Ako motivovať piataka k čitateľskému denníku?
Ahojte.
Mam 5taka a nenavidi citanie knih ako riesit citatelsky dennik?
Podla mna je aj tak citatelsky dennik blbost ale tak maju to na znamky 🙄
Čítanie tým deťom treba ako soľ. Potom nie sú schopné porozumieť dlhšiemu textu a veria každej blbosti co im kto povie.
Ty máš aké vzdelanie ,keď čítanie považuješ za nepodstatne a sokuje ta ,ze učiteľka chce aby žiaci čítali ?
@sidicek este raz a pomaly. Syn nerad cita knihy alle encyklopedie atd precita ked potrebuje.
Nechápem, prečo sa tu spustila taká hádka.
Tiež nechápem, prečo na školách nútia deti čítať takýmto spôsobom.
Napríklad ja som čitateľský denník v živote nemala. Neprečítala som si ani jedno povinné čítanie. Pre mňa to bola strata času. Namiesto toho, aby som sa vonku hrala som musela sedieť doma nad knihou, ktorá ma absolútne nezaujala. Neznášala som to.
A teraz? Čítanie je môj relax! Čítam vždy, keď mám aspoň trošku času. Svoju knižnicu milujem a na knihy si nedám dopustiť. Dokonca som sa nedávno pustila do písania. 🤞🏼
Takže to, že deti neradi čítajú v piatej triede, neznamená že z nich vyrastú sprostí delikventi bez štipku rozumu.. Takže tak. ✌🏼
Ak dieťa v škole prospieva, má jednotky, učí sa dobre, nenútila by som ho do toho.
Tykat budete manzelovi. Minimálna výchova, základy spoločenského správania chýbajú.
Ja som čítala všetko čo bolo v knižnici.
Ja som na základnej škole povinnú literatúru skúšala čítať....ale teda nebavilo ma to a denník odpísala 😁 k tým knihám som sa však dostala oveľa neskôr a bola to láska
Čítať by sa malo, ale výber knihy by mal byť dobrovoľný... Ja som vášnivý čitár , ale čitateľské denníky boli pre mňa utrpenie. Ani teraz nečítam to čo ma nezaujíma. to je pre mňa mrhanie času a lásku k čítaniu to nepodporí. Dieťa to prebehne s prevrátenými očami a keďže ho nebude baviť tak sa ani nebude unúvať pamätať si detaily a ešte bude mať vsugerované, že čítanie je nuda .Keby malo možnosť si vybrať knihu tak to hneď inak vyzerá. V dnešnej dobe je tých kníh pre mládež toľko, že neverím, že by nenašiel jednu , ktorá by ho zaujala a tú lásku k čítaniu podporila. Ja mám síce len prváka ale už si knihy začal čítať aj keď pomalším tempom. Číta to čo si vyberie v kníhkupectve sám a nemusím ho do toho tlačiť. Ale zato taká úloha z čítanky sa občas robí aj s krikom lebo " mne sa to nechce zase čítať"
@ayato Drvivá väčšina škôl dnes dáva dieťatu na výber a nemá nalinkovaný zoznam. Súhlasím, že takto by to malo byť na ZŠ. Na stredných školách by mal byť zoznam povinnej literatúry a to navrhnutý s ohľadom na to, aby v nej boli zastúpené knihy, ktoré dávajú plastický obraz o našej minulej aj súčasnej spoločenskej situácii, alebo o problémoch, s ktorými sa dnešné deti často stretávajú.
Inak ja vôbec nechápem jednu vec, autorka. Ak sa teda biješ za to, že dieťaťu obchádzanie čitateľského denníka neuškodí, tak potom predsa máte možnosť akceptovať, že dieťa zaň dostane päťku. Od jednotkára by sa totiž očakávalo, že túto úlohu zvládne a kto ju nezvláda, by nemal byt jednotkár - na to to hodnotenie predsa slúži. Ako k tomu prídu ostatné deti, ktoré si úlohy vypracovali poctivo?
@sidicek nie som sice autorka, ale dokazem ju pochopit a suhlasit s nou. Ja mam 2 vysoke skoly, doktorsky titul, statnicu zo slovenskeho jazyka, jednu zaverecnu pracu som robila o citani detom a o detskej gramotnosti.
