icon

Aby malo dieťa lepšie známky

matulinuska
22. feb 2014

Baby asi to bude zniet divne,ale mam priatela a ten ma sestru. Jeho sestra ma 10 rokov,je stvrtacka na zakladnej skole. S priatelom sme spolu nieco cez 2 roky cize mozem sledovat jeho sestru ako v spravani tak aj jej vysledky v skole. Myslim si,ze take male dieta by nemalo nosit domov 3 alebo 4. Jej mama sa jej nevenuje,podla mna ju nevychovava tak ako by mala (viem nemala by som sudit) no dnes mi priatel priznal ze aj pri nom jeho mama vela veci zanedbala a on teraz nevie co. Chcem aby jeho sestra mala nejaku motivaciu ako sa ucit alebo zmenit spravanie,no mam rocnu dceru a neviem ako motivovat 10 rocne dieta. Viem mnohe z vas mi napisu ze je to vec jej maminy ale ked ona na nu v podstate kasle tak ja mam pocit,ze by som jej mohla nejako pomoct. Nezda sa mi spravne aby 10 rocne dieta bolo hore do kedy chce,chodilo na facebook svojmu bratovi a vypisovala jeho kamaratom,alebo si robila fiktivne konta aby mohla byt vobec na FB. Jej mama jej nato nic nepovie,je benevolentna a tymto pristupom to sa to chudak dieta nikam neposunie.

Takze vsetky z vas,ktore mate skusenosti ako pomoct dajte nejake rady. Dakujem 🙂

mima4
22. feb 2014

@matulinuska
no tak chod za priatelovou maminou a nahuč do nej, ako ma vychovavat vlastne dieta 😉

sarah27
23. feb 2014

to dieta nemá v sebe od malička vštepené, aby sa učilo - je to lajdák a navyše, ked matka nechce, Ty ho sama neprevychováš... Dieta je obrazom rodiča, som učitelka, tak viem o čom hovorím..radšej si vychovaj dobre to svoje 🙂

matulinuska
autor
23. feb 2014

@sarah27 dakujem pekne za nazor,hlavne od ucitelky,no ak ma byt dieta obrazom rodica tak co z nej bude? Rozkysnuta zena,ktora nema dokoncenu ani SŠ,v zivote nerobila a tahala peniaze od svojich rodicov?...mozno som hlupa a chcem minat energie mozno na nieco co nebude mat ziadny zmysel no chcem to aj tak skusit. To dieta si zasluzi mat ako taky start do zivota aj ked bez pomoci rodicov. Otca ma alkoholika :/...

P.s. neboj moja dcera bude natom urcite lepsie ;)

sarah27
23. feb 2014

@matulinuska Sama nemám ešte deti, ale čo som si všimla, ked si žiaci zlepšia prospech, je to vždy nejakou motiváciou, čo im rodičia slubia - zväčša niečim materiálnym - nehovorím a nepreferujem tento spôsob, len viem, že to na decká zaberá, ked niečo dostanú za odmenu... Klobuk dole, že si taká odhodlaná, ale máš pred sebou teda dlhú cestu, každý den prezerať zošity, skúšať to dievča a mať v tom systém - to znamená robiť to každý deň, nie sporadicky, aby to dievča vedelo, že sa MUSI učit a ešte ma zaujíma, či ta bude respektovať v Tvojich požiadavkach... ale ako hovorím, pre tvoje pekné oči to robiť nebude, bude chceť odmenu ...

