10-ročná dcéra plače po návrate z dovolenky
Maminy, potrebujem poradiť, či sa niečo takéto deje aj v iných rodinách. Uvažujeme nad psychológom, ale chceli sme to skúsiť bez... Dcérka bude mať 10 rokov. Vždy bola aj je bezproblémové dievča. Je veľmi citlivá, ale to má po mne, na tom nevidím nič zlé. Je múdra a samostatná, zasnivana, ako mnohé dievčatá. Kamarátky má, je spoločenská. Zrazu začala prežívať veľmi zle návraty z dovoleniek. Týždeň sme boli dovolenkovať veľká časť rodiny, babky, dedkovia, seternice, bratranci, tety... Stále mala o zábavu postarané. Deti sa veľa hrali spolu vonku i vnútri a tak nám prišlo normálne, že po návrate domov je smutná. Aj vravela, že bolo tam rak dobre, že sa už teraz teší na ďalšiu o rok. Večer pred spaním slzy a aj napriek rozprávaniu sa s ňou, skončila vracanim nad umývadlom.
Trvalo pár dní, kým to prestala po večeroch spomínať. Prišli ďalšie letné zážitky. Po pár dňoch zvykla len tak spomenúť, že jej ešte býva smutno za dovolenkou, že si občas spomenie. A teraz opäť. Po dvoch nociach sa vrátila od babky a opäť to isté, zvracala. Že jej je smutno, že to nevie zastaviť. Že sa nevie dočkať návštevy kamarátky, že bolo super u babky a vlastne už jej bolo ľúto všetko a sama nevie čo a že to má tak od tej dovolenky. Rozbolelo brucho, nervozita, slzy...
Sme normálne fungujúca rodina. Deťom veľa doprajeme, s manželom máme harmonický vzťah, stále sme spolu. Ja na materskej a muž robí z domu. Druhá dcérka je dosť tvrdohlavá, poplace si, hlavne keď má ísť spať. Inak žiadne problémy zdravotné, finančné, nič nepociťujeme. Máte s tým skúsenosť niektorá? Ďakujem za každý názor.
@seffka ja si myslím, ze je to normalne. Ja mam 40 a kazdu zmenu nesiem tazko. Ale nevraciam. Aj moj syn je taky. On dokonca ked ide vecer spat, zacne hovorit, ako mu je luto, ze konci tento den, ze bol super, ze este len bolo rano a uz je zas vecer... a pritom to bol uplne obycajny, ničím vynimocny den. Tiez ma 10 rokov.
@seffka dnes som si na teba spomenula 😀 a na tuto diskusiu. Odchadzame z vikendoveho pobytu, a na recepcii spusti syn reeeev. Tak sa ho pytame co sa deje, a on ze nemoze uverit, ze ide domov. Prevraciam oci a pozeram na manzela, ten prevracia oci. Pravda je, ze uz mi ten jeho rev vyslovene vadi, tak som mu povedala hned po nastupe do auta, nech prestane vyrevavat s velmi neprijemnym tonom. A zajtra (lebo dnes sa mi nechce) bude doma debata. Nie je mozne, ze kazdu skvelu dovolenku ukoncuje syn revom 🙄👎 Kazi posledne chvile, dojmy z odchodu, nehovoriac o tom ze je to stresujuce. Zajtra tuto temu otvorim naplno. Ale urcite sa debata nebude viest v duchu utestovania, vysvetlovania a mojkania ... nastolim fakt ze dovolenka je aby sme si uzili pekny cas, a pri navrate, sa tesime domov a tesime sa na dalsie dni ktore nas cakaju. Pochopenie pre jeho vyrevavanie bude 0 minus.
@kittykat22 kolko ma syn rokov? Ste si mohli v aute porevat vsetci so synom 😁
@0silvia0 ma osem. Ale toto on robi odkedy si pamatam. Pisala som v prispevkoch starsich, ze na dovolenke v Grecku pre istotu reval uz par dni pred ochodom kazdy vecer, ze nechce ist domov 🙄
@kittykat22 u nás sa to pre zmenu zlepšilo. Zase prišla dcérka so slzami, že ona za to nemôže, že zase to na ňu ide... Tak som povedala, že pod stisneme sa, ale nebudeš plakať. Chápem, že ti je smutno, ale nemôžeš si každú peknú chvíľu takto kaziť. Musíme sa tešiť na nové veci, zajtra pôjdeme tam a tam a určite bude super, čo myslíš? A tentokrát sa podarilo zmeniť jej myšlienky. Niekedy pomôže len malilinka zmena v reakcii a je všetko ok 🙂
@seffka Choďte s ňou k psychológovy .Inak sa to bude zhoršovať.
@seffka to vracanie je znepokojujuce. Ale s tym placom to mam dodnes aj ja takto. Vzdy placem,ked sa odniekial vraciame. Ci je to 2 dnova navsteva u rodiny alebo navrat z predlzeneho vikendu,dovolenky vzdy revem a neviem preco. A ked som bola dieta uz ked som vedela,ze nasledujuci den pridu pre mna k starkej,revala som cely den. Ale mna to doma nasledujuci den prejde. Ak uvazujes nad psychologickou,tak tam chod bez dcery a porad sa s nou
ten smutok a plac pozname asi vsetky,co sme viac emocionalne zalozene ...lenze to vracanie je naozaj divne...preco vlastne vracia?to tak dlho place az ju napina?mne sa to nezda...skuste s nou ist za detskym psychologom...moze za tym byt nieco uplne ine,nez smutok za dovolenkou...
Ja ju chápem, ešte teraz "plačem" za vlaňajšou dovolenkou,tento rok ani žiadna nebola😭

@seffka ja mám 44 a keď ideme domov z dovolenky od mora, tak plačem 😂😂😂 a teším sa, plánujem ďalšiu.