icon

Ako budovať sebavedomie citlivého školáka?

24. mar 2025

Prosím preskocte radšej príspevok ak máte zlý deň a potrebujete dat blbe komentáre , len seriózne 🙏🏻

Syn je strašne citlivý , neverí si v ničom a ja sa práve snažím stále aby bol opak, aby si veril a podobne…
No teraz má často problém v prvom ročníku.
Dneska napríklad situácia že mali do školy nakresliť nejaký obrázok hračky s čím sa doma hráva. A on sa rozplakal že on nevie nic nakresliť , on nevedel ani čo nakresliť lebo že nič mu nejde s hodinová scéna ráno že on sa boji tam ísť a podobne 🥺 ja už neviem ako na neho. Vo mne to už potom vrie a neviem ako na tom pracovať …
To bol len príklad ale vo všetkom sa obviňuje , zhadzuje( ja som ho nikdy neobvinovala , vždy sa snažím práve o opak) v podstate nemá nič take čoby ho extra bavilo (ako napríklad vidim že niektoré deti si sadnú a prehrajú sa pri legu, alebo synovec pri kreslení .. ) on nemá nič take 🤔

tanyan
24. mar 2025

Nechodí ani na nejaké krúžky? Ak sa nevie sám rozhodnúť, tak je to v tomto veku ešte relatívne ok. Ty si rodič a rozhoduješ za neho. Veď ho a on sa postupne vyprofiluje. Ponúkneš mu možnosti, ktoré mu budú vyhovovať a bude ich môcť aj porovnať so skúsenosťami, ktoré mu nevyhovovali.
Dcéra napríklad tiež "nevedela" kresliť. Spolu sme si otvorili youtube a spolu sme kreslili podľa videí "ako nakresliť..." Keď sa nevie rozhodnúť o čom písať alebo akú vetu má vymyslieť, tak navrhnem a opýtam sa či jej to vyhovuje. Niekedy prijme môj návrh, niekedy sa od neho odpichne a dopracuje sa ku svojej vlastnej voľbe.

deedol
24. mar 2025

pozri si nieco o hypersenzitivite a dysfunkcnom perfekcionizme, ci v tom syna nenajdes. ak ano, su tipy, ako s tym pracovat.

kitycat
24. mar 2025

A kreslili ste na poslednu chvilu? Ci dnes len dozvuk a ranna scena?

Skus ho naviest, nech nakresli a ty to dole napises. Ved nesedi pred telkou cely den? Chodi na hojdacky

autor
24. mar 2025

@kitycat dozvuky, on už ráno vstane a plače že sa boji … nesedí a keď tak má vždy určené o koľkej to vypne , praveze väčšinou príde to školy , úlohy , 2x futbal , a keď tak sme vonku alebo sa hra s magnetickými kockami , alebo si stavajú bunker a tak ,

januska12323
24. mar 2025

Obrázok kreslil až ráno? Musíš zistiť kedy má lepšiu náladu a vtedy robiť úlohy, keď to je na neho veľa prestávka. Pani učiteľka nespozorovala problém?

terezkaarthuramax
24. mar 2025

Videla som obrázok ktory som v 8 rokoch nakreslila bratovi do pamatnika.. vyzeralo to ako od trojrocneho.. teraz viem nakreslit len podla predlohy .. skuste nejake pomocky ako kopirak , priesvitny papier ze obrazok obkresli, na internete su navody ako jednoducho nakreslit trebars zvieratka... Inak moja neter cca v tomto veku plakala ze nevie nakreslit 🐘. Teraz je dospela a krasne kresli.. dam ti link na tie navody.

terezkaarthuramax
24. mar 2025

Tak srenshoty najdes to na facebooku

terezkaarthuramax
24. mar 2025

Ja som v detstve nemala tieZ ziadne zaluby. Teraz ich mam.kopu...a tiez som vlastne bola v detstve podobna Ako tvoj syn

zuzubb007
24. mar 2025

Pani učiteľka čo vraví? Neodporúča psychologičku? V takýchto prípadoch to zvykne dieťatku pomôcť, keď nevie spracovať v sebe emocie

tulipanicek
24. mar 2025

Odklad vám v škôlke neodporúčali?
A ja by som ako prvé mu pocity uznala a nevravela presný opak hneď.
Že to asi nie je proste príjemný tento pocit, ale že každý nejaké mame a žiadne nie sú zle alebo dobre. A soytala by som sa ho ako mu Mlzem pomôcť aby sa cítil lepšiť pripadne čo by mu pomohlo.
A skúsila by som terapiu hrou

zuzitko74
24. mar 2025

Nevedieť je jednoduché a sú deti, ktoré sa do tohto stavu radi schovávajú. Buď kvôli lenivosti, alebo kvôli vnútornej neistote. Dieťa treba krok za krokom priviesť k tomu, aby pracovalo na svojich úlohách . Najprv s pomocou, neskôr len s pomocnými otázkami, neskôr len so symbolickým dohľadom, nakoniec úplne samostatne.
Ja by som mu napr. pri tej hračke navrhla: ,,Nechcel by si nakresliť loptu? To sa kreslí ľahko, nakreslíš len kruh a vyfarbíš ho. Neboj sa, to zvládneš."

