7-ročný nevlastný syn má 260 vymeškaných hodín
Zdravím,
Syn môjho manžela s expartnerkou - nezošobášení, žili solu iba krátko, bol minulý rok presunutý do starostlivosti jej, nakoľko mala frajera v Pezinku a tam ho prihlásila do školy a takisto k pediatrovi. Už býva naspäť u mamy v Bratislave, ale to nie je podstatné.
Malý je asi každý druhý týždeň chorý. Počas 1.ročníka má vyše 260 vymeškaných hodín. Kašel, žalúdok, hnačka, sople.. stále niečo. Samozrejme, ona trvdí že jej pediatrička tvrdí že to je normálne, že to bežne deti majú. Podľa mňa to normálne nie je, a pediatrička neberie každého detského pacienta zvlášť, pretože aby tam chodil ako na klavír a potom sa mu bývalá sťažuje do telefónu že zase musí na OČR a neviem čo...
Už mu dáva ospravedlnenky aj len ona. Niekoľkokrát ju manžel prosil, aby to riešila buď s inou doktorkou, alebo aby si vypýtala výmenný listok na imunológiu. Odmieta nám povedať meno jeho pediatričky, vraj on je úplne v poriadku a lekárka tvrdí že to je bežné.
Ja neviem, ja keď som bola malá, mala som v 1.ročníku 10 vymeškaných hodín, max 15, viac nie.
Neverím, že každý jeho spolužiak je každý týždeň chorý. Hrozia mu komisionálky. Bývalá viní môjho manžela vraj " od nás príde chorý" ale my nebeháme nikde po vonku, nerobíme adrenalínové športy ani nič... Každopádne bez ostychu nám ho sem pošle chorého. Príde mi to maximálne zanedbávanie jeho zdravotného stavu.
Čo si o tom myslíte? Je 260 vymeškaných v poriadku? Ako získať výmenný a ísť k imunológovi?
Ďakujem
@zuza265 doteraz ten otec čo robil? Dieťa má 7 rokov. To s nim nikdy nebol u lekára. Môj bývalý tiež netuší ako sa volá dcérina lekárka, ale vie kde má ambulanciu, lebo aj on tam s ňou pár krát bol. On si zas nebol schopný za 5 rokov vybaviť prístup na edupage. Kto chce, nájde riešenie. Kto nechce, má výhovorky.
@zuza265
A cez víkend neexistuje pohotovosť? Veď aj tam sa pytaju na meno pediatra. Autorka píše, že majú chlapca aj chorého. Z môjho pohľadu nepochopiteľné , ze všetko podstatne rieši iba matka - edupage, lekár. Otec nemôže ísť tiež na rodičovské združenie, do školy osobne za jeho triednym/triednou informovať sa? Ja by som chcela o svojom dieťati vedieť všetko a cestu by som si našla, aj keby druhy rodič nechcel.
@katkami123 mate skusenost? Ak nie tazko sa to vysvetluje. Ano moze toto vsetko robit, ale… a je milion veci co sa deje…
Prepacte ale chodit so zdravym dietatom na pohotovost… pripadne chodit tam kvoli beznej chorbe a liecbu doma mam… to zas nechodme do extremov
@matabb73 keby to vzdy u kazdej ex bolo take jednoduche ze? Ano da sa toto vsetko ale su aj okolnosti kedy sa k tym veciam dostanete tazko. A ano chlapec uz ma dost rokov aby poznal meno lakara a vedel kde sidli. Asi sa staci opytat aj jeho. Netusim ako maju nastavenu komunikaciu a stretavanie sa..
@vandapirkova moja dcéra má vymeškaných 296 hodín. Navštevujeme imunológa a imunitu má v poriadku. Prosto je chorá každý druhý týždeň. Syn škôlkar detto. Takže to vôbec nemusí byť zanedbávanie. Ja kupujem sirupy na imunitu, dávam lieky od lekárov. Otužujeme. Kupujem zdravé ovocie a zeleninu. Deti majú športové krúžky. Prosto niektoré deti sú takto choré. Aj ja som bola na základnej aj strednej. Len preto, že ty máš šťastie a nebývala.si chorá to neznamená, že všetci to majú tiež tak.
