icon

Ako naučiť deti mäkké a tvrdé i/y?

flavia1
30. jan 2024

Ahojte, dobry den maminky, pani ucitelky. Chcem sa spytat, mam dceru v 2.rocniku. Zacali sa ucit rozdelenie spoluhlasok, tvrde, makke, obojake. Kde sa pri akych pise ake i, y. Toto rozdelenie sa zvladla naucit bez problemov. No nasledne dostala papier A4, kde na oboch stranach ma rozdelene tvrde spoluhlasky a slova pod nimi s tvrdym y a vynimky s makkym i. No a to sa ma ucit naspamat. Mam o nieco starsie prve dieta, ktore sa toto nikdy neucilo, resp. o dost neskor. Dcera je jednotkarka, je to sikovne dieta, ale toto ona nedava. Vcera dostala 5tku, mali doplnovat do slov s D makke a tvrde y. Z 20tich slov mala asi 6 zle, co beriem ako fajn🙂, lebo Vam poviem pravdu, ze pri niektorych slovach som tapala uz aj ja🙂) Chcem sa porozprávať s pani ucitelkou, len predtym potrebujem vediet, ako je to inde. Mozem aj odfotit, len teraz sa mi neda. Ďakujem za odpovede🙂

jarka_black
12. feb 2024

Písanie i/y má síce pravidlá, ale výnimky tvoria desiatky percent. Slovenská gramatika je z veľkej časti nelogická. Problém je ešte vypuklejší, keď učím zahraničných študentov.
@flavia1 najúčinnejšia metóda je každodenné narábanie so slovíčkami a vizuálny kontakt s ich písanou formou ... veľa čítať, opakovane robiť cvičenia... pár minút denne
jedno cviko môžem zdieľať (anglický text kvôli otcovi žiačky) https://wordwall.net/play/65585/857/490
Ak by ste potrebovali urobiť cvičenia na mieru, nie je problém.

flavia1
autor
12. feb 2024

@belllinka bohužiaľ logicky to druhák ťažko pochopí naučiť sa iba výnimky, majú v tom chaos...

belllinka
12. feb 2024

@akvi ale ona ich neskúša štýlom, že "vymenuj mi všetky slová, kde sa po d píš tvrdé Y". Ona im dá diktát, cvičenia, takže sa stačí naučiť tvrdé spoluhlásky a výnimky. Tú tabuľku urobila možno pre extrémne nechápajúcich žiakov, čo nevedia pochopiť, že po tvrdých spoluhláskach sa sa píše Y. TAk sa tie slová nadrilujú

belllinka
12. feb 2024

@flavia1j nechápem, veď píšeš: " Zacali sa ucit rozdelenie spoluhlasok, tvrde, makke, obojake. Kde sa pri akych pise ake i, y. Toto rozdelenie sa zvladla naucit bez problemov."

Píšeš, že sa to naučila bez problémov, Takže sa jej stačí naučiť písať výnimky, nie? Má tvrdú spoluhlásku, ktorá nie je vo výnimkách, tak napíš Y. Čomu nechápe?

yanni
12. feb 2024

@jarka_black toto je dobre. To dam dcere. Ja mam trojjazycne deti, po slovensky vedia ale gramatiku sa nikdy neucili. Dcera vie celkom fajn aj pisat ale ona dost vela cita (aj po slovensky), tak prakticky sa uci len tak. Nijake pravidla atd.

akvi
12. feb 2024

@jarka_black slovenska gramatika je prudko logicka praveze, ja som sa naucila pravopis, az ked som pochopila tu logiku, pretoze ja som skor technicky typ cloveka a ja tu logiku potrebujem.. Nelogicke su vybrane slova a vynimky, vacsinou prebrane slova z inych jazykov..

akvi
12. feb 2024

@belllinka to ako mozes vediet, ako ich ucitelka skusala? Vacsinou to praveze ucitelky chcu odrecitovat..

rude_baby
12. feb 2024

@flavia1 keby to bolo až také náročné, neučili by sa to v druhom ročníku... Ale tých pár slov fakt nie je náročných (aj keď ok, nie som všetkými sa stretli a poznajú ich význam...)

jarka_black
12. feb 2024

@yanni v profile mám aj iné, na vybrané slová (3.r.)

belllinka
12. feb 2024

@akvi citujem ju z úvodného príspevku: "... mali doplnovat do slov s D makke a tvrde y." Čiže jej stačilo vedieť, že D je tvrdá spoluhláska + výnimky a mala by jednotku 🙂.

flavia1
autor
12. feb 2024

@belllinka museli sa naucit vsetky slova s y, aj i z papiera. No maju pracovny zosit zamerany na vsetky spoluhlasky a tam je dalsich snad 20 vynimiek a inych slov s y, ktore musia tiež ovladat. Takze okrem papiera, dalsie a dalsie slová. Obdivujem ju, ze si ich tolko pamata, no stale si niektore myli. Tam je vacsina slov, ktore v beznej reci nepouziva, a tym pádom sa jej nedaju tak lahko zapamatat, cize sa ich musi ucit naspamat. Viem, ze, sa ti to zda vlastne jednoduche, no realita s dietatom taka nie je.