mabenn
24. mar 2025

toto je presne tema pre mna, a ano, pochopia len rodicia takych deti...zachytila som uz aj pojem hypersenzitivne deti, co asi najviac sedi, s tym, ze kazde dieta ma svoju povahu, cize su tam odlisnosti...napisem ti moju skusenost, syn bude mat o 3mesiace 7rokov - este sme dali od skoly aj prave kvoli tomuto odklad rok, ale od septembra nas caka podla mna nieco podobne, ako pises...vysla mu na depistazi emocna nezrelost ale aj pasmo nadpriemer inteligencie...tie problemy sa prejavuju v tom, ze co on nechce, tam nastava brutalny jeho odpor a emocne skladacky...dlho sa odhodlaval na vsetky samoobsluzne cinnosti, s kreslenim ma obrovsky problem, prestal to sam od seba asi v 3r robit a uz musime tlacit, aby kreslil, lebo nebude schopny sa ucit pisat...proste to odmietal a rev...taktiez nutny trening logopedie, lebo rozsah slovnej zasoby a zlozitost prejavu perfektna, ale vyslovnost na urovni cca 5rocneho (nepovie č, š, ž, ale krasne povie R...)...s treningom dlho bojoval, lebo to nema rad...dalsie veci: v skolke ho vsetko bavi (sportova sukr.skolka), gymnastika, tanec, futbal, ale roky sme mali problem s plavanim, kym som to uplne nezrusila, lebo ho totalne skladala plavat s trenerkou, hoci som s nim na bazen kvoli tomu chodila ja, aby sa nebal vody....proste nedalo sa...rozdiel ale mame v tom, ze on zaluby ma (pocitac - nech ma kto chce sprdne-ale brutalne hra minecraft, naucil sa cisla, orientovat, atd. - je to ITckarske dieta, takze mu nezakazujem...dokonca mi nejake pasaze hry prechadzal on lebo vedel lepsie ako ja), bavi ho futbal/kopanie lopty, pohyb ako taky a gymnastika, prechadzky, s hrackami sa prestal hrat uz davnejsie...boli sme na den otvorenych dveri v skole - s dvoma ucitelkami skvele skolupracoval, pri dalsich dvoch - rev...je pomerne emocne nevypocitatelny a dokaze reagovat ako 3rocny ked sa mu nieco nepaci....preto mam obavy, ako to bude v skole (ked mu sadnu ludia a aktivity, je snazivy, spokojny, komunikativny...), neviem ci odporucit, lebo sama s tym bojujem, vraj treba trpezlivost a ubezpecovanie (pisala si, ze ani toto nezabera) a z mojej skusenosti pomaha ale jedine - cas a kolektiv...vsetko sa casom zlepsovalo a preslo (niekedy davno sa bal odrazadla!, elektricky, obliect si cokolvek....no masaker), casto nas rodicov nechce pocuvat, ale da si povedat od ucitelov v skolke alebo sa dotahuje na ine deti....drzim palce

jaskolka
24. mar 2025

Ja napríklad netuším, prečo sa tak baziruje má kreslení niečoho. Pamätám si,že aj pre mňa to bol stres v škole,lebo absolútne kresliť neviem,nebavilo ma to ani. Ani teraz s deťmi nekreslim, pretože jednoducho nedokážem nakresliť ani auto. Maximálne strom,dom kvet, hotovo.
Ja by som z toho vedu nerobila, skrátka nevie kresliť,no a?
Čo sa týka toho,že nič ho nebaví... naozaj nikdy nič nespomína? Nehrá sa na nič? Neporovnávaj ho s okolím,lebo deti su rôzne...môj syn napríklad nemá rád klasické detské knihy typu o zvieratkách,a podobne. Ale zaujímajú ho encyklopédie o ľudskom tele,to dokáže si pozerať veľmi dlho a keďže k tomu chce aj výklad,tak mu v 4 rokoch hovorím o fungovaní krvi v tele,načo slúži mozog, akú funkciu majú svaly. No keď sa ho spýtam na rozprávku o pernokovom domčeku,bude na mňa len pozerať,lebo toto ho nezaujíma ani trochu