matulinuska
autor
23. feb 2014

@sarah27 co sa tyka odmien to mi nevadi,ratam s tym. O to to bude lahsie kedze dievca nosi obnosene veci a ma zopar hraciek takze motivacia bude asi najlepsia volba. Vies tazko sa mi pozera v akych podmienkach a s akymi ludmi to dieta zije a ak by mala byt niekedy mojou rodinou nechcem ani skoncila niekde na podradnej ucnovke,len kvoli tomu,ze jej vlastny rodicia jej vychovu zanedbali. Je moc malaa nato aby si uvedomovala co je spravne a co nie,ked vidi doma,ze vsetci to co robi maju na haku. Mam sice dost starosti s mojou malou ratolestou ale najst si denne cas hodinku kym bude dcera spat,nevidim v tom problem. Hlavne aby chcela ona,ak nebude dalej sa neposunie. Uvidim ako to dopadne zajtra tam kazdopadne ideme takze sa ozvem 🙂

0silvia0
23. feb 2014

@matulinuska no je super že ťa trápi priateľova sestra a je super že chceš pomôcť. Vekovo by si jej mohla nahradiť ak nie mamu, tak určite dobrú kamarátku, staršiu sestru. Sama si si odpovedala, motiváciu nájdeš keď jej pomôžeš lepšie sa obliecť (ak môžeš). Mám dve deti v tomto veku (syn 12, dcéra 10). Syn je presne ten lajdácky typ, ak by som ho nekontrolovala a netlačila ho do povinností, nosí domov tiež samé štvorky. S dcérou je to v pohode, je to zodpovedné dievča. Ak máš chuť pomôcť, skús to. Ide o to, aby to malo systém, pravidelnosť, prejav skutočný záujem a nadviaž skutočný priateľský vzťah. Možno to vyjde, možno nie, ale aspoň budeš mať dobrý pocit, že si sa snažila pomôcť a urobila si, čo sa dalo. Jej matku zmeniť nemôžeš, ale dievča pozitívne ovplyvniť môžeš, držím palce

cobhan
23. feb 2014

@matulinuska to, ze 10rocne deti maju konta na fb je fakt, takze by asi bolo divne, keby konto nemala 🙂. Ked je u vas, tak ju mozete trosku ''vychovavat'', nastavit urcite pravidla, ktore bude musiet dodrziavat, napriklad neliezt starsiemu bratovi na fb a tak podobne.
Moj manzel ma dve deti z prveho manzelstva a sice su dobri ziaci mam pocit, ze v skole su na nich kladene minimalne naroky. Matiku sme sa s nimi ucili na hrach typu Dostihy a sazky, monopoly...cele jarne prazdniny sme hrali den co den a ku koncu deti pocitali jedna radost, dokonca aj syn, co este nechodil do skoly. Velakrat ide o to vzbudit v detoch zaujem nieco sa naucit a oni sa uz potom chytia aj same, hlavne nech to nevyzera ako ucenie 🙂
Nejaka materialna odmena by tiez mohla pomoct alebo vylet niekam, kam by chcela ist.
Moja babicka v tomto bola expert.. motivovala nas peniazmi, vychovne sice nic moc, ale pomohlo...sesternica (mala vtedy asi 7 rokov) u nej bola na prazdninach a strasne sa jej pacili jedny strieborne nausnice, ktore by jej babi asi kupila tak alebo onak k narodeninam, lenze babi vyhlasila, ze si na ne musi zarobit - 50 halierov za kazdu nahlas precitanu stranu z velkej knizky. Mna zase nevedeli donutit trenovat na husliach, to som mohla mat tiez tak 7 rokov a tak babi zorganizovala hranie za peniaze...postavili ma do obyvacky, predo mna otvorene puzdro a hrala som a cas od casu babi presla okolo a hodila mi tam par halierov 🙂 Na zmrzlinu v lete stacilo :D

cairka
23. feb 2014

Píšeš, že mama tej slečny nemá ani SŠ...ako vieš, že tá malá-veľká slečna má kapacitu na to, mať lepšie známky??? Môžeš to s ňou skúsiť, ako tu bolo písané - spoločenské hry, kde musí trocha použiť hlavu, spoločné hlasné čítanie kníh, ktoré si ONA vyberie (kľudne začať tými, čo pozná ako film, ak si nevie vybrať). Nevidím dôvod motivovať materiálne, pokiaľ je to ako píšeš, tak už len to, že to budete robiť spolu s ňou bude pre ňu odmena. A ak má zlé známky kvôli nezáujmu, tak pôjdu hore 😉 A je celkom možné, že zistíš, že naozaj nemá kapacitu na to, aby mala lepšie známky, Nie všetky deti sú automaticky jedničkári, stačí, že sa budú učiť...