akvi
12. feb 2024

@flavia1 už som to písala na začiatku, nie je to v poriadku, že sa to takto majú učiť. Ak jej chceš pomôcť, aby to naozaj vedela, tak postup som už opísala, ako by sa malo postupovať. Vôbec nerozumiem, prečo učiteľka takto postupuje, na tvrdé a mäkké spoluhlásky má celý druhý ročník, je to vlastne jediné podstatné učivo v SJ a môže s ním pracovať celý rok. A nie že nabiflite sa to a budem to skúšať a hneď jeden diktát za druhým. To je cesta, ako to totálne znechutiť deťom.

belllinka
13. feb 2024

@flavia1 mam dve deti, viem, aká je realita, aj viem kolko bolo výnimiek.

belllinka
13. feb 2024

@flavia1 ale poradím ti, ten papier, kde máš vypísané všetky slová, aj tie, po tvrdých spoluhláskach, môžeš doma využiť na precvičovanie. Aspoň nebudeš musieť vymýšľať. Každý deň daj dcére 10 slov, tie čo nebude vedieť, si podčiarkni, a precvičuj opakovane. Za chvíľu sa do toho dostane.

flavia1
autor
13. feb 2024

@belllinka takto to robime...

flavia1
autor
13. feb 2024

@belllinka to je fajn, ale kazda ucitelka je ina a inak uci, takze tazko sa porovnava. Pred tromi rokmi bola prva dcera druhacka na inej skole a toto nepreberali. Teraz je piatacka a pomaly kazdym rokom sa dostavaju do slov s i, y okrem vybranych.. Cize to, ze sa neucila v druhom rocniku, co teraz mladsia dcera jej neurobilo doteraz komplikacie v SJ...

ivanaa346
28. jan 2025

@flavia1 Ja by som prosila odfotit a poslať tie slová .Práveže mne príde fajn. ,že ich mate napísané pokope.

ivanaa346
28. jan 2025

@zdewma Prosím tie obrázky k slovam ste si lepili sami alebo už niekde sa dajú vytlačiť aj so slovom ?

zdewma
28. jan 2025

@ivanaa346 dobrý deň myslíte to pexeso s obrázkami a pod nimi je názov áno to sa dá vytlačiť

zdewma
28. jan 2025

@zdewma https://nataliasollarova.sk/adieu-2-rocnik/ ak áno tak súbor si môžte tu vytlačiť a veľa ďalšieho

zdewma
28. jan 2025

@ivanaa346 a tu sú tiež súbory rôzne dobble a podobne nech sa páči pekný večer ak niečo sa potrebujete spýtať kľudne napíšte https://nasedeticky.sk/do-skoly/pre-druhakov/97...

flavia1
autor
29. jan 2025

@ivanaa346 príspevok som pridávala pred rokom, dcérka je už tretiačka,čiže ten papier už nevieme kde je🙂

frick
11. feb 2025

@flavia1 no ja si pamätám za mojich čias sme najskôr drvili tvrdé a mäkké a keď sme si to osvojili prišli na rad výnimky. Tie sme sa mali naučiť naspamäť. moj je druhak a učia sa všetko naraz a teda má v Tom totálny guláš. Trénujeme každý deň a stále robí chyby.

efelinka2002
7. mar 2025

Tak sa pridám aj ja. Som nahnevaná, dcérka, tiež druháčka, dnes priniesla zo školy ďalší zoznam so slovami, pri ktorých sa majú naučiť, kde sa píše aké i. Nenamietala by som, keby to boli bežné slová a vety, ktoré sa bežne vyskytujú a používajú a keby deti tým slovám a vetám aj rozumeli. Neviem, ako je to u vás a vašich druhákov, ale toto mj príde už úplne z cesty, veď posúďte samy:

efelinka2002
7. mar 2025
frick
8. mar 2025

@efelinka2002 tie vety nemajú ani hlavu ani pätu. Veď nedávajú ani poriadny význam. "Eskimak v bikinách pod kimonom mal kindžal......". ???? Ani my v dospelosti mnoho z tých slov nepoužívame a priznám sa že neviem čo znamenajú niektoré slová. To je choré.

efelinka2002
9. mar 2025

@frick Áno, veď toto, chystám sa preto hneď v pondelok za učiteľkou. Neviem, odkiaľ to vytiahla, ale toto určite nie je pre druhákov....

flavia1
autor
11. mar 2025

@efelinka2002 tak toto je už iná káva, sú to otrasné vety...

yanni
12. mar 2025

Ze hinduisticke Hity o prohibici🙈 to Aby si Dietatu Este vysvetlovala co je prohibicia atd. To uz sa neucia len vybrane slova a slova od nich odvodene? Ved taketo cudzie slova si dieta osvoji casom Citanim atd. Nepoznam Ziadnu knihu vyslovene pre druhy rocnik, kde by sa okrem eskimaka vyskytovali taketo slova. Este tak v Encyklopedii. A to mi deti chodili/chodia aj v zahranici v dvoch roznych krajinach do skoly. Pochybujem, ze toto je v osnovach. Nejaka Hyperaktivna ucitelka.

yanni
12. mar 2025

@flavia1 dyne rastuce na dyhe bez dynamitu😂