deedol
24. mar 2025

@mabenn moj bude mat o mesiac 7r a presne kombo nadanie + hypersenzitivita. v niektorych veciach som sa uplne nasla, este aj v tom plavani 🙂 prvu trenerku zboznoval, zmenila sa im, tak sa sekol, potom ako tak si zvykol, zasa zmena, zas zle, potom zasa zmena, nastastie tentokrat k lepsiemu. je to roller coaster obcas. vekom sa to lepsi, ale pomaly, ja niekedy hovorim, ze IQ na 10r, emocie na 3r 🙂 chodi do skoly pre nadanych (je prvak) - odporucam hladat fakt dobru zs, kde maju skusenost, lebo je spokojny, je medzi "svojimi" a je to vidiet. inak ak mozem k tomu kresleniu odporucit, lebo tiez nechcel a nechce doteraz kreslit - hladali sme ine aktivity, ktore ho bavili a pri ktorych musel drzat ceruzku, napr. bludiska a logicke hadanky a podobne. citala som o tom clenok od spec ped, kde radila, ze nemusi nutne na rozvoj grafomotoriky kreslit, staci cokolvek s ceruzkou robit. tak mozno pomoze 🙂

mabenn
24. mar 2025

@deedol dakujem....z mojich skusenosti so synom - "nejde mu to, on nevie" atd a zrazu to robi perfektne...napr: z odrazadla na bicykel bez pedalov presiel za den a v ramci toho dna bikoval sam bez pridrziavania...tiez co sa tyka kreslenia...nerobil to roky a zrazu kresli cca rovne ciary na dokonalost..."IQ na 10r, emocie na 3r" - presne si to vystihla...no, zapis ideme robit do klasickej ZS kde spadame, boli sme tam 2x kuknut, vidi sa mi fajn, ale bojim sa presne z popisanych dovodov...on nema nikde ziadny doklad o nadanosti, hm...vies mi k tomu dat nejake info, ako ste sa dostali k tomu ze skola pre nadane deti a ako sa to nejak vobec "diagnostikuje"?

mabenn
24. mar 2025

@deedol ano a presne ochotny je robit bludiska a podobne ulohy (hladanie tienov, spajacky, ...)

deedol
24. mar 2025

@mabenn jasne, bajk uplne rovnako aj u nas. odrazadlo takmer do 3r vobec nechcel, a potom sa naucil na bajku za 15min, ked mal tusim 4,5r (rovno na 20-tke). lebo perfekcionista. on to radsej neskusi, az kym si nie je isty, ze to da, a to nie je vzdy do zivota dobry postoj, ze jo 🙂 to iste lego alebo rozne stavebnice - ak to nejde tak, ako si to on vo svojej hlave vymyslel, tak nervy. (to, ze je to fyzikalne nemozne, ho samozrejme nezaujima.) myslim, ze chapes 🙂
co sa tyka nadania, diagnostikuje sa v cpp - su statne a sukromne, my sme boli v sukromnom, lebo to mame 5 min od domu. boli to dve sedenia po tusim 1,5h, syna to bavilo, lebo to boli vselijake logicke ulohy. pytal sa potom, ci moze ist este :D vyslo mu v niektorych oblastiach nadanie velmi vyrazne (napr. v matike), v niektorych bol mierny nadpriemer, v nejakych obrazkovych ulohach priemer, ale celkovo mal IQ nad 130, co je podmienka zo zakona, aby mohol ist do skoly pre nadanych. v BA su 4, su rozne zamerane (niektore na vykon, niektore viac na psych pohodu dietata - my sme v takej). pozeram, ze si z KE - neviem, ake skoly mate tam, ale po celej SR su take speci triedy pre nadanych v ramci skol, tusim sa to vola aprogen?

deedol
24. mar 2025

@mabenn inak ale aj bezna ZS moze byt fajn, pokial tam maju s tym nejake skusenosti a su ucitelky ochotne neriesit to len tym, ze mu donesu "pracovny list navyse". u nas v okoli jedna taka je, co ma dobru povest ohladom podpory nadanych - keby sa nedostal tam, kde je, tak by sme asi riesili tu. ale sme radi, ze je tam, kde je, lebo ked pocuvame o domacich ulohach a doraze napr. na perfektne pismo na klasickych zs, tak si len s muzom hovorime, ze no, to by boli hysaky doma... (nas sa napr. v skole uci comenia script a spojite sa bude ucit neskor. tiez matiku ma hejneho.)