anatalia77
23. feb 2014

@matulinuska hlavne netrea zabudat na jednu vec,a to,ze ona uz vlastne vstupuje do puberty,tak aj to je dolezite.Ako uz bolo napisane,treba to robit nenasilne.Hlavne sa neasovat do ulohy spasitelky,ktora ide zachranovat dieta,lebo matka nedba.Kazde dieta je ine.Ja mam 3,syn je v norme,stredna ma asi pripravi o rozum a najmladsia je zatial otazna.
Obcas sa mi rodicia mozme aj rozkrajat,ale dieta sa spravanim doslova odstreli mimo.Najlepsie do 3.galaxie 😉

natalia2003
23. feb 2014

Sama mám 10 ročnú dcéru je chodi do 5 triedy učí sa na jednotky dvojky ešte na vysvedčeni 3 nemala a aj tak som znepokojená keď mi občas nejakú tú trojku donese domov nakoľko si uvedomujem že vstupuje do puberty vžy bola vzorna učenie jej ide samo od seba a v šak posledný pol rok sa začina venovať viac počitačovým aktivytam ako učeniu to sa u nás rieši radikálne odpiji sa internet pokilal sa nenaučí a tak som právom znepokojená no kričať po nej a dávať jej tresty za občasnu 3-ku mi je nepríjemné a tak som ju na por roka troša motivovala a povedala som jej že by som rada videla na konci roka opravene 2 na jednotky aj za cenu že polavy na predmetoch čo mala na poroka za 1 keď bude mať aj dvojku nevadí. Nechcem aby bolo uplne vyznamenaná a však nechcem aby sa občasne 3 zmenili na bežnú vec.

hviezdicka111
23. feb 2014

No podla mna by mohlo pomoct, keby sa s nou niekto ucil...skontroloval, ci ma napisane domace ulohy, vysvetlil, ked niecomu neporozumie... Lenze nie kazde dieta moze mat ciste jednotky... samozrejme u nej zle znamky mozu byt len preto, ze ju nema kto skontrolovat a ona cas vyuziva na ine cinnosti, nie na ucenie... ale tak isto, ako mozu byt tie zle znamky kvoli tomu, presne tak isto aj nemusia... uvidis sama, nakolko sa prospech zlepsi...
mam sestru na 1.stupni zs, rodicia ju neustale musia kontrolovat, pisat s nou ulohy, preskusat, ci sa naucila....keby to nerobili, vysledky v skole by isto za vela nestali 😀 Nie kazde dieta si zacne v rovnakom veku uvedomovat, ze ucit sa treba...
a co sa tyka internetu, myslim, ze aj tam sa daju stanovit urcite pravidla...sestra napr. nesadne k pc, kym nema urobene vsetko do skoly...
drzim palce 🙂

lilli19
23. feb 2014

skus to dievcatko nejakym sposobom motivovat, ak ju poznas dobre vies co na nu plati....🙂 dostava sa pomalicky do puberty a treba jej urcit nejake mantinely....ak to nespravili jej rodicia, obdivujem ta ze to chces urobit ty, ani mne by to nedalo, lebo mam 1O rocnu malu kamosku 🙂 ak vidis ze ma na lepsie znamky, treba to vyuzit....nie vsetky deti na to maju, ale ak si o tom presvedcena chod do toho! a nevidim nic zle na tom, ak jej slubis nieco materialne, ved aj my sme boli male deti a po niecom tuzili🙂 drzim ti palce🙂