadzala film Kramer kontra Kramerova neviem ci si to videla tam tiez zena opusti rodinu a ked sa vrati sud jej decko da ale decko sa citi s otcom fajn a od mamy sa celkom odcudzila takze radsej ho zriekla. Ich financne moznosti sa porovnat neda.mozno tatko najde volajaku poriadnu babu.moze sa ratat aj s svojou mamickou podla vsetkeho.ako sa sud rozhodne a za aky cas garancie nie su
Nechajte si moralne poucky pojdeme sa spytat pravnika. Bodka.
dohoda sa spisat da, len pochybujem, ze to ten dotycny bude chciet spravit. Kamaratka je pomerne cudna, nakolko docasne chce opustit dieta. Neviem ako sa zatvari sud v buducnosti, ked ho bude chciet do striedavej. Na striedavku treba tiez splnit urcite kriteria, exmanzelia musia dobre vychadzat, dieta musi mat rezim. Mne to pride tak, ze kamoska je rozhodnuta a je je j jedno co s dietatom, hlavne ze ona bude mat klud. Neviem ako to bude znasat dieta, ale pomerne tazko, ked mama zrazu odijde a pride( ak vobec) po case. Mozes kamosku obhajovat ako chces, ale je to jednoznacne opustenie dietata akurat ma na to x vyhovoriek preco sa to neda s dietatom. Mozno mohla skusit alternativu ist do prace aj ked predavacku niekde a manzel ak je doma, nech to dieta zatial postrazi..Ona si oddychne, dokonca aj co to zarobi a relativne aj dieta by videlo obcas mamu.
Nechajte to tak uz. Ak si nebola v tej situacii pripadne nevies nahodou poradit pravne ako to spravit tak si svoj nazor nechaj. Ona opustit dieta nechce. Ani ho neopusti. Bodka! Na pra mesiacov kym sa finance pozbiera to vazne nieje tragedia to vy tu zvelicujete
@larissa007 praveze som v podobnej situacii bola a riesila som to inak
@svetlana35 tam je este xyz inych veci preco to nejde.o nich tu nebudem rozpisovat. Hovorim riesi to rok a predtym 4x odisla ano s dietatom a do 24h sa mohla akurat tak s hanbou domov aj s vecami skusala to 4x s deckom na rukach chapes???

O 24 rokov bol starsi, aj ked "zarabali" na dieta... ale ak je teda on taky divny, ale pritom ich zivi, tak ked bude chodit on do zahranicia na turnusy, ved to vlastne bude doma sama s dietatom, tak len dobre... nemusi zatial riesit odchadzanie od neho. V kazdom pripade by som ja ostala s dietatom. A ked mu chce dat dieta do starostlivosti, ako si predstavuje, ze sa on bude o dieta starat, ked ma zacat chodievat do zahranicia "na turnusy"? Co sa tyka hladania si prace... ok, ano po nastupe do skolky pridu virozy apod... sama to teraz zazivam, ALE napr. moj zamestnavatel je maximalne ustretovy a kedze mam pracu, ze mozem robit aj z domu, vychadzaju mi max. v ustrety. Jasne ze to sa pri kazdej praci neda, no ona si musi uvedomit, ze to ze si nebude hladat pracu, nemoze stale odovodnovat dietatom. Vsetky pracujuce matky sa potykaju s tym, ze ich deti byvaju chore, travia cas na OCRkach (dieta je 2 tyzdne v skolke a mesiac doma...), tiez ked prejdu sople, tak zas bude dovod nehladania si prace preto, lebo ved cez prazdniny by nemal kto s dietatom byt? Da sa najst praca na polovicny uvazok, ci praca, ktora sa da robit aj z domu, ked musi byt doma s chorym dietatom. Ale teda ked chce - ano, moze dat dieta otcovi do starostlivosti (treba to urobit samozrejme oficialne), ale kedze "on je psycho", tak musi ratat s moznostou, ze ked si ona najde pracu, poziada o striedavu starostlivost, otec to odmietne a bude od nej pozadovat vyzivne a budu sa mesiace, mozno roky dotahovat na sude a dieta tym bude len a len trpiet.