icon

Zvýšenie výživného, keď otec zarába 3000 eur?

smejo955
18. jan 2025

Ahojte, idem sa popýtať ohľadne výživného. Idem si podať zvysenie výživného a chcela by som vedieť či nemáte skúsenosť. V skratke, ex platí 200 eur, s chlapcom už nebol 4 roky vôbec, meniny, narodeniny, vianoce mu nič neposiela. Nevie absolútne nič o ňom. Pracuje v Rakúsku a čistý príjem je cca 3000 eur. Za všetky odpovede budem vďačná

Strana
z2
pribinak
18. jan 2025

Však si spis návrh na zvýšenie výživného, uveď náklady a úved vysku sumy na akú pozadujes zvýšenie

Nepíšeš vek, uveď ako sa ti zvýšili náklady od poslednej uoravy výživného
Každý sudca vie že vserko šlo hore, ale niečo uveď

liliana8
18. jan 2025

@smejo955 Tak uz iba podla tejto metodickej tabulky, ktora ma poradnu funkciu, by mal platit minimalne raz tolko.
https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

smejo955
autor
18. jan 2025

@pribinak ma 6 rokov no a náklady narástli hore nakoľko skoro každý mesiac sme u Dr..problémy so žalúdkom, častý kasel , imunologické vyšetrenia atď.. ceny všetkého išli hore, škôlku mame cca 15 km od bydliska cize denne najazdím 30km, zvýšili nám aj poplatky v škôlke

lonely66
Odpoveď bola odstránená
smejo955
autor
18. jan 2025

@lonely66 chcela som len normálny nazor a nie dedukovanie ze niečo nesedí...vidím ze to nemá zmysel ..

pribinak
18. jan 2025

@smejo955 tak treba od lekárky zdokladovať zdravotné problemy, dať aspoň pár účtov za lieky, napísať že často byvas doma s dieťaťom
Náklady na škôlku a napísať že otec okrem výživného nič navyše neprispieva

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nikha2809
18. jan 2025

@lonely66 ale je malé.Napr.u nás v okrese už ide súd podľa tabuliek, ja som tak tiež mala, kamarát mal súd asi pol roka po mne a presne podľa tabuliek mu vypočítali.A je to viac ako 200€ a to zarába ani nie polovicu z toho co autorkin ex

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
janettdamian
18. jan 2025

@lonely66 pozri koment vyššie, tam je odkaz na "tabuľky" vypracovalo ich ministerstvo

hankab
18. jan 2025

@lonely66 ked ma skolku 15km od bydliska, tak rano tam dieta zanesie a poobede ide pren. Cize denne najazdi kvoli skolke 30km. Co ti nesedi?

biba_18
19. jan 2025

@lonely66 podľa § 62 ods. 2 zákona o rodine má dieťa zákonné právo zdieľať s rodičmi ich životnú úroveň. teda nejde o to či je 200€ veľa, ale či je to toľko koľko by malo dostať vzhľadom na príjem rodiča…

matkahelka
19. jan 2025

@lonely66 aku znamku si mala z matematiky na 1.stupni ZS? co ti nesedi na 30km? ved 15 km tam a 15 km spat. rano dieta odnesie do skolky, niekde poblizku pracuje, poobede cestou z prace vezme dieta zo skolky a idu domov. 90% rodicov ma skolku v blizkosti prace a nie v blizkosti bydliska.

matkahelka
19. jan 2025

@smejo955 urcite ziadaj o zvysenie. ak je dieta casto chore, tebe prirodzene klesa kvoli tomu prijem. a lieky a vitaminy stoja nenormalne €. nenechaj sa odradit tym, ktory otec kolko plati na take ci hentake dieta. ja som bola v piatok na rodicku a matke na 16r. dievca sud zvysil vyzivne z 350€ na 400€ a ako hlavny dovod bol, ze sa otec o dieta dlhodobo ziadnym sposobom nezaujima, pomimo dievcatu roky nic nekupil, roky k narodeninam ani nezablahozelal. mna uprimne tesi, ze sa koncia tie casy 150€ vyzivneho. drzim palce!

