Ako naučiť deti mäkké a tvrdé i/y?
Ahojte, dobry den maminky, pani ucitelky. Chcem sa spytat, mam dceru v 2.rocniku. Zacali sa ucit rozdelenie spoluhlasok, tvrde, makke, obojake. Kde sa pri akych pise ake i, y. Toto rozdelenie sa zvladla naucit bez problemov. No nasledne dostala papier A4, kde na oboch stranach ma rozdelene tvrde spoluhlasky a slova pod nimi s tvrdym y a vynimky s makkym i. No a to sa ma ucit naspamat. Mam o nieco starsie prve dieta, ktore sa toto nikdy neucilo, resp. o dost neskor. Dcera je jednotkarka, je to sikovne dieta, ale toto ona nedava. Vcera dostala 5tku, mali doplnovat do slov s D makke a tvrde y. Z 20tich slov mala asi 6 zle, co beriem ako fajn🙂, lebo Vam poviem pravdu, ze pri niektorych slovach som tapala uz aj ja🙂) Chcem sa porozprávať s pani ucitelkou, len predtym potrebujem vediet, ako je to inde. Mozem aj odfotit, len teraz sa mi neda. Ďakujem za odpovede🙂
Moje dve starsie dcery sa to tiez takto ucili. Zvladli to. Co si teraz z toho vo vyssich rocnikoch pamataju, je otazne. S tymito vecami je to vzdy diskutabilne. Ja ako dieta som bola cista jednotkarka, ale nikdy som sa nenaucila vybrane slova. Vzdy som vedela, ake i/y sa kde pise, lebo odkedy som sa naucila citat, tak sedim v knihach. Takze paradox, ked pani ucitelka skusala vybrane slova, dostala som svoju prvu a hadam poslednu 5 v zivote, ale v diktate a vsade inde som ich mala bez chybicky napisane. Lenze bohuzial, v skole sa ucime aj veci, ktore nas nebavia, nerozumieme im, ale ucit sa ich musime. Chodte na to pomaly, nie je to koniec sveta.
@flavia1 No ja neviem, ci je ok. To sa musis spytat @efelinka2002 . Ona sem dala tu foto, co sa Ma jej dcera naucit.
@yanni Inak Vaša pani učiteľka ok??😀
@flavia1 Asi ani nie 😀 Keď som sa jej pýtala, čo tým zamýšľala, keď to dala deťom, odpovedala, že ako "pomôcku ". Spýtala som sa jej, či si tú pomôcku aj prečítala a či si ozaj myslí, že sú to veci vhodné pre druhákov. Na druhý deň tie "pomôcky " od detí vyzbierala 😀 To hovorí Asi za všetko. Niečo stiahla z internetu, ale zrejme si to neprečítala...
Ahoj, úplne ťa chápem – pre druhákov je učenie mäkkých a tvrdých spoluhlások často náročné, najmä keď sa k tomu pridajú aj výnimky, ktoré si treba pamätať. Úprimne, niektoré slovíčka vedia potrápiť aj dospelých.
Tu sú veľmi dobré materiály, ktoré môžeš používať doma:
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/2...
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika...
Je tam veľa jednoduchých cvičení a diktátov presne pre druhákov – zameraných na tvrdé, mäkké a obojaké spoluhlásky, takže si to môže precvičovať postupne a nenásilne.

zeny ja nemozem. Vzlykot lyncovanej Lydie. Ako sorry, toto dat druhakom? Treba ist za učkou, nech si aj Sama tie Vety precita a zamysli sa. Nie len vytlacit, skopirovat a rozdat Detom.