4. ročník rozdiel medzi nominatívom a akuzatívom
Ahojte viete niekto ako vysvetliť zaručene aby si dieťa bolo isté aký je to pád...
Nominativ KTo? Čo?
Akuzativ Koho? Čo? (Vidím)
Napríklad vo vete:
Má hlas ako zvon.
Má čo? Má hlas. Sedí to na oba pády...
Ďakujeme
@jajo1 ďakujem pekne. Hej je to strašné.... A spodobovanie ako ich učila no koniec.... Ona to moc nevie a že je rada že to skončili a aj sa to spôsobuje ja nie... Ach... Ešte neucila 4 ročník no ale vôbec jej to nejde... Bojím čo budú robiť na druhom stupni keď dostanú iných učiteľov...to bude...
Ďakujem za vysvetlenie aj rady určite to budeme používať 🥰
@veronikavaneska ako fakt? Byť tebou normálne sa s ňou spojím a požiadam ju o spravodlivé hodnotenie žiakov? Ako môže niekomu uznať zlú odpoveď??? Nevie to? Daj jej doučovanie.
Normálne mi je do plaču kto a ako učí naše deti 🙁
Vieš ono to je síce nepotrebné....ale toto učivo sa s nimi bude ťahať až do 9 ročníka plus ďalej na strednej....ak dostanú. Teraz ani nie že zlé....ale dokonca mylne základy, nenapravis to tak ľahko.
Ale druhá možnosť: ak máš info o tvrdeniach učiteľky len od dieťaťa 😁 realita bude zrejme len tam že dieťa nepochopilo a dlabe na N či A
@veronikavaneska no ak to ucitelka naozaj nevie, treba na to upozornit, ona to proste musi vediet, ked to ma tie deti ucit.. a nie len tvoje, ale aj vsetky dalsie, ktore dostane po tvojom... Su to zaklady, ktore budu celu ZS potrebovat a aj potom, este aj kopa rodicov v dospelosti to ovlada, necahpem ako ucitelka to nevie, az sa mi nechce verit, ze to tak je naozaj. Nech ide ucit vytvarnu. Ze uzna aj to aj to...moje nervy :D
@veronikavaneska prečo má v tej poslednej vete 7 bodov z 8?? Veď ma určené len jedno slovo,nie?
@jankapepe nie pod tým je to napísané neodfotila som ti cele
@veronikavaneska tak potom ma písomku opravenú dobre,nie?
@veronikavaneska zbytočne tu budeme polemizovať keď nepoznáme názor učiteľky. Veď jej normálne zavolaj.
Aby to nakoniec nebolo fakt len o detskom skreslenom podaní.
@jankapepe jasne nechajme to tak... Nieje to o detskom skreslenom podaní. Ona sama nevedela určite pád v tom slove samu seba oprvavila...viacero rodičov sa sťažovala jedny aj odišli v 3 ročníku.... No ok ďakujem za pomoc želám krásny deň...
@veronikavaneska rozprávala si sa priamo s tými rodičmi o dôvode odchodu?
Vieš aj ja aj keď viem občas musím po sebe prepísať 🙂 to nie je dôkaz toho že to nevie.
Preto sa treba porozprávať priamo s učiteľkou.
@jankapepe v poriadku.

@veronikavaneska tak to je mi ľúto, že máte pani učiteľku, ktorá to nevie vysvetliť žiakom a ktorá dokonca ani nevie, či je to nominatív alebo akuzatív. Zvon je v tejto vete určite nominatív - má hlas ako kto? ako čo? ako zvon - nemôžeme sa opýtať má hlas ako koho? ako čo? ako zvon. Ak má stále tvoje dieťa problém s určovaním nominatívu a akuzatívu, naozaj nech použite radu, ako písal niekto vyššie - nech si namiesto toho slova dá svoje meno, tam už potom veľmi ľahko určí, či je to N alebo A - napr. dcéra sa volá Zuzana - Má hlas ako Zuzana. - Má hlas ako Zuzanu. Samozrejme, že správne je prvá veta, čiže zvon je v nominatíve, keďže aj doplnené meno je v nominatíve (N: Zuzana, A (vidím) Zuzanu). A takto to platí aj s mužským menom, napr. Má hlas ako Jozef (čiže N) - nepoviem Má hlas ako Jozefa (A (vidím) Jozefa). Nie je to nič zložité, chce to len cvik