mamina7070
19. jan 2025

urcite ziadaj o zvysenie zapocitaj naklady okrem lekarov vitaminy atd plus naklady do skoly co budu plus kruzky a plus naklady na tabory plavecke a pod a dodaj tam ze neplati nic navyse otec nepodiela sa na starostlivosti a ty znasas znizenie prijmu pocas ocr
poziadaj o 550€ + tvorbu uspor 150€

mamina7070
19. jan 2025

a plus polovicu neobvyklych vydavkov (napr bike, strojcek a pod)

gabu_lienka
19. jan 2025

Nrozumiem, ako tu niektore mozu zhodnotit, ci je 200€ malo, alebo vela, ked nemaju tusenia, ako tato rodina zije a ma naklady. Nas stoji viac 2 rocne..
@smejo955 normalne si spis a zrataj vsetky mesacne naklady - byvanie, oblecenie, obuv, drogeria, lieky, skolka, kruzky, cestovne, predpokladam, zenpojde v septembri do skoly atd vyjde ti mesacna suma, ktoru dieta potrebuje deleno 2 (dvaja rodicia). Nejde len o plat rodica, ale aj o preukazatelne vydavky, ktore na dieta mas. Inak minule sa tu niekto cudoval, ze sa rataju aj naklady na byvanie 🙄 takze ano, aj to dieta musi niekde byvat.

mogaa
19. jan 2025

no treba si spísať a samozrejme zdokladovať zvýšené výdavky na dieťa a môžeš žiadať zvýšenie výživného....pobavil ma ten častý kašel a imunologické vyšetrenia.....vyšetrenia sú pokiaľ viem zadarmo, nanajvýš zaplatíš jednorazovo 10-15eur za objednanie a kašel má 90% školopovinných detí a o deťoch v škôlke račej pomlčím....ak nemá riadnu diagnózu a nepreukážeš že berie pravidelne liečbu ktorú platíš(tým sa určite nepočíta že občas ho bolí bruško alebo kašle)- tú treba zdokladovať tak ti jednoducho zvýšené náklady na liečbu neuznajú...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
biba_18
19. jan 2025

@lonely66 mne je jedno či mu súd uloží papierovo minimum - píšem o tom, že ak má otec na to aby dieťa chodilo 4x do roka na dovolenku k moru, zvlášť ak otec chodí, tak nie je dôvod odopierať to dieťaťu ...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
biba_18
19. jan 2025

@lonely66 poznám otcov ktorí aj platia matke aj na sporiaci účet. exa autorky nepoznám.

matkahelka
19. jan 2025

@lonely66 pravnik draik tu neraz v takychto diskusiach pisal, v pravnej poradni rovnako, ze sud neberie do uvahy 50:50 platby, ze ak otec plati 200€, matka ma platit tiez 200€. obzvlast ak sa matka o dieta stara 24/7 365 dni v roku a otec ani nevie, ze ma dieta. sud berie do uvahy prave tu starostlivost matky. mam pocit, ze to je len modrokonikovska mantra stale opakovat, ze ak otec prispieva 200€, tak tolko ma prispievat matka. mimochodom, z 3000€ platu je 200€ fakt smiesne vyzivne. ak je decko casto chore a berie nejake vitaminove pripravky+ trebars sirupy na kasel, doplatok k atb, stovka v lekarni kazdy mesiac je uplne bezna. a mimochodom, nas byvaly sused este pred covidom platil na 3 deti 2100€ mes.vyzivne, ak si dobre pamatam 1500€ k rukam matky, zvysok na tvorbu uspor pre deti. 200€ mesacne je fakt smiesny peniaz. v KE sa plati len skolne v skolke 50€/mes., 60€ strava, 8 € rezijne naklady.

maciatkolulu
19. jan 2025

@matkahelka právnik draik môže písať co chce. Pokiaľ sa autorke niečo nezdá,musí podať návrh na súd,ale odporúčala by som nie "asi 3000"eur v čistom,ale reálne všetko spísať ,neísť tam s kyslíkom,ale s reálnymi diagnózami,ak nejaké sú,škôlku má ako opedskolak,pokiaľ viem zadarmo a pokiaľ sú škôlku ja bližšie k bydlisku,tak je opäť problem. Takže si všetko treba 2x rozmyslieť. 4 roky nekontaktoval dieťa,tipujem,že ani matku a teda vie,koľko zarába,lebo? Úprimne aj na súdoch majú plné zuby zníženej imunity,kaslikov....každá druhá prezentuje svoje dieťa ako pomaly invalida. Nikde autorka nepíše svoje príjmy ,aj to je podstatné. A to tiež nie som zástanca lakomych fotrov. Len aby odporca ako protiúder nedal žiadosť o zníženie,lebo sa mu znížil orijemznarodilo decko,má problém s imunitou a kaslikom a bude mať.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2