Zvýšenie výživného
dievcience,po 12tich rokoch som sa odhodlala zaziadat o zvysenie vyzivneho. syn mi zacal chodit na strednu skolu. o bývalom nič neviem, za celu dobu sme ho nevideli. Do návrhu som spísala všetky výdavky strava,oblecenie,skola,kurzy,kruzky,zubny strojcek, celkove naklady 350 eur. Kolko ziadam som neuviedla, lebo neviem jeho prijem a tak som napisala, ze ziadam zvysit podla jeho moznosti a schopnosti. Tento navrh mu sud preposlal (alebo sa o nom dozvedel iným zahadnym sposobom) a vyjadril sa,že nevie ci suhlasi so zvysenim,lebo nevie kolko ziadam. V lehote 14 dni sa mam vyjadrit kolko ziadam. Myslela som si,že sa to určuje podľa jeho príjmu. Tak čo mám uviest? Polovicu nakladov?Len 175 eur? Alebo aku sumu?Kolko mate vyzivne vy na 16 rocne dieta?
Tak napríklad my platíme nájom 600€ (podnájom) - delené 5 osôb, to je už len 120€ na ňu, internet telka, mobil, strava v škole, benzín, oblečenie, kozmetika, strava, vreckové, sporenie. Všetko spriemerované na mesiac. To mi vyšlo asi na 480€. Delené dvaja rodičia.
A my máme ešte aj mimoriadne výdavky. Polovicu musí on platiť. To je výlety v škole, počítač, strojček na zuby, lieky, školská taška, príprava na začiatok školského roka, tábory, stužková, prvé sväté atď.
@danielaviki k návrhu netreba bločky, len ak by súd žiadal doložiť. Odporúčam už teraz si všetko zapisovať a odkladať bločky. Ja som mala súd teraz a bločky som si odkladala od augusta. Nakoniec ich na súde nechceli. Všetko si píšem do aplikácie Rýchly rozpočet a potom prepočítam koľko je to na mesiac. Máš zúfalo nízke výživné. Žiadala by som už teraz zvýšenie.
@danielaviki môjho priateľa ex platila 400€ právnikovi len že jej napísal príjmy a výdavky čo ona musela aj tak zdokladovať. A potom ďalších 200€ za to, že bol aj on na pojednávaní ale ani sa nedostal k slovu 🫢
Potom sme to počúvali ešte 3roky že jej to priateľ vráti aj s úrokmi.
Ja to nechapem. Ved ak si spolu s pravnikom vycislila financie na 350, tak ziadaj 350. Dieta ma 16, nema zdravotne problemy, neberie lieky, nestaras sa o neho doma zo zdravotnych dovod a tym ti unika plat. Nechapem preco by si mala ziadat viac. To si mas nechat preplatit aj to ze mu ako matka davas podporu ci co to zaznelo? To vy nedavate detom podporu z lasky? Ci ako? To teraz ked ma ex prijem 5000, beriem vyzivne 1500 a ked nie staci 300? Aj ked naklady su 350? Len aby tvoj ex nemal 3 dalsie deti a nebol dlhodobo zdravotne postihnuty s invalidnym vo vyske 200 eur.
@matabb73 áno je to veľmi málo. Hlavne teraz pri dnešných cenách. aj keď zdvihli daň. bonus a prídavky. On za robí o niečo viac ako ja. Chodí mu cca 990 € v čistom. Tak neviem či vôbec mu majú z čoho zvýšiť. Ale beriem to tak že on sa vôbec nesnaží nájsť si lepšiu prácu hoci má viac možností ako ja.
@danielaviki ale on nie je povinný si hľadať lepšiu prácu, keď pracu má. Neprišiel o prácu, nesedí doma. To by bolo iné. To každý by mohol takto uvažovať, veď každý môže ísť na kurzy a ísť robiť IT ckarov za 3000€, veď čo by robil elektrikára za 800€.
@danielaviki výživné môže byť až do 30 % z jeho príjmu, takže priestor na zvýšenie tam určite je. Teraz máš spolu 130 Eur. Aj keby to zvýšili na dvojnásobok, stále je to málo.
@tosomja no vsak to mam podobne.Len ja neplatim najom a syn neberie lieky a sporime mu vo forme investicneho bytu.Do tabora nechodi,uz ma 16.Kurzy,futbal,plavanie,vylety v skole,zubny strojcek,dentalnu,novy mobil to som vsetko zapocitala. Ja som sa bala, ze to je vela tych 350 eur. Ja totiz poberam danovy bonus a pridavky.
@tosomja nemyslela som to takto, ale on má a mal vždy problém, že on nebude robiť poobedky ani nočné ani na smeny...nie je časovo "obmedzený deťmi" v BA by určite pri trocha snahe vedel zarobiť viac. On nechce aby sa deti mali lepšie? aby ich mohol zobrať na výlet alebo im niečo kúpil? aspoň 100€ keby dal viac tak aj to mi pomôže. alebo kludne pár € navyše aj nepravidelne ako sluboval na rozvode
@danielaviki sudkyňa to napr. môjmu ex dala vyžrať, že či je spokojný s minimálkou a prečo si nehľadá lepšiu robotu, ale tak minimálka a 900e je o inom, on dokonca vo feburári nezarobil nič, že mal akože neplatené voľno, lebo nemali vo firme robotu, tak sa ho aj to pýtala, že či mu to akože nevadí, potom drístal o tom, že do roboty chodí na bicykli,lebo na auto nemá a podobne...
