6,5 ročný syn sa bojí
Pred mesiacom začal môj syn akosi večer vymýšlat,najskôr tvrdil že ho bolí bruško,no nakoniec vysvitlo že sa bojí,raz to bolo že sa bojí že zomrie potom sa bál čertov a stríg,ked to začalo bolo to raz za týžden no teraz je to každy den,snažim sa mu vysvetlit že sa nemá čoho bát a po dlhom rozprávaní nakoniec zaspí,Teraz neviem či si len nepotrebuje získat trošku pozornosti,kedže máme ešte dve mladšie deti,Mám vyskúšat nejaký bylinkovy čaj alebo niečo podobné?Má niekto podobné skúsenosti?
@andrea1201 manželov syn trpel niečím podobným a tiež sa to objavilo v šiestich rokoch... no teraz ,má 12 rokov a je v stave, ako keby nevedel rozlíšiť realitu od snov, vbýmyslov, rozprávok a tak podobne.. matka ho ťahá po psychológoch a psychiatroch, a namiesto plnohodnotnej stravy ho napcháva tabletkami..
možno by pomohol rozhovor prečo je taký, opýtať sa ho, či žiarli, možno ak by sa dalo, tak stanoviť dva- tri dni v týždni, kedy sa budeš ty, alebo otec venovať čisto len jemu.. súkromný výlet do zoo, alebo podobne.. uistiť ho a ubezpečiť, že aj jeho lúbite 🙂
@andrea1201 v tomto veku deti maju velmi bujnu fantaziu a tazko odlisuju realitu od fantazii. dokazu si tak vymyslat, az sami tomu uveria a uz nevedia, co je naozaj a co nie. v spojeni s tym, ze moze ziarlit na sestry je to pochopitelne- moze to byt aj boj o pozornost. s takymito pripadmi sa stretavam, som psychologicka. sama skus odlisit dokedy to bude unosne, vysvetluj, racionalizuj, a ked sa ti to bude zdat neunosne, navstiv odbornika...
@yvetulka áno viem,ono to začalo ked videl rozprávku S čerty nejsou žerty,tak každý večer vysvetlujem že to je len v rozprávkach,dúfam že ho to prejde
@andrea1201 no, nas sa tiez zacal prave vtedy vypytovat na certov, presne pri tejto rozpravke, tak sme mu vysvetlili, ze to je len rozpravka a v rozpravkach vacsinou nebyva vela pravdivych veci, ze je to len vymyslene, ze to neexistuje. drzim vam palce, nech je zlaty cim skor v poho.
@dori2 myslím si že sa mu páčia aj večerné rozhovory,hovorím mu aby nemyslel na také zlé veci,nech myslí na niečo pekné,vôbec mi takéto niečo nanho nesedí,je velmi šikovný a rozumný,ani sme ho nestrašili podobnými hlupostami ako su čerti a strigy,možno je to z tych rozprávok,teraz už dávam pozor čo pozerajú večer v telke,skúsime knižky
@andrea1201 tak, tak, treba davat pozor na to, co deti sleduju v telke. by sme sa cudovali, co vsetko z telky maju a ako ich to dokaze ovplyvnit
@andrea1201 🙂 to je super ze si najdete cas na vecerny rozhovor. sama ho najlepsie poznas, sama vies odkedy to zacalo, ako sa to prejavuje a najlepsie si to vies zaradit do suvislosti 🙂
@yvetulka plne suhlasim. telka velmi ovplyvnuje...
@andrea1201 aj u nas su strasidla a velky strach z tmy.
ako napisali baby, zabera pokojny vecer, predtym rozhovor (napr. co sa nam na dnesnom dni najviac pacilo... ), ziadne divoke rozpravky, skor knizka (nejaka pekna detska, trebars O psickovi a macicke 😀 ), zasmiat sa, usmiat sa a tiez niekedy nejaka jednoducha modlitbicka (Anjelicku moj straznicku, opatruj moju dusicku, aby bola cista pre Jezisa Krista 🙂 ), alebo porozpravame o dobrom pastierovi (laskavy pastier vodil kazdy den ovecky na pasu, aby mali chutnu travicku, kazdu poznal po mene, az sa mu jedna zatulala a on ju nasiel, vyniesol na pleciach a zachranil... ), to vzdy zabera a ine pribehy, kde je zdoraznena statocnost, ochota pomahat, a nijake certoviny a strasenie a ako pisu baby, vysvetlovat, ze su to vymysly a upokojovat. v nasom pripade zasievali strach a negativizmus svokra a otec (budu ti u lekara pichat injekciu, nechaju si ta v nemocnici, ucitelky v skole ta budu bit 🙄 )
@santine presne tu modtlitbičku sa modlievame aj mi,v izbe majú obrázok anjelička aj zopár figuriek,z jednu začal spávat,aj mu hovorím že na nich dávajú pozor,asi to chce ešte trošku času a prejde to
Každé dieťa je iné , ale doporučuje sa aj "strachy" skamarátiť, to sa nemusí týkať len strašidiel. Najprv zosobniť, pretože deti sa väčšinou boja abstraktných vecí. Takže nakresliť bubaka, dať mu meno- napísať mu napríklad list, ako by mohol byť kamarátom strážiť hračky. Dať k tomu príklad z okolia, ako sa vačší , strarší stali ochrancami a pomocníkmi.
Može sa spraviť aj taký rituál vyhánanie bubakov , zasvietiť všade do izbičky a a povedať , možeš tu ostať bubak ale buď kamarát , stráž mi hračky!

@andrea1201 a keby si mu vsetko pekne vysvetlila, ze strigy a podobne blbosti neexistuju? viem, ze detom sa neoplati klamat, treba im vsetko vysvetlit, tak aby tomu rozumeli. nechapem ludi a odsudzujem ich, co vedia deti strasit nemocnicou, ockovanim a roznymi vymyslenymi blbostami. naco je toto dobre? detom treba vsetko vysvetlovat, vysvetlovat a este raz vysvetlovat