Ako motivovať piataka k čitateľskému denníku?
Ahojte.
Mam 5taka a nenavidi citanie knih ako riesit citatelsky dennik?
Podla mna je aj tak citatelsky dennik blbost ale tak maju to na znamky 🙄
Ako kazdu inu domacu ulohu. Dnes je ozaj vyber knih, ze si svoje najdu aj necitatelia. Maju pridelene knihy, ci mozu si vybrat?
Na niektoré knihy je super bastrng, veľa kníh nájdeš spracovaných na yt alebo vygoogliš. Ja som nechala deti, nech čítajú, ale čitateľské denníky som spracovávala ja. Chalani športovali, bola som rada, ak to stihli aspoň prečítať.
Nechala by som to na neho, nech si v knižnici vyberie čo sa mu páči a môže písať.
@viestta ked bol maly tak cital ale trz pre neho je to nuda
@senta_sofia on ked tak komiksy ale to nesmu
No normalne, rovnako ako s druhakmi ci tretiakmi kt. Ho uz maju a tiez neradi citaju. Bohuzial
Dieta precita a ty mu mozes pomoct. Aj ked 5tak to uz musi zvladnut sam
adioknihy moze pocuvat aj pri upratovani 😅 Nebude to nuda
Rastie debil a vy ho v tom podporujete. Generacia jednobunkových. Ale čo, pôjde na zavod
@ksenia16 rastie debil? Vazne? Ty si asi tiez ako dieta necitala 🫣
@viestta skusime tie audioknihy. Ja som myslela klasicke knihy 😉
Vsak ja viem co si myslela. Aj citat moze, nijak mu to neublizi a kludne by som ho nechala aj frflat
Moj syn neznasa citanie, nikdy to nemal rad. Teraz je 8mak a kazdu chvilku maju citat nejaku knihu a napisat o nej. Isla som do knihkupectva a hladala. Co by ho tak zaujalo. Nasla som zaujimavu knihu. Kazdy vecer som si s nim sadla, cital, chvilu som citala ja. Az sa rozbehol. Nenormalne ho to zaujalo. Potom si sam pytal knihy. Takze treba len vybrat zaujimavu knihu. Skuste napr. martinus, podla veku, podla kategorie, podla temy.
Skuste napr. Tigri tim, nieco na ten styl.
Tak ja by som dieťa čítať určite nenútila, pretože neverím, že nútením do čohokoľvek sa buduje láska k čítaniu. A tým pádom by som ho nenútila robiť ani čitateľský denník, je to fakt asi najhorší spôsob, aký škola vymyslela, aby donútila deti čítať. Ja som bola vždy knihomol, aj telefónny zoznam by som kľudne čítala, prečítala som aj väčšinu kníh vtedajšieho povinného čítania a to boli častokrát fakt úplné kraviny. Ale písať čitateľský denník bola pre mňa nočná mora. Väčšinou som to odpísala od niekoho. Nechápem školy, ktoré toto v dnešnej dobe ešte zadávajú. A s dieťaťom by som sa bavila o tom, prečo ho čítať nebaví, prípadne čo by mu pomohlo, aby si našiel cestu ku knihám, kľudne by som mu čítala ja alebo už spomenuté audioknihy a pod. Čitateľský by som zadala vypracovať AI a spravila z toho zábavu. A ak ani to nenadchne, tak by som sa na to vykašľala a kľudne vzala aj tú "sankciu" za nevypracovanie. DU by sa znamkovat nemali, už vôbec nie takého pomerne zložité. To by som si ujasnila s vyučujúcou. Normálne ľudsky, slušne by som sa porozprávala, že čo má byť cieľom čitateľského denníka podľa vyučujúcej a podľa toho argumentovala.
U nas nie je problem citat, ale pisat a kreslit k tomu obrazok. Dieta precita knihu, napise nakresli a pride znamka 2, lebo obrazok mohol byt aj krajsi. 🤦♀️ motivuj potom dieta k niecomu.
Dietatu treba ponuknut vhodnu knihu. Nech si skusi sam vybrat v knihkupectve.
My (rodičia) sme vášniví čitatelia. Celý byt mám obložený knihami. Knižnú šifru som zvládla ľavou zadnou. Ale môj syn 9.ročník by knihu okrem manuálu KTM nechytil ani omylom do ruky. Žiaľ. Čitateľský denník si píše z povinnosti.