Cuduj sa svete, nenutim svoju druhacku citat veci z citanky, ked ju to nebavi (co sa zriedka).Namiesto toho mame dohodu, ze precita to, co chce. Citanku precitam ja nahlas a davam jej otazky,ulohy. Ked bola dlhodobo chora, mala som taku dohodu aj s jej triednou ucitelkou.
Na precvicovanie citania s porozumenim su vhodnejsie ine techniky, nie citat cele knihy. Druhaci na to maju napriklad samostatnu ucebnicu.
Povinne citanie konkretnych este nikdy nikoho nepriviedlo k laske ku kniham. Trenovanie ostatnych zrucnosti (poruzumenie textu, sustredenie sa, usporiadanie vlastnych myslienok do suvislych viet, prezentacia na verejnosti, ...) sa da naucit s akoukolvek knihou - aj s komiksom.
Moja kamoska, ktora uci slovencinu na druhom stupni to urobila tak, ze kazdy ziak prezentuje knihu podla svojho vyberu. Kto ma rad literaturu faktu, nemusi citat basne. Na to, aby vedeli zakladnu charakteristiku zanrov a vseobecny rozhlad o literature, je vyucovacia hodina. Nie kazdy musi predsa precitat Maleho princa alebo Otca Goriota.
Kamarat precital do ukoncenia strednej skoly asi 5 knih. Vsetko sa ucil z dokumentarnych filmov. Bol najlepsi z rocnika, vystudoval top svetovu univerzitu a je uspesny vo svojom zamestnani. A to hovorime o dnesnych styridsiatnikoch. Dnesne deti maju ovela vacsie moznosti.
Na druhej strane, vychadza tolko brakov a "vedeckej" literatury, ze ani to, ze niekto cita, z neho nerobi inteligentneho a rozumneho cloveka.
@ksenia16 nedávno som sa rozprávala s jednou známou presne o tejto téme. Spomínala, že doteraz má odložené všetky svoje čitateľské denníky, prečítala všetky povinné čítania, väčšinu svojho detstva strávila v knižnici. A viete čo? Dnes je predavačka v obchode.
Moja bývalá spolužiačka zo základnej školy, vždy jednotkárka a bifloška, je dnes na odvykačke kvôli alkoholu a drogám. Ďalšia knihomolka z triedy, si založila onlyfans, nepracuje a mancuje sa na internete za peniaze. 🤷🏼♀️
Naopak, chlapec ktorý si neprečítal ani jednu knihu, vždy mal zlé známky, dnes vlastní svoju firmu a zamestnáva ľudí.
Takže počet prečítaných kníh na základnej škole, neurčuje vašu budúcnosť.
Základy spoločenského a slušného správania sa z knihy naozaj nenaučíte.
No jo, generacia pred nami, co si robila povinne citatelske denniky bez AI a pomoci rodicov ma citanie s porozumenim vycibrene na maximum, ako vidno kazdy den na socialnych sietach, volbach a v realnych interakciach... (tazka ironia)
@annm81 nie ani na strednej škole by čítanie vybraných diel na domácu úlohu nemala byť povinnosť. Predpísané diela nech čítajú spoločne nahlas v škole, nech ich tam analyzujú a rozoberajú nahlas, nech spolu o tom otvorene diskutujú. a tam môže kľudne učiteľ hodnotiť ich snahu zapojiť sa do témy hodiny. Stredoškoláci už čítať vedia, čiže povinné čítanie by pre nich malo byť naozaj na dobrovoľnej báze. Nejaké bodíky navyše za prečítanú knihu, ale nie známky za čitateľský denník. A podobne by to malo byť aj na základnej škole. Ak sa deti učia o bajkach, nech si v škole na hodine bajku prečítajú, nech ju rozoberú do špiku, nech kľudne vypracujú denník s obsahom , ale nútiť ich doma vo voľnom čase čítať ďalšie knihy s bajkami a ešte to hodnotiť nemá zmysel.