@danielaviki tak ja zase ďakujem za takého ex ako mám ja. Platí aj sám od seba, všetko čo treba. Chodí s dcérou ku lekárke, zubarke, topánky, bundu kúpil, niekedy nadáva, že je náročná, ale nebolo tak,že by nekúpil. Niekedy kúpim ja, niekedy on,niekedy napolku.
@tosomja moja by asi toľko nepýtala, ja som toľko neplatila ani za rozvod a to ma zastupovala, tu by som nepotrebovala zastupovanie...ale asi to "zbúcham" sama
A kolko beries DB a pridavky? Kolko vlastne prispievas na to dieta ty zo svojho platu?
Autorka a ake mas teda tie naklady? 350 eur z tvojho platu (a exovo vyzivne) plus 200 eur db/pridavky? Celkovo 550? Ci ako si to myslela? Nejak nechapem.
Prosím Vás a nemôžete niektorá posunúť nejakú tabuľku čo odporúčajú vyplniť a poslať na súd, že aké sú výdavky na dieťa? Ďakujem.
@danielaviki ja som žiadnu tabuľku nevypisovala.
Dala som si do jedného stĺpca príjmy, do druhého výdavky a mimoriadne výdavky do tretieho
@danielaviki vydavky sa daju vycislit na 300 alebo aj 900 eur. Kazdy inak. Len je asi dost blbe ak tvoj prijem vratane vyzivneho a pridavkov je 1300 eur a naklady na dieta vycislis na 700. Sudcovia niesu hlupi jak bambusi.
@kate211 Unas je pomerna cast na osobu za vodu/teplo/elektriku/smeti/internet 50 eur.Strava doma (obedy cez vikend,vecera,ranajky,desiata) tak 130. Obedy v skole,skolsky vylet do divadla ci obcas ucebnica tak to pokryju pridavky. No a zvysok 170/mesiac ide na oblecenie,pomernu cast drogerie,futbal,plavanie,mhd,mobil,vreckove a su v tom rozratane aj vydavky ako bicykel,novy mobil,zubny stojcek,dentalka,doucovanie. Najom neplatime,syn lieky neberie.Za posledny rok mal problemy len so zubmi.Nepocitala som do toho dovolenky.Danovy bonus poberam.Neviem co viac by tam malo byt.
Mozeme mi poskytnut vase vydavky,polozka po polozke?Lebo ja uz fakt neviem,asi som mimo.
@danielaviki ja som žiadala minulý január (1x po 8.rokoch). V septembri dcéra nastúpila do SŠ, ex sa s ňou vôbec nestretáva, hoci býva v tom istom meste. Minulý rok ju videl 2x, tento rok zatiaľ raz asi dve hodiny. Posiela jej 130€ mesačne, na Vianoce jej dal 20€, na meniny 20€, teraz v nedeľu mala 16 a napísal jej odkaz na Fb. Nikdy s ňou nebol u lekára, u zubára, na OČR, či na dovolenke. Narieka, že robí za minimálku. A môzem ja za to, že má po 40 a nepracuje na tom, aby sa mal lepšie? odkedy sa oženil, s dcérou už pomaly ani nekomunikuje. Nemám odložené všetky bločky, ale zhruba mám prehľad o výdavkoch za minulý rok.
Ked to tak citam, tiez mi to pride zalostne malo. Nebudem riesit stravu(doma, skola) a byvanie (to ma kazdy inak). Vydavky mojej dcery:
80 eur oblecenie vratane topanok
10 mhd
20 vreckove
10 mobil
cca 10 drogeria a kozmetika
20 permanentka na bazen
50 gymnaatika
10 priemerne skolske vylety, ucebnice, pomocky do skoly
To je 210 eur. A vobec v tom neni rozpocitany pocitac, lyziarsky, doucovanie, bicykel, obcasne kurzy a zdravotne poplatky.
Asi mas velmi lacne kruzky: futbal a plavanie.
Mňa ešte zaujíma jedna vec - minule som do návrhu uviedla, že rozsudok je platný odo dňa pojednávania (alebo tak nejak) a sudkyňa sa ma spýtala, či to platí. Nerozumela som vlastne, na čo sa pýta - keďže mi to písal právnik, povedala som 'áno'. Píše sa tam aj niečo iné?
@kate211 Tak ja teda už neviem.Zavolam pravnikovi,že to chcem upravit.Ja som pocitala s lacnejsimi kruzkami a oblecenim.
u nas takto:
byvanie naklady cca 100 eur vratane energii (pomerna cast), doprava cca 40 (pomerna cast benzinu, poistky, nakladov na auto), kruzky cca 160 (plavanie, futbal, zus), druzina a obedy v skole 70, jedlo 150, oblecenie a obuv cca 80 priemerne, volny cas, knihy hracky atd 40 eur, drogeria, kozmetika, vitaminy, lieky atd 30. a uz som na 700 eur ani neviem ako.
@tarvika A sudkyna bola v pohode?Lebo ja mam plat 1200 eur,vyzivne mam 100.Ja zasa nechcem tvrdit,ze synove naklady su viac ako polovica mojho prijmu.Pravnik ma na to upozornil.Tak som to pocitala tak, aby to bolo cca aj mojmu prijmu umerne.

Rozmýšľam, že skúsim pre istotu osloviť aj ja právničku čo nás rozvádzala (pred 3 rokmi), uvidím koľko by si vypýtala za vypracovanie žiadosti o zvýšenie