Prečo chceš jeho úlohu riešiť ty? Je piatak, mal by chápať, že má nejaké povinnosti. Otváram oči, že niektoré matky robia denník za deti, alebo radia, aby si dieťa našlo spracovaný referát o knihe, dokonca AI??? To vážne robíte svojim deťom?? Niet sa čo čudovať, že dnešné decká sú často prakticky negramotné - neschopné s porozumením prečítať text v materinskom jazyku, analyzovať ho a zreferovať.
Že syn nerád číta? Niekto nemá rád telesnú, niekto hudobnú, ďalší matematiku. Ak sa táto nechuť prenáša do jeho snahy a výkonu, na to existujú známky. Syn má teda možnosť nečítať nič a dostať za to ohodnotenie, alebo si nájsť niečo, čo prečíta. Choďte sa opýtať na odporúčania do knižnice. Veľmi dobre vedia poradiť napr. aj v Martinuse. Popíšte im, že syn nerád číta, že potrebuje niečo do školy, aké témy ho zaujímajú...
Viete, co pisu najnovsie psychologovia detom do sprav? Oslabene vôlovo-motivacne vlastnosti = lenivosť, lemravosť, máme tu oficialnu diagnozu (pseudodeiagnozu), aby nase deticky nemuseli uz nic robit. Som zvedava, mamicky, ked budete stare a odkazane na taketo zdravotne sestry, socialnych pracovnikov v domoch dochodcov a nestekne po Vas ani pes, co budete robit. Lebo deticky dnes uz nic nemozu 😀 Sorry, trocho off topic, ale nedalo mi.
@zuzana76 je jednoduchšie a pohodlnejšie ležať s telefónom a bezduchým obsahom ako ležať s knihou a čítať s porozumením.
@akvi čitateľský denník je okrem iného aj o čítaní s porozumením, to bude potrebovať na monitore a celkovo v živote.
@sulavikova a este popri citani trenovat trpezlivost, lebo dnesne instatne deti, co nie je do 2-3 minut, to ich uz nebavi
@januska12323 podľa mňa práve to, že niekoho budeme nútiť čítať, tak ani náhodou nebude čítať s porozumením. Bude bezducho prechádzať slová a nič z toho. Čítanie s porozumením má trénovať práve v škole, kde učiteľka je tam od toho, aby využila xy zmysluplných a zábavných metód, ktorými sa rozvíja porozumenie textu. Lenže je oveľa jednoduchšie švacnut deťom úlohu a nechať ich to vyžrať, obzvlášť deti, ktoré nemajú ani motiváciu ani podporu doma.
Mne mama písala do čitateľského denníka obsahy. Dokonca za mňa aj čítala tie knihy. A teraz trávim s knihou kažďú voľnú chvíľu. Fakt som roky rokúce nemala deň, keď by som nečítala.
Ja ako matka by som to nerobila. Nech si pekne číta. Zobrala by som ho do knižnice, tam mu aj poradia s výberom
Moj piatak maju kazdy mesiac precitat knihu a ustne ju prezentovat podla vlastneho vyberu. Potom im este ucitelka dava robit do dennika co vyberie ona plus rozbor. Dcerka druhacka robi dennik kazdy mesiac podla vyberu kniha vlastneho. Tiez sa jej nechce a musim jej trosku pomoct aj s obsahom aj s gramatikou
@annm81 ja neriesim ulohy robi si ich sam. Je jednotkar ale citat? 🫣🫣🫣
@sulavikova moj syn na mobil nema cas ... takze nepis comu nerozumies. To ze nerad cita neznamena ze je furt na mobile.
@maris5 tak to je top ze obrazok 🫣
Písala som, že ani môj syn nečíta. Čo ma mrzí. Správa o dnešných deťoch a mobiloch bola určená pre zuzana76. Tá ju pochopila.
No dobre, robí si úlohy sám. A ako si ich bude robiť neskôr, keď sa od neho bude žiadať, aby si sám naštudoval nejaký náučný text, keď má problém prečítať a pochopiť "voľnočasový" text? To už asi jednotkár zďaleka nebude. Akoukoľvek skratkou mu robíš medvediu službu - jednoducho ho prinúť niečo si vybrať, alebo nech nesie následky, teda zlú známku.

Nech pocuva audioknihy, aj ked citat by mu neuskodilo