Čo sa týka KS, áno, Ucitelka môže požiadať pedagogicku radu o komisionálne preskúšanie, keďže na počet odučených hodín v 1. ročníku je to veľmi veľa. Spravidla pokial žiak vymedkanviac ako 30% odučených hodín v danom predmete, môže byt preskúšaný komisionálne (ucutelka mu na konci sk. roka dá status neklasifikovaný, keďže nemala dostatok podkladov k hodnoteniu. Čo s stýka pediatričky, ale aj školy- otec má rovnaké rodičovské prava, bez ohľadu na to, komu dieťa bolo zverene. Pokial mu neodnali rodičovské prava súdne, čo zjavne nie, môže samo zdravotnom stave či školskej úspešnosti kedykoľvek informovať a kompetentní sú mu povinní tieto informácie dať. Pokial by bol naozaj tak časti chorý, myslím, že už mat byt vyšetrený imunológom, aby sa vylúčili poruchy imunity.
@maranta_leuconeura mám pevacku za prvý polrok 0hodin za druhý polrok 20hodin vymeškaných...to čo píšeš je extrém extrémny!
@matabb73 Bol, malý menil lekárku keď sa biologická matka odsťahovala za frajerom do Pezinka. Vtedy ona odmietla povedať meno, malý nevedel. Nie je možnosť. sa to dozvedieť, ak nemajú rovnakú poisťovňu.. každopádne už sme to z nej vyžmýkali
@katkami123 matka odmietala povedat meno lekara vyslovene zakazovala aby tam s nim otec isiel. a je unho u nas len kazdy druhy vikend, aj to vecne chory. ja uz apelujem nato aby si proste zobral dovolenku isiel tam pre vymenny listok lebo to nie je normalne aby matka takto po niekolkych upozorneniach atd mala maximalne na haku..
@vandapirkova
Tak potom sa zobrať so synom za lekárkou a zistiť, čo je vo veci, keď nechce prezradiť meno pediatričky, pravdepodobne niečo skrýva.
@vandapirkova Biologická matka?!
Porodila a dieťa opustila? Píšeš akoby sa o dieťa vôbec nestarala. Nestará sa o dieťa?
@vandapirkova Je pravda, že tento školský rok bol naozaj extrém na choroby. Druhá vec je však, že otec, aj keď nemá zverené dieťa do starostlivosti, tak má právo na informácie, kto je ošetrujúcim pediatrom a rovnako má právo ísť s dieťaťom k lekárovi a požiadať ho o odporučenie k imunológovi. Ak to otca dieťaťa trápi rovnako ako Teba, tak by asi nebolo od veci ísť to riešiť a tiež možno aj na sociálnu kuratelu dať podnet (že mu matka odmietla dať informácie o lekárovi a častej chorobnosti dieťaťa). Ťažko tu radiť, keď nepoznáme zdravotný stav dieťaťa, ani iné okolnosti. Toto však nie je na Tebe, ale na Tvojom partnerovi, ktorý ako jeho otec by sa mal svojim dieťaťom aktívne zaoberať, lebo nástroje na to má.
má dieťa klasicku žiacku knižku? Tam nemá pečiatku od dr? Skola taktiež musí vediet meno pediatra..stačí sa trošku tomu povenovať, rovnako aj zdravotná poistovna musí mať meno pediatra. On je otec! Pokiaľ nebol pozbavený rodičovských práv, má mať ku všetkému prístup, čo sa týka maloletého, rovnaký ako matka maloletého. Tak zdvihnúť zadok a začať riešiť.