@ayato ja si myslím, že by to malo byť povinné, pretože v praxi vidieť, ako ľudia absolítne nedokážu triezvo hodnotiť, čo sa okolo nich deje. Na dobrovoľnej báze si 99% detí vyberie nejaký stupidný ženský román alebo fantasy. Čítanie v triede by bolo fajn, ale tam je priestor len na nejaké úryvky, určite nie na celé knihy. A prečo si myslíš ty, že by to povinné byť nemalo?
@dzonik tá dospelá generácia, ktorá poctivo čítala predpísanú literatúru a robila čitateľské denníky, nám to vo voľbách krásne ukazuje, že.
A o moje dieťa sa neboj, chodilo do školy, kde čítanie nebolo povinné, čítať mohli všetko, čo chceli, preto napríklad chápem autorku, môj syn čítal zásadne náučné knihy, nebavili ho nikdy príbehy a čítať s porozumením chvalabohu vie. Takže ozaj nie je nutné, aby deti čítali niečo, čo ich nezaujíma. A btw, ja som učiteľka a veľmi dobre si uvedomujem, že čítať s porozumením sa dá pekne trénovať práve v škole. By ma zaujímalo, že ako nútenie do čítania a následne do písania obsahu pomáha tomu čítaniu s porozumením. Môžeme o tom debatovať, lebo naozaj nevidím jediné pozitívum a v tom, dokonca to ide proti cieľom, ktoré sú opísané v ŠVP.
@annm81 to, že si 16 ročné dieťa bude na domácu úlohu čítať predpísané dielo ho naučí triezvo hodnotiť? Nemyslím . To dieťa sa vo väčšine prípadov nad tým čo číta ani nepozastaví. Bezducho to prebehne s tým, že v hlave mu pôjde to aký je čitateľský denník blbosť a že ho to nebaví... Ak sa má dieťa nad obsahom knihy zamyslieť tak musí tá kniha pre to dieťa byť niečím atraktívna. Povinné čítanie je zväčša naozaj nudný žáner a teda ten obsah musíme pre deti zatraktívniť a to dokáže urobiť učiteľ na hodine. Učiteľ dokáže deťom ukázať to ako a nad čím by bolo vhodné sa zamyslieť. My sme na strednej mali takú učiteľku literatúry, že aj z z technických údajov na obale toaletného papiera dokázala urobiť zaujímavé dielo, tak to vedela žiakom podať. A to bolo kľúčové. Žiadne povinné čítanie dlhých diel doma, všetko podstatné sme si prešli na hodine. Spoločne sme rozobrali myšlienku autora, každý povedal svoj názor ostatní s ním o tom diskutovali a tak sme si zapamätali čo to vlastne za knihu pred sebou máme. Potom šla učiteľka na materskú. Prišla nová, povinne sme čítali doma a na hodine potom rozoberali obsah. Polovica triedy nevedela o knihe povedať nič zmysluplné aj keď ju čítala, časť žiakov sa na to vykašľala a nejaké mizivé percento bolo schopné pochopiť myšlienku autora... A to, že si vyberú deti na čítanie vo svojom voľnom čase nejakú jednoduchú beletriu? Noa? Ja čítam teda " kraviny" ale toľko sa pri tom napremýšľam, keď sa snažím odhaliť zápletku, keď rozmýšľam kto je vrah, keď analyzujem vzťahy medzi postavami, koľkokrát rozmýšľam aj nad tým ako by som dielo napísala ja a aj gramatické chyby si stíham všímať.
@ayato Že sa dieťa ani nepozastaví nad tým čo číta? To ho malo naučiť čítanie a referovanie o knihách na ZŠ, nie? Čítanie kravín im možno dá nejaké schopnosti, ale ja hovorím o stredných školách, kde by mala byť literatúra previazaná s dejepisom a náukou o spoločnosti. Čítanie o tom, že vrahom je záhradník, ich nenaučí to, čo čítanie Denníka Anny Frank, že?
@annm81 nie nepozastaví sa nad tým čo číta a nie preto, že to nevie , ale preto , že to nechce. Je nútené čítať knihu , ktorá ho nebaví vo svojom voľnom čase. V takom prípade Denník Anny Frankovej to dieťa naučí to isté čo teba naučí čítanie o tom, že vrah je záhradník. Ak tá kniha to dieťa nebude zaujímať tak ten dej fakt vnímať nebude a celé posolstvo knihy skončí s jej zabuchnutím. Ak ju vôbec doma prečíta a nevytoto sa na ňu rovno... Čítanie predpísaných diel patrí do školy, tam im učiteľ dokáže pomôcť pochopiť myšlienku danej knihy.