mabenn
24. mar 2025

@deedol "myslim, ze chapes " ano, chapem...porozmyslam este, teraz ich caka obecna depistaz v skolke, cpp mame blizko a pripadne si dohodnem termin, ale jeho aj minule dost nudili tie testy a zas to spadalo do niecoho co robil nutene...takze mne skor ide o to, aby mal dalej priestor, kde nebude tlaceny ale skor v pohode, lebo tak lepsie funguje...on nepojde na vykon, preto mozno klasicka ZS bude pre neho pohodicka (zalezi od sympatii ludi okolo), on si doma vykompenzuje skrz PC svoje nutkanie vo svojom rezime...ale porozmyslam, dakujem

mirro
24. mar 2025

Neviem, či ti poradím, chápem ťa. U nás synovi pomohla sestra. Dostal presne takého súrodenca, akého potreboval. Smelú, odvážnu, nebojacnu, výrečnú, pravý jeho opak. Okukal a znormalizoval sa. Držím palce, viem, ako to je, keď to v tebe vrie.

mabenn
24. mar 2025

@deedol pracovny list navyse nebude chciet 🙂 o toto prave nejde, on je extra lenivy na vsetko co sa vyzaduje...on si chce robit po svojom prave, preto zvazujem skolu pre nadane deti radsej neriesit...

deedol
24. mar 2025

@mabenn to prave pisem, ze niektore skoly sa tvaria, ze vedia robit aj s nadanymi, ale v praxi je to "pracovny list navyse" a to je nanic 🙂 hadam vsak najdete nieco, co mu bude vyhovovat 🙂

mabenn
24. mar 2025

@deedol ano, takejto skole pre nadane deti sa chcem vyhnut...lebo tu nejde o mentalnu nenasytnost (co sa v podstate da riesit aj doma), a sutazivost, prave naopak...skor o citlivejsi pristup k takej povahe dietata, ze sice mysli mu to dobre, ale emocne ho sklada ako maleho...tak ci tak, dakujem za chrobaka do hlavy, aby som skusila po depistazi este aj nejake individualne hlbsie zhodnotenie, nech mam nejaky odborny posudok a hlavne papier v ruke, ak by som ho neskor potrebovala pri pripadnych problemoch...

deedol
24. mar 2025

@mabenn 🙂 odporucam este na porovnanie pristupov k nadanym tento clanok https://blog.sme.sk/centrumnadania/spolocnost/d...

nikola81
24. mar 2025

Syn ma 9 rokov, je druhak a je hypersenzitivne dieta. Diagnostikovany klinickou psychologickou. Mame podobne problemy, nechce robit ziadne sporty a aktivity pri ktorych by si mohol ublizit. Nevie lyzovat, korculovat, byciklovat, plavat, pretoze neustale uvazuje co by sa mu mohlo stat pri tychto cinnostiach, velmi sa boji tmy a byt sam v izbe. Chodim v rovnakom case spat ako on uz 5 rokov, ale zvykla som si. V skole nechce chodit na spolocne akcie kde su sutaze, boji sa vysmechu. Nerad kresli, tvori velmi malo. Je totalny sportovy antitalent, on ma rad svoj pokoj a klud, neznasa neplanovane akcie a rychle zmeny. Vie sa prisposobit ale robi mu to tazkosti. Ma aj take slabsie ADHD, ale v skole mu to celkom ide. Velmi sme z toho s manzelom nestastni, lebo nie je nic co by sme mohli robit spolocne. Ale zaroven sme sa naucili do nicoho nenutit. Svoje emocie a pocity nevie spracovat ako dospely clovek a aj psychologicka povedala ze mu mame dat cas a nezahlcovat ho premotivovanymi poziadavkami a nutit ho do niecoho. Ma preste stanoveny denny rezim ktory mu vyhovuje a ktory sme si vzajomne prisposobili. Velmi rad hrava Roblox a Minecraft a popri tom sa velmi rychlo uci anglicky jazyk. Verte ze sme skusili skutocne vsetko ako ho motivovat k cinnostiam ktore su z nasho hladiska pre neho prospesne. Citanie, kreslenie, pohybove cinnosti ale vzdali sme to. Nemali sme uz silu divat sa na jeho furstraciu ako zaostava medzi rovesnikmi. Je si toho vsetkeho vedomy a velmi ho to potom trapi. Ale poviem uprimne, ze mna aj manzela, ze sa tym velmi trapime.

777januska777
25. mar 2025

Mam dvoch chlapcov jeden je hypersenzitivny a druhy ma nks. Už som to kedysi písala, ale ja na nich idem asi dosť tvrdo. Keď sa niečoho boja a ja viem, že to zvládnu, tak im nedovolím vzdať sa. Musia to dokončiť aj s revom a krikom. Niekedy sme také divadlo pre okolie, lebo oni placu alebo teda plakali a ja som bola ta matka, ktorá ich nútila aj cez strach. Ale čím sú väčší, tým sa menej boja a uz mi skor robia problémy, ked im nieco zakazem. Sebavedomie majú veľmi dobre. Ja som sa snažila pri nich byť keď niečo prekonávali a pomáhala som ako sa dalo, ale tu vec museli zvladnut sami.