Aj moja dcéra už má vyše 200 h vymeškaných a je prváčka, ( má spolužiakov asi 3 čo majú oveľa viac) tento rok je fakt extrémny na choroby, v škôlke taká chorá nebola ako je v škole. Učiteľka sa vyjadrila , že za celú svoju prax nebol takýto chorobný rok. Tento rok sme prekonali asi všetko zápaly oči, uši, 2 * silný streptokok, angíny, chrípky, črevné virozny, a teraz čakám kiahne. V okolí čo mám kamarátky, tak aj ich deti sú veľmi chorlave tento rok. Tak za mňa je 260 hodí ok
@vandapirkova nech si stiahne aplikaciu poistovne, synove rodne cislo hadam ma a tam moze sledovat vsetky navstevy a kontroly u Dr. toto povedala kuratela kamoskinmu exovi, ked sa stazoval, ze matka ho neinformuje o synovych vysetreniach. podla zakona to nie je jej povinnost, otec ma byt aktivny a zaujimat sa sam.
Aktualizujem svoj prispevok z 20 Mája...🙃 mladý je od 16.5.este stále doma ...a vyzera to že do školy už ani nepojde kedze ranu po operacii má nehojacu, infikovanu stafylokokom. Takže k 200+ h pribudlo dalších cca 90 h a dalších 90 este zřejmě pribudne 🙉 Ale aj učitelky vraveli že tento rok je u viacerych deti extremny
@zuza265 čiastočne máš pravdu, aké meno lekára si aj otec môže zistiť, napr. písomne sa spýta matky (teda ak ona nechce komunikovať, povedať mu to), aj dieťa hádam vie kam asi tak chodia, alebo cez koliznu vie zistiť, prípadne v škole, kde by sa mal ako otec zaujímať o výsledkoch a správaní svojho dieťaťa
Zažila som, aj naša ex bola hmmm divná, tak otec naklusal a riešil. A veru boli problémy aj v škole, ale požiadal aj písomne o podávanie info, slušne sa domáhal cez riaditeľku a aj keď najprv zúrila, stačilo spomenúť zákon o rodine a právnika.
@cacianka uprimne - toto je vsetko tak narocne, vycerpavajuce a v skole sa tiez stretnes s hocijakym pristupom , lebo… aj ked maju ist podla zakonov/predpisov. Mne to zobralo “pol zivota” - nastastie uz sme v pohode a vieme si povedat. Ale u nas bolo dieta mladsie a nevedelo povedat ako sa vola lekar atd - 10 rocny to uz zvladne. Pripadne co to vidime aj v karticke poistenca. My zijeme takmer 3 hodiny od seba … naklusat a riesit cez pracovny tyzden hocikedy vramci “otvaracich” hodin skoly je narocne. Proste to su vsetko veci, co sa nie vzdy riesia jednoducho. A teda mamka odisla odtialto, kde spolu zili a mali zazemie. Takze nie otec sa rozhodol odcestovat a preto je to daleko. A ked uz je elektronicka ziacka knizka a ex komunikuje, tak je to v podstate viac v pohode. Ale viem si predstavit ake je to narocne, ak spolu nevychadzaju.
@zuza265 mi hovor, chlap si nevedel rady, veď chlap, jeho dcéra mala 4+ keď sme sa zoznámili, tak som mu vo veľa veciach pomohla, poradila, zisťovala. On zas v inom pomáhal mne, takže nebolo to moje dirigovanie . Bolo to ťažké, lebo ex a jej rodičia robili prieky len aby mu poškodili, znepríjemnil, lebo medveď. Podotýkam to neboli info iba od neho, takže keď som videla ako sa trápi a nevie ako a kde má riešiť, videla som úprimný záujem o dieťa, tak som pomohla. Aj tu na koni som si zisťovala, a hádaj - dostala som aj hnojnna hlavu že čo sa starám, nie som matka.
@cacianka ano presne podobne sme to mali. S tym teda ze kym bol zas sud atd tak uz sme mali na ceste spolocne dieta. Niekedy mam pocit, ze tie zeny by boli radsej keby sa chlap nezaujima iba plati. A zaujem dietata ide mimo… uprimne neviem ci by som znova dala taketo narocne “dotahovanie sa”.

@bazarik456 ale to je protipravne, ospravedlnit to musi