@ayato Žiak, ktorý nedokáže dielo doma prečítať a pochopiť, má byť spravodlivo ohodnotený známkou. Tak ako žiak, ktorý sa nedokázal doma pripraviť na test z biológie, chémie, cudzieho jazyka... jednoduché, nie? Nemôžu byť predsa všetci akademicky nadaní. Okrem iných schopnosti a vedomosti, ktoré dnešné deti nemajú (a získavajú sa aj čítaním), sú aj strašné padavky, ktoré zloží každé nepohodlie. Rodičia ich v tom podporujú tým, ako im zametajú cestíčku, podporujú ich lenivosť a riešia za ne problémy.
K vzdelanému človeku patrí schopnosť čítať, k úspešnému človeku schopnosť sústrediť sa a plniť svoje povinností, aj keď sa mu nechce. Čítanie kvalitnejšej literatúry než sú detektívky, patrí tiež k človeku, ktorého nazveme vzdelaný (nie formálne, že má dve vysoké školy, ale že má všeobecný prehľad). Ak dieťa nedokáže prečítať na ZŠ knihu (s najväčšou pravdepodobnosťou podľa vlastného výberu), patrí na učňovku. Ak nedokáže prečítať a pokúsiť sa analyzovať beletriu na strednej škole, nepatrí na univerzitu. Bohužiaľ, dnes má titul každý druhý, na základe toho dospel k presvedčeniu, že je strašne múdry a tak to aj s úpadkom spoločnosti vyzerá..
@annm81 domáce úlohy nemajú byť hodnotené známkou. Na test sa okrem domácej prípravy pripravuješ aj v škole preberaním danej látky výkladom od učiteľa, to má byť gro tvojich hodnotených vedomostí. Nepovie ti učiteľ " preber si tému doma a ja ti to potom v škole oznamkujem" ...Nemám ďalej s tebou o čom diskutovať, kedze si myslíš, že dnešné deti sú strašné padavky, ktoré nemajú ani iné schopnosti a vedomosti . Čítanie predpísaných diel z teba úspešného človeka neurobí ani nepoloží základ všeobecného rozhľadu.
@ayato Prosím? Domáca príprava sa nehodnotí? No, ok, potom platí to o učňovke - na univerzite si máš drvivú väčšinu učiva naštudovať sám. Ak žiak nie je schopný samostatného štúdia, nemá čo robiť na gymnáziu alebo priemyslovke.
To, že deti nezvládajú ani ten najmenší stres, nie je môj názor. Je všeobecne známy fakt, že duševné problémy detí a mladých ľudí majú prudký nárast. Každý (vrátane mňa), kto sa dostáva do pravidelného kontaktu s mladými čerstvo vyštudovanými ľuďmi, ktorí by mali byť nadšení do práce a plní nových poznatkov, ti potvrdí, že schopnosti absolventov sú v porovnaní s ich predchodcami omnoho nižšie. V testoch PISA sa neustále prepadáme, nároky na deti klesajú...
@tululu Aj ja poznám úspešných ľudí, dnes sa to tu nimi hemží - napr. Kotlár s lekárskym titulom - úspech môže mať veľa podôb a nie všetky sú pre spoločnosť prospešné.. Tento problém má dve úrovne - jedna je schopnosť analyzovať text, iná schopnosť prinútiť sa urobiť vec, ktorá má nebaví, ale je to moja povinnosť. Netvárme sa, že ide o nejakú strašne náročnú úlohu. Koľko z tvojich vzdelaných známych by malo problém nejakú beletriu s porozumením prečítať , ak by museli? A koľko z nich sa vyhýba povinnostiam? Asi nula, inak by nedosiahli nič, že? Koľkým pomáhali v detstve rodičia podvádzať v škole?

@annm81 nechapes ze on si text atd najde ide o citanie knih napr Starec a more atd. Projekty na ine predmety robi sam kedze precita z internetu a mame encyklopedie tu ide o knihy.